doskonały dodatek do dań obiadowych. Kuskus świetnie zastąpi ziemniaki w daniach głównych. Kuskus z sosem, ze skwarkami, kuskus z kotletem. Można także podawać kaszkę kuskus jako dodatek do zup mięsnych, jarzynowych i mlecznych
Dieta moja pasjaW czajniku studzi się woda na domowy zakwas na żurek świąteczny, a ja proponuję przepis na zakwas i żurek z białą kiełbasą i ziemniakami, bo taki
Czerwień i błękitDzisiaj wspólne gotowanie pod hasłem "trzy po trzy" z Mopsem i Mirabelką . Gotujemy wspólnie danie, które zawiera trzy ważne składniki: botwinkę, ziemniaki i koper. Z tej
Czerwień i błękitSkładniki: 1 opakowanie mrożonego groszku pół dużego selera 2-3 ząbki czosnku łyżka włoskich ziół 2 gałązki świeżej mięty lub łyżka suszonej sól
Czerwień i błękitZazwyczaj jadamy rosół na kurczaku lub kurczaku i wołowinie. Tym razem zamarzył mi się rosół z kaczki i pierogi z gęsiną. Kupiłam zatem oba rodzaje mięsa
Czerwień i błękitSkładniki: 2 szklanki białej fasoli 1 kg buraków 1 łyżka octu spirytusowego ok. 1,5 l wywaru warzywnego, 4-5 suszonych grzybów 3-4 ząbki czosnku
Czerwień i błękitsłodko (z cukrem, z kwaśną śmietaną i cukrem, z musem jabłkowym) lub na słono (z gulaszem, ze smażoną kiełbasą i surówką z kiszonej kapusty, z sosem czosnkowym, z zupą-kremem jarzynowym, z sosem śmietanowo-grzybowym). Placki można smażyć na rozgrzanym oleju lub smalcu. Placki te są grubsze, większe, bardziej chrupiące i sycące od tradycyjnych. Placki należy smażyć na rozgrzanym
Gospodyni MiejskaGrochówka to jedna z moich ulubionych zup. Ogólnie lubię zupy, może za jarzynową, kalafiorową i podobnymi nie przepadam. Zupa dla mnie musi mieć swój charakter i być wyrazista, jak pomidorowa, szczawiowa, fasolowa itp. Jeżeli chodzi o grochówkę, można ją zrobić z grochu niełuskanego czy łuskanego. Ta którą dzisiaj przedstawiam jest z grochu łuskanego i dzięki temu nie wymaga moczenia
Smaki Ewysię odchudzała, ale jakoś wcale nie mam ochoty na jakieś długo duszone mięso czy konkretniejsze zupy z wkładką. Wolę właśnie twarożek, sok czy koktajl owocowo warzywny. A jeśli zupa to jarzynowa i lekka . Pewnie zaraz odezwą się jacyś mądrale, że co to za przepis! Że każdy wie jak zrobić taki twarożek. Być może oni wiedzą, ale ja też wiem
Smaczna PyzaŻurek na wędzonym boczku i najlepszym domowym zakwasie. Żurek był tak smaczny, że na pewno częściej będę robiła domowy zakwas i żurek... Świetnie smakuje także z
Czerwień i błękitmojego domu rodzinnego. Zawsze zalewałam ogórki zimną wodą, i nie patrzyłem na rodzaj używanej soli. To był mój błąd, ponieważ więcej ogórków wyrzuciłam niż zjedliśmy. A kupne w zupie, sałatce jarzynowej czy do obiadu to już nie to samo. Więc powstał mój przepis. Taki co pasuje mi i mojej rodzinie, jak również innym. Zauważyłam, że dodawanie różnych liści
Malinowe Pocałunkizrobić prosty sos pomidorowy taki jak do pulpetów lub sos salsa. Została mi jeszcze odrobina z główki kapusty, pokroiłam i ugotowałam w sosie. Można też ją wykorzystać do zupy jarzynowej
Proste Potrawyzalewam przecierem pomidorowym. Kiedy przyjdą chłodniejsze dni mogę przyrządzić ją na gorąco - wystarczy dodać podsmażoną kiełbasę, cebulę i ziołowe przyprawy. Wykorzystam ją też na pewno w jakiejś zupie jarzynowej albo zapiekance . Polecam ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaKocham lato za bogactwo warzyw. I bardzo lubię wszelkie lecza, gulasze, z mięsem lub w wersji wege. W tym daniu królują pomidory, patisony i świeże śliwki
