czas i możliwości kupienie ładnej wołowiny gulaszowej i zrobienia takiego prawdziwego gulaszu. Nic mnie jednak nie zniechęci pomimo to od zrobienia czegoś podobnego. Placki to pryszcz. A smaczny gulasz można szybciutko zrobić nawet z piersi kurczaka. Czas : 1 godzina Składniki: 8 średnich ziemniaków 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżka mąki pszennej 1 jajko sól olej(...)kurczaka 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 3 cebule 3 pomidory pieprz mielony do smaku papryka mielona słodka do smaku 1 łyżeczka brązowego cukru przyprawa do sosów i zup w płynie cukru brązowego 1,5 szklanki wody Obrać i pokroić cebulę. W garnku o grubym dnie rozgrzać kilka łyżek oleju i zeszklić cebulę . Mięso pokroić w drobną kostkę
Buniabaje w kuchniChilli sin carne, to po prostu gęsta zupa bez mięsa, za to pełna warzyw. Nafaszerowana proteinami z fasoli i soczewicy, bardzo sycąca, a dzięki przyprawom wspaniale rozgrzewająca. W mojej wersji jej sekretnym składnikiem jest kardamon. Ale polecam o nim pamiętać nie tylko dlatego, że wspaniale wzbogaca smak tego gulaszu dodając nieco limonkowej nuty. Działa on także przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, zapobiega przeziębieniom
Lamarida.pljustyna9220 | blog: Kuchnia w Słońcu Skąpana Zupa grzybowa autorka: czarrna | blog: czarrna od kuchni Kopytka z brukselką i dynią autorka: czarrna | blog: czarrna od kuchni Gołąbki z kaszą i grzybami autorka: czarrna | blog: czarrna od kuchni Kaszotto z podrobami i grzybami autorka: czarrna | blog: czarrna od kuchni Gulasz wołowy z pieczarkami autorka: cybog | blog
Weekendy w domu i ogrodziezupę: ok. 500 g mięsa z łopatki wieprzowej/wołowej lub pomieszane oba 2 papryki 1 cukinia 2 cebule 2 ząbki czosnku 3 pomidory lub pomidory z puszki ok. 400 ml passaty pomidorowej lub koncentrat pomidorowy pół pęczka włoszczyzny (marchewka, seler, por, pietruszka) 7 ziemniaków przyprawy - pieprz, sól, papryka słodka, papryka ostra, pietruszka, można użyć też gotowej mieszanki przyprawy do gulaszu(...)olej. Smażymy mięso, aż zacznie się przypalać :) Wtedy dolewamy wody (około 0,5 l) do mięsa, przyprawiamy solą, pieprzem i papryką (lub wrzucamy kostkę albo łyżkę gotowej mieszanki do gulaszu) i dusimy do miękkości, minimum 1,5 godziny. Oczywiście w międzyczasie sprawdzamy, czy woda nie wygotowała się, Jeśli tak, to dolewamy znowu. Zwykle dolewam szklankę wody co pół godziny
dobra gospodyni dom wesołym czyniszparagi trwa w najlepsze. Najczęściej gotuję je na parze i podaję z masłem lub smażę w pakiecikach z wędliną . Zawsze jednak zostają stwardniałe końcówki. Można z nich zrobić zupę , ale można też wykorzystać w inny sposób . Dziś kolejna propozycja w połączeniu z ciecierzycą i suszonymi grzybami. Składniki : 180 ml ciecierzycy 6 suszonych grzybów (u mnie podgrzybki i prawdziwki) końcówki szparagów(...)warzyw dodać ziele angielskie i liście laurowe. Gdy warzywa i ciecierzyca zmiękną, umieścić je w jednym garnku. Dodać cząber, doprawić do smaku papryką, solą i pieprzem. Podawać gorący gulasz z kawałkami sera wędzonego. W przygotowaniu tego rodzaju gulaszu z ciecierzycy sugeruję użycie cząbru - ziela regulującego proces trawienia. Ma działanie rozkurczowe i łagodzi dolegliwości takie jak: wzdęcia, odbijanie, biegunki itp. Pobudza
Weekendy w domu i ogrodzieDzień dobry :-) Dziś bardziej męskie danie, choć nie powiem, też zjadłam ze smakiem. Mąż chodził od kilku dni i pojękiwał, że ma ochotę na gulasz. Mimo
kruche babeczkiziemniakami, ryżem, kaszą lub świeżym pieczywem. A do gulaszu można dodać to, co akurat mamy w lodówce. Ja miałam patisona i pomidory z ogródka mojej Cioci oraz czerwoną paprykę. W zamrażalniku było też mięso gulaszowe i stąd dzisiejsze danie. Patisona można zamienić na cukinię, dynia również idealnie się sprawdzi. Do zupy można dodać ulubione zioła, u mnie była to natka
Smak mojej kuchniBurak to moje ulubione warzywo i co najważniejsze bardzo zdrowe. Dlatego też, staram się jak najczęściej podsuwać buraczki moim dzieciom. Na szczęście nie mam z tym
kuchnia doskiDlaczego Polewka gdańska ? Tak mam zapisaną w swoich przepisach, a przepis dostałam dawno temu od znajomej. I jak to bywa z przepisami ona dostała
