Zupa gulaszowa – aromatyczna, gęsta i pełna warzyw 144danie. Przygotujesz ją dokładnie w ten sam sposób, podmieniając składniki. Gulaszowa zupa jest na tyle sycąca i aromatyczna, że właściwie nie potrzeba już drugiego dania. Można urozmaicić ją też ziemniakami, najlepiej dodać je pół godziny przed końcem gotowania, aby zmiękły. Często podaję zupę gulaszową z pieczywem czosnkowym albo świeżą bagietką. Moja gulaszowa nie ma dodatku alkoholu, ale często oprócz wody
Rozdomowiona
Łopatka w sosie własnym ze śmietanką 176kawałki trochę większe niż na gulasz. Takie danie jest przygotowane z użyciem minimum składników - prostych, tanich i łatwo dostępnych. Duszona łopatka wspaniale smakuje z kluskami ziemniaczanymi (na przykład śląskimi), ziemniakami, kaszą lub ryżem. Podajcie do niej ulubioną surówkę lub sałatkę, buraczki, kapustę na ciepło albo inne ulubione warzywne dodatki. Bardzo polecam, smacznego:) TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na obiad :) Polecam również
Lekcje w kuchni
Kotlety mielone z ciecierzycy 117Dzisiaj polecam kotlety mielone z ciecierzycy. Mielone z ciecierzycy można podawać z ziemniakami lub kaszą tak jak zwykłe mielone Składniki na 4 porcje 400g ciecierzycy gotowanej szalotka ząbek czosnku 2 jajka po pół łyżeczki suszonego oregano i ostrej papryki 1-2 łyżeczki sosu sojowego 8-9 łyżek otrąb owsianych (można zastąpić pszennymi lub żytnimi) 1 łyżka mąki kukurydzianej olej
Pomysłowa kuchnia
Chleb orkiszowy z dynią z okazji Światowego Dnia Chleba 145właściwe z dynią gotowaną 490g zaczynu, całość, 390g zmiksowanej dyni, x) 580g mąki orkiszowej typ 630, 300g wody, 15g soli, 1 płaska łyżeczka drożdży / opcjonalnie /. x) Dynię gotujemy jak ziemniaki, ale nie dopuszczamy do jej rozgotowania. Miksujemy. Wodę z gotowania możemy użyć, zamiast zwykłej wody do upieczenia tego chleba. Składniki ciasta właściwego łączymy mechanicznie lub ręcznie do dobrego połączenia. Ciasto
Leśny Zakątek
pyszne kotlety jajeczno-pieczarkowe... 121natka pietruszki 1/2 pęczka, olej rzepakowy - ile potrzeba, tarta bułka do obtaczania 1 szklanka Jajka ugotować w osolonej wodzie na twardo, w zimnej wystudzić, obrać i tłuczkiem do ziemniaków pognieść. Pieczarki obrane drobno pokroić i z drobno posiekaną cebulą bez soli usmażyć na oleju rzepakowym do odparowania płynu. Pieczarki dodać do jajek, dodać posiekaną natkę pietruszki, kucharka, pieprz mielony
W Mojej Kuchni Lubię
Gulasz z jarzynami – kuchnia podkarpacka 114białej kapusty oraz startej marchewki i pietruszki. Podczas duszenia warzywa miękną i rozpadają się, tworząc zawiesisty sos, który na koniec doprawiany jest przecierem pomidorowym. To smaczne danie podajemy z ziemniakami lub chlebem, w zależności czy będzie to obiad, czy kolacja. Przepis Pani Beaty Szarowicz z Dobrkowa został opublikowany w wydanej przez Dom Kultury w Pilźnie regionalnej książce kucharskiej pt. „Pilźnieńskie
Trzeci talerz
Kotleciki szu szu 514każdym razem kotleciki wyszły przepyszne. Często serwuję je w formie ciepłej przekąski z dodatkiem sosu czosnkowego, ale również przygotowuję je także na obiad z dodatkiem frytek czy ziemniaków. Wszyscy je uwielbiają, dlatego też są bardzo częstym gościem w naszym domu. Jestem pewna, że i Wam posmakują. Zapraszam do zapoznania się z przepisem. PRZEPIS NA KOTLECIKI SZU SZU (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Przepiski.pl
Klopsiki w sosie z marchewką i groszkiem 135możecie zabielić tłustą słodką śmietanką lub mlekiem. Najsmaczniejszy wychodzi na bazie domowego rosołu, ale uda się i bez niego. Klopsiki w sosie z marchewką i groszkiem wspaniale smakują z ziemniakami, kluskami, ryżem, kaszą lub makaronem. Podajcie do nich ulubioną surówkę i pyszny obiad gotowy, bardzo polecam, smacznego :) TUTAJ znajdziecie więcej przepisów z mięsem mielonym :) Polecam również moje kotlety ziemniaczane
Lekcje w kuchni
Rosół. Najpopularniejsza polska zupa. 112może stanowić także bazę do przygotowania innych zup lub barszczu. Zupę taką, jak rosół podaje się najczęściej z makaronem, lecz można podawać ją także z kluskami lanymi, albo z ziemniakami. Zupa, która leczy Rosół w polskiej tradycji kulinarnej ma podstawowe znaczenie w kuchni i jest jedną z najstarszych zup w historii. Można powiedzieć, że rosół jest zupą, bez której polskie
ProstePesto.pl