Czasem z kaszy, czasem ze strączków, a czasem po prostu ziemniaczane :) Tym razem w wersji z fetą i szpinakiem, podane z sosem cytrynowo-musztardowym. Polecam :) ok 1,2 kg ziemniaków 250 mrożonego rozdrobnionego szpinaku 150 g sera feta pół cebuli ząbek czosnku łyżka soku z cytryny łyżeczka skórki startej z cytryny łyżeczka musztardy dijon łyżka oleju rzepakowego 2 łyżki posiekanej(...)bułka tarta do panierowania olej do smażenia sos: 150 ml jogurtu naturalnego sok z połowy cytryny łyżeczka musztardy dijon pół pęczka posiekanego cienkiego szczypiorku sól i pieprz do smaku Ziemniaki gotujemy (mogą być z dnia poprzedniego). Cebulę siekamy i szklimy na oleju. Dodajemy szpinak i dusimy, aż się rozmrozi i odparuje z niego cała woda. Dodajemy do ziemniaków i dokładnie
Mienta blogZupa, która skradła moje serce - połączenie cieciorki, soczewicy i ziemniaków w zupie pomidorowej. Całość doprawiona kuminem rzymskim, który dodał zupie lekkiej ostrości i orientalnej nuty. Poniższa zupa będzie idealna dla wegetarian, wegan i osób będących na diecie. Składniki na porcję dla 4-6 osób: 1 puszka cieciorki konserwowej (400 g) 1 szklanka przecieru pomidorowego (250 g) 4 średniej wielkości(...)ziemniaki 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 1 łyżka oleju 1 mała cebula 1,5 l wody 1/2 łyżeczki kuminu rzymskiego 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 pęczka zielonej pietruszki sól, pieprz Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni podgrzać odrobinę oleju. Przesmażyć cebulę. Pod koniec smażenia dodać przyprawy (sól, pieprz, kurkumę i kumin). Całość wymieszać i chwilę smażyć. Następnie do garnka wlać wodę
UgotowaćSkładniki : 2 śr. marchewki 1 korzeń pietruszki kawałek selera kawałek pora 2 pałki z kurczaka lub innego mięsa liść laurowy ziele angielskie niecała szklanka kaszy jęczmiennej 3-4 średnie ziemniaki natka pietruszki lub koperku sól pieprz Przygotowanie: Mięso wstawiamy do garnka (ok 1,5 l wody) dodajemy włoszczyznę wraz z liściem laurowym i zielem angielskim. Gotujemy 20-30 minut(...)między czasie obieramy ziemniaki i kroimy je w kostkę a kaszę płuczemy w sitku pod bieżącą wodą. Wyjmujemy mięso wraz z warzywami na talerz pozostawiając cały czas garnek na palniku do którego dodajemy teraz ziemniaki i opłukaną kaszę jęczmienną. Gotujemy ok 30 minut. Wyjęte warzywa kroimy w kosteczkę, obrane mięso w nieco większe kawałki i dodajemy je z powrotem
Mechanik w kuchniZabielany barszcz czerwony podany z ziemniakami Zdecydowanie mogę napisać, że jest to jedna z moich ulubionych zupek. Tak aromatyczna i treściwa z dużą ilością przypraw, hmm a na drugi dzień jeszcze lepsza. Na chłodne dni idealna na rozgrzanie. Nie wiem jak wy ale ja lubię barszczyk z dużą ilością czosnku, lubczyk też dla mnie obowiązkowy. Zapraszam(...)suszonej włoszczyzny 6 ząbków czosnku 1 cebula 3,5 l wody przyprawy: 3 liście laurowe, 4 ziela angielskie, sól, pieprz, lubczyk, majeranek, czosnek niedźwiedzi dodatkowo : około 1 kg ziemniaków, śmietana roślinna lub zwierzęca do polania na talerzu. Wykonanie: 1. Seler, marchew, pietruszkę obieramy, myjemy, seler dzielimy na mniejsze części. Por myjemy. Wkładamy do garnka zalewamy
Mój pomysł nawersji klasycznej zupy. Składniki na 3 – 4 porcje: około 300 – 350 g świeżych i jędrnych pieczarek, najlepiej małych 2 nieduże marchewki mały kawałek korzenia selera 1/2 pora 1 średni ziemniak 2 szklanki pokrojonych liści cavolo nero lub jarmużu (bez twardych łodyg) 1 łyżka oleju (np. ryżowego, z pestek winogron) / lub masła klarowanego w wersji niewegańskiej 750 ml bulionu warzywnego(...)wegańskiej, najlepiej zakwaszanej /lub zwierzęcej w wersji niewegańskiej/ , ewentualnie jogurtu Pieczarki oczyścić, pokroić na plasterki. Marchewkę pokroić na plasterki lub w niedużą kostkę, pora pokroić w półplasterki, selera i ziemniaki w kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzać tłuszcz, wrzucić por, marchewkę i seler, liście laurowe oraz ziele angielskie, posolić i podsmażyć/poddusić na umiarkowanym ogniu, często mieszając przez