W kuchennym oknie Ewyłączy się ją z mięsem - zwłaszcza tłustym. Sama w sobie jest niezwykle delikatnym i smacznym warzywem. Ja uwielbiam kapustę i odkąd pojawiła się młoda, zjadam ok. litr kremu lub gulaszu kapuścianego prawie każdego dnia :-). Krem wyśmienicie skomponuje się z takimi ziołami, jak: tymianek - smakuje swojsko bazylia tajska (azjatycka) - smakuje orzeźwiająco szałwia - smakuje ziołowo Zioła muszą być koniecznie świeże(...)ryżem, świeżymi ziołami lub z dodatkiem grzybów usmażonych na maśle. Uwaga: Jeśli nie masz akurat pod ręką grzybów lub też nie masz ochoty na ich obecność w zupie, po prostu pomiń tę pozycję. Krem bez nich jest równie smaczny i aromatyczny. Krem można bez problemu przygotować w wersji dietetycznej - bez użycia tłuszczu. Etap I Ciśnienie: Wysokie Czas Gotowania
Szybko Szybkowarzarówno podane z wody, podsmażane czy polane mięsnym gulaszem. Trzy wersje sprawdziłam, więc możecie wybrać tą, która odpowiada Wam najbardziej. Składniki na 30-35 sztuk: Ciasto: 0,5 kg mąki 1 jajko 2/3-1szklanka wody ½ łyżeczki soli 2 łyżki oleju Farsz: 1,5 talerza pokrojonych dość drobno podgrzybków (talerz taki jak do zupy) tj. taki czubaty pojemnik podgrzybków
Fabryka pomysłówziela angielskie, liść laurowy, dwie łyżeczki majeranku, dwie łyżeczki słodkiej papryki, pół łyżeczki curry, szczypta kurkumy, łyżeczka soli, magi do smaku dwa ząbki czosnku łyżka śmietany (18% do zup) pół łyżeczki mąki ziemniaczanej łyżka oleju Wykonanie: 1.Udziec myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w kostkę ok. 4×4 cm. 2. Oprószamy ziołami i wrzucamy na rozgrzany na patelni tłuszcz(...)Przekładamy mięso do garnka i zalewamy wodą (najlepiej ciepłą). Dusimy. 4. Kroimy cebulę w kostkę i podsmażamy na patelni, na której było mięso. Zeszkloną cebulkę dodajemy do garnka z gulaszem. Dusimy całość około godziny – do miękkości mięsa. 5. Gdy mięso jest już miękkie dodajemy sprasowany czosnek, doprawiamy magą i zaprawiamy mąką ze śmietaną. Gotowe! Najlepiej smakuje z kaszą gryczaną
Mama z miastapracy preferuje, w kwestii obiadów, rozwiązania szybkie i proste. Ponadto cenie dania, które mogę zrobić dzień wcześniej wieczorem. Wówczas po powrocie z pracy wystarczy tylko podgrzać garnek i gotowe. Gulasz z pulpetami i ziemniakami jest właśnie takim daniem. Polecam wszystkim zapracowanym i nie tylko :) Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 250g mięsa mielonego 1 cebula 1 jajko(...)puszka pomidorów krojonych 1 puszka groszku Garść listków bazylii olej rzepakowy do smażenia Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz, cukier *ugotowane warzywa mogą pochodzić np. z zupy lub wczorajszego obiadu W miseczce z wodą lub mlekiem umieszczamy bułkę, aby nasiąkła. Do pojemnika wkładamy mięso mielone, posiekaną na drobno i podsmażoną cebulkę, wbijamy jajko oraz dodajemy odciśnięta bułkę. Możemy
Kolizje Smakówmięsa na gulasz z indyka 450 g drobiowej wątróbki 135 g wędzonego boczku 2 małe jajka 2 duże marchewki puszka pomidorów krojonych w całości razem z zalewą 3 małe cebule białe 6 łyżek kaszy manny + 1 łyżka sól, pieprz ziołowy, majeranek, ząbek czosnku 1 piramidka przypraw do zup z lidla
pieprzny smaczekSałatka z ogórków małosolonych Botwinka z cukinią w delikatnym sosie Sałatka z ogórkiem, jajkiem i domowym majonezem Woda ogórkowo - cytrynowa Zgrzewane kanapki z liśćmi botwinki Zupa z botwinki Zupa z botwinki z ziemniakami Sałatka z kaszą pęczak i zielonym ogórkiem Woda ogórkowo - miętowa Kanapka z ciabatty z ricotta i rzodkiewką Ricotta z dymką i rzodkiewką Koktajl bananowo - truskawkowy(...)sałatą Pappardelle z brokułami, czosnkiem i szczypiorkiem Sałatka z pomidorków ze szczypiorkiem Surówka z kiszonej kapusty ze szczypiorkiem Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem posypane szczypiorkiem Frittata z pomidorami i ziołami Gulasz z żółtej fasolki szparagowej w pomidorach Młode ziemniaczki w mundurkach zapiekane z cukinią i pomidorem Młode ziemniaczki z szynką, pomidorami, cebulą i jajkami podane na patelni Pełnoziarnista kanapka z jajkiem
Moja smaczna kuchnia