Fasolka z groszkiem i marchewką jest fajnym pomysłem na ciepły dodatek do obiadu i przełamanie standardów,że groszek może być tylko z marchewką :)) Bardzo często serwuję do obiadu takie warzywka na ciepło, szczególnie kiedy jest sezon na żółtą fasolkę. Nie podaję dokładnych proporcji, gdyż wszystko zależy od naszych upodobań. Ja robię fasolkę z marchewką pół na pół(...)mąkę, mieszamy aż wytworzy nam się zasmażka. Zasmażkę wlewamy na gotujące się warzywka. Całość doprawiamy do smaku solą i cukrem. Posypujemy koperkiem. Zjadamy na ciepło jako dodatek do ziemniaków i mięsa
Walijskie PichcenieKolejny "niedzielny" obiad i kwestia: co dziś przygotować, żeby każdemu pasowało? Z mamą i siostrą zaczęłyśmy wertować książeczki z przepisami i oto są: kotlety z kurczaka i papryki. Na szybko, ciekawie i przede wszystkim smacznie. [źródło: "Przepisy czytelników", nr 8/2012, s. 16-17] Składniki: 1 filet z kurczaka 1 czerwona papryka i pół żółtej papryki 3 jajka 3 łyżki mąki(...)Przyprawić do smaku. Wymieszać. 5. Na koniec dodać ser i ponownie wymieszać. 6. Na rozgrzanym oleju smażyć na rumiano porcje masy drobiowo-paprykowej z obu stron. Rada: podawać z ziemniakami, ryżem lub dipem
Pasja SmakuSkładniki: 2 filety z mintaja płatki żytnie 1 jajko sól, pieprz, papryka mielona, tymianek, czosnek granulowany Filety solimy, pieprzymy i posypujemy papryką z obu stron. Jajko
Moje-pitraszenievar pfHeaderImgUrl = '';var pfHeaderTagline = '';var pfdisableClickToDel = 0;var pfHideImages = 0;var pfImageDisplayStyle = 'right';var pfDisablePDF = 0;var pfDisableEmail = 0;var pfDisablePrint = 0;var pfCustomCSS = '';var pfBtVersion
MarciochaKucharzySą takie przepisy, które każdy powinien znać. Dobry sernik, rosół niedzielny czy sposób na naleśniki. Do tych potraw dodałabym również przepis na idealny gulasz z szynki
Słodkie PrzyjemnościJesień dynią stoi... Moja ulubiona Hokkaido stoi z całą rodzinką, w sumie 5 sztuk, więc będzie się działo. Na pierwszy ogień ekspresowa zupa z serkiem Almette
SzczyptaSmaQSzare kluski... kluski ziemniaczane...kluski kładzione, kluski poznańskie... a nawet... kluski ćpane!(ćpać czyli rzucać) nazw jej wiele... a wszystkie oznaczają jedno: przepyszne, chociaż troszkę pracochłonne
Walijskie PichcenieŚwięto Niepodległości, więc tradycyjnie już tego dnia przygotowałem w tradycyjnie polski sposób gęś. Nieskromnie stwierdzę, że zdecydowanie wolę taką tradycję, niż podpalanie tęczy, czy bójki z
Wyprawy kulinarneGołąbki w sosie pomidorowym to potrawa półmięsna z farszu zawiniętego w rolki z liści białej kapusty głowiastej. Danie syte, bardzo pyszne w sam raz na niedzielny obiad. Składniki: Farsz 1 kg. mięsa wieprzowego duża główka kapusty włoskiej szklanka ryżu sól pieprz 2 jaja łyżka oleju Przygotowanie: Przygotować farsz: mięso opłukać, osuszyć, zmielić, doprawić solą, pieprzem. Umyć ryż i obgotować(...)Zalewamy nim gołąbki. Przykrywamy gołąbki zbędnymi liśćmi kapusty i przykrywką – gotujemy na niewielkim ogniu, aż kapusta będzie miękka. Gotujemy je około 40-50 minut. Podawać z chlebem lub ziemniakami posypanymi natką pietruszki. Smacznego. Podoba Ci si ę Ten przepis? Pokaż go innym kliknij ,,Udost ę pnij” i ,,Lubi
