ziemniaki zapiekane - 2707 przepisów (strona:148/181)

Wegańskie gołąbki z kaszą jęczmienną i grzybami 132

liściach układać zawinięte gołąbki, najlepiej "zakładką" do dołu. Wlać około 250 ml wody lub bulionu (warzywnego najlepiej). Garnek przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni. Zapiekać pod przykryciem przez około 40 minut. Liście powinny zmięknąć. W tym czasie przygotować sos pomidorowy. Sos z pomidorów do gołąbków - jak zrobić Składniki: ok. 500 g pomidorów 1 średnia marchewka(...)ognia, ale pozostawić jeszcze przez 10-20 minut pod przykryciem. Po tym czasie można przemieszać - kasza jest gotowa. Lubisz gołąbki? Spróbuj także innych gołąbków bez mięsa: Gołąbki z ziemniakami, dynią i boczkiem, z dodatkiem pikantnych pomidorków Wegańskie gołąbki z młodej kapusty, z ryżem, marchewką i wędzoną papryką

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pieczeń Pork Wellington 192

restauracji na świecie. Przygotowanie pieczeni Wellington jest czasochłonne, jednak warte wysiłku. Pork Wellington to idealna propozycja na uroczysty obiad, a uzupełniona sosem grzybowym i ulubionymi dodatkami w postaci pieczonych ziemniaków, czy klusków nasyci nas na bardzo długo i zrobi ogromne wrażenie na zebranych gościach.  Pieczeń Pork Wellington Składniki: duży kawałek schabu wieprzowego 1-1,5 kg świeżo mielony pieprz(...)naczynia posmarowanego olejem, tak, by nasza łączona ciastem góra teraz znajdowała się na dole. Odwracamy je górą do dołu.  Wierzch ciasta smarujemy pozostałą połówką jajka.  Pieczeń Wellington zapiekamy w 200 stopniach przez około 25 minut. Musi się ładnie zarumienić i mieć lekko brązowawy kolor.  Gotową pieczeń Pork Wellington postawiamy jeszcze na chwilę, przy uchylonych drzwiczkach i podajemy

Poezja Smaków - blog kulinarny
Jajka sadzone z boczkiem 186

Jajka sadzone z boczkiem to niepełna wersja typowego angielskiego śniadania. Z całą pewnością ten posiłek doda Wam energii na resztę dnia. Zobaczcie zatem jakich składników potrzebujcie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zapiekanka z makaronem i mięsem mielonym 296

Chodziła za mną zapiekanka z mięsem mielonym i ziemniakami, ale jakoś nie mogłam znaleźć żadnego ciekawego przepisu. Wykorzystałam za to sos beszamelowy od Winiary. Przepis z opakowania. Dobry jeśli chodzi o przygotowanie na szybko, jednak następnym razem sama spróbuję go ugotować. Czuć trochę tę sztuczność, która jest zawsze w przypadku takich produktów, jednak oceniam go całkiem nieźle. Składniki(...)zagotowania. Gotować jeszcze przez 30 sekund ciągle mieszając. Do posmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego wyłożyć mięso, a na nim cały makaron. Całość zalać sosem beszamelowym i posypać startym żółtym serem. Zapiekać przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st.C

Pasja Smaku
Pomysł na kurczaka w pomarańczach 177

Kurczak w pomarańczach to prosta i bardzo dobra potrawa. Nie wymaga od nas jakiegoś większego zaangażowania. Nawet osoba, która nie specjalnie garnie się do kuchni może

