ziemniaki - 38421 przepisów (strona:951/2562)

Zupa szczawiowa 119

mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Zupa szczawiowa z jajkiem Składniki na zupę szczawiową. 2 duże ząbki czosnku 15 dkg białej cebuli 15 dkg liści szczawiu 30 dkg ziemniaków 15 dkg marchwi 15 dkg selera korzeniowego 10 dkg pietruszki 2,5 l wody 1 łyżka soli 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 1 łyżka masła 100 ml śmietanki(...)małym ogniu przez godzinę. Kolejno, wyjąć żeberka i warzywa. Z żeberek usunąć kości, warzywa pokroić w kostkę. Do garnka, w którym jest wywar z żeberek włożyć pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować przez 10 minut. Po tym czasie włożyć także obrane mięso, pokrojone warzywa, podsmażony uprzednio szczaw, sól, pieprz oraz śmietankę. Zagotować i gotować przez 5 minut. Pod koniec gotowania

MeCooks
Domowe cnocchi 132

Składniki : 1/2 kg ugotowanych ziemniaków ( u mnie takie jakich używam na kopytka z dużą zawartością skrobi) 1 małe jajko ok.10 dag mąki typ 00 szczypta soli Przygotowanie: Ugotowane ziemniaki zmielić, przełożyć na stolnicę, wbić jajko i dodać mąkę, odrobinę soli i wyrobić, tzn. dokładnie połączyć składniki tak jak na kopytka Ciasto owinąć w folię i włożyć na 30 min.do lodówki

Proste Potrawy
Kapsalon XXL 2468

złocisty kolor. W tym czasie należy przygotować frytki. Można usmażyć tradycyjne frytki na głębokim tłuszczu, ja preferuję jednak pieczone frytki z piekarnika, polecam Wam szczególnie frytki z młodych ziemniaków, na które przepis znajdziecie tutaj: FRYTKI Z MŁODYCH ZIEMNIAKÓW Można także użyć gotowych frytek. To już kwestia indywidualna. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół, cebulkę w piórka a pora w półkrążki. Obranego

Przepiski.pl
Zupa marokańska 155

PRZEPIS ZUPA MAROKAŃSKA Składniki: 2 cebule 3 łyżki masła klarowanego 2 liście laurowe 6 szt ziela angielskiego 1 szkl ciecierzycy ugotowanej 5 łyżek soczewicy czerwonej suchej 2 marchewki 3 ziemniaki – można pominąć, ja lubię je w zupach 500 ml przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku 1 łyżka przyprawy marokańskiej raz el hanout sól chili Jak zrobić zupę marokańską: Zaczynamy(...)cebuli dodajemy przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy. Dodajemy również soczewicę. Następnie marchew obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Potem do cebuli dodajemy marchew, przesmażamy wszystko minutę. Potem dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę. Zaraz potem zalewamy wodą wszystko (2l), dodajemy ciecierzycę, zagotowujemy, zmniejszamy grzanie i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem 25 minut. Następnie przecier pomidorowy i przeciśnięte przez praskę ząbki

Dorota Smakuje
Grillowane szparagi, pomidory i kurczak 119

świeże oregano. Lubię takie świeże pachnące dodatki, zapach grillowanego mięsa, a na deser słodkie truskawki. Tak dzisiaj mieliśmy ucztę. Wspomnę, że jeszcze ugotowałam ryż z szafranem. Na młode ziemniaki muszę jeszcze trochę poczekać. Taki to był dzisiaj obiad z grilla . Resztki zapakowane na jutro do pracy. Obiad z grilla na 5 osób Szparagi 500 g zielonych szparagów 2 łyżki oliwy(...)Posmaruj szparagi oliwą i grilluj około 3 minut, odwracając co i rusz. Przugotuj tzatziki i ugotuj ryż (kliknij w linki po przepisy). Podaj kurczaka ze szparagami, pomidorami, tzatziki, ryżem, ziemniakami lub chlebem.         The post Grillowane szparagi, pomidory i kurczak appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Krem buraczkowy z amarantusem na zimno – chłodnik 114

