ząbki czosnku 2 ziemniaki 3 łyżki oliwy świeży koperek do posypania sól, pieprz Przygotowanie Kalafior podziel na różyczki, ugotuj w bulionie, dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki. Cebulę i czosnek podsmaż na oliwie i dodaj do zupy. Gotuj przez około na 20 minut na małym ogniu. Zupę zmiksuj blenderem, przypraw do smaku. Krewetki obierz
KukuleczkiJest to moja kolejna propozycja na zupę krem na blogu. Ja po prostu takie zupy uwielbiam! No dobra - pomidorówkę z makaronem też lubię ale to smak z dzieciństwa i z nim się nie dyskutuje ;) Dzisiaj przychodzę do Was z pysznym kremem z kalafiora, z 5 składników! Składniki: - 400g kalafiora - 300-400 g ziemniaków - 1 cebula - 1 l bulionu(...)łyżka masła - plastry boczku - przyprawy: sól, pieprz, czosnek Ziemniaki obierz i pokrój na ćwiartki. Kalafiora obierz, umyj i podziel na różyczki. Cebulę obierz i pokrój na ćwiartki. Przygotowanie w Tefal Cuisine Companion: Do misy Tefala zamontuj ostrze ultra blade. Dodaj warzywa i ustaw obroty: 9 czas 30s. Zmiksuj. Zeskrob warzywa z boków misy. Dodaj masło i ustaw program Slow
CookYourselfpomidorowa, gulaszowa, szykuje się też kapuśniak, ale dzisiaj uraczyliśmy się w południe pyszną, rozgrzewającą zupą brokułową, która jest banalna w przygotowaniu! Składniki: 3 szklanki bulionu warzywnego 1 mała cebulka 1 marchewka 1 ziemniak 1/2 paczki mrożonych brokułów (w której akurat znalazło się też kilka kwiatów kalafiora ;)) 1 szklanka makaronu razowego typu: świderki nasiona do posypania (u nas słonecznik i pestki(...)pokrojoną w kosteczkę cebulę, marchewkę i ziemniaka. Gotujemy 5 minut. Dodajemy mrożone warzywa. Gotujemy 3-4 minuty. (Nie chcemy mieć papki ;)) Gdy warzywa są ugotowane, rozpoczynam akcję: blendowanie! Aby zupa nie miała zbyt luźnej konsystencji, odlejcie troszkę bulionu. Nie blenduję zupy dokładnie, bo lubię pochrupać warzywa ;) a dodatkowo mężczyźni czują, że coś jedzą, a nie tylko piją, ale ciiii ;) Zupę
Kitchens Alphabetdodatkiem soli około 20 minut. W międzyczasie kalafiora dzielę na różyczki, kroję na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek siekam. Razem podsmażam na maśle z dodatkiem przypraw (spora ilość curry i papryki). Następnie dodaję do garnka, gotuję jeszcze około 8 minut. Wyjmuję pietruszkę i 1/2 warzyw. Miksuję razem z serkiem topionym i odrobiną zupy, wlewam z powrotem. Na koniec dodaję posiekaną
JejKuchniaopakowania i rozłożyć luźno na dużej powierzchni. Dziś zapraszam na zupę-krem o intensywnym, czosnkowym smaku - gęstą, aromatyczną i przybraną chrupiącym dodatkiem z ciasta ptysiowego. U mnie jest to groszek ptysiowy firmy BRZEŚĆ . Składniki na porcje dla 4 osób: 3/4 litra wody 1 kostka rosołowa 3 ziemniaki - średnie 1/2 kalafiora - małego 2 pietruszki - średnie kawałek bulwy selera - wielkości połówki jabłka(...)małą kostkę, a kalafiora w drobne różyczki - szybciej się ugotują, niż w całości. Zagotować w garnku wodę, wrzucić kostkę rosołową i rozmieszać do jej rozpuszczenia. Dołożyć warzywa. doprowadzić do zagotowania. Dodać przesmażony czosnek. Gotować ok 10 minut. Doprawić do smaku przyprawami i pogotować jeszcze z 5 minut, aż warzywa będą zupełnie miękkie. Gorącą zupę zmiksować w garnku blenderem. Krem wyjdzie
Grunt to przepis!Złociste placki ziemniaczane możemy podać w wersji „na słodko” ale również bardziej klasycznej, chociażby z gulaszem. Danie przygotujemy bardzo szybko i dodatkowo będzie to
