warzywkiem. Gotujemy przez chwilę. Zdejmujemy z ognia i do sosu wkładamy jajka. Nie wymagają dalszego gotowania. Po kilku minutach możemy podawać do obiadu z ziemniakami i surówką z kiszonych ogórków. Warto polać ziemniaki i jajka dużą ilością sosu. Pycha.... Smacznego
Maminek kulinarnystolnicy, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. W szerokim garnku rozgrzewamy olej. Jest stary, "babciny" sposób, aby sprawdzić, czy jest wystarczająco gorący - do oleju wrzucamy plasterki surowego ziemniaka - jeśli olej będzie mocno bulgotał przy ziemniaku, tzn. , że można wkładać już pączki. Pączki wkładamy do oleju sklejeniem do góry. Sprawdzamy patyczkiem, czy część zanurzona w oleju jest złota. Jeśli
Maminek kulinarnyKluseczki serowo - ziemniaczane można wykorzystać na różne sposoby i stworzyć z nich wiele dań. Składniki: -70 dkg ziemniaków -40 dkg twarogu -5 szklanek mąki -4 łyżki oleju -2 jajka -szczypta soli Ziemniaki gotujemy i studzimy. Mielimy w maszynce razem z twarogiem. Dodajemy jajka, szczyptę soli, 1/3 mąki i wstępnie mieszamy. Dodajemy olej i stopniowo
Maminek kulinarnypopularne pierogi. Przedstawimy naszą wersję. Składniki na ciasto: -4 szklanki mąki -250 ml ciepłej wody -2 żółtka -2-3 łyżki oleju -łyżeczka soli Składniki na farsz: -1 kg ugotowanych ziemniaków -1/2 kg twarogu -cebula -2 ząbki czosnku -przyprawa warzywna -pieprz -olej do smażenia Ziemniaki i twaróg mielimy w maszynce. Cebulę i czosnek kroimy w drobną
Maminek kulinarnysamo, co grochówka. Jest przejrzysta, lekka i smaczna. Składniki: -2 l rosołu lub bulionu warzywnego -słoiczek groszku konserwowego lub ok. 40-50 dkg mrożonego -5 ziemniaków -1 marchew -łyżka posiekanego koperku -1/2 szklanki śmietany W bulionie gotujemy pokrojoną marchew i ziemniaki. Dodajemy groszek a kiedy warzywa zmiękną dolewamy śmietanę i dosypujemy koperek. Doprawiamy
Maminek kulinarnySkładniki: 1 duży seler 4 młode ziemniaki 3 gałązki selera naciowego 2 litry bulionu warzywnego gałka muszkatołowa sól, pieprz 2 łyżki oleju Przygotowanie: W rondlu na rozgrzanym oleju podsmaż pokrojone w kostkę ziemniaki i seler oraz łodygi selera naciowego. Następnie do warzyw dodaj bulion i gotuj około 30 minut. Kiedy warzywa będą miękkie zmiksuj całość do uzyskania gładkiego kremu. Dopraw
Smakowity Blog KulinarnyBardzo sycąca i smaczna zapiekanka wywodząca się z kuchni greckiej. Wbrew pozorom łatwa w przygotowaniu. Składniki: 500g mięsa mielonego (najlepiej z jagnięciny, ja użyłam wieprzowo-wołowego) 1 kg ziemniaków 1 bakłażan 1 cukinia 2 papryki czerwone 2 cebule 4 pomidory 3 ząbki czosnku Pasta pomidorowa 4 liście laurowe Słodka i ostra papryka w proszku do smaku Sól, pieprz(...)pastę pomidorowa. Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy kilka minut. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami mięso, następnie pokrojone w plastry warzywa (podsmażone wcześniej bakłażan, cukinia, papryka, pomidory) i zblanszowane ziemniaki. Całość polewamy jogurtem z sokiem z cytryny, doprawiamy czosnkiem i oregano i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Pieczemy około 45 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie
Smakowity Blog Kulinarnykupować szparagów zwiędłych i zdrewniałych, ani wystawionych na słońce lub trzymanych bez wody. Najlepiej też ich nie przechowywać, tylko od razu przygotować. U mnie szparagi w klasycznej odsłonie z ziemniakami i jajkiem w koszulce. Klasyczniej się nie da! Przygotowanie szparagów: Białe szparagi trzeba obrać dokładnie, nie za cienko, żeby nie zostały żadne włókna- inaczej szparagi będą łykowate. Obiera się(...)jeśli nie zanurzyć je jeszcze na kilka sekund we wrzątku. 7. Gotowe wyciągnąć łyżką cedzakową. Na ugotowanych szparagach kładziemy nasze jajko w koszulce, dodatkowo podajemy z ugotowanymi młodymi ziemniakami. Całe danie posypujemy solą, pieprzem, posiekaną natką pietruszki lub koperkiem. Smacznego
Smakowity Blog Kulinarnynieco na własne potrzeby. Jej wykonanie jest niezwykle proste i zajmuje niewiele czasu, a to sobie bardzo cenię. Doskonale zrównoważone smaki skarmelizowanej cebuli, czosnku, soczystej, słodkiej papryki, neutralnego ziemniaka i słonego sera, a do tego bajeczna kompozycja kolorów- od razu poprawiają nastrój jedzącemu. Składniki 2-3 porcje: 4 ziemiaki 1 cebula 1 żółta papryka 1 czerwona papryka(...)główki czosnku 1bakłażan 1 cukinia 3 łyżki oliwy z oliwek czarny pieprz 125g sera feta Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Kroimy ziemniaki w 2,5cm kostkę. Cebulę dzielimy na ósemki, usuwamy zewnętrzne, suche łupiny. Pozbawiamy papryki ogonków i pestek, a następnie kroimy w około 2,5-centymetrowe kwadraty. Dzielimy ząbki czosnku, nie obieramy ich. Wszystko razem dokładnie
Smakowity Blog Kulinarnypropozycją na danie ze szparagów jest kremowa zupa. Prosta i szybka w przygotowaniu. Gorąco polecam! Składniki: pęczek szparagów bulion wołowy lub drobiowy około 2 litry 2 duże ziemniaki cebula por oliwa masło sól, pieprz cukier śmietana lub jogurt natka pietruszki grzanki z bułki na maśle (opcjonalnie) Przygotowanie: Łodygi szparagów kroimy na małe kawałki, czubki (główka plus kilka centymetrów(...)łodygi) pozostawiamy w całości. W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy masło. Gdy się spieni, zeszklij cebulę i pora (5 minuty). Dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i kawałeczki szparagów, zalewamy bulionem. Dusimy, aż warzywa będą miękkie. Wtedy przestudzamy zupę i miksujemy ją, mieszamy ze śmietaną, solimy i popieprzymy do smaku. Główki szparagów blanszujemy w osolonej wodzie
Smakowity Blog KulinarnySkładniki: 2 cukinie 4 ziemniaki 1 marchew 1 jajko 4 łyżki mąki olej do smażenia Przygotowanie: Cukinie, ziemniaki i marchew ścieramy na tarce na dużych oczkach. Odstawiamy na sitku aby odciekł nadmiar soku. Następnie przekładamy warzywa do miski, dodajemy jajko i mąkę i dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki tak, aby nabrały złocisty kolor. Usmażone placki
Smakowity Blog KulinarnyPiszcie jeśli macie jakieś ciekawe pomysły, a z chęcią je wypróbuję. Składniki: pęczek botwinki 3 duże buraki (lub butelka koncentratu z buraków) włoszczyzna: marchew, pietruszka, por, odrobina selera 6 ziemniaków jogurt naturalny lub śmietana jajka ugotowane na twardo 2 łyżki octu 1 łyżka cukru sól, pieprz koperek Przygotowanie: W 1,5 litra wody gotujemy pokrojoną włoszczyznę i buraki. Następnie dodajemy(...)pokrojone ziemniaki. Gotujemy do miękkości warzyw, następnie dodajemy pokrojone liście i łodygi botwinki. Doprawiamy solą, pieprzem, octem i cukrem. Nie gotujemy liści zbyt długo, bo stracą kolor. Podajemy z jajkiem, jogurtem lub śmietaną i koperkiem
Smakowity Blog Kulinarnywody sól ok 1,5 kg 1 łyżeczka saletry spożywczej (saletra potasowa) 10 listków laurowych garść ziarenek pieprzu garść ziarenek jałowca oraz 1 mały ziemniak do sprawdzenia zasolenia wody Mięso podzielić na kawałki o wielkości ok 1,5 kg, dokładnie umyć i osuszyć. Ja miałam ok 12 kg szynki i 3 kg boczku ze skórą. Przygotować zalewę peklującą. We wodzie(...)rozpuścić sól. Sól rozpuszczamy partiami, ponieważ soli powinno być tyle w zalewie aby wrzucony ziemniak wypływał na wierzch. Następnie rozpuścić saletrę i dodać przyprawy. Do zalewy włożyć mięso. Mięso musi być całe pokryte zalewą. Najlepiej od góry czymś obciążyć. Odstawić na dwa tygodnie w chłodne miejsce (5-7 C), gdbby kawałki mięsa były większe czas peklowania trzeba wydłużyć
Monia miesza i gotujepatelni, posypane jedynie odrobiną cukru. Ale oczywiście możemy je zjadać ze śmietaną, ulubioną surówką czy sosem na zimno. Wybór dodatków dowolny. Koniecznie wypróbujcie przepis! Składniki: 5 ziemniak ów 1 cebula 1 jajko 2 duże marchewki sól pieprz 2 czubate łyżki mąki olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki, marchewkę, cebulę obieramy. Ścieramy na tarce (ja przekręcam 2x w maszynce
Walijskie PichcenieSkładniki: ziemniaki 1 kg, cebula 1 sztuka, mieszanka barbecue Royal Brand 2 łyżeczki, kucharek 1 łyżeczka, jajka 1 sztuka, mąka pszenna 1/2 szklanki, bułka tarta 1/2 szklanki, olej rzepakowy - ile potrzeba, twaróg 25 dag, jogurt naturalny 150 ml, szczypiorek 1 pęczek, sól ziołowa - do smaku obraną cebulę, ziemniaki utrzeć na tarce drobne oczka - ja je rozdrobniłam w pojemniku blendera dodać
W Mojej Kuchni Lubię