zapobiegnie niepożądanym wzdęciom. SKŁADNIKI 1,5 kg białej surowej kiełbasy ząbek czosnku 5 łyżek oleju z oliwy łyżeczka nasion kopru włoskiego papryczka chili ( niekoniecznie ) 1 kg ziemniaków SPOSOB PRZYGOTOWANIA Na dużej patelni podsmażyć obustronnie kiełbasę na oleju z oliwek. Wyjąć na chwilę i na tej samej patelni z dodatkiem ząbka czosnku umieścić pokrojone w kostkę ziemniaki
zielonacukinkaskładniki * 40 dag szynki * 1 słoik pieczarek marynowanych * 3-4 ziemniaki ugotowane w mundurkach * 1-2 czerwone cebulki * 1/2 szklanki oliwy z oliwek * 1 łyżka octu winnego * sok z 1/2 cytryny * przyprawa do zup typu magii ok. 3-4 łyżki * pieprz naturalny najlepiej świeżo mielony, ok. 2 łyżeczki Sposób wykonania Składniki na sos połączyć w szklance i odstawić. Ziemniaki obrać
Mix smakusmażone są za tłuste. Dlatego dzisiaj pieczemy!, Bliny są równie pyszne no i nie są tak kaloryczne. Do tego sadzone jajko i mamy świetny obiad. Składniki: 1 kg ziemniaków 2 cebule 2 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy na mniejsza kostki, cebulę obieramy i tniemy
Niezły Młynekteraz dostać :( Zapraszam do gotowania! Składniki dla 4 osób: 4 filety z tuńczyka pieprz cytrynowy 4 małe marchewki 8 plastrów cukinii 2 łyżki masła klarowanego Puree: 800 g ziemniaków 4 g wasabi 200 ml śmietanki 30% sól Sos teriyaki: 150 ml Sake 75 ml wina ryżowego 25 ml wina czerwonego 75 ml sosu sojowego 75 g cukru 15 g pora(...)gotujemy 3 minuty do odparowania alkoholu. Wlewamy sos sojowy, wsypujemy cukier, mieszamy i gotujemy, aż do powstania syropu (około 10 minut). Przecedzamy do garnuszka i odstawiamy na bok. 2. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i ugniatamy na gładkie puree z wasabi i śmietanką. 3. Plastry cukinii i marchewkę wrzucamy na 2 minuty do wrzątku, odcedzamy i podsmażamy
My Culinary Artcebulki dymki - białe i zielone części dobrze posiekane 1 zielona papryka, nasiona usunąć i drobno pokroić 1 czerwona papryka, nasiona usunąć i drobno pokroić ok 200 g ugotowanych ziemniaków pokrojonych w dużą kostkę 5 jajek 100 ml kwaśnej śmietany 180 g żółtego sera - np Chedar, Parmesan, Gouda - startego na drobnej tarce pęczek szczypiorku drobno pokrojony sól, pieprz opcjonalnie(...)paprykę , dymkę i czosnek. M ieszając smażyć na małym ogniu, ok 10 min. aż cebule zmiękną ale nie zaczną brązowieć. Odstawić do ostygnięcia, gdy warzywa przestygną - dodać ziemniaki i szczypiorek. Jeżeli dodajemy boczek, należy podsmażyć go na patelni, odsączyć z tłuszczu i przestudzony dorzucić do mieszanki warzyw. Do dużej miski wbić jaja, roztrzepać, dodać śmietanę, żółty ser. Dobrze
Stare Garycienkie plasterki 4 - 6 ząbków czosnku, pokrojony w plasterki łyżka suszonego oregano 2 x 400 g puszki pomidorów ( pokrojone w kostkę ) 4 - 5 niedużych ziemniaków obrane i pokrojone na plasterki ok 8mm gr 250 g zielonej fasolki, (nie dodałam) 1 mały bakłażan, pokroić w plasterki ok 8 mm gr 1 średnia cukinia, pokroić w plasterki(...)wrzenia, można lekko rozgnieść pomidory widelcem. Zdjąć z ognia. Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją Do misy wolnowaru nałożyć składniki w następującej kolejności: mięso, 1/2 porcji sosu pomidorowego, ziemniaki, fasolka, bakłażan, cukinia. Każdą warstwę doprawić solą i pieprzem. Całość przykryć resztą sosu pomidorowo - cebulowego, na wierzchu ułożyć liście laurowe. Wlać bulion, nastawić program 2 (high