się komórek. Jest bezglutenowy. Warto włączyć go do diety nawet w minimalnej ilości. Polecam! PRZEPIS KREM BURACZKOWY Z AMARANTUSEM NA ZIMNO Składniki: 0,5 kg buraków 0,5 kg ziemniaków 2 łyżki amarantusa 2 cebule 2 ząbki czosnku 10 szt ziela angielskiego 2 liście laurowe sól pieprz masło ocet jabłkowy 300g jogurtu greckiego dobry olej tłoczony na zimno do podania(...)warzywa obieramy, myjemy, kroimy w kawałki. Następnie w garnku rozgrzewamy masło (ok 2 łyżki), wrzucamy do garnka posiekaną cebulę i szklimy ją na niedużym ogniu. Potem do cebuli wrzucamy ziemniaki, buraki, czosnek, amarantus. Zaraz potem zalewamy wszystko wodą (tylko tyle by przykryła warzywa). Dodajemy przyprawy. Następnie gotujemy ok 15 – 20 min tylko tyle aż warzywa zaczną mięknąć. Potem wyjmujemy liście

Dorota Smakuje
Jednogarnkowa potrawka z mięsa i warzyw 125

Pyszne jednogarnkowe danie. Bardzo kolorowe i apetyczne. Składniki kroimy, a potem dusimy wszystko w jednym garnku, przyprawiamy i gotowe. Można podać z dowolnymi dodatkami, ziemniakami, makaronem czy ryżem. Potrzebujemy: 50 dag szynki wieprzowej lub łopatki 1 duża marchewka 1 duża cebula 1 średnia czerwona papryka 1 puszka kukurydzy sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku lubczyk suszony według uznania(...)przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i lubczykiem. Jeśli danie podlewamy bulionem to uważamy z solą, ponieważ bulion jest słony. 3. Potrawkę podajemy z dowolnymi dodatkami, ryżem, makaronem czy ziemniakami. Przed podaniem posypujemy świeżą posiekaną natką pietruszki. Smacznego życzę. Moje rady:  Porcja dla 4 osób. Można użyć dowolnych ziół i przypraw

Izabelawkuchni
Pstrąg z piekarnika 117

piekarniku ma delikatny smak, nie jest mułowaty ani gorzkawy. Bardzo lubię obiady na szybki, które nie wymagają dużego nakładu pracy, wiec często robię pstrąga z piekarnika z opiekanymi ziemniakami bądź frytkami. Do ryby dodaję czasem dodatkowo inne ulubione warzywa jak np. marchewkę, cukinię, brokuła. W tym przepisie przygotowuje jednak wersję bazową, bez dodatku warzyw za to z masełkiem czosnkowym(...)dodaj do środka ryby. Następnie do środka dodaj po 2 plasterki cytryny. Ryby przełóż do brytfanki. Jeśli chcesz w wolne miejsca w brytfance możesz włożyć ulubione warzywa np. marchewkę, ziemniaki w plasterkach, brokuł. Pstrąga piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C pod przykryciem przez około 30 minut. Ryba idealnie pasuje do zapiekanych ziemniaczków czy domowych frytek. Jeśli szukasz innych

To Musisz Wiedzieć
Japchae – koreański makaron z warzywami 129

kolei, nie wszystkie na raz – uważają że dzięki temu każdy składnik zachowuje swój indywidualny smak, teksturę i wygląd. Do przygotowania tego dania używa się makaronu ze skrobi słodkich ziemniaków zwanego dangmyeon. PRZEPIS JAPCHAE Składniki: 400g makaronu koreańskiego ze słodkich ziemniaków 1 marchewka 1 cebula 1 papryka czerwona 5 grzybów np shiitake lub pieczarek 2 garście liści szpinaku 2 łyżki

Dorota Smakuje
KOTLETY MIELONE Z RYBY: przepis, jak zrobić 151

Kotlety z mielonego mięsa ryby są delikatne i mięciutkie w środku z chrupiącą skórką z wierzchu; kotlety te doskonale smakują z sosem pomidorowym, ogórkowym albo chrzanowym. Podaję je z ziemniakami z wody, koperkiem i surówką. Jak zrobić kotlety mielone z ryby - poniżej wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie krok po kroku. Kotlety mielone z ryby. SKŁADNIKI na kotlety mielone(...)bułce lub otrębach i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, rumieniąc z obu stron. Przekładamy na wygrzany półmisek , przykrywamy i trzymamy w cieple. Gotowe kotlety mielone z ryby podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką. Do kotletów można przygotować pyszny sos.np: Sos korniszonowy do ryb>>> Sos pomidorowy, najlepszy do ryby>>> Sos chrzanowy>>> Miłego

Moja Książka Kucharska
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym 420

