blaszce wyłożonej folią aluminiową i posmarowanej gęsim smalcem , wstawić do piekarnika (180 st C grzanie góra - dół) i piec ok godziny, przewracając od czasu do czasu i polewając wodą z gotowania. Skórka po upieczeniu powinna być brązowa i chrupiąca. Możemy dodatkowo włączyć opiekanie górne. Podawać z ziemniakami i np surówką z kiszonej kapusty.Smacznego
Stare GaryObiad, który "wyszedł" z braku czasu, pomysłu i chęci na gotowanie. Wstąpiłam do sklepu po jakiekolwiek mięso, które będę mogła wrzucić do piekarnika i wyszłam z karkówką. Resztę składników wygrzebałam z lodówki. Nie sądziłam, że efekt końcowy będzie tak dobry! Składniki(na obiad dla 3 osób): Karkówka: - 3 plastry karkówki o grubości ok 2 cm - 3 cebule - szklanka Coca- Coli(...)łyżki ketchupu - 2 łyżki musztardy - łyżka sosu sojowego kikkoman - 4 ząbki czosnku - sól, pieprz, majeranek, estragon, kolendra mielona - łyżka masła do smażenia Ziemniaki: - 6 średnich ziemniaków - łyżeczka masła - główka czosnku - sól Mięso płuczę pod bieżącą wodą, nacieram posiekanym czosnkiem, solą, pieprzem, kolendrą i majerankiem. Układam plastry jeden obok drugiego w naczyniu żaroodpornym. Odstawiam na bok. Cebulę kroję w piórka
Cook&LoveKrupnik jaglany SKŁADNIKI: 2 l wody 3 podudzia z kurczaka 2 cebule 2 marchewki 1 pietruszka 2 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego 3 łyżki kaszy jaglanej 4 średnie ziemniaki 1/4 selera łyżka masła + łyżka oleju rzepakowego czubata łyżka vegety natur, lubczyk suszony, sól, pieprz pęczek natki PRZYGOTOWANIE: Warzywa obieram, mięso myję. W garnku układam mięso, posiekaną w talarki pietruszkę(...)przesmażam na suchej patelni do lekko brązowego koloru lub opalam w piekarniku bądź pod płomieniem. Dodaję do zupy. Drugą drobno siekam. Obraną marchew trę na tarce o dużych oczkach. Na łyżce masła i łyżce oleju przesmażam drobno posiekaną cebulę i startą na dużych oczkach marchewkę. Dodaję do zupy. Ziemniaki kroję w kostkę. Kaszę jaglaną płuczę pod zimną wodą, wsypuję
Zasmakuj Kuchnipodudzia, nacieramy przyprawami i odstawiamy w chłodne miejsce *** *** Ziemniaki obieramy, kroimy w ćwiartki, polewamy olejem, oprószamy przyprawami i dokładnie mieszamy *** *** Cukinie i papryki kroimy w dużą kostkę a cebulę w piórka. Na wysmarowaną masłem żaroodporną blaszkę wykładamy kurczaka oraz warzywa *** *** Całość posypujemy ulubionymi ziołami *** *** Blaszkę zakrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C, pieczemy przez godzinę
Blog z Apetytemdobre, że warto je do jadłospisu włączyć. Gniocchi jest dość wymagającym daniem, jeśli chodzi o czas, gdyż trzeba sobie zarezerwować na nie z godzinę, bo samo pieczenie ziemniaków zajmuje około 40 minut (szybciej można je upiec w mikrofali). Za to pozostałe dania są bardzo proste, a niektóre mega szybkie, jak kurczak three cup oraz gyros (choć tu potrzeba trochę czasu(...)trzech przypraw i odpowiednio długiego czasu marynowania. Do tego pity domowego wyrobu, frytki z piekarnika i pyszne danie gotowe. Piątek: Gnocchi z batatów ze szparagami Zaskakująco pyszne danie. Gnocchi z batatów jest lekko słodkie, co warto skontrować dodaniem pomidorków, których kwaskowość przełamuje słodycz słodkiego ziemniaka. Gnocchi jest daniem wymagającym wyczucia – dasz za mało mąki do ziemniaków wtedy czeka cię mękaz
Niedzielny kucharzczekowiśnią, gruszka bo taki smutny mały kawałek leżał, a w piekarniku po za tofurninikiem, jeszcze go nie było, to czemu by nie? :) i wyszło świetnie, w ogóle nie powiedziałabym, że jest tam tofu.. gdybym tego nie wiedziała :D tylko ja mogłam sobie zedrzeć podniebienie pieczonymi ziemniakami >.< help, jakieś pomocne rady, by nie bolało przy jedzeniu(...)mąkę i proszek, dodać olej i resztę składników. Zagnieść ciasto. Jeżeli będzie potrzeba dolać jeszcze łyżkę wody. Uformować kwadrat przeciąć go po skosie, posmarować mlekiem, posypać płatkami. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200stopni przez ok.20-25
More food, love and dreamsująć. Tylko wcinać :) Składniki: 250 gram polędwiczki wieprzowej sól, pieprz 2 ogórki konserwowe 1/2 lampki białego, wytrawnego wina 1/2 szklanki bulionu warzywnego lub rosołu 1/2 kg młodych ziemniaków 1-2 łyżki tartego chrzanu koperek 6-7 młodych marchewek 150 gram zielonej fasolki szparagowej 3 łyżki masła 1 łyżka oliwy z oliwek 1 szalotka 1 ząbek czosnku 2 łyżki(...)minuty z każdej strony, niech nabierze koloru. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i wkładamy mięso, najlepiej wraz z patelnią (jeśli ma odpowiednią lub odczepianą rączkę) i pieczemy 15 minut. Po tym czasie wyciągamy polędwiczkę i odstawiamy na 8-9 minut by odpoczęła. Dopiero po tym czasie możemy ją kroić. Ziemniaki gotujemy w wodzie, odcedzamy, doprawiamy solą, dodajemy łyżkę masła oraz
