Bez zbędnych wstępów - zapraszam serdecznie na mój czerwony barszczyk ;-) SKŁADNIKI: - 3 litry wody - 4 buraki średniej wielkości - 4-5 ziemniaków - 4 łyżki kaszy jaglanej - 2 marchewki
Wielopokoleniowołyżka płaska soli (z przyzwyczajenia gotuję zawsze kasze i ryże bez soli) pół łyżeczki kukrumy * poza smakiem fajnie podkręca zielony kolor łyżeczka pieprzu ziołowego 50 g mąki bezglutenowej np. jaglanej, ziemniaczanej, kukurydzianej 2 łyżki oleju do podsmażenia cebuli + olej do smażenia klopsików Przygotowanie: Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i podsmaż przed 4-5 minut, a na samym końcu dodaj(...)wtedy możesz wszystko zblendować, Ja wolę gdy jest lekko wyczuwalna struktura. Dodaj podsmażoną cebulę z przyprawami, sól i mąkę. Dokładnie wymieszaj. Porcje masy najlepiej odmierzać dużą łyżką (taką do zupy), formować klopsiki w dłoniach. Nie panierowałam dodatkowo, uważam to za zbędne, masa lekko się klei ale naprawdę nie ma dramatu. Uformowane klopsiki najlepiej odkładać na lekko przyprószony mąka blat. Smaż
greenscarfPęczotto ze świeżymi kurkami Placek jaglany z borówkami Pieczarki z dymką i szczypiorem z patelni Pieczona jaglanka z suszonymi morelami i orzechami laskowymi Pieczona owsianka z brzoskwiniami Pieczone topinambury Sałatka ze szpinaku i pieczarek Smażony bakłażan z fasolką szparagową Surówka marchewkowa z jabłkiem i orzechami włoskimi Zapiekana fasolka szparagowa Zielone wegeburgery bez bułki Zupa z dyni i soczewicy
My Chcemy Jeśćdanie jednogarnkowe niż zupka, ponieważ jest bardzo gęsta. Idealna na chłodne, jesienne dni. Składniki: 500 g wołowiny- zmielonej 3/4 szklanki kaszy- u mnie jęczmienna, ale może być pęczak, jaglana, co lubimy 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki zielonej 2 łodygi selera naciowego 1 cebula 4 ząbki czosnku 2 pomidory- u mnie malinowe sól, pieprz chili mielone natka(...)drugim naczyniu, w osolonej wodzie przygotowujemy kasze. Po ugotowaniu dodajemy do całego dania. Wychodzi nam bardzo gęste danie, dolewamy bulionu- również wedle uznania, jeśli chcemy żeby była to zupa. Możemy nie dodawać bulionu, uzyskamy gęste danie . Całość obficie posypujemy natką pietruszki posiekaną
Z Majeczką w kuchniNaprawdę szacunek za pomysł zaserwowania go. Zupa: Bulion wołowy w stylu chauseau / jajko przepiórcze – świetny bulion, również o nieco dymnym, głębokim aromacie. Dobrze doprawiony, choć może ciut za słony, no ale to już pojęcie względne. Żałowałam, że nie zostawiłam sobie choć odrobinki poprzedniego wina. Danie gorące: Polędwiczka z jelenia/marmolada z czerwonej cebuli/sos porto/kasza jaglana z orzechami – polędwiczka obłędna. Chef okazał
Kate's Kitchenobiad będzie po raz kolejny zupa z buraka i jabłka. Pyszna, zdrowa i totalny detoks! Robi się sama i robi się szybko! Jedyne co musicie zrobić to upiec buraka w piekarniku w folii aluminiowej. Moje buraki piekły się w piecu chlebowym u babci na wsi. Składniki 8 średnich buraków pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej pół szklanki mleka kokosowego 1 czerwona
Z Kuchni Do KuchniDziś mocno rozgrzewająca zupa z trzema rodzajami kaszy, warzywami, grzybami i mnóstwem przypraw i ziół. Smacznego! Składniki: 3 łyżki masła 3 łyżki oleju 1 większa marchew 1 pietruszka 1 mały kawałek selera 1 mały kawałek białej kapusty 2-3 ziemniaki 1 większa cebula 2-3 ząbki czosnku 4-5 łyżek kaszy jaglanej 4-5 łyżek kaszy gryczanej 4-5 łyżek
Qlinarnie i Qlinarniezupa to mistrzostwo świata! Jest ekspresowa i pomoże przetrwać ciężkie i długie godziny w pracy. Dzieci ja wprost uwielbiają! Składniki 2 puszki pomidorów konserwowych krojonych 4 duże marchewki 700 ml wody 1 ząbek czosnku- przeciśnięty przez praskę 1 pokrojona w piórka cebula,najlepiej czerwona 2 daktyle pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej pół łyżeczki curry szczypta kurkumy ekologiczny olej kokosowy
Z Kuchni Do Kuchnikonopii, jarmuż, kasza jaglana i ser przypominający ser gliwiony. Niektóre nigdy nie znikły z naszych garnków jak placki ziemniaczane, żur na zakwasie, ogórkowa czy szczawiowa. Niektórych raczej byśmy dziś nie zjedli. Kiedy oszczędzało się każdy kęs chleba i garstkę mąki, kiedy na przednówku głód zaglądał wszystkim w oczy, jadano chleb z wodą i olejem, zupę z mąki, zupę z wody
Ugotowane pozamiataneZupa dyniowa z jarmużem i ciecierzycą Rozgrzewa i smakuje wspaniale Składniki: 2 ziemniaki 2 łodygi selera naciowego 2 szkl. drobno posiekanego jarmużu 2 szkl. pokrojonej w kostkę dyni ( u mnie Hokkaido – nie trzeba obierać ze skórki) 1 cebula 3 ząbki czosnku 1,5 szkl. obranych ze skórki i pokrojonych pomidorów ¼ szkl. surowej kaszy jaglanej 1,5 szkl
Moja Mama GotujeTalerz – do wymiany Zupa z pieczonego buraka i ogórka małosolnego, sorbet z limony – gęsty krem w przepięknym kolorze z kontrastową łezką sorbetu z limony wyglądał bajecznie. Podobnie zresztą smakował. Połączenie nie tylko faktur i konsystencji (idealnie gładziutki krem z lekko porowatym sorbetem), ale i temperatur naprawdę zdało egzamin. Bardzo smaczne danie godne polecenia każdemu. Jagnięcina kotlet, jaglany pasztet, aroniowy demi
Kate's KitchenW mojej kuchni prym wiodą kasze. Kasza jaglana i kasza gryczana to moje ulubione. Dziś pomysł na wykorzystanie jednej z nich nieco inaczej. U nas podczas
IzaGotujesłodko, które tak lubiłaś jako dziecko; kluski leniwe, pierogi z owocami czy słodkim serem, ryż ze śmietaną i truskawkami, makaron z twarogiem i sosem owocowym, naleśniki z owocami, zupy owocowe. Mama i babcia często dodawały do nich różne domowe soki, syropy, które robiły z dojrzałych, pełnych słońca, pachnących owoców i cukru. Twoje dzieci też bardzo lubią i chętnie jedzą dania(...)ciemnoczerwony, aromatyczny syrop malinowy czy różowoczerwony słodki syrop truskawkowy. Ale może dla odmiany spróbujesz polać ją syropem o kwaskowym smaku pigwy czy cierpkawym smaku żurawiny? Zdrowa i polecana kasza jaglana może zasmakować twoim dzieciom, jeśli dodasz do niej trochę twarożku, kilka kawałków świeżych bananów i posłodzisz ją na przykład pysznym syropem pomarańczowym. Również jogurt naturalny będzie zupełnie inaczej smakował
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia