korzeń selera * pół pora (zielona część) * sól * ziele angielskie * liść laurowy * 2 pęczki młodej botwinki z małymi buraczkami * 4-5 młodych ziemniaków * 4-5 łyżek słodkiej śmietany * 2-3 łyżki octu * 2-3 ugotowane na twardo jajka Wykonanie: Z podanych składników ugotować wywar (marchewki pokrojone w kostkę). Po ugotowaniu wywar(...)odcedzić przez sitko i do zupy wrzucić tylko marchewki. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę wrzucić do zupy. Liście botwiny posiekać razem z łodygami, buraczki obrać pokroić w kostkę. Kiedy ziemniaki w zupie będą na pół miękkie dodać liście botwiny i buraczki, wszystko gotować do miękkości warzyw na małym ogniu. Na koniec
Zrób to smaczniemała papryka czerwona, 1 łyżeczka sosu chili, 1 łyżka sosu sojowego ciemnego, 2 łyżki octu winnego z białego wina, 2 łyżki wody niegazowanej, ponadto: 10 szt. podudzi z kurczaka, ziemniaki, młoda cukinia, 1 łyżeczka rozmaryny suszonego, 1 łyżeczka pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 łyżka cukru trzcinowego, 4 łyżki oleju rzepakowego. Przygotowanie: Marynata: Paprykę oczyszczamy i kroimy na małe(...)godziny. Podudzia grillujemy na tackach aluminiowych lub specjalnych stojakach, aż uzyskają mocno pomarańczowy kolor, a skórka będzie chrupiąca (ok. 40 min najlepszy będzie grill z pokrywą). (ziemniaki i cukinię grillujemy w tym samym czasie) Dodaj napis Olej rzepakowy mieszamy z cukrem, pieprzem i rozmarynem. Ziemniaki kroimy na cienkie plastry i grillujemy z dwóch stron, pod koniec smarujemy słodkim olejem
Moniki SmakołykiMłode ziemniaczki już są dostępne w sklepach, więc obowiązkowo muszą być placki ziemniaczane ..przygotowałam więcej ziemniaków i przy okazji upiekłam też i babkę ziemniaczaną w multicookerze..troszkę za mocno się przypiekła [ za wysoką temperaturę ustawiłam], ale zjedzona była ze smakiem. 1 kg obranych ziemniaków 2 jajka 1 cebula 1,5 łyżki mąki pszennej 1 łyżka(...)mąki ziemniaczanej sól,pieprz, majeranek szczypiorek Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach dodać startą cebulę. Wbić jajka, dodać mąkę i przyprawy. Smażyć na mocno rozgrzanej patelni. Placki podawać natychmiast z patelni same lub z dodatkami według upodobań np. z gęstą kwaśną śmietaną lub serkiem wiejskim
Moje domowe kucharzeniebarszcz Wegetariański barszcz na botwince - przepis: Składniki: 2 pęczki botwinki (z większymi burakami) pęczek świeżej marchewki (4-5 marchewek) 1/4 selera (jeśli seler jest duży) 3-4 większe młode ziemniaki 1 pietruszka 1 średniej wielkości cebula 2 ząbki czosnku 1 duży pęczek koperku mała puszka białej fasoli sól do smaku sok z cytryny/kwasek cytrynowy do smaku 4-5 łyżek cukru(...)szklanki domowego zakwasu na barszcz ok. 2-2,5 l wody Wegetariański barszcz na botwince - jak zrobić? Marchew, seler i pietruszkę obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki obierz i pokrój w niewielką kostkę. Cebulę obierz z łupiny i opal nad gazem. Od botwinki odetnij buraczki, dokładnie je umyj (można je wyszorować za pomocą czystej gąbeczki), odetnij korzonki
Moje Qulinariasłodki sos. Kiedy sezon na szparagi się skończy , można zastąpić je zieloną fasolką . POLECAM ! Nie podaję dokładnej ilości składników, ponieważ wszystko zależy od naszych apetytów:) POTRZEBUJEMY: kilka młodych ziemniaków szparagi lub fasolka zielona tuńczyk w oleju czarne oliwki musztarda dijon miód ocet winny sól, pieprz grubo mielony szalotka jajka Ziemniaki szorujemy i gotujemy w mundurkach. Szparagi gotujemy przez kilka(...)musztardy + miodu+ oleju z tuńczyka +szalotki przygotowujemy sos. Proporcje w jakich zmieszamy składniki na sos zależą tylko od naszych upodobań. Tak czy inaczej będzie on ostro -słodki. Ostudzone ziemniaki i jajka kroimy na połówki i układamy na talerzu. Dodajemy szparagi, oliwki i tuńczyka. Całość polewamy sosem. Możemy posypać szczypiorkiem. SMACZNEGO
