Kiedyś babkę ziemniaczaną robiła moja babcia i do dziś pamiętam jaka była smaczna. Potem na długo odeszła w zapomnienie, aż w końcu sama postanowiłam zmierzyć
Simply FoodTakie danie można potraktować jako dietetyczne, omijamy wtedy mozzarellę lub dajemy jej bardzo mało. Będzie równie pyszne. Piersi kurze rozbić, doprawić solą, pieprzem ziołowym, suszoną bazylią
Kuchnia PokoleńSkładniki (4 porcje): 4 steki z tuńczyka, świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny, 4 łyżki oliwy, 4 łyżeczki suszonego koperku, szczypta soli, świeżo mielony pieprz,
rozgotowanaZapraszam na jedną z naszych tradycyjnych polskich zup, czyli na kapuśniak. Tym razem ugotowałam go jednak w wersji bardziej dietetycznej, czyli bez skwarek, na
Kulinarne przygody Gatitydanie robi się właściwie w 15 min. idealne na niedzielny obiad, szybko a w niedzielne przedpołudnia o to właśnie chodzi. Smacznego! Składniki; 50 dag małych sznycelków z indyka 5 suszonych pomidorów w oliwie 2 ząbki czosnku sól, pieprz, 150 ml smietany kremówki 2 łyzki oleju Sznycle umyc, nastepnie osuszyć i natrzeć sola,pieprzem(...)której należy wcześniej wlać trochę gorącego płynu z patelni aby zahartować smietane aby się nie zważyła. Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Sznycelki możemy zajadać tradycyjnie z ziemniakami albo ryzem czy tez kaszą. Wybór zostawiam Wam. A jaką surówkę polecacie do tego mięsa
Radość kipiąca uśmiechem.Latem mamy ochotę na lżejsze dania, z dużą ilością świeżej mięty. To danie należy do pysznych, letnich, lekkich dań, które można serwować na obiad lub kolację swojej rodzinie. Polecam. Składniki (na 2 porcje): 300 gram filetu łososia bez skóry i ości 1 papryczka chili 1/2 pęczka mięty 1/2 limonki sól i pieprz opcjonalnie kilka listków mięty do dekoracji Frytki z batata(...)pieczenia, który zwijamy dość szczelnie. Tak przygotowanego łososia wkładamy do piekarnika na 9-10 minut. Wyciągamy i odkładamy na 4-5 minut, by ryba odpoczęła. Frytki z batata Ziemniaka obieramy, kroimy w plastry o grubości 0,5 cm i następnie paski o tej samej grubości. Szalotki kroimy w ćwiartki. W naczyniu żaroodpornym lub na blaszce do pieczenia warzywa mieszamy
Mango Papajaniedzielny obiad przystało, nie mogło zabraknąć pieczystego, dlatego polecam Wam, kochani, żeberka duszone pod jarzynową kołderką :D Składniki: 2 kg żeberek 2 ząbki czosnku 1-2 cebule 2 marchewki 2 pietruszki 1/2 selera sól pieprz ziele angielskie liść laurowy ostra sproszkowana papryka 2 szklanki rosołu olej Wykonanie: Żeberka kroję na porcję, nacieram solą, pieprzem, roztartym czosnkiem i ziołami(...)wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220°C na 10-15 min, następnie zmniejszam temperaturę do 180°C i duszę jeszcze przez 1-1 1/2 godziny, do miękkości. Podaję z ziemniakami i duszoną jarzynką :) Smacznego
Bea(u)ty kitchenBliniarz to piątkowe ciasto z mojego dzieciństwa. Gdy nie miałyśmy z Mamą czasu albo nie chciało nam się stać przy kuchence i smażyć placki ziemniaczane, robiłyśmy
Weekendy w domu i ogrodzieDziś kolejna wersja włoskich gnocchi, tym razem na kolorowo. Zostało mi trochę pure z pieczonych buraków i skoro można zrobić zielone kluseczki, to czemu
Kulinarne przygody Gatityaromatem i kruchością, dla smakoszy mięs w sosie, wprost idealne, no i dodatek w postaci klusek śląskich czyni z tego dania bardzo efektowny pomysł na niedzielny, a nawet uroczysty obiad... Składniki: 1,5 kg karkówki( można również użyć schabu) 5 cebul papryka wędzona słodka, papryka ostra, rozmaryn, suszony czosnek, tymianek, gałka muszkatołowa sól, świeżo zmielony pieprz Sos 1 ząbek czosnku(...)zagotowujemy. Mięso zalewamy gorącym sosem przykrywamy naczynie. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 1,5 godziny. Podajemy z kluskami śląskimi. Kluski śląskie Składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków 250 gram mąki ziemniaczanej sól Wykonanie: Ziemniaki obieramy, gotujemy wystudzone przepuszczamy przez prasę lub maszynkę do mielenia mięsa. Ziemniaki łączymy z mąką ziemniaczaną, wyrabiamy delikatne ciasto( w razie potrzeby
kgwjanczewoPropozycja na nieskomplikowany i smaczny obiad. Bez stania przy garach i mieszania. Aromatyczne udka zapieczone w śmietanie. Składniki: 1 kg podudzi ( ja wybrałam jak najmniejsze, na kilogram weszło 10 sztuk ) 150 ml śmietany 18% 3 łyżki mleka 3% 2-3 łyżki listków tymianku świeżego 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka KAMIS 1 łyżeczka soli 1 łyżka oleju lub oliwy Wykonanie(...)przez 30 minut, po tym czasie odkryć brytfannę i piec jeszcze 30 minut. Pod koniec pieczenia ustawić piekarnik na opiekanie. Zarumienione udka wyjąć z piekarnika. Podawać z ryżem lub ziemniakami. Ja wybrałam ryż paraboliczny KUPIEC. Smacznego
kolorowotorcikowoSkładniki: 500 g mięsa mielonego wołowego 1 cebula 2 łyżki bułki tartej 1 jajko 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 łyżki natki pietruszki sól, pieprz, oregano 1
Moje-pitraszenieKartoflanka , kiełbasianka – zimowa zupa Kartoflanka , to typowo zimowa zupa , która rozgrzewa i syci . Doskonała jest wersja ze smażoną kiełbaską i cebulką , naprawdę polecam , gdyż smak
Ogrodnik w podróżyKochani dzisiaj proponuje Wam pyszności! Przepyszne rolady z wołowiny wysokiej jakości, nadziewane szparagami przygotowanymi w delikatnym wytrawnym sosie. Sos powstał na bazie białego wytrawnego wina, czosnku
SMYKWKUCHNINasz blog wraz z 11 innymi został zaproszony do zabawy konkursowej „PrzyGotuj się na nagrody”. Otrzymaliśmy kosz produktów marki Tesco i naczynie żaroodporne PYREX
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWielokrotnie już pisałam, że naszym domu uwielbiamy różnego rodzaju kluski i makarony. Dzisiaj zapraszam na klasyczne włoskie kopytka, czyli gnocchi. Podałam je z pesto z
Kulinarne przygody Gatity