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!sosem pomidorowym i hiszpańską chorizo (32 zł) lub z sosem winnym (29zł). Lokal ma również do zaoferowania dwie zupy: tajską (19 zł) oraz krem z białej fasoli (14 zł), a także dania typowo wegańskie i wegetariańskie jak np. stek z kalafiora (25 zł) czy sałatkę z ricottą (24 zł). Błonia Bistro to również dobra pizza i smaczne burgery, czyli
I LOVE LIFEzamiłowanie to tego typu zup, jest mnie wstanie nasycić. Zupa ma trzy główne zalety: szybka, smaczna i zdrowa :) Składniki: 500 g mrożonych warzyw (u mnie w równych proporcjach groszek, brokuł i kalafior) 2 średnie marchewki 1 duża cebula 3 łyżki oleju rzepakowego 2 średnie ziemniaki 1 l bulionu + 1 szklanka (domowego bulionu) 1łyżka posiekanego koperku (u mnie mrożona
Delicious Titbitsrazem przygotowałam ryż z kalafiora z marchewką i natką pietruszki. Dodałam też nieco kuminu i chili dla zaostrzenia smaku. Szczerze powiedziawszy nie wpadłabym na to, żeby zrobić ryż kalafiora, a okazuje się, że jest to danie bardzo popularne wśród wegan. I wcale się nie dziwię bo jest fajnie i proste do przygotowania. Możemy je podać z dodatkiem pomidorowego sosu(...)też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos
Kulinarne przygody Gatitydiety dr Dąbrowskiej ten produkt jest zakazany, więc trzeba sobie jakoś inaczej radzić. I tak oto powstała ta sałatka z kalafiora, czyli udawane tabbouleh. Do jej przygotowania użyłam surowego kalafiora, który jest chrupiący i bardzo smaczny, natomiast jeśli nie lubicie go w takiej postaci, możecie go ugotować na parze al dente. Zapraszam po przepis, a tutaj znajdziecie podstawowe(...)kapusta z koperkiem chłodnik z buraków leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos
Kulinarne przygody Gatityzimno i szczyptę cukru. Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię
Kulinarne przygody Gatityprawdę doskonale smakuje. Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię
Kulinarne przygody Gatitylubią się zdrowo odżywiać. Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora zakwas
Kulinarne przygody Gatityposiłkami, oraz dużo ruchu. Co powinniśmy więc jeść? Współcześnie jaskiniowcy powinni jeść dobrej jakości mięso i ryby, jajka, zupy na bulionach, warzywa oraz niewielkie ilości owoców, orzechów i miodu. Przeglądając przepisy zaznaczyłam sobie do ugotowania: zapiekane awokado z jajkiem, ryż z kalafiora, dynię z chorizo, pizzerki z dyni piżmowej, ciasto bananowe, pina colada i pulpeciki rosołu. Na pewno zrobię tort
Ugotowane pozamiatanekarty wzięte: Kurczak kukurydziany podany na sałatce z soczewicy, boczniaków i warzyw korzennych z sosem Dijońskim Zupa z jagnięciny z młodymi warzywami i pęczakiem Filet z pstrąga z gospodarstwa rybnego z Feleczyna smażony z kurkami podany z puree z pora i kalafiora oraz sosem z białego wina Tradycyjny sernik podany na sosie z przetartych malin z sałatką mango i marakui(...)warsztaty, który nie tylko jest mistrzem w tym co robi ale również posiada umiejętność dzielenia się tajnikami sztuki kulinarnej. W dalszej kolejności mieliśmy przygotować kaczkę na sosie z liczi, zupę galangalową z kokosem, makaron nudle z owocami morza i lody smażone w kokosie podane na ciepłej konfiturze. Ku zadowoleniu uczestników program warsztatów dość szybko powiększył się o dodatkowe elementy, łącznie
SzczyptaSmaQ