takie smażone warzywa mogą być podstawą kremowej zupy, wystarczy dodać bulion i całość zmiksować. Przygotowałam smaczne i naprawdę proste danie. To smażone na oleju rzepakowym warzywa takie jak ziemniaki, marchewka, cukinia z czosnkiem i pozostała kapusta włoska oraz cebula. Dodatek tymianku suszonego świetnie pasuje zwłaszcza do marchewki i ziemniaków, a słodka papryka dodaje koloru całemu daniu, podobnie olej rzepakowy(...)wypróbujcie, bo szkoda, aby warzywa zmarnowały się! To doskonały dodatek do dań mięsnych, także tych z grilla. Smażone warzywa / 1 porcja Składniki: 1/2 cukinii 1/2 marchewki 2 małe ziemniaki 1 ząbek czosnku mały kawałek kapusty włoskiej 1/4 cebuli 4 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżeczki suszonego tymianku 2 łyżeczki słodkiej papryki Przygotowanie: Cukinię kroimy w grube ukośne plastry, a następnie
Moja smaczna kuchniaskładniki: 3 średniej wielkości ziemniaki 1/2 papryki czerwonej 150 g pieczarek kawałek ulubionej kiełbaski kawałek sera, startego sól, pieprz, oregano, zioła prowansalskie szczypiorek dodatkowo: np. sos czosnkowy sałata wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach, w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu, odlewamy wodę i odstawiamy je do wystudzenia. Pieczarki, paprykę, cebulę oraz oraz kiełbaskę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni(...)doprawiamy sola oraz pieprzem, opcjonalnie ulubionymi ziołami. Wystudzone ziemniaki przekrawamy wzdłuż. Łyżeczką delikatnie wydrążamy miąższ, pozostawiając ok. 4 mm ściankę (tworząc łódeczkę). Wydrążony miąższ rozgniatamy widelcem i mieszamy z farszem z patelni i faszerujemy ziemniaki. Na wierzch dajemy starty ser. Całość zapiekamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez ok. 20 min., w 180 st. C. Podajemy na ciepło
Domowy Smak Jedzeniamaślance. Za każdym razem pierogi ruskie mają inne nadzienie – raz z boczkiem, raz ze skwarkami, ale też z salami, chorizo czy ze swojską kiełbasą. Te są wiosenne – z młodych ziemniaków, pysznego twarogu, pełne świeżego kopru i szczypioru, wzbogacone głębokim smakiem wędzonego bekonu. CIASTO Nie zdarza mi się szykowanie tego ciasta na stolnicy – wszystko robię w misce, dopiero na sam koniec(...)makaron, musi poleżeć żeby zmięknąć. Nic nie da mu zagniatanie – tutaj przez dodatek jajka włókna glutenu rozwijają się w mące wolniej, a ciasto potrzebuje czasu żeby nabrać elastyczności. Ziemniaki obieramy cienko ze skóry, kroimy na ćwiartki i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki odcedzamy, zdejmujemy z garnka pokrywkę i jeszcze na moment stawiamy garnek na gaz. Mieszamy ziemniaki
Karo in the Kitchenzrobicie Na prawdę polecam przepis i zachęcam Was do stworzenia własnego kawałka Grecji Składniki na moussakę: 1kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1kg bakłażanów 1kg cukinii 1kg ziemniaków 300g cebuli 800g pomidorów pelati z puszki 140g koncentratu pomidorowego 250ml bulionu warzywnego 1/2 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 2 laski cynamonu 2 łyżeczki miodu 15 ziaren ziela(...)żółtka jajek Beszamel: 1l ciepłego mleka 150g masła 150g mąki pszennej łyżeczka gałki muszkatołowej łyżeczka soli pół łyżeczki pieprzu 80g sera grana padano 2 żółtka jaj Przygotowanie moussaki: Ziemniaki, cukinię i bakłażany kroimy w grubsze plastry. Ziemniaki i cukinię grillujemy na patelni, lub podpiekamy w piekarniku. Bakłażany układamy na ściereczce i posypujemy solą. Zostawiamy je tak na 15 minut
NiePieprz.plgniazdem. Składniki: – 400 g gotowanej szynki, może być konserwowa – 1 puszka kukurydzy – 100 g sera żółtego – 6 jajek kurzych – 6 jajek przepiórczych – 3 ziemniaki – 2 łyżki majonezu – 1 łyżka musztardy – sól, pieprz do smaku – 1 szklanka oleju Wykonanie: – Ugotować jajka na twardo – kurze przez(...)Doprawić majonezem, musztardą, solą i pieprzem. Sałatka ma być zwarta. – Gotową sałatkę wyłożyć na płaski półmisek i uformować w kształcie ptasiego gniazda. – Ziemniaki gotować w łupinach przez 10 minut, wystudzić, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. – Rozgrzać olej i przesmażyć partiami wiórki ziemniaków na złoty
To co kochamWielkanocnych życzę wszystkim spokoju radości, dużo zdrowia i smacznego jajka. Niech radość i szczęście zagości w waszych serduchach. Aksamitna zupa kremowo chrzanowa. Moja rodzina uwielbia wersję z pieczonymi ziemniakami i kiełbaską. Można dodać oczywiście też gotowane. Na Wielkanocnym stole goście będą się zajadać a jest bardzo prosta do zrobienia. 1 por biała część 1/3 selery dużej 1 cebula(...)bulionu warzywnego sól, pieprz 1 liść laurowy 2 ziela angielskie majeranek 1 łyżka chrzanu tartego czubata natka pietruszki 3 łyżki śmietany 18 % ukwaszonej 2 kiełbasy domowe 2 ziemniaki rozmaryn 3 łyżki oliwy sól Kiełbasę nacinam na krzyż, polewam oliwą i posypuję rozmarynem. Ziemniaki szoruję dokładnie, i nacinam na całej długości cienkie plasterki. Trzeba uważać żeby ziemniaki nie przeciąć do końca
wesoła kuchniawybaczycie. Dzisiaj chciałabym zaproponować Wam przepis na pyszne wegetariańskie curry. Bazą do niego jest sos z bakłażanem i papryką. Sos w duecie z pieczonymi ziemniakami tymi zwykłymi i tymi słodkimi daje rewelacyjny efekt! Przepis pochodzi z najnowszej książki Grzegorza Łapanowskiego pt. "Wzór na smak", na której to premierze miałam przyjemność być 4go kwietnia. O samej książce napisze(...)moimi zmianami. Główna zmianą było zastąpienie batatami dyni piżmowej, o tej porze roku już nie dostępnej u mnie w sklepie :( Curry z bakłażanem i papryka oraz pieczonymi ziemniakami mała dynia piżmowa lub tak jak w moim przypadku 1 średniej wielkości batat bakłażan 6 szalotek 1 kg ziemniaków do pieczenia 2 czerwone papryki 3 łyżki czerwonej pasty curry
Dzieje kuchennej Wiewiórymiękkości, albo do miękkości pieczemy (ja wolę tą drugą metodę, buraki zostają słodsze i bardziej soczyste). Po upieczeniu lub ugotowaniu – buraki studzimy i obieramy ze skórki. Ziemniaki myjemy, nie obieramy – gotujemy je w mundurkach w osolonej wodzie. Studzimy i obieramy ze skórki. Jajka gotujemy na twardo – te rozmiaru M przez 8 minut, L-ki przez 10minut (dłuższe gotowanie zmieni(...)składacie sałatkę – odpowiednio słoną i kwaśną, robioną na białym winie (nieodmiennie polecam musztardę Maille). Musztardę dokładnie rozsmarowujemy po śledziach. Pieprzymy. Pokrywamy warstwę musztardy posiekaną cebulą. Na tą warstwę ścieramy ¼ ziemniaków i lekko przyklepujemy. Na ziemniaki wysypujemy kiszone ogórki i warstwę wyrównujemy – na ogórki kładziemy majonez wymieszany ze śmietaną w proporcji 2:1 (u mnie na każdą salaterkę
Karo in the Kitchenpikantną salsą z jabłek Zupa krem z kiszonych ogórków z pikantną salsą z jabłek (źródło: karolokrasa.pl) Składniki: 500 g kiszonych ogórków z sokiem 1 cebula 250 g obranych ziemniaków 1 łyżka ziaren kolendry 1 ostra papryczka 1 ząbek czosnku 1 limonka 1 łyżka miodu 1-2 twarde jabłka 2 łyżki masła sól, grubo mielony pieprz, olej Sposób przygotowania: Kiszone ogórki(...)cebulę i ziemniaki kroimy w kostkę. Na patelni z rozgrzanym olejem przesmażamy cebulę do zeszklenia, dorzucamy ziemniaki i powoli smażymy. Doprawiamy warzywa utartymi w moździerzu ziarnami kolendry, pieprzem. Po przesmażeniu przekładamy do naczynia. Na patelni po cebuli i ziemniakach przesmażamy kiszone ogórki z posiekaną ostrą papryczką. Przekładamy do cebuli i ziemniaków, dolewamy trochę soku z kiszonych ogórków, potem dopełniamy wodą
WojnaNaSmaki.plROSYJSKA MIĘSNA SOLIANKA Z ZIEMNIAKAMI Jak przygotować prawdziwą mięsną soliankę z ziemniakami - przepis krok po kroku. Solianka to niezwykle pożywna zupa , bardzo popularna w Rosji, na Ukrainie i w Białorusi. W Polsce największą prawdopodobnie popularność zyskała po "Kuchennych Rewolucjach", kiedy to p. Magda Gessler wprowadziła ją do menu jednej z restauracji. Do tamtej pory, chyba niewielu(...)kilka wersji tejże zupy. Podczas Wielkiego Postu przyrządza się ją z grzybami, kapustą kiszoną lub rybną - ma być postna więc mięsa nie dodaje się . Zdarza się również, że zamiast ziemniaków Rosjanie dodają nerki wieprzowe - godne wypróbowania...nawet z ciekawości efektu :) Pięknie zapraszam, korzystajcie z przepisu na tradycyjną rosyjską soliankę z mięsem i ziemniakami. SKŁADNIKI: 500g wołowiny z kością 300g mięsa
Moja Książka KucharskaOstatnio mam bardzo dużo pracy i mało czasu dla bloga ale mam dzisiaj propozycję pysznego i szybkiego dania z ziemniakami, kiełbaską, i fasolą Jaś JAMAR . Wszystkich zainteresowanych produktami tej firmy zapraszam na stronę internetową http://jamar.pl/ . a Was kochani do wypróbowania tego jednogarnkowego dania :) 1 puszka fasoli piękny Jaś Jamar 6 ziemniaków 8 cieniutkich kiełbasek 1 duża cebula(...)marchewki sól, pieprz do smaku 1 łyżka czerwonej papryki 1łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka suszonej bazylii 4 łyżki masła lub oliwy Ziemniaki i marchewkę obieramy, myjemy i kroimy na 4 części, marchewkę w grubsze plasterki. W garnku szybkowar rozpuszczamy masło, wrzucamy ziemniaki i marchewkę, zalewamy wodą tylko tyle żeby wszystko przykryło.Dodajemy łyżeczkę soli i gotujemy na pierwszym poziomie
Sama słodycz i szczypta chiliwyszły delikatne 😇, wyraziste 😈, wyjątkowe, smaczne i zdrowe , a wszystko za sprawą serka i cieciorki, które smakowo siły 💪 💪 połączyły i mięso super skleiły. W tym czasie, w piekarniku ziemniaki i kapusta czerwona się wypiekały i z kotlecikami na wspólnym talerzu jako główne danie „wylądowały” 🍴. Polecam to danie dla całej rodziny 👪 przygotować i przy wspólnym stole smakami się delektować(...)chilli i oregano, 1 ½ mielonej słodkiej papryki, pęczek nać pietruszki, ewentualnie suszonej, 1 puszka cieciorki ok. 240 g, sól do smaku, pieprz czarny mielony do smaku, bułka tarta, ponadto: ziemniaki, mielona papryka słodka wędzona, olej rzepakowy, kapusta czerwona, sól, pieprz, tymianek suszony lub świeży. Przygotowanie: Umyte i osuszone papierowym ręcznikiem ziemniaki kroimy na ćwiartki. Przekładamy na blachę od piekarnika, delikatnie
Moniki SmakołykiZiemniaki z jakimkolwiek farszem zawsze są trafionym pomysłem. Tym razem przygotowałam nadzienie cebulowo-tymiankowe z racji obowiązującego hasła tygodnia. Podawałam z sosem czosnkowym, ale dla niektórych mogłaby to być zbyt duża kumulacja smaków ;) Spokojnie można go zastąpić innym, łagodniejszym wariantem. Danie bardzo przypadło nam do gustu, podobnie jak przygotowywane jakiś czas temu przez Maćka ziemniaki z kremowym farszem(...)Zachęcam do eksperymentowania. Składniki: 4 średnie ziemniaki 250 g szalotek 2 łyżeczki suszonego tymianku 2 łyżki startego cheddara sól pieprz oliwa Wykonanie: Ziemniaki umyć i ugotować ze skórką do miękkości w osolonej wodzie. Po ugotowaniu wystudzić, przeciąć wzdłuż na pół i wydłubać miąższ, pozostawiając 5 mm ścianki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Wrzucić na rozgrzany tłuszcz i podsmażać
zadanie-gotowanietylko w lżejszej wersji bo z indykiem, brokułem i kukurydzą. Taka bardziej wersja babska ha ha :-). Smaczna bardzo, polecam i miłego i słonecznego piątku wam życzę :-) Składniki: 8 większych ziemniaków 400 g filetu z indyka 1/2 puszki kukurydzy 1 brokuł 1 mała cukinia 20 dkg startej mozzarelli kurkuma sól pieprz 250 ml śmietanki 18% 1 jajko 1. Ziemniaki obieramy(...)kokosowym, dodajmy kurkumę, sól, pieprz. Cukinie kroimy w plasterki. W kubku mieszamy starty ser ze śmietanką i jajkiem. 2. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem koksowym, na spód układamy warstwę z ziemniaków, na ziemniaki, indyka, brokuła, cukinię i kukurydzę. Kolejna warstwa tak samo - ziemniaki, indyk, brokuł, cukinia i kukurydza i kończymy na ziemniakach. Całą zapiekanką polewamy sosem (jajko, ser, śmietanka). 3. Piekarnik
kruche babeczkiCzęsto zdarza się, że zostają mi ugotowane ziemniaki po obiedzie. Prezentuję Wam kolejny pomysł na ich wykorzystanie. Medaliony z ziemniaków i serka twarogowego, z dodatkiem wędzonego, żółtego sera i szczypiorku. Można je wykorzystać zarówno jako dodatek do mięsa do obiadu, jak i samodzielne danie, podawane np. z sosem pieczarkowym. Z przepisu wychodzi 9 średniej wielkości medalionów. Więcej pomysłów na wykorzystanie(...)ugotowanych ziemniaków możecie znaleźć tutaj . Składniki: 450 g osolonych, ugotowanych ziemniaków 150 g serka twarogowego (np. Philadelphia) 1/2 średniej cebuli 50 g wędzonego, żółtego sera 1/2 pęczka szczypiorku 1 jajko 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej pieprz do smaku bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia Ser żółty zetrzeć na tarce o małych oczkach. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym
Bullio