WYSPA SZCZĘSLIWASkładniki: kalafior 1 mniejszy, ziemniaki ugotowane 3/4 kg/młode, przyprawa do pizzy 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, olej rzepakowy 6 łyżek, ser żółty 20 dag/zmielony, jajka 8 sztuk, szczypiorek 1 pęczek potrawa na 4 osoby - ziemniaki użyłam ugotowane dzień wcześniej na obiad, kalafior ugotowany na "al dente" w niesolonej wodzie i wystudzony do naczynia żaroodpornego(...)wlać olej, dodać przyprawy, wymieszać dodać pokrojone w talarki ziemniaki, cząstki kalafiora, delikatnie wymieszać z olejem ser żółty morski rozdrobniłam w rozdrabniaczu, posypać wierzch zapiekanki, piekarnik nagrzany na 210 C, grzanie góra/dół, piec około 35-45 minut zapiekankę podać z jajkami sadzonymi, posypać szczypiorkiem - obiad jest syty, smaczny i smakuje z zimną maślanką...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięporcja mięsa na rosół 2 pęczki botwinki młoda włoszczyzna 3 ziemniaki puszka czerwonej fasoli 1/2 pęczka koperku 3 łyżki koncentratu pomidorowego 100 ml śmietanki 30 % 3 łyżki soku z cytryny 4 ziela angielskie 4 liście laurowe cukier sól pieprz Porcję mięsa na rosół wrzucamy do zimnej wody i wstawiamy na ogień. Wrzucamy ziele angielskie, liść laurowy, łyżkę soli oraz(...)młodej włoszczyzny oprócz pietruszki i pora. Kiedy mięso się zagotuje zdejmujemy szumowinę i zmniejszamy ogień na bardzo mały. Przykrywamy i gotujemy ok 30 minut. W tym czasie kroimy ziemniaki i wrzucamy do wywaru. Myjemy i oczyszczamy botwinkę oraz warzywa z włoszczyzny. Marchewkę i młode buraczki ścieramy na tarce o grubych oczkach liście botwinki kroimy na mniejsze kawałki. Pietruszkę korzeń
KuchcikoweLoveniesłodzonego jogurtu sojowego), a dodatek czerwonej fasoli, drobno pokrojonych kiszonych ogórków i świeżej dymki sprawia, że ta wymyślona naprędce wersja jest jak dla mnie o niebo lepsza. Składniki: 400g ziemniaków sałatkowych 1 szklanka ugotowanej czerwonej fasoli 2 cebulki dymki posiekane 2 kiszone ogórki pokrojone w drobną kosteczkę 4 pełne łyżki niesłodzonego jogurtu sojowego 2 łyżeczki ziarnistej musztardy 2 łyżki(...)soku z cytryny sól i pieprz do smaku 2 łyżki pestek dyni Umyte ziemniaki rzuć na wrzącą osoloną wodę i ugotuj al dente – 15 minut. Odcedź i pozostaw do przestudzenia, a następnie pokrój w plastry. Do dużej miski przełóż ziemniaki, fasolę, krążki dymki, posiekane ogórki. W osobnej miseczce połącz ze sobą wszystkie składniki dressingu i przelej go do miski
Roślinna - blog wegańskiSKŁADNIKI NA PLACUSZKI: 1 duża papryka czerwona 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 duże ziemniaki 1 jajko 3 łyżki mąki ziemniaczanej sól i pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Warzywa umyć. Ziemniaki, czosnek i cebulę obrać. Paprykę, ziemniaki, cebulę pokroić w kostkę. Umieścić wszystkie składniki w misie thermomixa. Nastawić nas 1 minuta/obr. 10. Placuszki smażyć na smalcu lub oleju. Przełożyć
ClauditteMissCookingłodyga rabarbaru 50 ml czerwonego wina 50 ml bulionu warzywnego szczypta soli i pieprzu 1/2 średniej cebuli szczypta cukru 1 łyżka masła Puree ziemniaczane z czosnkiem niedźwiedzim: 4 ziemniaki 3 łyżki masła 3 łyżki mleka szczypta gałki muszkatołowej szczypta czosnku niedźwiedziego szczypta soli i pieprzu Fasolka szparagowa duszona na maśle ze świeżymi ziołami: 150 gram mrożonej fasolki szparagowej garść(...)redukuję o połowę. Wlewam bulion i całość duszę do momentu aż rabarbar zacznie się rozpadać. Całość przekładam do malaksera i miksuję na gładki sos. Ewentualnie doprawiam do smaku. Ziemniaki obieram, gotuję do miękkości, odlewam wodę. Ziemniaki przepuszczam przez praskę. Dodaję mleko, masło, przyprawy i całość mieszam do uzyskania gładkiego puree. Filet z łososia doprawiam sokiem z cytryny
Mango Papajaheight: 1em;" /> Składniki : 1,5 kg mięsnych żeberek ( takich obrośniętych , nie tych chudych ) 2 cebule 2 małe główki młodej kapusty 2 duże marchewki 6 – 7 małych ziemniaków kawałek wędzonego boczku , pociętego w spore plastry 1 łyżka smalcu 2 ząbki czosnku sól , pieprz do smaku 1 łyżeczka cukru marynata do żeberek : 2 ząbki czosnku 1 cebula kilka gałązek świeżego majeranku(...)szałwią i gorczycą . Odstawiamy na dwie doby do lodówki . Solimy dopiero przed pieczeniem w kociołku . Kapustę i cebulę , kroimy w ćwiartki , wycinamy tylko głąb , marchewkę w grube plastry , a ziemniaki zostawiamy całe – tylko obrane " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Do rozgrzanego kociołka wrzucamy boczek i smalec , podsmażamy- wyjmujemy , następnie wkładamy po dwa żeberka , obsmażamy
Ogrodnik w podróżyszparagów, 1 papryka słodka spiczasta, garść świeżych listków mięty, garść świeżych listków bazylii tajskiej, olej rzepakowy, 3 ząbki czosnku, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony, kilka szt. młodych ziemniaków. Przygotowanie: 100 ml oleju rzepakowego mieszamy z posiekanymi bardzo drobno kilkoma listkami lubczyku i bazylii. Dodajemy pokrojony w kosteczkę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Filety z kurczaka myjemy(...)folię aluminiową, na wierzch dodajemy oczyszczoną i pokrojoną w długie paski paprykę. Całość przykrywamy folią. Kurczaka układamy na rozgrzanym grillu i pieczemy po 15 min z dwóch stron. Ziemniaki myjemy, kroimy na cienkie talarki, które osuszamy papierowym ręcznikiem. talarki skrapiamy olejem rzepakowym. Grillujemy je na złoty kolor z każdej str. pod koniec doprawiamy solą. Szparagi płuczemy i nacinamy tylko
Moniki Smakołykimiodu, bo ostatnim razem było dla mnie zbyt słodkie. Obiad 100 g cielęcina, łopatka 15 g olej kokosowy 6 g czosnek 160 g seler korzeniowy 200 g ziemniaki 100 g jabłko Przepis: Puree z ziemniaków – ziemniaki ugotować w wodzie, zgnieść. Na końcu dodać oliwę z oliwek i przyprawy : pieprz, bazylię, curry. Surówka z selery- Seler zetrzeć
Kucharzycaniej końcówek np. wędlin czy mięs. Do dzisiejszej potrawy wykorzystałam kawałek zamrożonego schabu (schab po odmrożeniu niestety nie jest już soczysty, i nie jest już tak smaczny), kilka ziemniaków, które zostały mi od obiadu, garść pieczarek no i główkę młodej kapusty. Sami więc widzicie, że składniki są proste, a same danie mało wyszukane. Ale cóż ... uwielbiam prostą, polską(...)taki eintopf podany ze szklanką zsiadłego mleka czy maślanki to prawdziwa uczta dla podniebienia :-))) A wykorzystałam : 1/2 kg schabu 1 główkę młodej kapusty garść malutkich pieczarek 3-4 ziemniaki (u mnie ugotowane w mundurkach poprzedniego dnia) 2 cebule sól pieprz przyprawa do wieprzowiny świeży koperek ew. ulubione zioła olej Wykonanie: Schab kroimy w paseczki, posypujemy przyprawą do wieprzowiny
Walijskie PichcenieZamiast tradycyjnych klusek śląskich czy też kopytek polecam kluseczki ziemniaczano-marchewkowe. Ciasto robię tak samo jak na kopytka tylko po prostu część ziemniaków zastępuje marchewką. Z kluseczkami można się trochę pobawić i uformować w dowolnym kształcie. składniki: 700 g ugotowanych letnich ziemniaków 300 g ugotowanej letniej marchewki ok 2 szklanek mąki pszennej 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej Jeszcze ciepłe(...)ugotowane ziemniaki i marchewkę przepuścić przez praskę i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Następnie dodać jajka oraz mąki. Wyrobić ciasto, nie wyrabiać za długo tylko do połączenia składników. Ręce oprószyć mąką i odrywać porcje ciasta. Formować kluseczki w dowolnym kształcie, można zrobić je także tak jak kopytka. Ja uformowałam kuleczki wielkości orzecha włoskiego i lekko spłaszczyłam. Gotowe kluseczki wrzucać partiami
Monia miesza i gotuje