curry bez natki kolendry, która bardzo podkręca smak potrawy. Curry najczęściej podaje się z ryżem, ale równie dobrze smakuje jako samodzielna potrawa. Składniki: 1/2 małego kalafiora 6 małych młodych ziemniaków (użyłam odmiany Irga) 10 zielonych szparagów lub garść zielonej fasolki 2 szalotki lub 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku kawałek świeżego imbiru (wielkości kciuka) 400 ml mleka kokosowego(...)klarowane i podsmażyć na nim bardzo krótko curry, chilli i kurkumę (ok. 1 min.). Dodać obrane i drobno pokrojone szalotki , czosnek i imbir, chwilę podsmażyć. Dodać obrane ziemniaki , pokrojone w małą kostkę i kalafiora podzielonego na niewielkie różyczki. Dodać wodę, sól i dusić pod przykryciem kilkanaście minut, aż ziemniaki i kalafior będą lekko miękkie (sprawdź widelcem!). Dodać
Codziennik Kuchennysałatka ziemniaczana z rzodkiewką otulona mieszanką jogurtu greckiego, niewielkiej ilości majonezu oraz musztardy francuskiej, a do tego kiełbasa. I tyle. Na 2-3 porcje: 6-8 średniej wielkości młodych ziemniaków 1 mały pęczek rzodkiewek kilka gałązek koperku 3 łyżki gęstego jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka musztardy francuskiej sól, pieprz Ziemniaki szorujemy dokładnie po czym wrzucamy do garnka(...)osoloną wodą i gotujemy w mundurkach na półmiękko. Odcedzamy. Odstawiamy do przestudzenia. Przestudzone ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy na plasterki. Rzodkiewki myjemy, kroimy na plasterki. Jogurt grecki mieszamy z majonezem oraz musztardą. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Dodajemy posiekany drobno koperek. Składniki sałatki mieszamy razem. Odstawiamy do lodówki do lekkiego schłodzenia. Podajemy jako samodzielne danie lub w towarzystwie np pieczonej
Smaki Na Talerzułasucha i nie tylko. Bardzo dobra zapiekanka, polecam. Ziemniaki oskrobać i ugotować w osolonej wodzie. Ziemniaki odcedzić i zalać gorącym mlekiem. Dodać masło i udukać na gładką masę. Przykryć i odstawić. Przygotowanie masy z mięsa mięsa – cebulę obrać i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić cebulę. Smażyć aż cebula straci kolor surowizny. Następnie dodać mięso mielone(...)mięsie. Przygotowanie sosu – masło roztopić na patelni, dodać mąkę. Wymieszać, nie czekać aż zbrązowieje. Następnie wlać wywar i zagotować. Dokładnie wymieszać i wylać na grzyby. Ostatnia warstwa to ziemniaki, rozłożyć je na całej powierzchni. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 230 C, i piec 20 minut. Serwować z surówką z warzyw, polecam. Smacznego
Kuchnia Pokoleńracji tego, że żyjemy w regionie świata, w którym ziemniak nie jest warzywem, a podstawą żywienia, wiele osób nie może doczekać się, aż, późną wiosną, pojawią się te młode. One mają to do siebie, że są smaczne same w sobie, a dodatkowo nie trzeba ich obierać i ich skórka jest jadalna po obróbce w niższej temperaturze niż uzyskujemy dzięki smażeniu(...)bardzo fotogeniczne, nawet jeśli zdjęcie robi taki ktoś jak ja :) Do tego należało podnieść poziom białka w daniu. Dip majonezowy tylko by sprawę pogorszył, dlatego użyłem fasoli. Składniki: - młode ziemniaki - koperek - fasola biała z puszki - olej - cytryna Wykonanie: Ziemniaki myjemy dokładnie, suszymy i podsmażamy na głębszym oleju. Chyba, że ktoś chce mieć dodatkowe atrakcje, to suszenie może sobie odpuścić
Kryzysowa Książka Kucharskarównież gęstą śmietaną 18%. W obu przypadkach są przepyszne. Takie knedle to idealny pomysł na smaczny obiad w ciepłe letnie dni. Knedle z truskawkami Składniki: 500 g ugotowanych ziemniaków około 150 g – 200 g mąki pszennej (w zależności od chłonności ziemniaków) 1 jajko sól truskawki Dodatkowo: masło bułka tarta cukier Truskawki myjemy, odcinamy szypułki i pozostawiamy na durszlaku(...)odsączenia. Jeśli są duże najlepiej podzielić je na połówki. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, tak jak w przypadku klusek śląskich . Dodajemy jajko, sól i większą część mąki. Zagniatamy ciasto, w razie potrzeby dodajemy jeszcze mąkę, ale pamiętajcie, im jej więcej tym knedle będą twardsze. Ciasto powinno być zwarte i łatwo formować się w kulki. Z ciasta formujemy wałek. Odcinamy
PatiGotujemacie czasem dość jedzenia takich zwykłych ziemniaków do obiadu? Mam dla Was taką inną propozycję ich podania. Smaczne i wbrew pozorom proste w wykonaniu. Pychotka Składniki: 2 wafle 1 kg ugotowanych ziemniaków pęczek koperku sól, pieprz 300g pieczarek 1 cebula olej 3 jaja bułka tarta Sposób przygotowania: Przysmażamy na niewielkiej ilości oleju posiekane pieczarki z cebulą. Doprawiamy solą i pieprzem(...)świeżo ugotowanych ziemniaków dodajemy posiekany koperek, sól, pieprz i bardzo dokładnie tłuczemy do uzyskania jednolitej masy. Na wafle układamy gorącą masę ziemniaczaną. Na koniec wafla układamy farsz pieczarkowy i zwijamy. Zimną roladę kroimy na 1cm plastry, obtaczamy w rozkłóconym jajku i bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz
Cukiernia Pychotkibotwiną) 3 gałązki lubczyku (lub 2 łyżki suszonego) 2 łyżki ziaren ziela angielskiego 2 łyżki ziaren czarnego pieprzu 4 listki laurowe około 4 łyżek octu winnego sól Do podania: ziemniaki boczek surowy, wędzony koperek Sposób wykonania: Kość wkładamy do dużego garnka, zalewamy 3 litrami zimnej wody i zagotowujemy. Włoszczyznę obieramy i myjemy. Dodajemy do gotującej się wody (jeśli mamy młodą(...)szatkujemy. Gdy włoszczyzna będzie miękka, odławiamy ją razem z kością a do wywaru wrzucamy buraki. Gotujemy do miękkości. Dodajemy botwinę a po paru minutach wlewamy ocet. Doprawiamy solą. Ziemniaki gotujemy w wodzie. Boczek kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni. Ziemniaki podajemy na osobnym talerzu, posypane skwarkami i koperkiem
Qchnia po prostuPomysł na obiad, który "sam się robi". Kurczak pieczony na butelce podany z młodymi warzywami (marchewką, ziemniakami i cukinią). Kurczak przygotowany w poniższy sposób będzie miał chrupiącą skórkę i soczyste mięso, ponieważ podczas pieczenia - jest polewany piwem. Zachęcam Was do przygotowania takiego kurczaka, ponieważ jest niesamowicie smaczny i ma nietuzinkową formę podania 😋 Składniki na porcję dla 4-5 osób(...)duży kurczak (wagowo co najmniej 1,5 kg)* 4 młode, mniejsze marchewki 5-6 młodych ziemniaków 1 młoda cukinia 1 piwo w butelce sól, pieprz marynata do kurczaka 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka pikantnej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka słodkiej papryki 3 łyżki oleju *mój kurczak ważył 1,9 kg i całość piekłam 80 minut Kurczaka
Ugotowaćjest modyfikacją tego co było na stołach szlacheckich, czyli mniejszości - gołębi owijanych liśćmi kapusty. Podobno żelazo należy łączyć z witaminą C, żeby mieć więcej energii. Dlatego połączyłem szpinak z ziemniakami. Z tym żelazem w szpinaku to też tak nie do końca, bo naukowcy trochę się pomylili w obliczeniach (Z tego powodu postanowiłem podnieść wartość żelaza za pomocą zielonego groszku(...)kiedy Cartoon Network nie miało jeszcze polskiej ścieżki językowej :) Ruloniki idealne do pracy, albo na drogę. Jak komuś za mało gołąbkowo, to sobie może nachlapać ketchupem :) Składniki: - liście szpinaku - ziemniaki - zielony groszek - marchewka Wykonanie: Marchewkę kroimy w kostkę. Smażymy na małej ilości oleju, dodajemy trochę wody i dusimy pod przykryciem. Dodajemy groszku i jeszcze trochę dusimy. Ziemniaki obieramy, gotujemy, gnieciemy
Kryzysowa Książka KucharskaŚwietny dodatek do dania głównego. Ziemniaki z mąką, z zielonego groszku. Składniki 500 g obranych ziemniaków 1/2 szklanki kefiru 1 łyżka mąki z zielonego grochu sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku, odcedzamy, dodajemy kefir i mąkę, tłuczemy. Ponownie wstawiamy na płomień, cały czas tłuczemy, przez kilka minut, aż składniki połączą się. Do smaku doprawiamy solą
R'n'G Kitchenprzepis na chłodnik z botwiny ( TUTAJ ). Jak sama nazwa mówi jest to wersja zupy na zimno, dlatego tym razem zrobiłam botwinę na ciepło i nieco ją "odżywiłam", bo dodałam ziemniaki. Wyszła niesamowicie pyszna! Dla mnie po prostu idealna 😍 Składniki: 2,5 l wody 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula 2 ząbki czosnku 2-3 pęczki botwinki(...)drobno pokrój i dodaj do pozostałych warzyw. Całość zalej wodą. Zagotuj i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 20 minut. Kolejno dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pokrojoną botwinę. Posól i przypraw. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem do miękkości ziemniaków, ok. 15-20 minut. Przed podaniem wmieszaj gęsty, jogurt grecki (około 1 łyżka
Zdrowie na języku :Pupalne dni oczywiście chłodnik, ale gdy chłodnika mam już dość kombinuję inaczej Dzisiaj zupa botwinkowa – idealnie smakuje na ciepło jak i na zimno. Składniki: pęczek botwiny 6 ziemniaków 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 1 skrzydełko z kurczaka sól pieprz 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżka mąki Do garnka z wodą wkładam skrzydełko, gotuję przez 15 minut. Dodaję(...)seler w kawałku – obrany. Marchewkę obieram, kroję w kostkę, dodaję do wywaru. Pietruszkę obieram, wkładam w całości. Gotuję tak przez 10 minut. Dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki i malutkie buraczki z botwiny – pokrojone w kostkę. Gotuję przez 20 minut. Dodaję umytą i pokrojoną w kostkę, kawałki – botwinę – listki, łodygi. Doprawiam solą i pieprzem. W kubku umieszczam
MojaQchnia.pltakże wejdą na stałe do mojego repertuaru. Najwięcej zajadaliśmy się nimi na drugi dzień – odsmażone to zupełnie inny smak! Wegańskie pierogi ruskie – farsz: 600-800 g ziemniaków 380-400 g naturalnego tofu 2 duże cebule sok z połowy cytryny lub kilka łyżek wody z kiszenia ogórków 1-2 łyżki jasnego sosu sojowego ⅓ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 3 łyżki(...)oleju sól, pieprz Wegańskie pierogi ruskie – ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 3 łyżki oleju 1 i ¼ szklanki bardzo gorącej wody 1 łyżeczka soli Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku i przeciskamy przez praskę lub bardzo dokładnie rozbijamy tłuczkiem. Cebule obieramy, kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na oleju do czasu, aż lekko zacznie się złocić. Tofu ścieramy
Poezja smakuPlacki ziemniaczane lubią wszyscy, placki z manioku upiekłam raz i jestem zachwycona. Miałam mały maniok i jeden korzeń to byłoby za mało placuszków, więc dodałam do niego naszych polskich ziemniaków i powiem Wam że są wyszły przepyszne, polecam gorąco. Są miękkie w środku i chrupiące po brzegach, bardziej delikatne niż same z ziemniaków. Podałam z surówką z brokułów i czarnej(...)rzepy. Placki z manioku i ziemniaków. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie