ziemniaki - 38421 przepisów (strona:1374/2562)

Na Festiwal Dyni kopytka. 208

roku staram się przygotować z niej coś innego. Nasze dyniowe menu rozrasta się więc z każdym rokiem. Kopytka dyniowo-ziemniaczane składniki: 400g miąższu z dyni 2 duże ziemniaki 1 jajko 20g tartego parmezanu 2 łyżki mąki ziemniaczanej mąka pszenna - ilość taka by wyrobić ciasto, ja potrzebowałam 1,5 szklanki sól dodatkowo 1 łyżka masła 2 plastry boczku wędzonego parmezan(...)płatkach wykonanie: Dynie kroimy na kawałki, pozbawiamy ją pestek i łupiny. Wkładamy do piekarnika i pieczemy do miękkości. Upieczona dynie miksujemy na puree blenderem. W tym czasie gotujemy ziemniaki, odsączamy z wody, przepuszczamy przez praskę. Łączymy dynie z ziemniakami, dodajemy jajko, mąkę ziemniaczaną i około 0,5 szklanki mąki pszennej oraz sól. Wyrabiamy ciasto, gdy jest zbyt lepkie dodajemy mąkę

Przysmaki Karolki
Obiad z resztek 276

nazwiemy to danie z czystym sumieniem mogę Was zapewnić, że smakuje znakomicie, a wszystko za sprawą dodanej do masy jajecznej musztardy. "Omlet" z warzywami składniki 6 jaj 3 ziemniaki 150 g brokułów 100 g wędzonego boczku 1 cebula 50 ml mleka 1 łyżka musztardy Ancien (musztarda francuska) sól, pieprz kilka gałązek tymianku olej do smażenia wykonanie: Ziemniaki gotujemy w osolonej(...)Jajka mieszamy z mlekiem, solą, pieprzem, listkami tymianku i musztardą.Wylewamy miksturę na patelnie z rozgrzanym olejem. Następnie jak omlet zacznie się lekko ścinać na brzegach kładziemy na niego ziemniaki, brokuł, cebulę z boczkiem. Smażymy na małym ogniu. Gdy jajka zetną się już dokładnie od spodu przekładamy omlet za pomocą dużego talerza na drugą stronę i smażymy około 2 minut

Przysmaki Karolki
Bratkartofle z boczkiem i jajkiem 317

Smażone ziemniaki były często robione u babci na piątkowy albo sobotni obiad. Mówiła o nich po śląsku właśnie bratkartofle, nigdy smażone ziemniaki. Nazywała je tak z niemieckiego, którego używała pamiętając go jeszcze z dzieciństwa. Ziemniaki najczęściej były tylko z cebula i sadzonym jajkiem i domowym kwaśnym mlekiem, doprawione maggi, bo wtedy w każdym domu była to podstawowa i obowiązująca przyprawa

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Szaszlyki z kurczaka 300

Ktoz z nas nie lubi szaszlykow, jest tysiace wariancji na ich temat. Zapraszam na szaszlyki z kurczaka z pieczonymi ziemniakami   Zamarynowalam piersi kurczaka w koncentracie pomidorowym, ketchupie, syropie klonowym, I przyprawach. Trzymalam 1 godzine w lodowce. Przelozylam naprzemiennie z pieczarkami. Przygotowalam maslo czosnkowe I dip czosnkowy z joguru greckiego Ponacinalam ziemniaki, nasmarowalam maslem - wlozylam do piekarnika(...)Szaszlyki wlozylam do piekarnika na 180 C na 30 min ( z ziemniakami) Smacznego

