ziemniaki zapiekane - 2707 przepisów (strona:51/181)

ZAPIEKANKA Z KASZY GRYCZANEJ I SERA czyli prawie GOLAS BIŁGORAJSKI 155

obierzcie i ugotujcie w osolonej wodzie. Cebulę obierzcie i zeszklijcie na maśle lub oleju rzepakowym. Nagrzejcie piekarnik do 180 st. Przygotujcie naczynie do zapiekania, wysmarujcie je 1 łyżką (lub jeśli trzeba więcej/mniej) oleju lnianego. Ugotowane ziemniaki przepuśćcie przez praskę lub zgniećcie (jak do piure) razem z twarogiem i fetą, przełóżcie do sporej miski. Dołóżcie kaszę, zeszkloną cebulę, jajo

OliveandThyme
Zapiekanka ziemniaczana po meksykańsku /mięso 325

Pikantna zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym, papryką, pomidorami, czerwoną fasolą i kukurydzą, pod warstwą cheddara. Przepyszna i sycąca. Polecam ! Składniki: 1 kg ziemniaków 400g mielonej wieprzowiny

Oryginalny smak
Pałki kurczakowe w zapiekance marchewkowo-ziemniaczanej 124

pokroić w plastry. • Ser feta, śmietanę, majonez, kurkumę i wodę zmiksować na gładki krem. • Do szklanego naczynia do zapiekania wlać 2 łyżki sosu serowego i ułożyć plastry ziemniaków. • Włożyć podudzia i obkładać je na przemian plastrami marchwi i ziemniaków. Każdą warstwę polewać sosem. • Gotowe wstawić do piekarnika nagrzanego

To co kocham
Kiełbasa zapiekana z warzywami i puree ziemniaczanym / Sausage, vegetable and mash bake 174

zapieczone pod warstwą puree ziemniaczanego z kapustą. Danie wyszło przepyszne! Polecam na leniwy, niedzielny obiadek:) Scroll down for recipe in English Kiełbasa zapiekana z warzywami i puree ziemniaczanym (6-8 porcji) Składniki: 1 kg ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę ¼-½ kapusty, posiekanej 100 ml mleka 50 g masła 1 łyżka musztardy Dijon 2 łyżeczki oleju roślinnego(...)minut, z czego na kilka ostatnich minut dodaj kapustę. Odcedź po czym dodaj mleko i masło do garnka z ziemniakami, podgrzej i rozgnieć na puree. Dopraw solą, pieprzem i musztardą do smaku. W międzyczasie w patelni dostosowanej do zapiekania w piekarniku rozgrzej na średnim ogniu olej, włóż kiełbasę, cebulę i marchew. Smaż przez około 5 minut, do ładnego zarumienienia

karmelowy
JESIENNA ZIEMNIACZANA ZAPIEKANKA 153

kiełbasy podwawelskiej 30 dag żółtego sera duży kubek śmietany 18% sól,pieprz zioła prowansalskie ok. łyżeczki słodka papryka- 1 łyżeczka Wykonanie: Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry obgotowujemy 5 minut w osolonej wodzie. Układamy na dnie naczynia do zapiekania. Boczek i kiełbasę kroimy w drobną kostkę, tak samo postępujemy z cebulę, wszystko razem przesmażamy na niewielkiej ilości oleju. Po obsmażeniu osączamy(...)wykładamy na ziemniaki. posypujemy ziołami prowansalskimi i słodką papryką. Śmietanę mieszamy z dodatkiem soli i pieprzu do smaku, wylewamy na resztę składników. Posypujemy startym serem.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, zapiekamy pod przykryciem ok 20 minut, po tym czasie odkrywamy, zapiekamy do przyrumienienia sera

Z Majeczką w kuchni
FRITTATA Z ZIEMNIAKAMI I SZPINAKIEM 197

szybkie śniadanie, lunch lub ciepłą kolację z jednej patelni. Podsmażone warzywa zalane roztrzepanymi  jajkami i krótko smażone pod przykryciem. Opcjonalnie bez przykrycia zapiekane w piekarniku.  Do jej przygotowania można wykorzystać ugotowane poprzedniego dnia ziemniaki, dzięki czemu nic się nie zmarnuje. Zwróćcie uwagę, że masa jajeczna będzie się ścinać jeszcze po zestawieniu z ognia, nie zwlekajcie więc(...)minuty. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą ostrej papryki w proszku. Pomiędzy ziemniaki wkładamy podsmażony szpinak. Wlewamy roztrzepane jajka i przechylając patelnię rozprowadzamy po całej powierzchni. Smażymy frittatę 4 minuty pod przykryciem, na średnim lub małym ogniu, aż jajka będą  ścięte. Jeśli macie patelnię do zapiekania np. z żeliwną lub odpinaną rączką, możecie włożyć frittatę na 8-10 minut

cool and minty
Pierś kacza w pomarańczach z pieczonymi ziemniakami 110

zestaw innych dowolnych przypraw do ziemniaków Piersi kacze opłukać. Składniki marynaty wymieszać, polać mięso, przykryć i odstawić na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie lekko osączyć z marynaty. Olej rozgrzać na patelni, kłaść piersi skórą do dołu smażyć 5 minut, następnie obrócić i smażyć 2 minuty.Przełożyć do naczynia do zapiekania. Pomarańcze umyć dokładnie, pokroić na cząstki. Ułożyć wokół(...)mięsa. Sokiem skropić mięso po wierzchu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut, pod przykryciem. Ziemniaki podzielić na cząstki, skropić oliwą, posypać przyprawami, wymieszać, 15 minut przed końcem pieczenia ułożyć wokół mięsa w naczyniu i zapiekać bez przykrycia. Przed końcem pieczenia sprawdzić miękkość mięsa widelcem. W razie konieczności czas pieczenia wydłużyć.Podawać z ulubioną surówką polecam

gotuj ze mną
Filet z kurczaka zapiekany z ziemniakami 159

mąke – wymieszać. Następnie wlać mleko i przyprawić chwile mieszając. Filety obtoczyć w mące jajku i bułce tartej. Wyłożyć na ziemniaki i naciąć mały pasek, następnie dać na to pocięty plasterek wędliny i sera. Zalać przygotowanym sosem beszamelowym Zapiekać ok godzinę w piekarniku Przepis zaczerpnięty ze strony pyszności

Moje Wyroby
Gulasz gospodarski 132

180C/ Dodajemy sok z cytryny oraz bulion z ketchupem. Mieszamy. Teraz czas na sól, pieprz i ostrą paprykę. Mieszamy. Całość przekładamy do naczynia do zapiekania i wkładamy do piekarnika na około 20min. aż ziemniaki będą miękkie. Przepis pochodzi z książki "Potrawy jednogarnkowe" Smacznego

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Chorizo zapiekane z pomidorami 157

Zapiekane chorizo z pomidorami. Do tego frytki lub ziemniaki, a na dodatek surówka. Obiad gotowy. Mało pracy i smaczne danie. Taka jest moja propozycja na dzisiejszy obiad. Skusicie się? Na blogu znajdziecie również danie jednogarnkowe z karkówką i chorizo (przepis) , które  jest równie smaczne i szybkie w przygotowaniu. Składniki 300 g chorizo 1 duży pomidor(...)małe kiełbaski i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Pomidora pokroić w ósemki i ułożyć między kiełbaskami. Śmietanę wymieszać z przecierem pomidorowym doprawić solą  i wlać na zapiekankę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 15 minut, a następnie posypać serem i ponownie zapiec do rozpuszczenia się sera. chorizo zapiekane z pomidorami

O kuchni z uczuciem
Prażonki – bardzo polskie ziemniaki duszone w piekarniku 301

prażonki wybieramy ziemniaki typu A lub B, mało skrobiowe, zwarte. Takie, które utrzymają formę plastra i nie porozpadają się po upieczeniu. Ziemniaki przesiąkną smakiem wszystkich przypraw i ziół, cebuli, czosnku, aromatem wędzonego mięsa.   Naczynie do zapiekania z pokrywą, szklane lub żeliwne, smarujemy w środku smalcem i wysypujemy solą i majerankiem. Ziemniaki, marchew i buraki obieramy i kroimy w plastry

Karo in the Kitchen
Wołowina zapiekana z warzywami pod beszamelem 144

przeprowadziłam eksperyment. Składniki na: Wołowina zapiekana z warzywami pod beszamelem około 450g wołowiny pół cukini jedne większy lub dwa mniejsze ziemniaki jedna marchewka pół pietruszki ćwiartka selera jedna papryka jedna średnia […] The post Wołowina zapiekana z warzywami pod beszamelem appeared first on Magiczny Garnek

Magiczny Garnek
Zapiekanka z dorsza i fenkułu 168

jogurtu greckiego sól, pieprz przyprawa do ryb płatki chili olej rzepakowy Filety z dorsza posypuję solą , pieprzem, przyprawą do ryb i odstawiam na 30 minut. Ziemniaki ugotowane kroję w plastry. Przekładam do naczynia do zapiekania, posypuje solą, pieprzem, płatkami chili. W misce mieszam śmietanę, jogurt, jajka, sól, pieprz. Na patelni na oleju przesmażam pokrojoną drobno cebulę, dodaję pokrojony fenkuł

wesoła kuchnia
Zapiekanka Ziemniaczana Z Mięsem I Cukinią 134

się przesmaży dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy przyprawą do spaghetti nie za dużo, solą i pieprzem i dusimy przez około 10 minut. 4. Foremkę do zapiekania smarujemy masłem lub smalcem i wykładamy na przemian ziemniaki które obsypujemy przyprawą do ziemniaków i odrobina soli i pieprzu, następnie połowa sosu z mięsem mielonym, plastry cukinii, ziemniaki, znów przyprawa do ziemniaków i reszta

Gotowanie...to proste !
Najprostsza zapiekanka z ziemniaków, szynki, cebuli i jajek 443

niezbyt cienkie plastry. Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w plastry. Osuszyć na papierowym ręczniku. Cebulę obrać i pokroić w plasterki. Formę do zapiekania przesmarować lekko olejem, dno wyłożyć plastrami szynki. Na szynce ułożyć plastry ziemniaków, posypać lekko pieprzem (tej warstwy nie solić, ziemniaki nabiorą smaku z szynki) i ułożyć jajka. Na jajkach poukładać kolejną warstwę ziemniaków, lekko posolić i posypać

Codzienna kuchnia niecodzienna