zupa grzybowa - 3437 przepisów (strona:58/230)

Zupa grzybowa z warzywami 87

grzybów oraz warzyw, z dodatkiem niedużej ilości słodkiej śmietanki   Pomysły na zupy: ** Żurek z kiełbasą i wędzonym boczkiem ** Zupa jarzynowa z pulpetami ** Zupa fasolowa z kiełbasą ** Barszcz biały bez zakwasu   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});   Składniki na około 2,5 litra zupy: 20 g suszonych grzybów 2 marchewki pietruszka korzeń selera 3-4 średnie ziemniaki cebula łyżka masła(...)Całość gotuj około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodaj śmietankę, dopraw do smaku przyprawami i wsyp posiekaną natkę pietruszki. Pamiętaj – im więcej grzybów użyjesz, tym ciemniejszą barwę będzie mieć zupa   Polecam również:         (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});   Pomysły na obiad… Kluski śląskie Kotlety rybne siekane Burrito z mięsem mielonym Kurczak

Kulinarny S.O.S.
Zupa migdałowa ze Zgody – kuchnia podkarpacka 132

Zupa migdałowa ze Zgody - kuchnia podkarpacka Wśród tradycyjnych wigilijnych zup na Podkarpaciu prym wiodą wszelkiego rodzaju zupy grzybowe oraz barszcz czerwony. Jednakże niegdyś na Kresach Wschodnich wśród wigilijnych dań nie mogło zabraknąć przede wszystkim zupy migdałowej. Na pańskich stołach była ona symbolem i wróżbą bogactwa oraz obfitości, co podkreślały niepospolite składniki, z których przygotowywano zupę. Zwyczaj podawania zupy migdałowej

Trzeci talerz
PASZTECIKI Z SOCZEWICĄ, GRZYBAMI I SEREM 114

wypieki uwielbiam zarówno w wersji na słodko, jak i wytrawnej! Dziś przygotowałam dla Was przepyszne paszteciki z dodatkiem czerwonej soczewicy, grzybów i sera. Idealne zarówno na gorąco, jak i na zimno, jako dodatek np. do barszczu lub zupy grzybowej! Smakują niesamowicie! Spróbujcie! SKŁADNIKI : * mąka pszenna – 500 g * świeże drożdże – 25 g * mleko – 500 ml * olej

Ostra na Słodko
Jak suszyć grzyby? Suszone grzyby w piekarniku 192

podgrzybków i kurek (te ostatnie zjedzone były oczywiście w jajecznicy na śniadanie ;) Z racji tego, że grzybów było wiele, wykorzystałam je do sosu grzybowego, spójrz tutaj: http://zasmakujkuchni.blox.pl/2016/07/Sos-grzybowy.html oraz do wysuszenia. Przydadzą się z pewnością do świątecznego bigosu czy ulubionej zupy grzybowej. Poniżej pokaże Wam jak zawsze suszę grzyby w piekarniku. Moja Mama suszy je w specjalnej suszarce

Zasmakuj Kuchni
Pieczarkowo kokosowa zupa krem 185

rzucają w Lidlu czy Biedrze coś wege robię zapasy, a ja całkowicie zapomniałam o 12 puszkach, więc teraz spodziewajcie się wysypu przepisów z mleczkiem kokosowym. Jeżeli robicie zupę grzybową najlepszą przyprawą będzie szczypta gałki muszkatołowej, a już kilka kropli oliwy truflowej zwykłe pieczary podrasuje o poziom wyżej. Zupa jest gotowa w 30 minut, jej całkowity koszt

greenscarf
Zupa krem z pieczarek 366

podajecie na wigilię? Barszczyk? a może zupę grzybową?:) Spotkałam się już z różnymi wersjami. Pomyślałam więc, że może w tym roku spróbować lekkiego kremu z pieczarek? Zupa pyszna, aromatyczna, ale nie jestem przekonana czy dobrze wpasuje się w wigilijny klimat. Dobrze, że mam jeszcze trochę czasu do Wigilii ;)) Składniki: 300g pieczarek cebula 2 ząbki czosnku 2-3 litry bulionu

Czerwona Porzeczka
Tymiankowy sos grzybowy z duszonych grzybów 215

Pewnie nie tylko ja mam w zamrażarce przygotowane porcje obgotowanych grzybów do wykorzystania w różnych potrawach. Dodaję do nich duszoną cebulkę , koper i śmietankę i podaję z ziemniakami, gotuję zupę grzybową, przygotowuję sos grzybowy. I to jest taki najprostszy sos do wszelkiego rodzaju kluch. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Pomysł na dania w roli głównej z podgrzybkami suszonymi 65