Mango Papajawreszcie znalazłam idealny przepis. Zachęcam do wypróbowania i wzięcia udziału w wyzwaniu :) Czas przygotowania: ok. 3h Ilość porcji: 8 Składniki: Porcja rosołowa 5 łyżek suchej fasoli 3 buraki 2 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek pora Cebula Łyżka soku z cytryny 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki przecieru pomidorowego Natka pietruszki Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, Fasolę płuczemy, umieszczamy(...)miękkości. Buraki zawijamy w folie i pieczemy w piekarniku (200stopni) około 1 godzinę. Mięso umieszczamy w garnku, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Wylewamy cała wodą, opłukujemy garnek i mięso. Zalewamy świeżą wodą i gotujemy na małym ogniu około godzinkę. W między czasie przygotowujemy warzywa. Obieramy marchewkę, pietruszkę i ziemniaki. Następnie marchewkę kroimy na cienkie plasterki. Podobnie robimy z porem
Kolizje Smakówzdjąć pokrywkę i smażyć jeszcze 5 min. Ziemniaki przepuścić przez praskę, umieścić w misce, dodać ser biały, kaszę, mięso, śmietanę, jajka, przyprawy. Dokładnie wyrobić, tak aby wszystkie składniki się dobrze połączyły. Formę wysmarować masłem, wysypać płatkami owsianymi lub otrębami. Ciasto rozdzielić na dwie formy, ugnieść, wyrównać. Piec 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 st. Wyjąć z piekarnika(...)można odgrzać na patelni na masełku lub w mikrofalówce. Smacznego! Piróg biłgorajski Piróg biłgorajski Piróg biłgorajski Piróg biłgorajski listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='600 gr ugotowanych ziemniaki 1 szklanka kaszy gryczanej /650 gr ugotowanej 750 gr sera białego (półtłusty) 500 gr boczku z szynką pół na pół 1 szklanka śmietany 18 % 5 jajek 1 łyżeczka soli
moj przepis naodpadków i surówką z części warzyw uznawanych co najmniej za mało wartościowe. Składniki: - mąka pszenna - kostki bulionowe - marchewka - cebula - musztarda - mieszanka przypraw do mięsa - olej - "wczorajsze" ugotowane ziemniaki - łodyga brokułu - głąb kapusty - jabłko Wykonanie: Z prawie całej ilości mąki i wody robimy ciasto. Taką zbitą kulę, która zachowuje kształt i nie lepi się do ręki. Wkładamy(...)półplatserki. Wkładamy razem z pieczenią do rękawa, lub brytfanki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni jakąś godzinę. Odrobinę mąki zasmażamy na oleju, dodajemy wodę i dobrze mieszamy. Dodajemy warzywa z pieczeni i łyżkę musztardy. To będzie nasz sos. Resztki marchewki, cebuli, "wczorajszych" ziemniaków i innych rzeczy, które przyjdą nam do głowy trzemy , drobno kroimy lub ugniatamy jeśli
Kryzysowa Książka Kucharskaolej oliwa z oliwek Jak zrobić łososia z ziemniaczkami i szparagami? Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie. Gdy będą miękkie odcedzić i zostawić, aby wyschły. Pokroić na grubsze plastry. Skropić oliwą z oliwek i sokiem z cytryny, dodać łyżkę posiekanego koperku i delikatnie wymieszać. Przykryć i odstawić. Piekarnik nagrzać do 150-160 stopni. Łososia umyć i osuszyć. Na patelni rozgrzać(...)łososia skórą do dołu i smażyć przez kilka minut aż skóra będzie złota i chrupiąca. Następnie patelnię z łososiem wstawić do piekarnika na około 4 minuty. Rybę wyjąć z piekarnika, rybę oprószyć solą, na patelnię włożyć masło i trochę soku z cytryny. Gdy masło się rozpuści, kilka razy polać nim łososia. Następnie usmażonego łososia zdjąć z patelni, przełożyć na ręcznik
Codzienne Gotowaniedobrego sposobu. Jeśli zostawicie zalodzonego fileta w lodówce na talerzyku – po rozpuszczeniu lodu filet będzie się taplał w wodzie. Papka, breja, smak ucieka. Odmrażanie w mikrofali albo piekarniku? To samo, plus dochodzi energia cieplna, część białka w delikatnej rybie się ścina, smak ucieka… Woda jako produkt uboczny rozmrażania ryby jest nie do uniknięcia. Omijam to w ten sposób, że zaraz(...)skórkę z cytryny. Bułki hamburgerowe podgrzewamy (na grillu, w piekarniku, na patelni). Dolną połowę smarujemy sosem, kładziemy sałatę, rybnego burgera, znowu kleks z sosu i górną część bułki. Kotlety możecie podać również bez bułek np. z surówką z kiszonej kapusty, sałatką coleslaw , sosem cytrynowym czy majonezowo-kaparowym i frytkami bądź ziemniakami z wody. Z tej porcji wychodzi 6 solidnych kotletów
Karo in the Kitchenmięso, dookoła rozkładamy cebulę i groszek z marchewką, następnie na wierzch dodajemy smalec. -- Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 200-220 st. C/ 90 min. -- Po upieczeniu czekamy minimum 15 min. i wówczas wyjmujemy mięso żeby poporcjować. -- -- Serwujemy na gorąco z czym kto lubi ... ziemniaki, ryż, makaron. *** jeżeli chcemy schab na kanapki, to w całości zapakowany chowamy na 12h do lodówki. -- Smacznego
chleba naszego