Stare GaryPrzepis z książki "The complete Slow Cooker" autorstwa Sary Levis. składniki (4 porcje) 25 g masła 1 łyżka oliwy 1 cebula, pokrojona w kostkę 1 nieduży ziemniak 150 g , pokrojony w kostkę 600 ml bulionu 1 łyżeczka musztardy 3 łyżeczki sosu Worcestershire 50 g parmezanu lub cheddara, starte 200 ml mleka szczypta gałki muszkatołowej(...)śmietany sól, pieprz grzanki do podania przygotowanie Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją. Na patelni roztopić masło, dodać cebulę i ziemniaki, smażyć przez ok 5 minut aż nieco zmiękną.Dorzucić kalafior, sos Worcestershire, musztardę, bulion i ser. Zagotować. Przelać do wolnowaru, przykryć, gotować na ustawieniu low przez 4 - 5 godzin. Po ugotowaniu, kiedy
Stare Garyoliwie tak, aby był jeszcze chrupiący. Bardzo polecam! Na podstawie przepisu z tej strony. składniki 25 g masła 5 łodyg selera, posiekane, liście odłożyć 140 g ziemniaków, obrane i pokrojone w kostkę 1 por, pokrojony (biała część) 700 ml bulionu warzywnego (lub 1000 ml jeśli nie użyjemy mleka) 1 liść laurowy 300 ml mleka półtłustego(...)opcjonalnie) sól i świeżo zmielony czarny pieprz szczypiorek i płatki chili do posypania przygotowanie Roztopić masło w dużym garnku na małym ogniu. Dodać seler, por i ziemniaki i dusić, delikatnie mieszając, przez 5 minut . Wlać do garnka bulion i dodać liść laurowy . Doprowadzić do wrzenia , a następnie zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut, aż wszystkie
Stare Garytrzeba jej obierać, co znacznie ułatwia gotowanie. Zupa jest pyszna, sycąca i bardzo wyrazista. I całkiem ostra. Zrobię jeszcze nie raz. Polecam! składniki dynia Hokkaido - 800 g 250 g ziemniaków 4 ząbki czosnku 2 małe cebule 2 łyżeczki curry w proszku 1 łyżeczka mielonej kolendry 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, lub świeżego 1/4 łyżeczki papryki w płatkach lub chili(...)bulionu przygotowanie cebulę pokroić w kostkę , wrzucić do garnka i smażyć aż zmięknie Ziemniaki i dynię pokroić w kostkę , dodać do podsmażonej cebuli, dodać posiekany czosnek i przyprawy, obsmażać ok 8 minut, mieszając. Wlać bulion, przykryć i gotować ok 15 minut aż warzywa będą miękkie. Lekko przestudzić, przetrzeć blenderem, doprawić solą pieprzem, jeżeli za gęsta możemy dodać bulionu. Podawać
Stare Garywypadku jest zbędne (kasza manna jest 'łącznikiem'). Najlepiej smakują mi polane stopionym masłem i obsypane cukrem z cynamonem- z czystym sumieniem i Wam polecam taką wersję :) 26 sztuk: * ziemniaki- 600 g * kasza manna- 200 g * śliwki węgierki- 13 szt. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie (te bardziej wodniste odparować). Ostudzić i przecisnąć przez praskę. Dodać kaszę mannę
Kraina Miodem Płynącawlasciwosci lecznicze.Przeciwdziala powstawaniu kamieni moczowych i zolciowych,bo dziala oczyszczajaco na nerki i pecherz moczowy.Obniza cisnienie.Dziala uspokajajaco.Dzieki sporej ilosci blonnika usprawnia prace jelit.Niegdys warzywo bardzo powszechne,wyparte zostalo przez ziemniaka i pietruszke- w Polsce.W Niemczech lezy na wszystkich stoiskach z warzywami.Dostepne w kazdym wiekszym markecie.Pietruszka za to jest tu prawie nieosiagalna.Sama nie wiem ,czemu dopiero teraz siegnelam(...)warzywo.Jest naprawde smaczne. Przepis na puree ( na 4 porcje) 500 g ziemnakow 250 g pasternaku 150 ml mleka lub jeszcze wiecej maslo 1-2 lyzki Obrane ziemniaki zalewamy wrzaca woda.Solimy.Po 5 minutach dokladamy obrany,pokrojony na mniejsze kawalki pasternak.Dorzucamy go pozniej,poniewaz gotuje sie troche krocej niz ziemniaki.Po 20 minutach odcedzamy i ubijamy tluczkiem do ziemnakow.Dalej ubijajac dodajemy porcjami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!oleju 1 jajko 18 sliwek