Pszenica - wady i zalety. 285składa, że pszenica jest najpopularniejszym zbożem, dlatego większość spożywanych przez nas węgli pochodzi właśnie z jej przetworów. Typowy schemat w większości domów wygląda następująco: rano biała bułka/chleb, na obiad często oczyszczony makaron, w międzyczasie wafelek lub hot dog na stacji, a na koniec jeszcze pizza na kolację (lub znów kanapki). Nie dość, że dostarczamy nadmiaru kalorii, to dodatkowo powodujemy(...)amylozy (drugiej frakcji skrobi) jest ona łatwo trawiona i podnosi poziom cukru we krwi . Amylopektyna w dużych ilościach jest zawarta nie tylko w pszenicy, ale też w owsie, ziemniakach, gryce lub...w tapioce. Szczerze mówiąc nie zauważyłam, żeby ktokolwiek panicznie bał się w/w produktów ze względu na obecność amylopektyny. I słusznie, bo nie ma powodu - czasem jest ona wręcz wskazana
Powiedz dietom nie
Mintaj w kukurydziano-ziołowym cieście 235lekkie i zdrowe, warto uwzględnić je w swoim codziennym menu, proponuję zrobić je w cieście kukurydzianym z ziołami, potrawa jest łatwa do przyrządzenia i smaczna. Polecam na piątkowy obiad, ale nie tylko. Składniki: 6 kostek mintaja Ciasto: 10 dag mąki kukurydzianej 10 dag mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 300 ml zimnej wody 1 łyżeczka mieszanki ziołowej(...)mrożone zanurzamy w cieście. Następnie kładziemy na gorący olej i smażymy na wolnym ogniu na złocisto, w trakcie smażenia polewamy dodatkowo ciastem aby panierka była grubsza . Podajemy z młodymi ziemniakami i dowolną surówką. Zapraszam również do świata aromatycznych i tanich przypraw, warto tam zajrzeć ! Klik
Wanilia i Kardamon
Pojednawczy stek wołowy z rostbefu. Hitowy obiad na niedzielę. Mało pracy a efekt wielki 185słowa do słowa ... pokłóciliśmy się jeszcze zamiast pogodzić. Niedzielnego obiadu pojednawczego nie było. Przełomowym dniem okazał się poniedziałek ;) A pyszne steki przypieczętowały zgodę między nami. Oto pomysł na fantastyczny obiad, który można wyczarować w godzinę przy małym nakładzie pracy. Składniki (dla 2 osób): 2 steki wołowe z rostbefu (równej grubości) 2 łyżeczki musztardy dijon 2 łyżki oliwy szczypta świeżo(...)rozmarynu. Doprawił ją odrobiną octu winnego i sosu Worcester - doskonałego do wołowiny. Mięsko zostało natarte marynatą i wylądowało w lodówce na ok godzinę. W tym czasie ja obrałam ziemniaki. Podgotowałam na pół miękko w bulionie i oliwie. Pokroiłam w ćwiartki, zasypałam ziołami prowansalskimi i wstawiłam do piekarnika z funkcją opiekania na ok 20 minut. Następnie przygotowałam naszą ulubioną surówkę
Kuchnia po mojemu
ŻEBERKA 137uciesze męskiej części mojej rodziny, na niedzielny obiad przygotowałam pyszne i soczyste żeberka. Robię je na kilka sposobów, ale dzisiaj te które lubię najbardziej. Mięso doprawione tylko odrobiną przypraw, oddaje swój naturalny aromat. Proste, ale jakże pyszne. SKŁADNIKI: 1 kg żeberek 3 duże cebule olej sól pieprz sos sojowy A jak to zrobić: Żeberka umyć i pokroić. Na głębokiej patelni(...)podlać wodą, dusić do miękkości, mieszając aby cebula się nie przypaliła. Doprawić solą i pieprzem. Gdy mięso z łatwością będzie odchodziło od kości, podawać. Ja do żeberek przygotowałam młode ziemniaki i surówkę z młodej kapusty
Kuchnia w opałach
Mini pizze na ziemniaczanych plackach 235pomidory garść zielonych oliwek świeża bazylia sól, pieprz koperek, natka pietruszki suszone oregano suszona papryka (z Bułgarii więc można pominąć) Surowe ziemniaki ścieramy na grubych oczkach na tarce. Do ziemniaków wbijamy jajko, dodajemy odrobinę mąki, sól pieprz, przepuszczony przez praskę czosnek, koperek, drobno pokrojoną cebulkę, natkę pietruszki i wszystko energicznie mieszamy. Nadmiar wody wyciskamy. Na blaszy wyłożonej papierem(...)ziołaitd. Ponownie wkładamy mini pizze do piekarnika i pieczemy około 15 minut, aż placuszki się usmażą a ser stopnieje. Te danie można wykonać jeśli pozostały nam placki ziemniaczane z obiadu i zwyczajnie je udekorować składnikami na pizze, albo zrobić na całej blaszy. Pycha :) mini pizze na plackach ziemniaczanych
Bon Appetit Małgorzaty
Jesienna potrawka z kurczaka 232potrawki. Chce wykorzystywać jesienne owoce i warzywa. Gotować coś, co będzie miało kolory trzeciej pory roku - mojej ulubionej. Ta potrawka świetnie się w to wpisuje. Inspiracja: Biblioteczka Poradnika Domowego: Obiad w pół godziny, s. 11. Składniki: 1 filet z kurczaka żółta i czerwona papryka pół kapusty pekińskiej 20 dag pieczarek szklanka bulionu duża cebula 3 ząbki czosnku łyżka koncentratu pomidorowego(...)pokrojoną w drobne paski kapustę pekińską. Wymieszać z koncentratem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlać bulion, doprawić do smaku i dusić pod przykryciem przez 10 minut. Podawać z ziemniakami lub ryżem
Pasja Smaku
Child time. Julia. A kisz mi stąd! 225sobie kisz zrobiłam. Z Julią Child oczywiście. Już Wam kiedyś wspominałam, że nie lubię gotować ze znanymi osobami. Przyznaję, skusiłam się razu pewnego na boulangere z ziemniaków a'la Gordon czy kukurydziany kociołek Magdy G. Szału nie było, dupy nie urwało. W niczym potrawy przyrządzane przez nas, nie ujmują smakowitości tym zrobionym przez kuchennych celebrytów(...)masą jajeczną. Powtórnie wstawiłam całość do pieczenia na 20-25min. Quiche powstało na potrzeby akcji LATO 2014 W KUCHNI Z JULIĄ CHILD zorganizowanej na Durszlaku... i na sobotni obiad
bastalena
Torta di patate-Szwajcarska zapiekanka po mojemu 233Podróże kształcą –tak słyszę przy każdej opowieści z wakacji , coś w tym jest bo z każdego regionu świata przywozimy coś nowego, czasem jest to nowe doświadczenie
Wanilia i Kardamon
Krem z kalafiora z koperkiem 141Mój tata co roku przygotowuje dla mnie pojemniczki pełne pietruszki, koperku, lubczyku. Idealnie posiekane, gotowe do wrzucenia do zupy. Mrozi zieleninę specjalnie dla mnie, by z
MojaQchnia.pl
Warzywny gulasz z wędzonym tofu 199Swego czasu nie mogłam jeść papryki, a zwłaszcza surowej, na szczęście mi przeszło i teraz jest zawsze obecna w mojej lodówce, tak samo jak wędzone tofu. Ten obiad powstał spontanicznie, tj. nie miałam pomysłu ani chęci na zakupy, więc wyciągnęłam to co miałam w lodówce i to co należało już zjeść bo by samo wkrótce wyszło z lodówki(...)coś z niczego to się rozpływają. Nawet nie miałam pomysłu jak to nazwać, go najważniejszy jest tu sos, który nazwałam gulaszem, bo będzie smakował ze wszystkim: makaronem, ryżem, kaszą, ziemniakami, pieczywem i oczywiście prosto z gara bez dodatków. Składniki na 4 porcje: 2-3 papryki (kolor dowolny) 2-3 marchewki 3-4 gałązki selera naciowego 1-2 kostki wędzonego tofu
greenscarf
Pieczona kaczka z sosem marsala 220pozbyłam zdobyczy “ochrzciła balkon na biało”. Tu i ówdzie zawirowały pióra. Wręcz pieszczotliwie masowałam kaczkę przyprawami, moja malutka… Kilka godzin w piekarniku i noworoczny obiad był gotowy. Szczęśliwego Nowego Roku 2017…Rozpoczęłam go naprawdę szczęśliwie! Pieczona kaczka Składniki: 6-8 porcji 2,2 kg oczyszczonej kaczki 1 pomarańcza 4 liście laurowe 2 łyżki chińskiej przyprawy(...)czerwone cebule 3 łyżki mąki 2 gwiazdki anyżu 100 ml marsala 500 ml bulionu z kurczaka lub wrzątku 1 pomarańcza, sok 250 ml sosu z pieczenia Dodatkowo ½ kg ziemniaków 1 duży batat 400 g brukselki pestki granatu Nasiona przypraw upraż na suchej patelni i zgnieć w moździerzu lub zmiel w młynku. Wszystkie przyprawy wymieszaj i przełóż do słoiczka. Do kaczki
codojedzenia
Zupa krem z kukurydzy – pyszny przepis ! 171Zupa krem z kukurydzy – pyszny przepis ! Zupa krem z kukurydzy. Zupa krem z kukurydzy, chodziła za mną od jakiegoś czasu, ale czekałam na tą
Kuchnia na wzgórzu
Jesienna tradycja - knedle ze śliwkami 147Gdzieś ostatnio przeczytałam zdanie, które bardzo utkwiło mi w pamięci, bo oddaje moim zdaniem kulinarny początek jesieni "jesień śliwkami się zaczyna". Jesień w mojej kuchni zaczynam
Bon appetit mon amie
PIEROGI UKRAIŃSKIE 192Pierogowa dama wraca :-) nalepiłam na 4 dni, tym razem ukraińskie. Kraków - wszystko dzięki Tobie klubokawiarnia Relaks - jestem mistrzem pierogowym. Ukraińskie pierwszy raz jadłam tym razem
pieprzny smaczek
Pierogi ruskie. 337Pierogi ruskie są daniem dość czasochłonnym. Lecz ja zdecydowanie wolę poświęcić czas na ich zrobienie, aniżeli zjeść kupne, które jakoś do mnie nie trafiają. Dla
W kuchni u Moniki