Smaki Edyty
Naleśniki po chłopsku z sosem camembert 239

łyżki oliwy sól  Wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy- jeżeli ciasto jest za rzadkie dodajemy mąki, jeżeli za gęste mleka. Smażymy na niewielkiej ilości oleju .  W międzyczasie gotujemy ziemniaki. Kroimy na drobną kosteczke cebulę I podsmażamy na oleju. Do ziemniaków dodajemy cebulkę z tłuszczem, ok 50 ml śmietany I pieprz. Wszystko dusimy. Gotowe. :)  Na naleśnik dajemy(...)łyżki ziemniaków. Składamy w kopertę. ( Najpierw prawa strona, pózniej lewa strona, dół I góra- I gotowe. ) Naleśniki układamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy startym serem lub układamy plastry sera. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 C na ok 15-20 min. Do naleśnikow przygotowałam sos camembert z grillowaną polędwica wieprzową.  Smacznego

Smaki Edyty
Zupa ziemniaczana z por- leek and potatoes soup 205

jeżeli jednak trzeba Was do niej przekonać, powiem tak : niebiańsko kremowa, uczta chyba dla każdego podniebienia . Zapraszam Składniki: na rosół- 6 podudzi z kurczaka na zupę: 3 por 6 ziemniaków 2 gałązki celera 400 ml śmietany sól, pieprz 2-3 łyżki oliwy 1 łyżeczka soku z cytryny    Wykonanie: W garnku gotujemy z podudzi rosół. Doprawiając solą(...)pieprzem. W międzyczasie kroimy por, ziemniaki w kosteczkę. Do drugiego garnka wlewamy olej, na rozgrzany olej wrzucamy por I ziemniaki. "Podsmażamy " ok 5-10 min. Dolewamy rosół z kurczaka. Udka odkładamy na bok. Dodajemy seler. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok 20 min lub do miękkości warzyw.  Gdy warzywa są juz miękkie- miksujemy - blendujemy na krem. Dolewamy

Smaki Edyty
Zupa ziemniaczana z pesto - potato and pesto soup 142

Zapraszam na nowy smak :) ziemniaki , pesto I parmesan. Zupa swoje korzenie ma oczywiście w kuchni włoskiej. "Przywędrowała" do mnie z moim ukochanym pesto I na stałe zagrzała miejsce. To to próbujemy :) Składniki: 2 łyżki oliwy z oliwek 6 plastrów beconowych rasherów- chudy wędzony boczek, wędzonka 50 gr masła ok 600 gr ziemniaków 3 duże cebule ok 500 ml bulionu kurczakowego(...)muszelki-conchigliette natka pietruszki ok 4-5 łyżek pesto sól, pieprz, świeżo starty parmesan  Wykonanie: Podsmażamy rasher na oliwie ok 2-3 min. Dodajemy masło, pokrojone w kostkę ziemniaki, cebulę I smażymy ok 10 min- ciagle mieszając. Dodajemy bullion z kurczaka, połowę śmietany. Gotujemy następne 5 min. Po tym czasie wrzucamy makaron. pozostawiamy na ok 10 min. Dodajemy resztę

Smaki Edyty
Placki ziemniaczane z drobiowym gulaszem 370

jednak nie zniechęci pomimo to od zrobienia czegoś podobnego. Placki to pryszcz. A smaczny gulasz można szybciutko zrobić nawet z piersi kurczaka. Czas : 1 godzina Składniki: 8   średnich ziemniaków 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżka mąki pszennej 1 jajko sól olej do smażenia ( ja używam słonecznikowy lub z pestek winogron bo rzepakowego nie lubię ) 1 duża pierś(...)małym gazie do miękkości mięsa. Płyn powinien odparować tak by gulasz był gęsty. Doprawić do smaku. Zmiksować w Rozdrabniaczu ( lub   utrzeć na tarce na małych oczkach   ) ziemniaki odcisnąć na gazie   by masa odciekła . Dodać jajko, mąkę , szczyptę soli . Wyrobić dobrze masę ( jest luźna ) - usmażyć placki   na dobrze rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron.* Zdjąć

Buniabaje w kuchni
Zupa z zielonych szparagów z ziemniakami 136

przypadkowo bo kupiłam przeceniony pęczek zielonych szparagów na zupę ( taki wczorajszy). Ale zawsze szparagi. A zupkę szparagowa uwielbiamy. Z reguły robię kremowa do popicia - dziś ugotowałam do niej młodych ziemniaków. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Biała kiełbasa obgotowana-obsmażana 149

żurek lub barszcz biały to robię go na białej kiełbasie . System jest prosty : wywar z obgotowania kiełbasek mam na zupę , a kiełbaski wyjmuję i opiekam na maśle ( podaję z ziemniakami , surówką i barszczem do popicia) .Jak na moje potrzeby są to 2 posiłki bo na drugi dzień gotuję gęsty barszcz lub żurek z ziemniakami i dodatkami. Czas:15 minut Składniki(...)stron. Zdjąć kiełbaski z patelni . Wlać śmietankę. Zagotować na małym gazie. Doprawić maggi i pieprzem. Dosypać połowę posiekanej natki pietruszki. Włożyć kiełbaski i chwilę dusić w sosie. Podawać z ziemniakami puree , surówką posypane resztą usiekanej natki pietruszki. * Nie lubię gdy kiełbasa jest tylko sparzona dla tego nie wkładam jej do wrzątku jak to jest w zwyczaju u większości gotujących

Buniabaje w kuchni
Ziemniaki faszerowane kurczakiem z papryką 189

prostszego dania do zrobienia kiedy mamy kawałeczek mięsa , lub trochę grzybków niż faszerowane ziemniaki. Robiłam już wiele wersji. Dziś w łapki wpadła mi mała pojedyncza pierś z kurczaka i świeża papryka .Dalej poszło migiem. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Zupa z Topinamburu z ziemniakami na bulionie 178

wersji wegetariańskiej lub na bulionie drobiowym. Doskonała propozycja gdy ma się zamrożony lub ugotowany wywar. Chciałam zrobić z samego Topinambura , ale mam go za mało więc połączyłam z ziemniakami. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Ziemniaki faszerowane tymiankowym kurczakiem 158

użyjemy na sznycle czy roladki. Najczęściej robię z niej jakieś danie orientalne do którego i tak trzeba by mięso pokroić, pulpeciki itp. Ja dziś zrobiłam najprostsze danie - czyli faszerowane ziemniaki , a farsz doprawiłam tymiankiem. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Ziemniaki faszerowane w sosie koperkowym 193

już chyba 6-ta czy 7-ma wersja faszerowanych ziemniaków. Robiłam z grzybami, białą kiełbasą, mięsem z kurkami, kurczakiem. W sosie grzybowym, pieczarkowym , śmietanowo-tymiankowym itd. Dziś następna próba. Zostało mi kawałek gotowanego mięsa wieprzowego ( gotowałam w rumianym wywarze by podawaćw sosie musztardowym i część mięsa mi została). Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Biały barszcz 155

Bardzo smaczny, wyraźny w smaku za sprawą mąki pełnoziarnistej. Po prostu pyszny. Sami spróbujcie. Składniki : * jarzynka * 4 białe kiełbasy surowe  * kawałek żeberka wieprzowego bądź kości schabowych  * 4 ziemniaki * 4 jajka ugotowane na twardo * 3 łyżki mąki pełnoziarnistej  * 3 łyżki śmietany 12% * sól , pieprz czarny , liść laurowy , ziele angielskie , majeranek Przygotowanie : Z jarzynki , żeberka i przypraw oraz białej(...)kiełbasy gotujemy wywar na barszcz. W słoiczku rozrabiamy mąkę z wodą - ja dałam pół litra wody na 6 łyżek mąki . Po około godzinie gotowania wyciągamy żeberka oraz kiełbasę . Wrzucamy ziemniaki i czekamy aż się ugotują. W tym czasie oddzielamy mięso od kości i kroimy na mniejsze kawałki. Kiełbasę kroimy w plasterki a jajka w kostkę. Gdy ziemniaki będą ugotowane wlewam

Magiczne Życie Marty

Proponowane wyszukiwania