Smaczne Potrawymąki pszennej pełnoziarnistej płaska łyżeczka soli jeden dojrzały banan około 1 kg śliwek do podania: bułka tarta, masło kokosowe, cynamon, brązowy cukier Przygotowanie: Banana zblendować Dodawać kolejno ugotowane ziemniaki obrane ze skórki i blendować Dodać sól i stopniowo mąkę, mieszając dużą łyżką, gdy mieszanie będzie szło już opornie zagnieść ciasto na gładką masę, nielepiącą się do dłoni. Śliwki umyć(...)garnku aby upewnić się że nic się nie przyklei). Gotować w możliwie dużym garnku (5 minimum) i maksymalnie na raz 6 sztuk. Ja przygotowałam knedle wieczorem, a tuż przed obiadem podsmażyłam na na oleju polałam bułką tartą, posypałam brązowym cukrem i cynamonem
greenscarfKotlety opłukałam, osuszyłam, cienko rozbiłam tłuczkiem. Z obu stron oprószyłam solą, pieprzem i ostrą papryką. Z jednej strony posypałam przyprawą pomidorową. Dostałam telefon od męża, że nie będzie na obiedzie, więc zwinęłam kotlety w ruloniki i umieściłam w próżniowo zamykanym pojemniczku i wstawiłam do lodówki. Ze względu na brak możliwości przyrządzenia ich wcześniej, kotlety przeleżały w lodówce całą dobę(...)rozgniatanie, zostawiłam płatki w całości. Szybko oprószyłam kotlety mąką, umoczyłam w roztrzepanych białkach i obkleiłam płatkami kukurydzianymi. Usmażyłam z obu stron na rumiano na rozgrzanym oleju. Podałam z ziemniakami pieczonymi w rozmarynie. A tak wyglądają moje zdobyte w jednym z konkursów próżniowo zamykane pojemniczki, z których jestem niewiarygodnie dumna. Ładne, baaaardzo praktyczne i dzięki temu często używane
Kuchenne zapiski Edytyprzepisów na zdrowe dania, które naprawdę można przygotować w kwadrans! Podzielona jest na części, z których każda dotyczy innego rodzaju posiłku: mamy więc przepisy na śniadania, drugie śniadania, obiady, desery i kolacje. Wszystkie dania Darii można zapakować do pudełek i zabrać ze sobą do pracy/szkoły :) Znajdziecie tu m.in. przepis na kanapki z pastą z wędzonego pstrąga, zupę(...)jest dzień że nie mam ochoty gotować, a jestem glodna po pracy to robię takie oto szybkie danie: Warzywa na patelnie (najlepiej lubię te z biedronki mają w sobie ziemniaki, brokuła, marchew), podsmażam na patelni, doprawiam wedle uznania (lubię używać bazylii, oregano, chili, ziół prowansalskich, soli, pieprzu). W czasie gdy warzywa się podsmażają w garnku rozpuszczam ok. łyżkę masła, dodaję
Moje Kuchenne RewelacjeBardzo dobra zupka, niby kapuśniak ale smak inny. Trudno określić smak, morele nadają słodkiego smaku. Zachęcam do wypróbowania. Synowa podsunęła mi pomysł na tą zupkę, oczywiście
Kuchnia PokoleńGdy byłam dzieckiem kapusta z grochem była moją ulubioną potrawą wigilijną. Najlepsza gotowała babcia Józia i po niej już nikomu nie udało się zaczarować mnie smakiem
Codziennik KuchennyPyszna kolacja, enchiladas z kurczakiem i chili sosem. Enchiladas to tortilla wypełniona po brzegi aromatycznym farszem i zapieczona w sosie i żółtym serze. Zapiekanki robię często
codojedzenia