rozdział ze śniadaniami – czytając go czułam się jakbyśmy się wychowywały z Zuzą w tym samym domu! Jajecznica z cebulką, kasza manna z sokiem malinowym, naleśniki z serem, ryż zapiekany z jabłkami, omlety – to wszystko jadło się też i u nas bardzo często. Zabrakło tylko jajecznicy z móżdżkiem cielęcym, którą zajadłam się w dzieciństwie, ale zdaję sobie sprawę(...)Total time 1 godzina Serves: 10 Ingredients 300 g śliwek (najlepiej dobrze dojrzałe i miękkie) 100 g brązowego cukru ( dałam połowę) 350 g ugotowanych i rozgniecionych ziemniaków 125 g mąki ( dałam więcej bo ciasto się za bardzo lepiło) 1 małe jajko szczypta soli 50 g masła 125 g bułki tartej Instructions Śliwki wypestkować, przełożyć do miski, obsypać cukrem, żeby
Cooking for EmilyZapiekanka makaronowa z kurczakiem to przepis pozwalający ocalić jedzenie przed wyrzuceniem. Do przygotowania tego dania wykorzystamy kurczaka, który został nam np. po niedzielnym obiedzie. Nie ma
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!kalorycznego, chrupkiego ciasta z miękkim, bogatym, serowo-warzywnym nadzieniem. W pracy nie robimy quiche na cieście kruchym, ale na gotowym cieście francuskim. Na dno kładzie się gotowane w mundurkach ziemniaki w cienkich plastrach, na to cebulę, ser, następnie szpinak i brokuły, ponownie ser i nieco świeżych pomidorów na wierzch. Zalewa się masą jajeczno-śmietanową i piecze. Proste, szybkie(...)piec 15 minut (jeśli mamy jedną formę trzeba piec nieco dłużej, najlepiej kontrolować często, żeby ciasto się nie przypiekło). 5. Posypać serem żółtym każde quiche i zapiekać jeszcze przez 5 - 10 minut. Podawać na ciepło w foremkach lub w papierze do pieczenia, zimne wyjąć z papieru i pokroić na mniejsze kawałki. Smacznego
Kuchnia Prezydentowejplacek 14, a 2 naleśniki z serem 7. Miło, co? :) Placek po Cygańsku Naleśniki z serem białym Posiłek VII Po jednym dniu odpoczynku od zamentu restauracji ( tego dnia zjedliśmy Zapiekane bakietki żytnie z sałatą i dodatkami z parówką wieprzową, tak zwane Hot Dogi - tylko, że na stancji bo mimo wszystko barom po reportażu nie ufamy w tym zakresie :). Chcąc(...)masła, posolić i popieprzyć. Na wierzch ułożyć po dwa plasterki cytryny i zawinąć jak cukeirek. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175`C przez 30 minut. Podawać z gotowanymi ziemniakami i warzywami z pary. Smacznego! Płotki piczone w folii z rozmarynem Jeżeli miałabym określić jakość knajp we Władku, to powiem szczerze, że nie mam im nic do zarzucenia
Słodkie PrzyjemnościZapiekanka to danie, które można przygotować praktycznie ze wszystkiego co akurat mamy w lodówce. Możemy wykorzystać do nich ziemniaki, makaron czy ryż. Reszta zależy od naszej inwencji twórczej. Ja jestem fanką wersji z makaronem i dużą ilością sera. Zapraszam zatem do wypróbowania mojego przepisu na zapiekankę z mięsem mielonym i warzywami. Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym(...)żaroodpornego smarujemy oliwą. Następnie przekładamy do niego składniki warstwami: makaron, warzywa, mięso, ser. Powinny nam wyjść dwie warstwy. Na wierzchu zapiekankę posypujemy obficie serem i układamy plastry salami. Całość zapiekamy w piekarniku przez około 20-25 min w temperaturze 180 stopni
Mania Gotowaniapszenicy durum. Semoline możemy ewentualnie zastąpić kaszą manną, gdyż jest ona trudno dostępna w Polsce. Trafiłam na nie będąc na wakacjach we Włoszech. Wcześniej znałam wersję bazującą na gotowanych ziemniakach, bardzo przypominającą nasze polskie kopytka oraz gnocchi z ricotty, podobne do naszych leniwych kopytek. Kluseczki są bardzo smaczne, na wierzchu chrupiące w środku miękkie i delikatne. Można je podawać(...)grubość około 0,5-1 cm (ja użyłam wałka). Pozostawiamy ciasto do ostygnięcia. Kiedy masa się ochłodzi i zetnie, wykrawamy z niej kółka za pomocą małej szklanki. Naczynie do zapiekania smarujemy oliwą i układamy w nim wycięte kółeczka, powinny delikatnie na siebie zachodzić. Pomiędzy kółka wkładamy pozostałe masło i wszystko posypujemy pozostałym parmezanem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury
Mania GotowaniaSpaghetti z kurkami i krewetkami, hawajski kurczak huli huli, ostra wieprzowina po chińsku i stir fry z indyka i boczniaków, a na koniec ryba z cydrem zapiekana pod kalafiorem – pięć dań, zrobionych w niedzielne popołudnie, kiedy przygotowywaliśmy niedzielny obiad. Który składał się z pięciu dań:) Żeby gotować jedzenie na cały tydzień w jeden dzień trzeba po prostu lubić(...)użyliśmy naszych ulubionych boczniaków. Piątek: Zapiekanka rybna z cydrem pod kalafiorem Niesamowity przepis na rybną zapiekankę w stylu fish pie, gdzie na spodzie jest ryba, a na wierzchu warstwa ziemniaków, lub, jak u nas, kalafiora. Niezwykłość dania polega na zasmażce, w której duszona jest ryba, a zrobionej na bazie cydru. Coś pysznego. Przepisy na kolejne dni będziemy dodawać codziennie rano
Niedzielny kucharzfarszu składnik nietypowy dla klasycznej receptury, a mianowicie posiekane na drobno migdały i pistacje. Podoba mi się, jak chrupią w gotowej potrawie. Opcjonalnie, możecie poukładać pomiędzy nafaszerowanymi warzywami ćwiartki ziemniaków i upiec je razem z gemistą , jak czyni to wiele greckich rodzin. Gemista , papryki i pomidory faszerowane ryżem i warzywami przepis własny na 4 porcje (liczę po 2 sztuki(...)Dopraw solą i pieprzem. Przygotuj sos: do miąższu z pomidorów dodaj 4-5 łyżek oliwy, przecier pomidorowy, cukier, sól i pieprz i zmiksuj przy pomocy blendera. W naczyniu do zapiekania (ja użyłam naczynia widocznego na zdjęciu oraz drugiego, mniejszego) ułóż wydrążone pomidory i papryki. Warzywa napełnij przygotowanym farszem prawie do pełna. Polej sosem, resztę sosu wlej na dno naczynia. Pomidory
Chilli Czosnek i Oliwakażdym typie kuchenek: zarówno gazowych, elektrycznych jak i indukcyjnych. Na patelni można nie tylko smażyć. Może być używana w piekarniku do 240°C, więc da się w niej także zapiekać dania bez obawy o to, że naczynie odkształci się lub stopi się rączka. Przygotowanie omletu bez przekręcania, piersi kaczki czy steku może odbyć się w jednym naczyniu, co jest bardzo(...)strony. Danie przekładamy na talerz i posypujemy odłożonym koperkiem. Możemy ozdobić cząstką pomarańczy. Łososia z fenkułem warto podać z puree ziemniaczanym, które świetnie pasuje do użytych składników (utłuczone, ugotowane ziemniaki, zblendowane z łyżką masła i mlekiem do odpowiedniej konsystencji – przyprawione solą i gałką muszkatołową). Podsumowując Patelnia jak do tej pory spisuje się świetnie i biorąc pod uwagę jakość wykonania
Poezja smakucały rok. Wystarczy do podstawowych składników dodać coś sezonowego. Jedliście kiedyś leczo ze szparagami? Jeśli nie to w sezonie szparagowym, kiedy zjemy je już z sosem holenderskim, jajkiem czy zapiekane, to ten przepis na szparagi na pewno was nie znudzi. Szparagi są delikatne w smaku i zwykle nie podaje ich się z bardziej zdecydowanymi smakami. A szkoda! Zobaczcie jakie(...)ziaren pieprzu i ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe 2 łyżki sosu sojowego łyżka oleju 4 garście kiełków rzeżuchy – z wysianej 1 paczki nasion lub kupionej, ściętej nożyczkami 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach – obrane i pokrojone na kawałki 2 łyżki tartego chrzanu (może być kupny) 4 jajka ugotowane na twardo do dekoracji (opcjonalnie) – obrane i przekrojone na pół Pełny przepis
Ugotowane pozamiataneserem i jajkiem smakuje wyśmienicie i przywodzi na myśl wakacje nad Morzem Czarnym. Chaczapuri jest tradycyjnym daniem kuchni gruzińskiej i kaukaskiej. To placek, który może być nadziewany serem, mięsem, ziemniakami lub fasolą. Wyjątkowym rodzajem tej potrawy jest chaczapuri adżaruli czyli adżarskie chaczapuri z czarnomorskiej Adżarii ze stolicą w Batumi . Mój przepis przywiozłam właśnie stamtąd. Każdy zakątek Gruzji specjalizuje się(...)rulon z obu stron. Następnie połącz oba rulony na końcu, tworząc kształt łódki. Na gotowe łódki rozłóż równo mieszankę serów i wstaw do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika. Zapiekaj przez 10-12 minut. Gdy będą już podpieczone, na każdą z łódek wbij jajko i włóż z powrotem do piekarnika na ok. 3 minuty. Musisz uważać, by żółtko się nie ścięło
smakowitehistorie.comOstatnio w jednym z dyskontów – Lidl – pojawiała się promocja na kurczaka z wolnego chowu . No cóż postanowiliśmy sprawdzić czym różni się od zwykłego kurczaka
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!