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ciasto z kaszy jaglanej, batata, selera naciowego, pod kołderką z mozzarelli, na ostro z nutą słodyczy 211

sobie wyszedł idealnie, ale w połączeniu z kaszą skomponował się niebanalnie. Mozzarella całość wykończyła, a rukola swojego smaku dołożyła. To znakomita propozycja przystawki, na gorąco podana, lub zamiennik np. ziemniaków do głównego dania.  Tych 👫👪, których na smakowanie zaprosiłam, o odgadnięcie składników  👅 poprosiłam. Z apetytem zjadali, ale z wymienieniem produktów kombinowali. Kaszę, mozzarellę podali bez wahania, ale do końca(...)formy mogą być innej średnicy. Mozzarellę kroimy w plastry ok. 1,5 cm. Kiedy „ciasto” będzie upieczone, na wierzch układamy plastry sera i wkładamy z powrotem do gorącego piekarnika. Zapiekamy kilka min, do momentu, aż ser zmięknie i zakryje całą powierzchnię (ok. 8 min).  Rada: wierzch ciasta nakłuwamy wykałaczką, żeby sok z sera, który wytwarza się podczas topienia, mógł

Moniki Smakołyki
Jaglane kotlety piri – piri 159

Piri – piri to odmiana szczególnie znanej ze swej ostrości papryczki chilli, docenianej zwłaszcza w Portugalii oraz krajach Afryki. Jest podstawą sosów i marynat, które właśnie od

Even Better Food
Menu na tydzień: Elegancja Francja, czyli wykwintne i proste francuskie przepisy 140

dobrze składniki i przyprawy. I jest przy tym wykwintna i smaczna. Każde danie z tego menu na tydzień można robić w ciągu pół godziny. Wyjątek stanowi ratatouille, które wymaga zapiekania prze 45 minut. Dlaczego to menu jest wyjątkowe? Każda potrawa sprawdzi się podczas uroczystego, niedzielnego obiadu – wierzcie nam, zrobicie wrażenie na gościach, a z drugiej strony, każde danie jest(...)następny dzień, a wcześniej pewnie zrobić jakieś zakupy. Prosta matematyka – planując i gotując na tydzień oszczędzamy sporo czasu! Jak gotowaliśmy Jak gotowaliśmy? Najpierw do piekarnika trafiło rattouille i ziemniaki pokrojone na frytki. Później wstawiliśmy jeszcze brukselkę. W międzyczasie zaczęliśmy dusić kurczaka Marengo i przygotowaliśmy warzywne dodatki do dań: fasolkę szparagową i brokuła – gotowaliśmy je razem w garnku parowym. Kiedy

Niedzielny kucharz
Łosoś z warzywnym ratatouille 158

Łosoś z warzywnym ratatouille w 15 minut. Łosoś to chyba jedna z łatwiejszych do przygotowania ryb, wystarczy bardzo prosta marynata aby nadać jej odpowiedni, wyjątkowy smak

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
#Porady - pomysły na obiad, gdy nie masz ochoty gotować 161

kolejny wpis z serii porady, który przyda się, gdy nie macie ochoty na tradycyjny obiad, czyli zupę, a na drugie danie ziemniaki, mięso i surówka. Czasami po prostu nie mamy ochoty na taki zestaw i chcemy zjeść coś szybko i inaczej niż zwykle.  Dziś przedstawię Wam kilka propozycji, które są mniej pracochłonne niż przygotowanie 2-daniowego obiadu(...)dodatków jak kukurydza czy prażona cebulka, zawinąć, posypać serem i zapiec. Wystarczy polać je ketchupem i zajadać ze smakiem. :)   Przepisy: Naleśniki z mascarpone i owocami   Naleśniki zapiekane w sosie serowym  Naleśniki kokosowe Pancakes - amerykańskie naleśniki   Zapiekanki i sałatka szopska Czasami lubimy zjeść obiad bezmięsny, wtedy właśnie przygotowuję zapiekanki. Wystarczy przesmażyć kilka cebul i pieczarki

Cooking Monster
#Porady - pomysły na obiad, gdy nie masz ochoty gotować 276

kolejny wpis z serii porady, który przyda się, gdy nie macie ochoty na tradycyjny obiad, czyli zupę, a na drugie danie ziemniaki, mięso i surówka. Czasami po prostu nie mamy ochoty na taki zestaw i chcemy zjeść coś szybko i inaczej niż zwykle.  Dziś przedstawię Wam kilka propozycji, które są mniej pracochłonne niż przygotowanie 2-daniowego obiadu(...)dodatków jak kukurydza czy prażona cebulka, zawinąć, posypać serem i zapiec. Wystarczy polać je ketchupem i zajadać ze smakiem. :)   Przepisy: Naleśniki z mascarpone i owocami   Naleśniki zapiekane w sosie serowym  Naleśniki kokosowe Pancakes - amerykańskie naleśniki   Zapiekanki i sałatka szopska Czasami lubimy zjeść obiad bezmięsny, wtedy właśnie przygotowuję zapiekanki. Wystarczy przesmażyć kilka cebul i pieczarki

Cooking Monster
Restaurant Week Lublin – wiosna 2019 145

chwalili swoje dania. O innej wizycie w tej restauracji pisałam TU . Zestaw A (mięsny): Arancini z policzkami wołowymi w sosie pomidorowym, oprószone serem wędzonym z dodatkiem c hipsów z ziemniaka oraz salsy warzywnej. Żebro wieprzowe marynowane w kawie i miodzie podane z zielonym pure, sosem z musztardy dijon i gorczycy, balsamicznymi pieczarkami oraz konfitowanymi warzywami. Ciastko pełnoziarniste z musem waniliowym(...)sedna. Menu prezentuje się następująco: Zupa krem z zielonych warzyw, ser bursztyn, tosty melba z czosnkiem, olej rzepakowy Pierogi z kaczką, sos z wędzonych śliwek, ananas, kolendra, chili Zapiekana mozzarella, burak, ciasto francuskie, orzechy, pomidorki koktajlowe, rukola Zapiekane gruszki, karmelowy sos, kruszonka, sorbet cytrynowy   Powitani zostaliśmy amuse-bouche w postaci musu z jabłka – bardzo przyjemny i dobry

Pasja Smaku
Creme brulee z pasternaku. TU i TAM # 34 161

wszędobylską pietruszką, smak rozwiewa wszelkie wątpliwości. Głęboki, słodki, z orzechowo-korzenną nutą.  Czy wiecie, że do XVIII wieku był jednym z podstawowych warzyw, zastępując nieznane wówczas w Polsce ziemniaki, marchewkę czy buraki? Nazywano go wówczas "ptasim gniazdem" za sprawą charakterystycznych baldachów, które często były kryjówką dla drobnego ptactwa.  Pasternak posiada całe mnóstwo wartości leczniczych - m.in. uspokaja i pobudza(...)wyskrobać ziarenka) i zmiksować na gładką masę (jeśli będzie za gęsta, można dodać odrobinę mleka), a następnie delikatnie wymieszać z ubitymi z cukrem żółtkami. Masę przełożyć do naczynek do zapiekania i ułożyć je w głębokim naczyniu wypełnionym wodą do 3/4 wysokości foremek na krem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 stopni i zapiekać do momentu aż masa lekko się

KUCHARNIA
Lekkie gołąbki z młodej kapusty, z mielonym indykiem i brązowym ryżem 170

zupełnie niepotrzebnie. Moje gołąbki zrobiłam z delikatnej, młodej kapusty i nadziałam lekkim mięsem indyka z brązowym ryżem. Zakasajcie rękawy. To naprawdę długo nie potrwa. Naszykujcie sobie głębokie naczynie do zapiekania z pokrywką – szklane żaroodporne, gęsiarkę, garnek rzymski, miskę, małą patelnię i duży garnek z pokrywką, taki, żeby zmieściła się w nim cała główka kapusty.   Wyjmijcie do miski mielone mięso(...)całość do zgęstnienia. Gołąbki zalewamy sosem, posypujemy świeżym wiosennym koperkiem. Jak u Was je się gołąbki? Same? W końcu to pełnowartościowy posiłek i bez dodatków… A może z ziemniakami lub kromką dobrego chleba? Wszystko jedno jak je zjecie – są naprawdę rewelacyjne. I w tej wersji – całkiem fit! SKŁADNIKI 1 główka młodej kapusty ( u mnie stożkowa) 500g mielonego mięsa

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania