Zupa krem z kalafiora Zupa buraczkowa Makaron w sosie brzoskwiniowym Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem, pomidorkami i mozzarellą Klopsy z kalafiora podawane z ziemniakami i sałatą Placki warzywne z cukinii i kaszy jaglanej DESERY: Orzeźwiający koktajl z jagodami, roszponką i limonką(...)burakami i marchewką Sałatka grecka Sałatka z tuńczyka z ryżem i warzywami Zielony sok cytrusowy z roszponką Zupa warzywna 1 Źródło: strona internetowa: http://5porcji.pl/ Z wyżej wymienionej strony pochodzą również informacje o zbilansowanej diecie i roli jaką odgrywają w niej warzywa
Passions hobbies lifejestem wierną ich fanką! Dlatego dzisiaj prosty przepis na szybką i smaczną zupę z zielonych warzyw. Składniki: 200 g zielonych warzyw (np. cukinia, fasolka, brokuły, szpinak) 100 g mięsa, u mnie filet z kurczaka świeży imbir papryczka chilli 30 g kaszy / ryżu / ziemniaków (ja użyłam kaszy jaglanej) Wykonanie: Do garnka wkładamy pokrojone warzywa, mięso i kaszę, dodajemy starty imbir oraz
Taste Of My Daygorącej wodzie żelatynę. Doprawiamy solą, ewentualnie odrobiną miodu. Ukręcamy na gęsty krem i wkładamy na stężenie do lodówki. Gorącą zupę dopełniamy na talerzu kulką musu , polewamy olejem lnianym, obsypujemy malinami lub przetartym z nich syropem Groch z kaszą jaglaną z grzybami i gęsimi żołądkami 250g namoczonego przez noc żółtego grochu ¾ szklanki wypłukanej kaszy jaglanej 200g masła 1 łyżka miodu Sól
karmelowyblogu. Słynny, pyszny hummus z ciecierzycy. To była jedna z rzeczy, które najbardziej mi smakowały. Kolej na zupę dahl - mój kolejny faworyt :3 Muszę zrobić ją w domu, jest bardzo rozgrzewająca. Pychota! Kulki Rafaello z kaszy jaglanej. Chyba każdy uczestnik warsztatów nie mógł doczekać się właśnie tej słodkości, która podana była na sam koniec. Do czego te pieczarki
healthy dreamsswoim składzie zboża glutenowe, np. wędliny, budynie, słodycze, gotowe sosy i zupy. Dlatego przed zakupem koniecznie trzeba przeczytać skład na opakowaniu produktu i najlepiej dla pełnego bezpieczeństwa wybierać te z certyfikatem Przekreślonego Kłosa. Jadłospis bezglutenowy należy oprzeć na produktach naturalnie bezglutenowych, czyli: proso (kasza jaglana) gryka tapioka komosa ryżowa amarantus maniok ryż ziemniaki kukurydza nasiona roślin strączkowych(...)Pokrój je na 2-3 cm. kawałki. Główki szparagów odłóż na bok. W garnku lub szerokiej patelni podsmaż na oliwie cebulę pokrojoną w kostkę. Dodaj posiekany czosnek oraz kaszę jaglaną. Praż przez 2-3 minuty, następnie wlej wino i odparuj. Dodaj chochlę bulionu i gotuj aż kasza wchłonie płyn. Do kaszotto dodaj kawałki szparagów, końcówki zostaw na później. Dodaj kolejną
Chilli Czosnek i OliwaDziś zaproponuje Wam rozgrzewającą zupę marchewkową :) idealna na chłodniejszy dzień. Składniki: 1kg marchwi pół selera 1szt pietruszki 1szt cebuli 1 ząbek czosnku 5cm kawałek imbiru 150g kaszy jaglanej 1-1,5l wody kurkuma curry gałka muszkatołowa Wykonanie Cebulę kroimy z cienkie pół plastry i wrzucamy do dużego garnka. Imbir obieramy ze skórki i kroimy w mała kostkę dorzucamy(...)przykrycia warzyw i pozostawiamy aż warzywa zmiękną. Po jakiś 25 min dodajemy kaszę i gotujemy jeszcze aż kasza będzie miękka czyli ok 25 min. Na sam koniec blenderujemy zupę by otrzymać gesty krem. Tak otrzymaną zupę podajemy z salaterkach z kleksem jogurtu naturalnego. Mnie wyszło na co najmniej 6 porcji. Smacznego
Panda i jej światząbki czosnku cebula 4 liście laurowe 4 ziela angielskie łodyga trawy cytrynowej łodyżki świeżej kolendry Zupa: 2 pietruszki pół selera 4 marchewki 300 g dyni kilka pieczarek zielona fasolka szparagowa skórka otarta z cytryny sos rybny do smaku kasza jaglana pasta miso Wykonanie: W pierwszej kolejności przygotowujemy wywar. Ja wykorzystałam duży garnek (ok 8 l), ale oczywiście możecie użyć(...)kilku minutowej obróbce termicznej warzywa dodajemy do wywaru. Na tej samem patelni przez kilka minut podsmażamy pozostałe, rozdrobnione warzywa, czyli dynię, fasolkę, pieczarki i również przekładamy do garnka z zupą. Na talerz wyjmujemy mięso, na którym gotowaliśmy wywar. Ja oddzielam od niego mięso i dodaję do zupy. Przed końcem gotowania do zupy dodajemy skórkę otartą z cytryny oraz ewentualnie zieleninę
Taste Of My Daymięsa mielonego z indyka 1 jajko 1 szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki wody do kaszy szalotka natka pietruszki kurkuma wędzona papryka sól pieprz olej kokosowy do smażenia Sos pomidorowy: 300 ml passaty pomidorowej 1/2 szklanki wody 1 łyżeczka cukru trzcinowego sól pieprz oregano bazylia śmietanka do zup i sosów Kaszę daję na sitko i przelewam ciepłą wodą, żeby pozbyć
kruche babeczkiLekka, niskokaloryczna, zdrowa i do tego ... pyszna :)) Taka właśnie jest ta zupa. Ugotowana na samej włoszczyźnie , nie zawiera grama tłuszczu, a smak nadaje jej sok pomidorowy, który jest u mnie często bazą pomidorówki. I dodatek zdrowej i pysznej kaszy jaglanej .... Traf w 10-tkę! Składniki: 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2 łodygi selera naciowego 1 ząbek(...)czosnku 1l soku pomidorowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 szklanka kaszy jaglanej sól pieprz słodka papryka ziele angielski liść laurowy oregano Wykonanie: Włoszczyznę obieramy, wkładamy do garnka zalewamy wodą. Gotujemy ok 15 minut po czym dodajemy sól, pieprz, słodką paprykę, ząbek czosnku, ziele angielskie, liść laurowy oraz szczyptę oregano. Wlewamy sok pomidorowy oraz dodajemy koncentrat. Kaszę przelewamy na sitku
Walijskie Pichceniemiał krupnik ugotowany na żeberkach lub innym mięsie wieprzowym, najlepszy z kaszą jaglaną i posiekanym koperkiem. Także zabielony śmietaną. Krupnik polski. W dawnej kuchni polskiej do krupniku gotowanego na dróbkach dodawano koncentrat pomidorowy. Zwykle gotowano go z kaszy jęczmiennej. Mianem krupniku określano także zupę zasypaną ryżem. Dawniej zarówno kaszę jęczmienną, jak i ryż nazywano krupami. Dlatego
Moja Książka Kucharskakupowaniem w ciemno. Zawsze warto spojrzeć na skład, ponieważ w niektórych produktach jest masa zbędnych dodatków i soli. Przygotowanie zupy zajmuje kilka chwil. Jeśli chcecie, żeby była bardziej gęsta i treściwa można dodać do niej jakąś drobną kaszę np. jaglaną lub krótkie nitki makaronu. Ilość porcji: 4 porcje Czas przygotowania: 30-45 minut Składniki: fasola – 1 szklanka, namoczonej przez
wiecejwarzyw.plKasza jaglana (bezglutenowa), królowa wśród kasz, najzdrowsza, zasadotwórcza, przywraca właściwe PH, osusza z nadmiaru wilgoci, zalet można by wymieniać bez końca. Przedstawiam pomysł na bardzo smaczne
Kawa z mlekiemInspiracja do tego przepysznego bezglutenowego dania pochodzi z poniższego bloga: Wino Francja Kuchnia Moja modyfikacja polega na określonym gotowaniu kaszy jaglanej i oczywiście na dodatku w
Kawa z mlekiemDziś przedstawiam przepis na prostą potrawkę z kaszą jaglaną, to jedno z tych dań, które możemy sobie modyfikować do woli, w zależności od tego co mamy
Kawa z mlekiemzupą.KRZEPIĄCA ZUPA CHŁOPSKA Składniki na 5-6 porcji:420 g mięsa mielonego1 cebula pokrojona w kostkę1 ząbek czosnku posiekany w plasterki1 łyżka oleju i 1 łyżka masła klarowanego3/4 puszki kukurydzy (bez soku)1 spora marchewka1 mała cukinia500 g ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę2,5 litra bulionu drobiowo -warzywnego1 pomidor pokrojony w słupki1/2 szklanki kaszy jaglanej (suchej(...)cukinię. Wlej bulion, przykryj garnek i zostaw do zagotowania. Kiedy to nastąpi, wsyp kaszę jaglaną. Gotuj wszystko na średnim ogniu, z odsuniętą przykrywką przez ok. pół godziny. W międzyczasie przygotuj pomidora- pokrój go na słupki, posiekaj szczypiorek i natkę pietruszki.Na koniec gotowania dodaj do zupy pomidora, gotuj przez chwilę i wrzuć szczypiorek plus pietruszkę. Podawaj gorącą.Idealna
Gotowanie to kochanie