poza tym, że nie są dostępne przez cały rok. Samo danie jest szybkie i proste, ale efekt końcowy pozytywnie zaskakujący zarówno wizualnie jak smakowo. Składniki na placki: 0,5kg ziemniaków 2 jajka 4 łyżki mąki sól i pieprz do smaku Składniki na sos: 200g świeżych kurek 200g śmietany 36% 1 mała cebulka 2 łyżki masła kilka gałązek koperku sól(...)pieprz do smaku wedle uznania Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, następnie dodajemy jajka, mąkę i wszystko razem dokładnie ze sobą łączymy. Placki smażymy do momentu aż się zarumienią. Na patelni lub w garnku rozpuszczamy masło, następnie dodajemy posiekaną w kostkę cebulkę. Gdy cebulka ładnie nam się już zeszkli dodajemy kurki. Wszystko razem dusimy na wolnym ogniu
Animelka Blogziemniakow 1 srednia cebula 2 szklanki maki 2 jajka sol pieprz olej do smarzenia Ziemniaki i cebule obieramy Scieramy ziemniaki i cebule na jak najdrobniejszych oczkach ( mozna tradycyjnie na tarce albo w blenderze) Do tak przygotowanej masy dodajemy jajka i mieszamy , Teraz make i znow mieszamy Doprawiamy sola i pieprzem
Klaudynkowa kuchniarodzinnego, ukochanego Roztocza. Piróg biłgorajski, zwany krupniakiem to jedna ze staropolskich regionalnych potraw, wpisanych na listę Produktów Tradycyjnych, dawniej robiony na wszystkie święta i uroczystości. Składniki: 4 ziemniaki ugotowane 25 dag sera białego tłustego 10-15 dag kaszy gryczanej prażonej 2 jajka 2 łyżki śmietany 18% sól pieprz Wykonanie: Kaszę gryczaną ugotować na sypko, wystudzić. Ziemniaki rozgnieść, dodać
Anioły w kuchnipewno tym daniem zaskoczycie domowników :-)) Składniki: Porcja na 12 knedli 2 filety ze szczupaka lub karpia 1 łyżka bułki tartej cebula 2 ząbki czosnku oliwa 600g ugotowanych ziemniaków 1 jajko 1,5 szkl maki pszennej 1 łyżka masła gałka muszkatołowa Sos koperkowy: 1 cebula 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 200 ml bulionu 2 łyżki kwaśnej(...)minut. Zdejmujemy z ognia, dodajemy bułkę tartą, doprawiamy vegetą i pieprzem.Gdy masa ostygnie lepimy z niej 12 kulek wielkości orzecha włoskiego i wstawiamy do lodówki. Jeszcze ciepłe ziemniaki przepuszczamy przez praskę, lekko studzimy. Dodajemy jajko, sól, gałkę muszkatołową, masło i mąkę. Mieszamy do momentu, aż powstanie jednolite ciasto. Formujemy wałek i dzielimy na 12 równych części. Każdy kawałek spłaszczamy
Anioły w kuchniwdzięczna, że już się skończyło;-) Pomimo, że bardzo je lubię, pomimo iż jest pyszne - czas na inne rarytasy;-) A co! Składniki: ok 1,20 kg warzyw (u mnie 2 ziemniaki, 2 marchewki, papryka czerwona, puszka pomidorów, 6 różyczek kalafiora, 2 średnie cebule, 2 ząbki czosnku, pół szklanki groszku mrożonego, jak jest sezon na fasolkę szparagową, dodaję ją również) puszka cieciorki(...)wszystkimi przyprawami na patelni na odrobinie oliwy bądź oleju rzepakowego. 2. Podsmażoną cebulę z czosnkiem i przyprawami przekładamy do garnka, zalewamy mlekiem kokosowym, dodajemy puszkę pomidorów, paprykę i ziemniaki pokrojone w kostkę, marchewki w półtalarki oraz różyczki kalafiora. Zalewamy 1 szklanką wody. Dodajemy kostkę BIO oraz soczewicę i gotujemy 20 min. na małym ogniu sporadycznie mieszając. 3. 3 minuty przed
Restauracyjka LiterackaPotato pancakes with meat Składniki: Placuszki ziemniaczane: 6 dużych ziemniaków 2 jajka 5 łyżek mąki 1 cebula sól pieprz olej do smażenia Mięso mielone: 30 dag mięso wieprzowe 1 jajko 1 bułka 1 łyżeczka śmietany 1 cebula sól pieprz majeranek mleko Dodatkowo: śmietana 18% szczypior Wykonanie: Mięso mielone Cebule pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju. Bułkę namoczyć w mleku, następnie(...)wycisnąć z nadmiaru mleka. Mięso zmielić, razem z odciśniętą bułką i przesmażoną cebulą. Dodać jajko, śmietanę, doprawić do smaku. Masę mięsną dobrze wyrobić, najlepiej ręką. Placuszki ziemniaczane Ziemniaki, jajka, cebulę, mąkę, sól i pieprz włożyć do malaksera i zmiksować na jednolitą masę. Jeżeli ciasto jest za rzadkie dodać mąkę. Z przygotowanej masy smażyć, placuszki na dużej
Kulinarny karnet Christopheramasłem koperkowym, puree marchewkowym i sałatką z kapusty a'la colesław. Do przygotowania dania użyłem: dwóch świeżych dorad w całości, 1 pomarańczy, 1/4 główki kapusty, 2 średnich ziemniaków, 2 średnich marchewek, 1 pęczka koperku, 2 ząbków czosnku, 100 gram masła, 2 łyżek octu jabłkowego, 1 łyżki majonezu, 1 łyżeczki suszonego rozmarynu, cukru, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu, oliwy. Przygotowanie(...)kapusty i marchewki czubatą łyżkę majonezu, 2 łyżki octu jabłkowego, szczyptę soli, niewielką ilość czarnego świeżo mielonego pieprzu i łyżeczkę cukru. Całość bardzo dokładnie wymieszałem i odstawiłem do lodówki. Ziemniaki i drugą marchewkę ugotowałem w osolonej wodzie, aby zrobiły się całkowicie miękkie. Dodałem do nich 40 gram masła i łyżeczkę suszonego rozmarynu, a następnie całość za pomocą blendera zmiksowałem
Wyprawy kulinarnecałkowitego połaczenia i by nie było grudek. Dodajemy pieczarki i gotujemy około 5-7 min, mieszając od czasu do czasu. Gotowe :) Sos podałam ze smażonym dorszem i duszonymi ziemniakami. Obiad był pycha, a sos wzbogacił smak ryby i ziemniaków. Smacznego
Smaki EdytyPierogi, które smakują jak ruskie, tyle że zamiast ziemniaków użyłam tartej dyni. Dla dodania pikantności, oprócz cebuli, dodałam również podsmażony boczek, dużo soli i pieprzu oraz majeranek. O dziwo, pomimo uprzedzeń do dyni, pierogi zostały zjedzone z apetytem... Nadzienie: 2 szklanki dyni st artej na grubych oczkach 300 g twarogu 1 duża cebula (lub 2 małe(...)koła o średnicy 6-7 cm, nakładać po kopiatej łyżeczce farszu i zlepiać brzegi. Gotować do miękkości w dużej ilości osolonego wrzątku z łyżką oleju na małym ogniu, by ziemniaki nie były surowe. Podawać okraszone z boczkiem usmażonym na łyżeczce klarowanego masła lub podsmażone
Czerwień i błękitzapiekankę, która będzie smakować nawet mięsożercom, i która jak wszystkie dania na tym blogu, będzie banalnie prosta! Składniki na średniej wielkości naczynie żaroodporne: ok 1/2 kg ugotowanych ziemniaków 1 por (jasno zielona i biała część) 2 ząbki czosnku ok 20 dkg sera (startego na tarce o grubych oczkach) o wyrazistym smaku (u mnie jak zwykle Królewski) jedno opakowanie(...)pieprz, szczypta mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka masła klarowanego/oleju rzepakowego/oliwy 1. Por pokroić na talarki i zrumienić na maśle klarowanym wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. 2. Ziemniaki pokroić na centymetrowe plasterki. Ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Przykryć warstwą porów z czosnkiem, startych serów, odrobiny pietruszki. Doprawić solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. 3. Warstwy powtarzać
Restauracyjka Literackaprezent -- opakowanie "Dla Niej" i "Dla Niego" .Wnętrze do wypełnienia wg upodobań. . Dla Wszystkich którzy zapomnieli przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Składniki: 4 marchewki 2 pietruszki (korzeń) 1 duży ziemniak 1 mały seler 4 kiszone ogórki 1 jabłko 1 cebula 5 jajek ugotowanych na twardo 0,25 dkg blanszowanego groszku zielonego ( groszek mrożony) sól pieprz 1 łyżka musztardy(...)łyżek majonezu (według smaku) Wykonanie: Marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaka ugotować w łupinach. Ostudzić i obrać. Jajka ugotować na twardo i obrać. Wszystkie składniki pokroić w kostkę. Wymieszać całość w dużej misce, dodać blanszowany zielony groszek, jabłko – (zetrzeć na tarce ), sól i pieprz do smaku, musztardę i majonez. Sałatkę jarzynową dobrze wymieszać. Podawać najlepiej po 2 - 3 godzinach
Kulinarny karnet Christopherapaski) Sól ,pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, kminek 1 cebula pokrajana w kostkę 20 dkg boczek wędzony pokrojony w kostkę 1 pomidor bez skórki pokrojony w kostkę 3 ziemniaki pokrojone w kostkę 1 łyżka oleju Kapustę pokrajać, zalać częścią wody. Dodać grzyby pokrojone w paski razem z wywarem, kminek i gotować. W drugim garnku - żeberka pokrajać w paski, zalać(...)Wywar przecedzić i zalać nim kapustę. Cebulę zeszklić na oleju, dodać boczek wędzony i na koniec pomidor. Chwilę poddusić i dodać do gotującej się kapusty. W oddzielnym garnku ugotować ziemniaki i ugotowane połączyć z kapustą. Całość gotować jeszcze 5 minut. Doprawić do smaku - pieprz świeżo zmielony i jak kto lubi odrobinę maggi. PS. Najsmaczniejszy jest następnego dnia
Kulinarny karnet Christopherakociołka w którym tradycyjnie gotuje się zupę. 50g masła 3 plastry bekonu pokrojone na małe kawałki 2 posiekane cebule 2 ząbki czosnku 2 łodygi selera naciowego w plasterkach 3 ziemniaki pokrojone w kostkę 1 litr wywaru z ryb lub z kurczaka 2 łyżeczki świeżego tymianku 3 plasterki świeżego imbiru 1 łyżeczka chilli 2 łyżeczki kolendry 2 łyżeczki otartej skórki(...)natki pietruszki W dużym rondlu stopić masło i smażyć 5 min na małym ogniu bekon, cebulę, czosnek i seler naciowy, aż wszystko zmięknie, lecz nie przyrumieni się. Następnie dodać ziemniaki, zalać wywarem i wsypać przyprawy oraz zioła. Pozostawić trochę skórki pomarańczy i natki pietruszki do posypania przed podaniem. Gotować na małym ogniu ,pod przykryciem 15 min. W trakcie gotowania obrać
Kulinarny karnet Christophera