Zapiekanka to temat przepisu miesiąca w marcu. Jak ten czas leci! Niedługo Wielkanoc! Czas pomyśleć o świątecznym menu. Zapiekanka to idealne przystawka na świątecznym stole, a
codojedzeniaPrzepis ten umieszczam na blogu specjalnie dla Adama Ł. Kopytka są świetnym sposobem na wykorzystanie ziemniaków, które zostały nam z poprzedniego obiadu, a przy tym zrobienie ich jest szybkie i proste. Są idealne nie tylko do gulaszu lub innych sosów, ale i polane cebulką zeszkloną na smalcu i posypane koperkiem. Ciastu na kopytka nie służy długie oczekiwanie na gotowanie, więc
Mama GotujeJeśli nie macie pomysłu na obiad to polecam Wam pulpety w sosie pieczarkowym . Ja podałam z makaronem, ale również smakują z ziemniakami czy kaszą. Do tego surówka i już obiad gotowy. Na blogu znajdziecie również pulpety w sosie koperkowym czy pulpety w sosie pomidorowym . Ja lubię wszystkie i chętnie je robię. Taki sposób na wykorzystanie mięsa mielonego. Składniki
O kuchni z uczuciemSzare kluski , to danie kuchni wielkopolskiej, która właśnie słynie z wielu rodzajów klusek. Kulochy, nagusy, szkaplarki, tartusy, skubanki, szagówki, prażuchy, kluski szare, żelazne… długo jeszcze
mojewypiekiinietylkoprzygotowałam kotlety drobiowe z serem dobre kilka lat temu, a sam przepis dostałam od koleżanki dekadę temu. Kotlety najbardziej nam smakują z dipem czosnkowym i pieczonymi ziemniakami. Polecam przygotować ten bardzo prosty obiad przy najbliższej okazji. Ewa :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach
Przepisy AleksandryLekko kwaskowy, rozgrzewający, z chrupiącym bekonem... kapuśniak! Są wśród Was jego miłośnicy? Składniki: ok 750g kiszonej kapusty 2 marchewki 1 cebula 1 pietruszka 8 średniej
Kuchnia w czekoladzieTego sposobu przygotowywania posiłku nie stosowałam na taką skalę. Oczywiście były paczuszki z folii alu.....na grilla. Jednak ten wariant dużo bardziej mnie satysfakcjonuje niż
Dieta moja pasjatymiankiem. Rozpakowałam zakupy w domu i stwierdziłam, że niewiele mogę z tego wyczarować. Całe szczęście w lodówce dorsz czekał na swoją kolej, ziemniaki też w każdym domu są a żółta i zielona cukinia wspaniale urozmaicą ten obiad. I dobrze, że kupiłam tymianek. Zawsze takie cudo wpadnie mi w dłonie, niedługo moja kuchnia zamieni się w ogródek bo doniczek z pachnącymi(...)ponieważ ostatnio kupiłam nieskromny kawał tego przysmaku i postanowiłam urozmaicić moją zapiekankę. Dziś na obiad też będzie "coś" z dodatkiem koziego. Składniki: (na dwie osoby, wiadomo!) 2 filety z dorsza- jak ktoś umie filetować można kupić w całości (jak ja!) 2 duże, obrane ziemniaki żółta i zielona cukinia garść posiekanego koperku sól pieprz cytrynowy chilli w płatkach 120 gram
Mango Papajawiększej formie do zapiekania. Ja użyłam mniejszych, pojedynczych. Formę (lub foremki) wyłożyć plastrami boczku. Na boczku w podobny sposób ułożyć plastry ziemniaków, a na nie mięso. Na mięso resztę ziemniaków i przykryć kolejną warstwą mięsa. Z zakwasu na żurek odlać wodę, pozostawiając gęsty "osad". Wymieszać go ze śmietaną i odrobiną soli w objętościowej proporcji: 1 część śmietany(...)się zbyt mocno smaku żurku. Jest ona delikatna, ale bardzo sycąca. Jeśli użyjemy zamiast boczku chudej szynki, wtedy stanie się mniej kaloryczna. Polecam ją na obiad lub wcześniejszą kolację. Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennapesto- uwielbiam.:) Nie bede rozpisywać się o właściwościach zdrowotnych ryb - bo wszyscy wiemy że ryby trzeba jeść. Do tego obiad w 30 min, czego chciec więcej ? Zapraszam : Składniki: 1 filet z łososia 100-150 ml pesto- przepis tutaj ziemniaki 200-250 gr szparagów Wykonanie: Najpierw wstawiamy ziemniaki do gotowania. Przygotowujemy pesto - przepis tutaj Myjemy łososia , porcjujemy. Nagrzewamy piekarnik
Smaki EdytyZapiekanka z kopru włoskiego i ziemniaków zatopionych w kremowym sosie beszamelowym pod chrupiącą skorupk ą z parmezanu to przepyszny dodatek do dań głównych na
La grande e la piccola cuocaNikomu z nas nie chce się trzeć ziemniaków na placki. Nikt się nie rwie do tej ciężkiej pracy, ale wszyscy chętnie by pochrupali. Przyznajcie się – nie
Karo in the KitchenZabielany barszcz czerwony zagęszczony warzywami... Intensywnie czerwony, zabielony śmietaną. O nieco gęstszej konsystencji dzięki zblendowanym warzywom. Podany z tłuczonymi ziemniakami oblanymi podsmażoną cebulką. Pyszny smak obiadów u babci. Polecam! Składniki: 1 kg czerwonych buraków; 1 średnia marchewka; 1/4 korzenia selera; 3 łyżki octu spirytusowego; 2 łyżeczki białego cukru; 1 płaska łyżka soli; 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości
Gospodyni Miejskazrobić na obiad, miałam zamrożone surowe grzyby i ochotę na zapiekankę. I wyszło to :) Efekt był dokładnie taki jak sobie wymyśliłam - przepyszny! Danie jest dosyć ciężkie, ale raz na jakiś czas możemy pozwolić sobie na takie szaleństwo. Należy nam się! :) Składniki: - 4 plastry karkówki - ok 35 dkg mrożonych, surowych grzybów leśnych - cebula - 6 ząbków czosnku - 7 średnich ziemniaków - dwie łyżki
Cook&Lovetytułowym zdjęciu, po upieczeniu całość będzie naprawdę bardzo dobrze wyglądała. Zarówno z tego jak i smakowego punktu widzenia doskonałym uzupełnieniem dania będą pieczone ziemniaki . Koniec końców, otrzymujemy nie tylko idealną propozycję na tzw. „ szybki obiad ”, ale zarazem i coś, co w większości wypadków będziemy mogli bez obaw podać gościom. Cichym bohaterem tego przepisu jest sos sojowy. Z pozoru nie wybija(...)szybki obiad”. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 3 średnie nogi z kurczaka (1 kg, mogą być również same udka lub podudzia) wędzony boczek w cienkich plastrach (ok. 150g) 1/2 płaskiej łyżeczki tymianku 1/2 płaskiej łyżeczki majeranku 1/2 płaskiej łyżeczki cząbru 1 średnia cytryna 8 łyżek sosu sojowego 3 łyżki oliwy Do podania pieczone lub gotowane ziemniaki Instrukcje
Kulinarna Pokusa