Even Better Foodkarkówki 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 liść laurowy 5-6 ziaren ziela angielskiego 1 puszka pomidorów 500 g pieczarek 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 3-4 ziemniaki po 1 czubatej łyżce smalcu i margaryny sól, pieprz, papryka wędzona, papryka słodka, papryka ostra, kminek, majeranek, cukier Mięso pokroić w grubą kostkę i przyprawić solą, pieprzem i wędzoną papryką(...)jako miarki dolać 3 puszki wody. Przykryć i gotować na małym ogniu, aż mięso zmięknie. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki lub kawałki i przesmażyć na patelni. Dodać do garnka. Ziemniaki obrać i pokroić w grubą kostkę. Paprykę oczyścić i również pokroić w grubą kostkę. Paprykę wraz z ziemniakami dorzucić pod koniec gotowania. Gdy wszystkie składniki zmiękną przyprawić bogracz do smaku
My simple kitchenSkładniki: kalafior - około 1 kg 2 marchewki 2 cebule 4 duże ząbki czosnku 1 duży ziemniak lub dwa małe 1 litr mleka kokosowego przepis na mleko kokosowe opcjonalnie sól morska ryż, makaron lub kasza do podania rukola do podania Przygotowanie: Kalafior gotujemy na parze - max 20 minut. Nie może być rozgotowany. Do garnka wlewamy mleko kokosowe dodajemy(...)niego: poszatkowaną cebulę, marchew potartą na tarce na dużych oczkach, czosnek przeciśnięty przez praskę, ziemniak pokrojony w dość sporą kostkę. Przykrywamy pokrywką i gotujemy na średnim gazie. Sprawdzamy co jakiś czas miękkość ziemniaków, gdy będą miękkie, zdejmujemy z gazu. Blendujemy na głado. Na tym etapie możemy dosolić. Do sosu dodajemy różyczki kalafiora, mieszamy i wstawiamy ponownie na gaz, doprowadzamy
Szkrab Je SamSałatka idealnie nadaje się na dodatek do dania głównego. Składniki 500 g ziemniaków 2 ogórki kiszone 1 mała czerwona cebula 30 ml oleju rzepakowego 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaki obieramy, kroimy w dużą kostkę, gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku ( nie możemy dopuścić do tego, by się rozgotowały). Studzimy. W tym czasie drobno siekamy cebulę(...)natkę pietruszki. Ogórki kroimy w 2- 3 mm pół plasterki. Ostudzone ziemniaki, cebulę, natkę i ogórki dokładnie mieszamy z olejem i przyprawami. Schładzamy w lodówce
R'n'G Kitchenpracy przy zmywaniu ;) Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 20 minut + 2h gotowania Składniki: Ok. 500g mięsa np. wieprzowiny* 2 małe cebule 2 ząbki czosnku Puszka pomidorów krojonych 5-6 ziemniaków Mały koncentrat pomidorowy Papryka 2 łyżki oliwy 2 łyżki masła 2 szklanki bulionu Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, papryka wędzona (opcjonalnie papryka chili) *w oryginalnym bograczu dodaje się(...)pieprzem oraz papryką wędzoną. Dodajemy obsmażoną cebulę, całość podlewamy 1,5 szklanki bulionu i dodajemy koncentrat pomidorowy. Przykrywamy brytfankę i gotujemy około 1,5h w razie konieczności podlewając bulionem. Ziemniaki obieramy i kroimy na kawałki, paprykę drylujemy i kroimy w kostkę. Dodajemy ziemniaki i pomidory w puszcze do gulaszu, gotujemy następne pół godziny. Dorzucamy paprykę i po około 5 minutach
Kolizje SmakówPrzypieczone z wierzchu, miękkie w środku i wytwornie wyglądające rozetki to wspaniały ziemniaczany dodatek do obiadu. Składniki: 1kg ziemniaków 2 żółtka sól pieprz szczypta gałki muszkatołowej Wykonanie: 1. Ziemniaki umyć, ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Lekko przestudzić, obrać i przepuścić przez praskę do ziemniaków. Następnie dodać żółtka, wyrobić masę, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. 2. Gotową