bardzo łatwo. Dziś przedstawimy Wam pomysły na dania, ale w roli głównej z podgrzybkami suszonymi. Są one bardzo smaczne, a dzięki naszym radom będą jeszcze smaczniejsze. Zupa z podgrzybków suszonych Zupa grzybowa wydaje się dosyć pospolita, ale jednak wcale tak nie musi być. Otóż my znamy naprawdę świetny przepis, który można szybko i łatwo przygotować. Naszą zupę(...)rozgrzanym oleju. Smak jest naprawdę ciekawy. Naleśniki z grzybowym farszem Oczywiście to nadal nie wszystkie możliwości. Mamy także fajny przepis na podgrzybki w cieście naleśnikowym. To jak przygotować naleśniki oczywiście wiecie, dlatego też od razu przejdziemy do przygotowania farszu do nich. Na początek zalewamy wodą 100 gram grzybów, po kilku godzinach przecedzamy je i gotujemy w osolonej wodzie przez

sierotka maRysia w kuchni
Krokiet z farszem grzybowym 190

bardzo cieniutkich naleśników , smażonych bez tłuszczu -zimych 0,5 kg mieszanych grzybów leśnych ( oczyszczonych i obgotowanych w wodzie z solą ) 2 cebule 2 ząbki czosnku 100 g wędzonego na zimno boczk u 2-3 gałązki tymianku 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżka sosu sojowego grzybowego 2 łyżki masła 1/2 łyżeczki cukru sól , pieprz do smaku 2 jajka(...)brzegi do siebie i rolujemy jak dywan . Obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej ,po czym smażymy na średnim oleju na złoty kolor z obu stron . Gotowe , polecam do zupy grzybowej lub z dipem jogurtowo-ogórkowym   Post Krokiet z farszem grzybowym pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Zupa grzybowa z makaronem 223

Zapraszam na smaczną i bardzo prostą w przygotowaniu zupę grzybową. Podałam ją z makaronem Lubella Wstążki długie Nr 11. Polecam serdecznie #lubelloveinspiracje #lubella #lubellaikoszgrzybów Składniki: 400 g makaronu Lubella Wstążki długie Nr 11 1 kg pieczarek 20 g suszonych borowików 1 łyżka oleju 1 cebula 1,5 l bulionu 1 szkl śmietanki 30% sól, pieprz Przygotowanie: Suszone grzyby zalewamy(...)cebulę, dodajemy pieczarki i namoczone pokrojone grzyby. Smażymy, aż puszczą sok a wtedy wlewamy bulion i wodę od moczenia grzybów i zagotowujemy ( gotujemy przez 10 minut).Śmietankę hartujemy dodając do niej pół szklanki gorącego bulionu, potem wlewamy ją do zupy, Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ugotowany makaron przecedzamy i wkładamy na talerze. Wlewamy gorącą zupę. Smacznego Przepis

słodkie i nie tylko historie kulinarne
WIGILIA lubelskich blogerów kulinarnych 145

bloger ! ... plus dodatkowo moja koleżanka Paulina oraz maleńka Stefcia, córeczka jednej z blogerek. Zielony Talerzy - odpłatnie - przygotował dla nas trzy wigilijne zupy: czysty czerwony barszcz, zupę grzybową z razowymi łazankami i krem chrzanowy oraz kompot z suszu. Czy coś mi wyjątkowo smakowało ? Kompot z suszu :) ... i zupa chrzanowa również, pozostałe dwie zupy nie trafiły w moje gusta smakowe

kolorowotorcikowo
Barszcz wigilijny postny 213

najlepszy czerwony, postny, barszcz jaki kiedykolwiek jadłam. W naszym domu w Wigilię króluje od lat zupa grzybowa, jeżeli jednak macie ochotę na barszcz, ten przepis jest wart polecenia.  Używam kwasu buraczanego własnej produkcji. Zwykle kiszę go jesienią, tak jak warzywa w  tym  przepisie. Jeżeli nie mam kopru, używam koperku, ostatecznie możemy go pominąć(...)zdarzyło mi sie aby nie wyszedł. Do barszczu podajemy uszka lub kruche pierożki z farszem grzybowym. bardzo polecam. Przepis z książki "W staropolskiej kuchni i przy polskim stole" - Maria Lemnis i Henryk Vitry składniki  (na ok 1,5 - 2 l zupy) włoszczyzna bez kapusty (seler, marchew, por, pietruszka, 1 cebula) 500 g buraków 10 ziarenek pieprzu 2 ziarenka

Stare Gary
Wigilijny barszcz z uszkami 462

cukrem. Dodać majeranek. W razie potrzeby dokwasić sokiem z cytryny, octem winnym lub jabłkowym. Barszcz podawać z wcześniej przygotowanymi uszkami. Te tradycyjne mają farsz z leśnych grzybów. Farsz do uszek: ok. 100 gramów grzybów leśnych 1/2 suchej kajzerki bułka tarta do zagęszczenia farszu 1 duża cebula 2 łyżki klarowanego masła 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz Grzyby dokładnie przepłukać(...)wody, najlepiej dzień wcześniej. Wodę z grzybami posolić i gotować ok. 25 minut. Kajzerkę namoczyć w zimnej wodzie, kiedy napęcznieje odcisnąć. Grzyby odcedzić (wywar można wykorzystać do barszczu, zupy grzybowej lub żuru) i zmiksować z odciśniętą kajzerką i natką pietruszki. Cebulę obrać i bardzo drobno posiekać. Usmażyć na maśle. Wymieszać ze zmielonymi grzybami, w razie potrzeby zagęścić bułką tartą