Czerwień i błękitdworze tak zimno i strach wychylać nos spod koca, postanowiłam porozpieszczać Wasze brzuszki smaczną, sytą i wegetariańską zupą. Od małego dziecka uwielbiam smak brukselki. Kiedy mama robiła zupę jarzynową, z niezapomnianych mrożonek, wtedy niepostrzeżenie wkradałam się do kuchni i chochelką wyjadałam wszystkie brukselki z garnka. Aż dziw, że nikt się nie zorientował, kto jest tym brukselkowym potworem :). Musiałam działać
Przepisy Aleksandryumyć i nasypać świeżą porcję. Część zjadłam na śniadanie (bo po to ją ugotowałam) z bakaliami i owocami. W porze obiadowej pomyślałam, że dorzucę ją do zupy jarzynowej, którą miałam zamiar zjeść z grzanką. Dorzuciłam i bardzo mi zasmakowało! Poszłam krok dalej i zamiast gryczanej dałam taką córce na obiad. Zjadła. Wow, nie do wiary, bo na słodko
Zdrowa Kuchnia Sowyjest w zasadzie tradycyjny taki jak do gołąbków czy innych faszerowanych warzyw. Zmieniłam sos do nich. Z reguły to co wydrążyłam z kalarepek mroziłam by potem wykorzystać do zupy jarzynowej. W tej wersji gotuję obok kalarepy , miksuję i robię na tej bazie sos koperkowy. Czas : 1 godzina Składniki : 2 duże kalarepy 10 dag chudego mięsa wieprzowego ( użyłam kawałek
Buniabaje w kuchniKupuję puszki żółtej , zielonej lub mieszanej i jak trzeba po prostu otwieram. Mam na jarzynkę ( z bułką tartą na masełku), do omletów, duszonek typu giuwecz lub wszelkiego rodzaju zup jarzynowych. Pewnie , że nie jest to to samo co świeża fasolka - ale tą kupuję w sezonie. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnitłuszczu * lekki napar z ziarenek łagodzi zaburzenia żołądkowe * wykorzystuje się ziele do marynat, potrawek z drobiu, cielęciny i sosów do mięs * przyprawa idealna do warzyw, ryb i zup jarzynowych * dodana w niewielkiej ilości do kompotów i deserów podnosi ich walory smakowe ANYŻ GWIAZDKOWY * przyprawą są suszone owoce wiecznie zielonego drzewa rosnącego w krajach tropikalnych * maja kształt gwiazdek
Magiczne Życie Martysobie takie zrobić. Przygotowuje się je szybko - znikają jeszcze szybciej :) Do ciasta dodałam aromatyczny olej i zioła więc bułeczki wyszły pachnące - świetne na przekąską czy jako dodatek do jarzynowej zupy. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaZupa curry z ryżem i warzywami Dziś na obiad poleca się prosta zupa curry z ryżem i warzywami. Jest rozgrzewająca, aromatyczna od indyjskich przypraw - po prostu idealna na chłody. Zupa curry z warzywami może być przygotowana z dodatkiem ryżu, kaszy, komosy ryżowej, a nawet makaronu ryżowego. Dzięki sporej dawce węglowodanów jest naprawdę sycąca. W zupie curry sprawdzi się(...)zupa pełna aromatów posmakuje wszystkim fanom kuchni indyjskiej. Jeśli znudziły Wam się tradycyjne zupy, gorąco polecam ten przepis. Smacznego:) TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na pyszne zupy, a TUTAJ więcej przepisów na dania kuchni indyjskiej:) Jeśli lubicie poznawać nowe smaki, polecam również mojego orientalnego kurczaka : Zupa curry z ryżem i warzywami, składniki: ok. 2-2.5 l bulionu / wywaru drobiowego lub jarzynowego
Lekcje w kuchniZupa dyniowa z curry. Zupa dyniowa z curry Zdrowa, rozgrzewająca i super kremowa zupa dyniowa z curry , marchewką, czosnkiem, ziemniakami i jabłkiem. Zupa z dyni doprawiona kurkumą, mielonym kuminem oraz kolendrą. Szczerze mówiąc, nie ma to jak prawdziwa zupa dyniowa :) Ta zupa z dyni jest pyszna, kremowa, aksamitnie gładka, pikantna i doskonale doprawiona(...)zupy: Zupa z dyni przepis>>> Domowa zupa tajska z makaronem>>> Zupa z soczewicy zielonej>>> Zupa tajska tom yum z kurczakiem>>> Krupnik z kaszy jęczmiennej na żeberkach>>> Kremowa zupa pomidorowa z tortellini>>> Szybka zupa pomidorowa>>> Zupa koperkowa z lanym