Maselko makowe: 2 lyzki zmielonego maku 4 lyzki masla 1 lyzka cukru-uzylam brazowego Wykonanie: Sliwki umyc,wypestkowac,ale nacinajac sliwke tylko do polowy. Ziemniaki ugotowac.Rozgniesc w prasce do ziemniakow.Dodac make,jajko, lyzke oleju i wyrobic gladkie ciasto.W knedlach,by byly smaczne i mieciutkie wazny jest stosunek maki do ziemniakow i wynosi tu 1:3.Przecisniete(...)ziemniaki w misce dziele na 3 czesci.Jedna czesc odjac i to miejsce wypelnicmaka.Dodatkowo dodac1 lyzka maki ziemniaczanej i 1 lyzka oleju.Sprawi to,iz ciasto jest gladkie i plastyczne.Z ciasta uformowac walek,odcinac rowne kawalki,rozplaszczac.Wkladac po sliwce, pol lyzeczki cukru i ciut cynamonu.Zlepiac i formowac kulki.Zamiast cukru z cynamonem miejsce po pestce mozecie wypelnic kawalkiem marcepanu.Knedle nabiora wtedy niezwyklego smaku
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Bardzo prosta,szybka,sysaca i jakze smaczna jesienna zupa.Oczywiscie dynia z ziemniakiem w roli glownej.Jako omasta przysmazone na rumiano pieczarki.Pycha! Skladniki na 4 porcje: 1 cebula 250 g dynii np.Hokkaido 250 g ziemniakow 1 lyzka masla ghee 600 ml bulionu warzywnego ( lub Waszego ulubionego) 250 ml mleka kokosowego ( bez mleka tez pyszna) sol,pieprz,galka muszkatalowa 100 g pieczarek Wykonanie(...)Cebule obrac,z dyni usunac pestki ,ziemniaki obrac.Wszystko pokroic w gruba kostke. °W garnku,w ktorym bedziemy gotowac zupe rozgrzac maslo,wrzucic cebule i zeszklic,dodac dynie i ziemniaki.Razem krotko obsmazyc,wlac bulion i gotowac do miekkosci okolo 20 minut. °Zupe zblendowc,ale niezbyt dokladnie,tak by pozostaly kawaki dyni i ziemniakow.Dodac mleczko kokosowe,zagotowac razem i przyprawic do smaku
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!lubil plackow ziemniaczanych.Wiadomo,to przeciez jedno z ulubionych dan kuchni polskiej.Proste,tanie i pyszne.Tradycyjnie robimy je z surowych ziemniakow,startych na tarce o malych oczkach.Najlepsze na placki sa ziemniaki o zoltym miazszu i te starsze,gdyz zawieraja wiecej skrobii.Wlasnie teraz okres jesienno-zimowy to dla ich najlepszy czas.Najsmaczniejsze sa gorace,prosto z patelni. Skladniki: 1 kg ziemniakow 2 jajka(...)lyzki maki 1 cebula sol,pieprz z mlynka olej do smazenia Wykonanie: Ziemniaki i cebule obrac i zetrzec na tarce o malych oczkach.Mozemy sie posluzyc rowniez robotem kuchennym,ktory ta niewdzieczna prace wykona za nas.Kilo ziemniakow to jednak spora ilosc do tarcia.Nadmiar wody,ktory zbierze sie podczas tarcia odlac .Dodac jajka i make oraz sol i pieprz.Calosc wymieszac. Rozgrzac olej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mala marchewka z rosolu kawalek pietruszki i selera z rosolu 1 cebula sol,pieprz majeranek-opcjonalnie 1 lyzka masla Wykonanie: polowe ziemniakow ugotowac,przecisnac przez praske.Ostudzic w czasie jak ziemniaki sie gotuja zmielic mieso z kawalkiem marchewki,pietruszki i selera.Cebule pokroic w drobna kostke i przysmazyc na rumiano na 1 lyzce masla.Zmielone mieso polaczyc z cebulka,sola i pieprzem.Dokladnie(...)lyzki wywaru z rosolu. Mozna dodac majeranek. druga polowe ziemniakow zetrzec na drobnych oczkach tarki,odcisnac.Zlac sok,pozostawic by sie ustal.Sok wylac,skrobie pozostawic . wymieszac odcisniete tarte ziemniaki z przepuszczonymi przez praske .Dodac obie maki jajko i skrobie pozostala po odlaniu soku.Wyrobic na jednolite ciasto. nabierac lyzka porcje ciasta,rozplaszczyc w wilgotnych dloniach placuszek,ukladac po 1 lyzeczce farszu miesnego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!