Bardzo prosta do zrobienia zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym to świetny pomysł na obiad, który przygotujesz w jednym naczyniu do zapiekania. Składniki 7 ziemniaków (w miarę dużych, zależy jakie mamy naczynie żaroodporne) 1 kg mięsa mielonego pietruszka natka 2 jogurty naturalne czosnek przyprawy do smaku Przygotowanie Ziemniaki gotujemy na pół miękko, następnie kroimy w talarki i układamy na dnie

Wasze Przepisy
Zupa szczawiowa 141

zwiastuje wiosnę. Prosta i pyszna. warto podać ją z jajkiem ugotowanym na miękko. Życzę smacznego! :) Składniki (3 porcje): duża garść liści szczawiu 3 jajka (w temperaturze pokojowej) 1 duży ziemniak 1/2 dużej marchewki 1/4 małego selera 10 cm. kawałek zielonych części pora 1/2 małej cukinii 1 łyżka kwaśnej śmietany 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 750 ml. bulionu warzywnego(...)łyżki masła kilka gałązek natki pietruszki 1/2 łyżeczki cukru sól, pieprz Szczaw dobrze wypłucz i wyłóż na durszlak. Po odcieknięciu wody posiekaj. Ziemniaka pokrój w małą kosteczkę. Cukinię, marchewkę i seler zetrzyj na dużych oczkach. Por drobno posiekaj. W garnku rozpuść masło. Wrzuć warzywa oraz ziela angielskie i listki laurowe. Smaż na średniej mocy palnika. Gdy warzywa zaczną się lekko

Delicious Place
Roladki schabowe z pieczarkami i kiszonym ogórkiem 126

Takie roladki przyrządzam sobie wcześniej, a później tylko odgrzewam – mam domowy obiad na dwa dni. Sos własny z dodatkiem ziarnistej musztardy doskonale pasuje zarówno do kaszy jak i ziemniaków. Prosty, domowy obiad – jestem ciekawa czy właśnie takie tradycyjne polskie dania najczęściej goszczą u Was w kuchni. Roladki schabowe z pieczarkami i kiszonym ogórkiem: 1 kg schabu wieprzowego(...)Delikatnie solimy, posypujemy pieprzem i gotujemy około 1 godzinę na niedużym ogniu bez przykrycia, przewracając roladki na drugą stronę w połowie czasu. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki. Podajemy z ziemniakami, kluskami lub kaszą. Pamiętamy, aby uprzedzić domowników/gości o wykałaczce. Post Roladki schabowe z pieczarkami i kiszonym ogórkiem pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Krem z dyni – pomysł na szybki, pyszny i zdrowy obiad 121

jest skomplikowany – wszystko, czego potrzebujesz, to kilka łatwo dostępnych składników oraz blender, dzięki któremu zupa nabierze aksamitnej, kremowej konsystencji. Składniki (2 porcje): 400 g dyni 120 g ziemniaków 1 mała cebula lub pół większej 2 łyżki oleju/oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku pół łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka ziół prowansalskich 3/4 szklanki bulionu lub mleka (krowie, roślinne) sól i pieprz(...)średnim ogniu, by się zeszkliła, ale nie zrumieniła. Dynię obierz i pokrój na mniejsze kawałki – nie musisz jej kroić bardzo równo i dokładnie, ponieważ zostanie później zblendowana. Obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę. Warzywa dodaj do cebuli, przez kilka chwil podsmażaj je razem, cały czas mieszając, by nic nie przywarło. Warzywa zalej bulionem lub mlekiem. Wciśnij do garnka

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zupa jarzynowa z cukinią i soczewicą 114

pyszna, smakowała nam bardzo. Ja od razu robiłam z podwójnej porcji. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki: 2 - 3 marchewki 1 średnia cukinia 3 ząbki czosnku 2 - 3 ziemniaki 6 - 7 łyżek czerwonej soczewicy 1/2 brokuła 2 pomidory 2, 5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego świeży koperek sól, pieprz do smaku śmietanka 30% 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżka oliwy(...)marchewki, dodajemy tez czosnek przepuszczony przez praskę. Mieszamy i podsmażamy 2 -3 minuty.  3. Teraz wlewamy gorący bulion i musimy zagotować. Po zagotowaniu dodajemy soczewicę, pokrojone w kostkę ziemniaki, kurkumę, sól i pieprz. Mieszamy, przykrywamy i gotujemy około 7 minut. 4. Pomidora sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. Kalafiora dzielimy na różyczki i również

kruche babeczki

Proponowane wyszukiwania