Czerwień i błękit
Pieczarkowy krem, taki w sam raz ;) 147

Zawsze można zacząć od nowa. Dzięki podobnym działaniom powstała kremowa zupa pieczarkowa, jaką chcę się dzisiaj z Wami podzielić.  Pieczarkowa może być alternatywą zup grzybowej nawet na stole wigilijnym. My do naszej lubimy ciasteczka z francuskiego ciasta posypane kminkiem, gruba solą lub makiem. Zaleta podstawowa: zupa jest szybka! Potrzeba: - ok. 20szt. średnich pieczarek

I tu będę miała takie te
Tarta z rydzami i podgrzybkami 88

lasach grzybów zatrzęsienie i to jakich! Niedawno w moje ręce trafił kosz prawdziwych skarbów. Rydzów, prawdziwków, maślaków i podgrzybków… Oprócz klasycznej już mojej ZUPY GRZYBOWEJ powstało kilka innych dań, a Facebookową ankietę na pierwszeństwo wygrała prezentowana tarta na kruchym spodzie z rydzami i podgrzybkami. Składniki: Kruche ciasto (dla tarty o średniej wielkości, 6-8 porcji): 200 g mąki(...)piekarniku nagrzanym do 180 stopni dopóki nie zarumieni się. Cebulę drobno siekamy, a następnie podsmażamy na maśle. Dodajemy pokrojone grzyby i smażymy przez ok. 10 minut. Należy pamiętać, aby grzybów nie mieszać zbyt często, by nie straciły swojej struktury. Do rondelka wlewamy śmietankę 30% oraz wino. Dodajemy gałkę muszkatołową. Całość zagotowujemy, a następnie redukujemy na wolnym ogniu o mniej więcej

Kate's Kitchen
Tarta z rydzami i podgrzybkami 87

lasach grzybów zatrzęsienie i to jakich! Niedawno w moje ręce trafił kosz prawdziwych skarbów. Rydzów, prawdziwków, maślaków i podgrzybków… Oprócz klasycznej już mojej ZUPY GRZYBOWEJ powstało kilka innych dań, a Facebookową ankietę na pierwszeństwo wygrała prezentowana tarta na kruchym spodzie z rydzami i podgrzybkami. Składniki: Kruche ciasto (dla tarty o średniej wielkości, 6-8 porcji): 200 g mąki(...)piekarniku nagrzanym do 180 stopni dopóki nie zarumieni się. Cebulę drobno siekamy, a następnie podsmażamy na maśle. Dodajemy pokrojone grzyby i smażymy przez ok. 10 minut. Należy pamiętać, aby grzybów nie mieszać zbyt często, by nie straciły swojej struktury. Do rondelka wlewamy śmietankę 30% oraz wino. Dodajemy gałkę muszkatołową. Całość zagotowujemy, a następnie redukujemy na wolnym ogniu o mniej więcej

Kate's Kitchen
Wigilia na Kresach – bogactwo regionów 176

ważnym daniem w okolicach Lwowa, gdzie obok niego serwowano zupę migdałową oraz karpia po polsku – w szarym sosie. Rządził też w okolicach Mińska, gdzie pojawiał się w towarzystwie zupy grzybowej z uszkami oraz łamańców z makiem. Na Podolu natomiast jednym z najpopularniejszych dań był nadziewany kaszą gryczaną leszcz, w roli wigilijnej zupy występował tam zaś zakwaszany i zabielany barszcz

Codogara
Zupa borowikowa 148

Zupa borowikowa to królowa wszelkich zup grzybowych. Gościła w tym roku na moim wigilijnym stole. Grzybów w tym roku za dużo nie uzbierałam ale piaskowce modrzaki które udało mi się zebrać i kilka borowików zasuszyłam specjalnie na zupę wigilijną. Dzięki temu zupa jest aromatyczna, pachnąca jesiennym lasem, pięknym słońcem i smakuje wybornie. Polecam jeśli macie jeszcze ususzone prawdziwki

Moje Małe Czarowanie
Zupa kurkowa z ryżem 185

drugiej części zebranych jakiś czas temu kurek ugotowałam zupę, ale prezentuję ja dopiero dzisiaj bo wcześniejsze posty czekały w kolejce. Dla mnie najlepsza zupa grzybowa to ta z makaronem. Tym razem zrezygnowałam jednak z niego na korzyść ryżu i to nie białego, który najczęściej dodajemy do zup ale ryżu parboiled. Jego zaletą jest to, że gotuje się

Wiem co jem

Proponowane wyszukiwania