Jak u Was z grzybami w tym roku? Bo co rusz słyszę, że gdzieś jest ich mnóstwo, a z drugiej strony, że nie rosną wcale... Na
Kuchnia w czekoladzieLubicie rozgrzewające, proste i szybkie jednogarnkowe potrawy? Na pewno spodoba Wam się ten przepis. Każdy poradzi sobie z przygotowaniem potrawki. Jest ona odpowiednia dla wszystkich, ponieważ
Via GustoZupka jest bardzo sycąca. Można ją wzbogacić mięsem lub pozostać tylko przy samych warzywach. Dodając mniej imbiru można sporządzić wersję dla dzieci. Mojej dwuletniej córce
Ze smakiem bez glutenudyni wyciągamy pestki, kroimy ją na niewielkie kawałki. Cebulę szatkujemy, marchew również, dodajemy czosnek i dodajemy trochę oleju-podsmażamy. Następnie dodajemy dynię oraz pokrojone na niewielkie kawałki obrane ziemniaki. Całość zalewamy wywarem i dusimy. Dusimy do momentu aż dynia będzie miękka. Ściągamy z ognia, miksujemy blenderem na gładki krem. Jak zupa jest zbyt gęsta można dodać przegotowanego mleka(...)temperaturze 200 stopni do uzyskania złotego koloru. Podczas pieczenia mieszamy grzanki by się upiekły z każdej strony. Zupę podajemy z grzankami :-) I gotowe-pyszne danie na jesienny obiad :-) Polecam i życzę smacznego
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuKolejne szybkie i bezstresowe danie na bazie sezonowych produktów. Uwielbiam! Można uzupełnić je młodą marchewką i podać na sałacie. Im więcej fantazji tym lepiej! Do przygotowania
Z Kuchni Do KuchniMaj już się kończy, ale pomysły na wiosenne dania nie mają końca. Dzisiaj polecamy Wam kolejną pachnącą wiosną zupę, której głównym składnikiem jest kalarepa. Uwaga w
Bananowe PoleZa naszymi oknami już wiosna! Chociaż ze słońcem bywa różnie, to warto nadać zielony kolor naszym codziennym potrawom. Zacznijmy od zupy kremu z pora, która rozgrzeje
Bananowe Polebyło niewiele, to coś tam jednak znaleźliśmy... Pojawiły się co prawda dopiero niedawno, ale jak to mówią lepiej późno niż wcale. Tak więc chociaż skromnie, to na na kilka obiadów się załapaliśmy. Dzisiaj polecam Wam pyszną, domową zupę grzybową, na bazie świeżych grzybów leśnych i suszonych (na szczęście tych mam duży zapas od ubiegłego roku). Zupa jest bezglutenowa, może być(...)wówczas warto jednak dodać trochę tłuszczu, np.oleju kokosowego, masła klarowanego lub oliwy z oliwek. Składniki: - 600g warzyw (w tym marchew, korzeń pietruszki, por, 2 łodygi selera naciowego) - 500g obranych ziemniaków - 300-400g świeżych (lub mrożonych) grzybów leśnych - mała garść grzybów suszonych - 400ml bulionu (dałam wywar z parzenia szynki ) - 1/2 łyżeczki suszonego tymianku - sól, świeżo mielony pieprz (do smaku
Smaczne ZdroweLubię porządny rosół, nagotowany na "prawdziwej" kurze. Niestety, po jego ugotowaniu zostaję z problemem co zrobić z kurzym mięsem, które po nawet kilkugodzinnym gotowaniu
Kuchenne zapiski EdytyDzisiaj w poniedziałkowym Ficie chciałyśmy zaprosić Was na lekką zupkę ... Być może nie jest ona tak świąteczna ale z pewnością po Świętach przyda się
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPolacy i schabowe to jak Amerykanie i stek. Pomimo, że uwielbiam steki to także cały czas kocham mięso wieprzowe. Po 25 latach życia w Polsce stało
Jem więc Jestemjednym z najbardziej popularnych sposobów na piersi kurczaka są kotlety de volaille. Mają one francuskie pochodzenie, a jego historia sięga XVIII wieku. Bardzo smaczny mięsny dodatek do obiadu, z chrupiącą panierką i delikatnym mięsem w środku. Mięso umyć, osuszyć, rozbić tłuczkiem i oprószyć solą. Połowę masła pokroić na słupki. Na każdym płacie mięsa wzdłuż dłuższego brzegu, ułożyć słupek(...)rozgrzać olej. Włożyć kotlety i smażyć na średnim ogniu po około 3-4 minuty z każdej strony, aż się ładnie zarumienią. Pod koniec smażenia dodać pozostałe masło. Podawać z ziemniakami purée lub frytkami. linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site
Świat Domowej KuchniWczoraj wróciłam z wakacji w ciągu tygodnia zaliczyliśmy góry, jeziora i morze ;) Na liczniku 1700 km, ale co to były za wakacje ;) Przywiozłam ze sobą
Aga w kuchniMięso na obiad cieszy przede wszystkim męskich członków rodziny. Dodatek warzywny cieszy mnie i mamę. Całość jest świetnym połączeniem, gdy chcemy zjeść coś pożywnego i nie poświęcać dużo czasu na przygotowanie posiłku. Składniki (6 osób) : 6 plastrów karkówki wieprzowej czerwona papryka 2 cebule przyprawa do mięsa czosnek zioła prowansalskie Wykonanie: 1. Karkówkę posypać przyprawą do mięsa. 2. Paprykę pokroić(...)rękawie do pieczenia ułożyć plastry karkówki, posypać papryką, cebulą i czosnkiem. Dodać zioła prowansalskie. 4. Piec ok. godziny w temperaturze 180 st.C. Rada: Karkówka świetnie pasuje do młodych ziemniaków przypieczonych na patelni z koperkiem i najprostszej sałatki obiadowej czyli sałaty i szczypiorku
Pasja SmakuZapraszam na pyszny krem brokułowy z grzankami . Palce lizać. Uwielbiam kremy, a ten z dodatkiem czosnku I grzanek, jest po prostu przepyszny. Polecam. Czy wiecie
Smaki Edyty