Polędwiczki przygotowałam na niedzielny obiad, wyszły bardzo smaczne i soczyste. Sos żurawinowy doskonale się łączy z mięsem, najlepiej smakują podane z opiekanymi ziemniakami oraz surówką. Składniki: 2 polędwiczki z indyka Przyprawa do indyka Zioła do drobiu Słodka papryka Sól, pieprz 2 łyżki oleju Dodatkowo: Sos żurawinowy Fanex Sposób przygotowania: Polędwiczki z indyka nacieramy przyprawami, skrapiamy olejem i wstawiamy
Bajeczna KuchniaSkładniki: 4 filety miruny u mnie mrożona 4-5 ziemniaków sałatkowych o zwartym miąższu ½ pora 1 cebula 3/4 szklanki słodkiej śmietanki 18% 2 łyżki oliwy 1
Wanilia i Kardamonczasach, gdy nie było lodówek zsiadłe mleko było stałym dodatkiem do posiłków szczególnie kuchni chłopskiej. Gospodyni przynosiła pracującym w polu obiad w dwojakach. Były to dwa połączone gliniane garnki, w jednym było zsiadłe mleko, a w drugim gotowane ziemniaki z okrasą. Dlatego w kuchni Regionalnych Smaków zsiadłe mleko nie mogło być podane inaczej niż prosto po chłopsku. Składniki
Codziennik KuchennyZazwyczaj kiedy pytam dzieci co robimy dzisiaj na obiad, pada odpowiedź ,,kurczak w majonezie''. I wlaśnie dzisiaj tak bylo :) Danie naprawde bardzo szybkie, a smakuje obłędnie
kuchnia doskimożna podać tylko z ulubioną sałatką, surówką. Ja podałam sałatkę z pomidorów i papryki przyprawioną do smaku.... Obiad inny, bo kotlety.... po prostu inne, bo z ryżem i dlatego nie ma potrzeby podawać do nich ziemniaków, czy też kaszy. Po co? Wystarczy sałatka Co o nich sądzicie? Pewnie najpierw musicie spróbować. Polecam i życzę
Kuchnia u KrysiFrittata to rodzaj pieczonego omletu z dodatkami. Frittatę można przygotować na 3 sposoby: podsmażyć na patelni wszystkie wymieszane składniki, a potem włożyć do piekarnika i piec
Anioszek w kuchniMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Brukiew – dla jednych wspomnienie dzieciństwa, dla innych wspomnienie złych czasów. Na Kujawach, skąd pochodzi moja mama i jej rodzina, … Przeczytaj
My Blueberry CornerPaprykowo – pieczarkowy pęczak Doskonałym dodatkiem do obiadu , a może nawet daniem głównym , może stać się pyszny pęczak . No tak , nie wszyscy temu przyklasną , część z
Ogrodnik w podróżyDzisiaj bardzo proste danie! Bardzo polskie i bardzo aromatyczne! Zapiekanka z ziemniaków, z porami, czosnkiem i oliwą z oliwek. Fantastyczna do zjedzenia jako danie główne na
SMYKWKUCHNIKartoflak czyli zapiekanka ziemniaczana to super propozycja na obiad lub ciepłą kolację. Kartoflak podajemy ciepłe z surówką, polane keczupem lub innym ulubionym sosem. Składniki: 1 kg ziemniaków 2 pętka ulubionej kiełbasy 20 dkg wędzonego boczku 2 jaja 2 ząbki czosnku 5 łyżek mąki sól pieprz plasterki szynki Przygotowanie: Ziemniaki umyć, obrać, zetrzeć na tarce (można na średniej wielkości oczkach albo
Smaczne PotrawySkładniki mięso mielone, 500g ziemniaki, 500g mieszanka warzyw np."Zupa wiosenna", 1 opak jabłko, 1 średnia szt cebula, 1 duża szt bulin warzywny, 1 szkl
Gotowanie moimi oczamidanie pyszne, aromatyczne i jak zwykle autorskie. Tak więc przygotowane, w specyficzny sposób, żeberka jako idealna baza do każdego obiadu - do waszego wyboru pozostają dodatki takie jak sałatka czy jak ja to mówię "zapychacz" - czyli jakieś zapiekane ziemniaki, puree z selera lub marchewek z chilli. Do przygotowania dania potrzebne będą nam: 1-1,5 kg świeżych żeberek w paskach
Kuba Gotujeprzystępna. Leczo jedliśmy już kilka razy, podobnie jak paprykę zapiekaną z różnymi farszami. Ten okazał się jednym ze smaczniejszych. :-) To obiad, który wymaga trochę uwagi, ale gwarantuję, że warto. Czy można wyobrazić sobie lepsze połączenie niż boczuś z ziemniakami i gałką muszkatołową? ;-) 4 papryki 6 średnich ziemniaków 100g boczku 100g kiełbasy 1 cebula sól, pieprz, gałka muszkatołowa 1 łyżka masła
Szefowa kuchniKto z Was lubi zapiekane w piekarniku cząstki ziemniaków ręka do góry :) No to teraz nie musicie już lecieć do sklepu i szmerać w zamrażarkach, bo
Kuchnia w czekoladziewersję gulaszu. Jest to danie bardzo uniwersalne i dające dużo możliwości, dlatego zawsze przygotowuję gulasz w ilości wystarczające na dwa obiady. Często podaję go z makaronem, ryżem, różnego rodzaju kluskami, z plackiem ziemniaczanym, a czasami dorzucam kilka ugotowanych ziemniaków i mamy pyszną, zawiesistą, rozgrzewającą zupę. Mąż nie bardzo przepada za papryką, dlatego nasz gulasz nie jest węgierski, tylko polski
Rozpustne gotowanie