Szalona Kuchnia Ewelinykminkiem ziemniaczana zapiekanka z łososiem w towarzystwie świeżych warzyw oraz aromatycznych przypraw. Składniki: 600g fileta z łososia 1 ostra papryka chilli sok i skórka z 1/2 cytryny 1kg ziemniaków 3 czerwone cebule 2 czerwone papryki 2 ząbki czosnku 1 por 1 łyżeczka pieprzu w ziarnkach 1 łyżeczka kminu rzymskiego sól olej rzepakowy Wykonanie: 1. Marynata Papryczkę chilli bardzo(...)posiekać, dodać sok i skórkę z połowy cytryny, składniki dokładnie wymieszać. 2. Filet z łososia umyć i pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem i natrzeć marynatą. 3. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Następnie wrzucić do rozgrzanego garnka z olejem i dusić pod przykryciem. Doprawić roztartymi w moździerzu ziarenkami pieprzu i kminu rzymskiego. 4. Cebulę
Szalona Kuchnia EwelinyŚREDNICA PATELNI: 22 CM. Składniki na naleśniki: 2 szklanki mąki, 2 szklanki mleka, 2 jajka, 2 łyżki oleju, łyżeczka soli, 2 łyżeczki majeranku Cykoria . Składniki farszu: 1,5 kg ziemniaków, 2 większe cebule, 2 łyżki masła, sól, pieprz, garść tartego sera żółtego, po 2 łyżki posiekanej natki pietruszki i koperku. Składniki na sos: łyżka masła, łyżka mąki, 30 dag małych(...)sól, pieprz, garść posiekanej natki pietruszki, 200 g śmietany 18% lub 12%. Dodatkowo: garść posiekanej natki pietruszki, 10 dag tartego sera żółtego. Przygotowanie: Składniki ciasta dokładnie łączę, smażę naleśniki. Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie, ubijam z łyżką masła. Na drugiej łyżce podsmażam drobno posiekaną cebulę, dodaję do ziemniaków wraz z zieleniną i żółtym serem. Mieszam i doprawiam do smaku
JejKuchniaPyszna biała zupa krem. Najlepiej podawać z grzankami. Składniki: 600 g ziemniaków 2 korzenie pasternaku 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 litr bulionu warzywnego 200 ml śmietanki 30% pieprz, sól chleb na grzanki masło klarowane do podsmażenia Przygotowanie: Ziemniaki i pasternak obierz i pokrój w kostkę. Posiekaj cebulę, czosnek przeciśnij przez praskę. Na niewielkiej ilości masła klarowanego zeszklij cebulę(...)dodaj czosnek, ziemniaki i pasternak. Przykryj i duś aż warzywa będą miękkie. Wlej bulion i śmietankę. Zmiksuj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Chleb pokrój w kostkę i podgrzej na suchej patelni lub maśle klarowanym/oleju. Przed podaniem posyp zupę grzankami. Można posypać zieloną pietruszką
Ze smakiem i z pasjąwiemy co zrobić na obiad, lub mamy bardzo mało czasu, wtedy często robię kopytka. Ja zawsze robię ze świeżo gotowanych, jeszcze letnich, ale można tez zrobić z ziemniaków zimnych z dnia poprzedniego. Kopytka Składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków 400 g mąki pszennej 2 jajka szczypta soli 1 łyżka oleju Wykonanie: Wystudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę. Zrobić na środku wgłębienie
Pomysłowa kuchnianowego oblicza – przynajmniej wg mnie. Sałatka jest smaczna i sycąca. Sprawdzi się na imprezowym stole oraz jako kolacja lub drugie śniadanie do pracy. 1 mały kalafior 3-4 ziemniaki 2 marchewki 3 łodygi selera naciowego 6 parówek z szynki 1/2 puszki groszku konserwowego 5-6 ogórków konserwowych 4 łyżki majonezu 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany sól, pieprz szczypta cukru(...)Oczyszczoną marchewkę oraz dokładnie wyszorowane ziemniaki gotujemy w mundurkach. Po ostudzeniu obieramy i kroimy w średniej wielkości kostkę. Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem szczypty cukru. Seler naciowy kroimy na plasterki. Ogórki konserwowe kroimy na półplasterki. Parówki kroimy na plasterki. Rumienimy na rozgrzanej patelni, na niewielkiej ilości oleju. Majonez mieszamy ze śmietaną. Doprawiamy solą oraz
Smaki Na Talerzu