ziemniaki pieczone - 9045 przepisów (strona:301/603)

Zapiekanka z cukinii, suszonych pomidorów i czerstwego pieczywa 205

zapiekania natłuścić i obsypać bułką tartą. (Można także wyłożyć papierem do pieczenia.) Przełożyć masę i wyrównać ją w formie. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 45 minut. Wierzch zapiekanki powinien lekko zarumienić się. Podawać jako zamiennik ziemniaków (np. do mięs) lub jako samodzielne danie z pikantnymi sosami. Wykorzystujecie czerstwe pieczywo do zapiekanek

Codzienna kuchnia niecodzienna
Różowe schabowe z fioletowymi chipsami i musem jabłkowym 160

skórka z połowy limonki mus jabłkowy z rozmarynem: duże jabłko gałązka rozmarynu łyżka wody Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni. Ziemniaki szorujemy i kroimy w 1-2 mm plasterki. Nacieramy je olejem i solą i rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Taką ilość piekłam na 2 blachy, przez 20 minut (po 10 minutach zamieniłam górę z dołem). W tym czasie

Mienta blog
Polpettone alla ligure 217

przeciskamy przez praskę. W między czasie gotujemy fasolkę, tak by nadal była lekko twarda i jędrna. Gdy ziemniaki ostygną dodajemy jajka, parmezan i przyprawy. Mieszamy dokładnie i na sam koniec dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki fasolkę. Blachę do pieczenia wykładamy papierem i wypełniamy masą. Wyrównujemy powierzchnię, posypujemy ją bułką tartą i widelcem robimy na niej "szlaczki", na sam koniec skrapiamy

Gawron w rosole
Żeberka w kapuście kiszonej 152

hula zima. Pogoda nas teraz nie rozpieszcza i wciąż jest zimno, więc żeberka są idealną propozycją obiadową na ten czas. Zazwyczaj robiłam żeberka duszone, ale tym razem przygotowałam wersję pieczoną. W obu wersjach potrawa smakuje bardzo dobrze, więc możecie sobie wybrać czy wolicie poddusić je w garnku czy upiec w piekarniku. To danie, które można przygotować nieco prędzej(...)wody, dodać ziele angielskie i liść laurowy. Jeżeli mamy słabo ukiszoną kapustę dodać nieco soli. Przykryć naczynie pokrywką i piec w 175 stopniach ( lub dusić ) przez 1-1,5 godzinki w zależności od wielkości żeberek. Takie żeberka najlepiej smakują z ziemniakami z wody bądź z kawałkiem ulubionego pieczywa na zakwasie. Gotowe! Artykuł Żeberka w kapuście kiszonej pochodzi z serwisu Każdy

Pieguskowa Kuchnia
Pączki bananowe 151

smaczne.  Składniki: 2 dojrzałe banany 1,5 szklanki mąki  1 jajo 1 łyżeczka proszku do pieczenia  1/2 łyżeczki sofy olej do smażenia  Przygotowanie : banany rozgnieść dobrze na papkę (idealnie można to zrobić widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków) do bananów dodać wszystkie składniki i dokładnie wymieszać  ciasto będzie gęste i takie powinno być  w niewielkim

Gotowanie z pasją
Piersi kurczaka pieczone w ziołach z warzywami 528

Kolorowy obiad z piekarnika , przy którym nie ma dużo pracy. Dobrze doprawione mięso, warzywa i ziemniaki upieczone razem. Z pewnością ta potrawa wystarczy dla 2 bardzo głodnych osób albo dla 4 jedzących mniej. Mięso jest tylko pieczone i wcześniej go nie obsmażam, a mimo to wychodzi soczyste. Do tego duża porcja pieczonych warzyw, których zestaw i proporcje

Smaczna Pyza
Kurczak gyros z ziemniakiami 189

tymianek.  Udka z kurczaka przesmażam na patelni z każdej strony około trzy minuty. Do naczynia do zapiekania przekładam ziemniaki i wstawiam do piekarnika nagrzanego temp 180 stopni na 15 minut, następnie dodaję udka, pokrojoną na pół główkę czosnku i piekę jeszcze 30 minut. Dziesięć minut przed końcem pieczenia dodaję szparagi zielone i pomidorki koktajlowe

wesoła kuchnia
Sałatka z buraka i jabłka 180

diecie to możecie zrobić tradycyjną sałatkę z buraka i jabłka z sosem majonezowo-jogurtowym, oraz z dodatkiem gotowanych ziemniaków. Dodatek marynowanego śledzia nie zaszkodzi smakowo bogatszej wersji tej sałatki 🙂 Składniki na 2 porcje sałatki z buraka: 1 duży burak (pieczony lub gotowany) 1 jabłko 1 łyżka jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu (opcjonalnie) sok z 1/4 cytryny ½ czerwonej cebuli sól

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
KURCZAK W SOSIE BANANOWYM Z PIECZONYMI BATATAMI 212

mąki ziemniaczanej. Jednego banana kroję w kostkę. Wszystko dodaję do mięsa, mieszam, aż zgęstnieje. Na koniec wrzucam świeży majeranek. Ziemniaki kroję w paski (wielkości mniej więcej, jak na frytki), zalewam oliwą wymieszaną z posiekanym czosnkiem, imbirem i przyprawami, dokładnie mieszam. Piekę w 200 stopniach około 30-40 minut

JejKuchnia
Zapiekanka ziemniaczana 252

majeranku i czerwonej papryki. 4. Formę do zapiekanek wysmarować oliwą. Ułożyć warstwę ziemniaków, warzyw, mielonego mięsa, kukurydzy i ponownie ziemniaków. 5. Sos przygotować w garnku zgodnie z przepisem na opakowaniu. Gotowym zalać zapiekankę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 30 min. Po tym czasie posypać startym serem i zapiec jeszcze 5 min. Gotowe. Smacznego

Mama z miasta
Ekologiczne produkty Danival. 161

odświeżający, dobry do potraw o mało wyczuwalnym smaku, tj. np. schab czy ryba. Mi szczególnie dobrze pasuje do pieczonej dyni i marchewki. * Sos z zielonym pieprzem - lubię zielony pieprz, dlatego ten sos również mi posmakował. Fajnie komponuje się z ziemniakami, kalafiorem i brokułem w zapiekance, ale też z potrawką z tofu i komosy. * Chili con tofu - c zyli wegetariańska

Poranek na słodko
Tarta ziemniaczano serowa 300

kostkę, po czym usmażyć na patelni. Ziemniaki ugotować, następnie zmielić z twarogiem maszynką do mięsa  na drobnym sicie. Ziemniaki z serem wymieszać z cebulą, kiełbasą i jajkami. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto francuskie wyłożyć na blachę do pieczenia, następnie wlać na nie masę ziemniaczano serową. Całość posypać drobno startym żółtym serem. Piec w piekarniku nagrzanym

IMPRESJA SMAKU
Krakersy ziemniaczano - kukurydziane 235

mąki kukurydzianej szczypta gałki muszkatołowej sól do smaku my dodaliśmy jeszcze dwie duż e szczypt y kurkumy Przygotowanie Obrane ziemniaki ugotować, odcedzić, odparować, utłuc gorące z masłem, dodać mąkę kukurydzianą, gałkę, sól i zagnieść ciasto. Ciasto wyłożyć na papier do pieczenia, przykryć drugim papierem, rozwałkować na grubość około 1 mm, zdjąć wierzchni papier i wyciąć krążki małym kieliszkiem lub wytoczyć

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Jak upiec buraki 193

Jak już kiedyś pisałam, uwielbiam buraki pod każdą postacią. Preferuję jednak buraki pieczone, ponieważ w przeciwieństwie do buraków gotowanych, zachowująone swój piękny kolor, bogactwo

kuchnia doski
Gołąbki w skórkach 262

ryż, mięso i kapustę. Doprawiamy do smaku i mieszamy. Nakładamy na skórki. Zawijamy. Układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Pieczemy pod przykryciem 45 minut w temperaturze 180 st. C  oraz dodatkowo 15 minut bez przykrycia. Można w piekarniku razem upiec ziemniaki. Wystarczy podzielić, dodać sos, surówkę i gotowe. Smacznego

Maminek kulinarny