Pewnie bedzie rizotto, moze pierozki, moze jeszcze jedna zupa? ale o tym w swoim czasie. Dzis chcialabym przedstawic Wam przepis na wspanialy, rozgrzewajacy krem z dyni z chrupiacym bekonem. Wraz ze mna wariacje na temat zupy z dyni przygotowali: Chantel , Dobromiła , Gin , Lejdi , Maggie , Mirabelka , Pela , Sianko o, Siaśka , Bartoldzik(...)zbrazowieje. Nastepnie dodac obrana i oczyszczona dynie, pokrojona w niewielka kostke. Wszystko dokladnie wymieszac i chwile przesmazyc. W razie potrzeby podlac niewielka iloscia wody. Wlac bulion, dodac przyprawy i gotowac pod przykryciem, na niewielkim ogniu przez okolo pol godziny lub do czasu az dynia bedzie miekka. Zupe chwile przestudzic, dokladnie zmiksowac na gladki krem, w razie potrzeby doprawic do smaku
Codzienne Gotowaniewszystkim innymi składnikami, na słono i na słodko. Tym razem połączyłam z kalafiorem. Kalafior w jesiennej odsłonie z dynią to moja następna propozycja na aksamitną zupę-krem. Taka zupa doskonale rozgrzewa i syci. Monika zjada ją na śniadanie, ja na kolację. Składniki: • 1 mały kalafior • kawałek dyni
To co kochamPRZEPIS NA ZUPĘ Z ZIELONYCH WARZYW W 15 MIN Składniki na 4-6 porcji: 2 cebule 50 ml oliwy 1 ząbek czosnku 2 brokuły 100g cukinii 2 łyżki liofilizowanego, sproszkowanego szpinaku 100ml śmietanki 1 litr wywaru warzywnego sól pieprz 1 łyżeczka czosnku granulowanego do podania olej z pestek dyni tłoczony na zimno, grzanki, listki koperku Jak zrobić zupę z zielonych(...)oraz przyprawy. Zalewamy wywarem warzywnym. Gotujemy 10 min. Potem cukinię kroimy w kostkę, dodajemy do zupy i gotujemy jeszcze 5 min. Następnie do zupy dodajemy śmietankę i sproszkowany szpinak. Blenderujemy zupę na krem. Doprawiamy do smaku. Podajemy z grzankami i odrobiną oleju z pestek dyni. Artykuł Zupa z zielonych warzyw w 15 minut pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota SmakujePóźniej zdjąć z ognia. Dodać mascarpone albo serek topiony następnie żółtka utrzeć w kąpieli wodnej i dodać do zupy. Później wywar z warzywami zmiksować i w razie potrzeby utrzeć przez sito ponieważ szparagów nie da się dokładnie zmiksować na gładki krem. Odpady ze szparagów (łyka(...)wyrzucić. Doprawić sosem sojowym, białym pieprzem, gałką muszkatołową i szczyptą imbiru. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni i dodać do zupy. Białka ubić na sztywno z odrobiną soli i udekorować nimi zupę. Talerz zupy można udekorować świeżymi ziołami. Zupka dobrze smakuje z grzankami albo tostami. Krem ze szparagów
Bon Appetit Małgorzatylistopada to dni, w których króluje dynia. Warzywo to można spotkać wszędzie: na bazarach, wystawach sklepowych i w ogródkach przydomowych. Można z niego przyrządzać pyszne zupy-kremy , przetwory, a także ciasta. Ja właśnie wykorzystałam dynię do zrobienia smakowitego tortu z kremem budyniowym. Ciasto jest pulchne, wilgotne i bardzo dobre. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na tortownicę o średnicy 22cm. Składniki
Danka Pichciwarto mieć w swoich zapasach suszone owoce, które w przeciwieństwie do czekolady i batoników nie zawierają pustych kalorii. suszone śliwki morele żurawina rodzynki lekko prażone migdały pestki słonecznika i dyni. Regularność posiłków. Regularność posiłków ma znaczenie, dlatego nie rezygnujmy z wypracowanego latem systemu. Spożywanie 4-5 posiłków dziennie, wyeliminuje znane każdemu podjadanie, które bez wątpienia jest oznaką nieodpowiednio zbilansowanej diety(...)większość czasu spędzamy w domu zajadając się czekoladkami, batonikami i innymi słodkimi przekąskami. efekty takich działań zdecydowanie widać podczas pierwszych wiosennych spacerów. Zimą doskonale spisują się zupy i wszelkiego rodzaju kremy z warzyw. Dynia czy brokuł idealnie rozgrzeją nas w jesienno – zimowe wieczory. Doskonale sprawdzają się przyprawy takie jak imbir czy kurkuma. Wzbogacają smak potraw oraz dzięki swoim właściwościom
Pysznosci Babci Basisłodkiej papryki wędzonej, ser grana padano. Przygotowanie: Połowa dyni wystarczy na jedno opakowanie 500 g makaronu. Z drugej połowy można np. upiec ciasto, zrobić zupę krem, lub wykorzystać do kolejnej porcji dania makaronowego. Pieczona dynia: Dynię przekrawamy na połowę, wydrążamy pestki i włókna, nacinamy ją w kilku miejscach. Delikatnie polewamy olejem chili, oprószamy solą i pieprzem. Układamy na blasze
Moniki SmakołykiCYKL DIETA NISKOKALORYCZNA Zapraszam bardzo serdecznie do wypróbowania nowego przepisu na przepyszny krem z dyni z dodatkiem świeżego imbiru, podany z prawdziwym serem włoskim i prawdziwym chlebem na zakwasie z dodatkiem kminu i maku, polanego włoską oliwą z oliwek... Mniamiii ;-) ZAPRASZAM! SKŁADNIKI: - 1/2 dyni (około 1 -1,3kg) - świeży imbir - 2 ząbki czosnku - 3 łyżki masła - 2 żółtka - 1/2 szklanki(...)rozpuść masło - podsmaż imbir i czosnek około 1 minuty - dodaj obraną, oczyszczoną i pokrojoną w kostkę dynię - dynię dusimy około 10 minut ciagle mieszając - dynię podlewamy wodą, gotujemy 15 minut - dodajemy kilka kropel tabasco i sok z cytryny - za pomocą blendera miksujemy zupę na krem, gotujemy 15 minut, mieszając od czasu do czasu - zdejmujemy z ognia, dodajemy żółtka, mieszamy intesywnie
SMYKWKUCHNInasza młody wygląd, dobry wzrok, czy mniejsze ryzyko złamań szyjki kości udowej. Krem z dyni i batata jest niezwykle prosty w przygotowaniu i przepyszny! Polecam zarówno dzieciom jak i dorosłym. Zapraszam do przepisu! Krem z dyni i batata – składniki (4 porcje): 1/2 małej dyni hokkaido, około 400g, 1 batat, około 250g, mała biała cebulka, łyżka masła klarowanego, szczypta soli(...)suszonych warzyw. Zupę gotujemy przez około 15-20 minut. 7. Na koniec blendujemy zupkę na gładki krem. Podajemy np. z jogurtem greckim i ulubionymi kiełkami. Smacznego! JEDNA PORCJA ZUPY BEZ DODATKÓW, TO: około 127kcal Białko: 2,6g Węglowodany: 22,3g Tłuszcz: 3,9g Błonnik pokarmowy: 2,7g Ładunek glikemiczny: 11,7 Spróbuj także: klasyczny krem dyniowy , krem z kalafiora
Natka Pietruszkinasza młody wygląd, dobry wzrok, czy mniejsze ryzyko złamań szyjki kości udowej. Krem z dyni i batata jest niezwykle prosty w przygotowaniu i przepyszny! Polecam zarówno dzieciom jak i dorosłym. Zapraszam do przepisu! Krem z dyni i batata – składniki (4 porcje): 1/2 małej dyni hokkaido, około 400g, 1 batat, około 250g, mała biała cebulka, łyżka masła klarowanego, szczypta soli(...)suszonych warzyw. Zupę gotujemy przez około 15-20 minut. 7. Na koniec blendujemy zupkę na gładki krem. Podajemy np. z jogurtem greckim i ulubionymi kiełkami. Smacznego! JEDNA PORCJA ZUPY BEZ DODATKÓW, TO: około 127kcal Białko: 2,6g Węglowodany: 22,3g Tłuszcz: 3,9g Błonnik pokarmowy: 2,7g Ładunek glikemiczny: 11,7 Spróbuj także: klasyczny krem dyniowy , krem z kalafiora
Natka Pietruszkijako pierwsze danie. Jeśli podam z kawałkami kurczaka, dużą ilością zieleniny – wystarcza na obiad, po lekkiej dokładce. Lekko sycąca, zdrowa zupa udekorowana pestkami dyni. Podawajcie także z kleksem jogurtu, śmietany i natki. Dziś zupa krem z żółtych warzyw (pomarańczowe też się załapały). Pyszna, domowa, lekka, zdrowa, szybka zupa krem na bulionie warzywnym lub mięsnym. Możecie do gotowej zupy dodać
Zasmakuj Kuchnistopni C. zielony koktajl z grejpfrutem II śniadanie: surówka z młodej kapusty z koperkiem 1 jabłko Obiad: surówka z kiszonej kapusty z granatem zupa-krem z marchewki Podwieczorek frytki z dyni piżmowej 1/2 grejpfruta Kolacja pomidory z cebulą i koperkiem ryż z kalafiora z marchewką Dzień trzeci Śniadanie: szklanka letniej wody z sokiem z 1/2 cytryny(...)sokiem z 1/2 cytryny sok z jarmużu, pietruszki i jabłka sałatka z pomidorów, cebuli i miksu sałat+sok z cytryny lub ocet jabłkowy, przyprawy, świeże zioła II śniadanie: zupa z kiszonych ogórków Obiad: kiszone rzodkiewki wegańskie kalafiorowe placuszki z pomidorami Podwieczorek: wegański rosół z makaronem z marchewk i 1/2 grejpfruta Kolacja: leczo wegańskie szklanka soku pomidorowego Dzień
Kulinarne przygody Gatitycurry (u mnie oryginalne indyjskie) szczypta płatków chili solidna szczypta liści lubczyku (u mnie mrożony) 1 kostka rosołowa drobiowa ok 1 l wody 1 łyżka śmietany do zupy Przygotowanie: Dynię pieczemy razem ze skórą w temp. ok 170 stopni - długo na tyle by miąższ dał się ładnie oddzielić od skóry. W tym czasie na oliwie szklimy cebulę i czosnek(...)dyniowy dodajemy do bulionu. Chwilę gotujemy, blendujemy na gładko. Doprawiamy lubczykiem, curry i chili do smaku. Na koniec zaprawiamy odrobiną śmietany by krem stał się aksamitny. Z tak małego kawałka dyni wyszły mi 3-4 solidne porcje zupy. Fakt, że dynia, którą dostałam od mamy była niesamowicie mięsista. Przy tym okazała się bardzo słodka, co niekoniecznie zgadzało się z moja
Kuchnia po mojemu