Moja Książka KucharskaZupa na wywarze jarzynowym z dodatkiem fali mung, czerwonej cebuli i czosnku doprawiona śmietaną. ZUPA Z FASOLI MUNG SKŁADNIKI około 150 gramów suchej fasoli mung; kilka ziemniaków; 1 duża czerwona cebula; 2-3 ząbki czosnku; 1 litr domowego bulionu warzywnego; kminek mielony; kwaśna, gęsta 18% śmietana; mąka; 100 gramów łososia wędzonego na zimno w plastrach; sól,... Artykuł Zupa
Kuchnia TomkaZupa na wywarze jarzynowym z dodatkiem domowego przecieru pomidorowego, świeżej bazylii podana z lanym ciastem. ZUPA POMIDOROWA SKŁADNIKI 1,5 litra wywaru drobiowego; 300 ml domowego sosu pomidorowego; 100 gramów koncentratu pomidorowego; 1 cebula; mąka pszenna; gęsta, kwaśna śmietana; 1 duże, wiejskie jajko; świeża bazylia; suszone oregano; sól, pieprz; przepis na zupę pomidorową w wersji zimowej Artykuł Zupa pomidorowa
Kuchnia Tomkainnych regionach funkcjonuje jako żurek. Z braku dostępu do świeżych, leśnych grzybów moja zalewajka jest z dodatkiem ciemnych pieczarek, może choć trochę imitujących te leśne. Ponieważ wszystkie zupy przygotowuję na wywarze jarzynowym i tutaj jest on podstawą zupy. Zalewajkę podałam z tłuczonymi ziemniakami i białą kiełbasą, także talerz pysznego żurku wystarczył za całe danie obiadowe. Składniki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zagotować. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać posiekaną natkę. Tak przygotowaną zupę podaję w bulionówkach lub filiżankach. Warzywa z wywaru wykorzystuję do zrobienia sałatki jarzynowej :) Jakie Wy zupy jadacie podczas Bożego Narodzenia
Codzienna kuchnia niecodziennaZupa na bazie domowego wywaru jarzynowego z dodatkiem fasolki szparagowej i ziemniaków zabielona śmietaną. ZUPA Z FASOLKI SZPARAGOWEJ SKŁADNIKI 800 gramów zielonej fasolki szparagowej; kilka niedużych ziemniaków; 1,2 litra porządnego domowego wywaru jarzynowego lub drobiowego; 1 łyżeczka suszonego cząbru; 1 łyżka mąki pszennej; 1-2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany; natka pietruszki; sól, pieprz; przepis na zupę... Artykuł Zupa
Kuchnia Tomkakawałki ciasta jednocześnie je wałkując. Gotowe zacierki wrzucałam do talerzyka, przesypując niewielką ilością mąki, żeby się ze sobą nie pokleiły. Takie zacierki są doskonałym dodatkiem do zupy mlecznej, kartoflanki oraz przeróżnych jarzynowych. Ja wrzucam je do zupy pod sam koniec i gotuję tylko do chwili wypłynięcia, bo lubię kiedy są al dente
Kuchenne zapiski Edytycebulą i czerwonym pieprzem Śledzie z czosnkiem Śledzie z marynowanymi grzybkami i ogórkami Sałatka śledziowa z burakami Suszone grzyby w cieście piwnym Tradycyjna sałatka jarzynowa Inne potrawy na Święta Rosół lubczykowy Zupa pomidorowa Krem z białych warzyw z łososiem i oliwą truflową Bigos świąteczny Pieczona pierś z gęsi z glazurowanymi buraczkami Rolada z indyka z suszonymi pomidorami Łosoś(...)jabłka Szarlotka tatrzańska Kawowy tort bezowy Pavlova Potrawy wegetariańskie i wegańskie Barszcz czerwony wigilijny Zupa grzybowa Czysta zupa grzybowa z wędzoną śliwką Bulion warzywny Uszka z grzybami Pierogi z wędzonym twarogiem Pierogi z kapustą i grzybami Wigilijna kapusta z grochem Łazanki z kapustą Tradycyjna sałatka jarzynowa Suszone grzyby w cieście piwnym Aromatyczny pasztet z Kotlety z kalafiora Wegeburgery
Codziennik Kuchenny