ziemniak - 9653 przepisów (strona:531/644)

Cukinia nadziewana kuskusem i mielonym z indyka 207

Dusić ok. 30 minut. Wyjąć ostrożnie ,,kubeczki" cukinii. Sos zmiksować. Dodać do niego koncentrat i łyżkę oleju. Doprawić solą, cukrem, maggi. Zagotować. Podawać cukinię w sosie. Można dodatkowo podać ziemniaki z wody ale jak dla mnie jest to zbyteczne

Buniabaje w kuchni
Ziemniaczano-buraczkowa sałatka z rzodkiewką 248

Sałatka tzw. gospodarska. Gotowałam ziemniaki ( i robiłam surówkę ) na obiad . Pomyślałam, że warto zabezpieczyć sobie coś na kolację małym nakładem pracy. Zrobiłam prostą sałatkę ziemniaczaną z sosem majonezowo buraczkowym . Żeby zwiększyć jej atrakcyjność dodałam rzodkiewkę. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Jejunio inspirowane brakiem internetu 181

wyglądało jak zupa z duszonych warzyw. Zaciekawiona postanowiłam dotrzeć do przepisu. Oryginał nazywał się Aqua cotta co z tłumaczenia wyszło po prostu ,, gotowane- gotować" ( pewnie jajko).Pod spodem były ziemniaki w plastrach, pomidory, cebulka i papryka. A ,że przepis -przepisem , a mnie się spieszyło zrobiłam z tego co było pod ręką. Czas: 20 minut Składniki: garść makaronu grube rurki

Buniabaje w kuchni
Panga na sosie pomidorowo-cebulowym 167

małym gazie 20 minut. Doprawiamy do smaku przyprawami.  Na warzywach układamy rybę i podgrzewamy kilka minut tak by była ciepła i przeszła jednocześnie smakiem sosu. Podajemy z ziemniakami z wody

Buniabaje w kuchni
Placuszki z kurczaka z kiełkami fasoli mun 194

Lubię potrawy w których mięso jest połączone z warzywami tak by podawać je już bez dodatków typu kasze , ryż   czy ziemniaki. Placuszków z piersi kurczaka robię kilka wersji. Dziś postanowiłam zrobić wersję doprawioną przyprawami orientalnymi. A do tego pasowały mi kiełki fasoli mun. Są delikatne , chrupkie i doskonale łączą się z ostrymi smakami. Czas: 15 minut Składniki: 1 pojedyncza

Buniabaje w kuchni
Gołąbki z ryżem naturalnym i otrębami 152

polerowany. Dodałam też otręby żytnie , które na smak gołąbków nie wpływają a dostarczają zdrowego błonnika. Zrobiłam tez farsz z dość sporą ilością ryżu bo podaję gołąbki w sosie bez ziemniaków czy pieczywa. I jeszcze jedno- sosu nie zagęszczałam mąką ani nie dodawałam śmietany . Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Żeberka duszone z warzywami 180

być zgotowany do ok. 1,5 szklanki, a warzywa prawie rozgotowane. Doprawić do smaku dodatkową mielona papryką i pieprzem.. Podawać   z ulubionymi dodatkami- kopytkami, kaszą, knedlami, ziemniakami - co kto lubi

Buniabaje w kuchni
Halibut aromatyzowany natką 139

drugą stronę - dołożyć masło smażyć jeszcze 2 minuty. Skropić sokiem z cytryny - lekko posolić i posypać pieprzem. Podałam z sałatą z prostym dresingiem , pomidorami , ( plastrami ogórka , rzodkiewki) i ziemniakami z wody ( młode , małe ). * Mała uwaga - halibut musi być ,,gruby" bo inaczej nacinania nie wytrzyma i rozpadnie sie na kawałki

Buniabaje w kuchni
Papryki z farszem mięsno-otrębowym 177

wsypać na nie mąkę - wymieszać. Dodać koncentrat i smażyć chwilę.  Rozprowadzić śmietanką zmieszaną z bulionem. Zagotować na małym gazie. Papryki podawać ułożone na sosie same lub z ziemniakami . * Farsz jest sypki nie tak zwarty jak w gołąbkach - gdyby robiło się większą ilość to można dodać do farszu jajko , ale wg mnie nie ma takiej potrzeby

Buniabaje w kuchni
Parówki panierowane- smażone 190

naturalnym flaczku) lekko ponacinać .Panierować w jajku i bułce tartej   2 razy. Na patelni rozgrzać olej z masłem i smażyć parówki na rumiano z obu stron. Podawać z ziemniakami z wody i surówką

Buniabaje w kuchni
Pulpety z otrębami w sosie koperkowym 198

powoli wywar z gotowania zmieszany ze śmietanką. Mieszać aż zgęstnieje. Włożyć pulpety w chwilę dusić. Doprawić do smaku sokiem z cytryny , solą i cukrem. Pulpety podawać polane sosem z ziemniakami z wody i surówką. * Jak nie mamy wywaru możemy użyć takiego z kostki bulionowej lub wody z 1/2 łyżki Vegety , Jarzynki lub tego co kto używa

Buniabaje w kuchni
Sandacz w cytrusach 121

zrobiła się chrupiąca). Przed podaniem skropić sandacza cytryną lub podać kawałki cytryny obok ryby. Podałam z zestawem sałat z pomarańczowym dresingiem ( olej, sok z pomarańczy, szczypta soli ) i plastrami ziemniaków usmażonymi na rumiano. * Oczywiście oskrobany , umyty i osuszony

Buniabaje w kuchni
Kotleciki pół-drobiowe 388

razu wyjaśniam - nie jest to konieczność , a raczej świadomy wybór. Po prostu zdecydowałam, że warto spróbować zrobić kotleciki które będzie można podać z zestawem surówek bez dodatków typu ziemniaki, ryż . Miały być samodzielną potrawą samą w sobie. Z tego też powodu powinny być moim zdaniem dość mocno doprawione bo nie planowałam sosu. Postawiłam na doprawienie zioła. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Fasolka szparagowa podsmażana na wędzonce 165

zarumienić na suchej patelni mieszając . Dodać masło. Włożyć odsączoną fasolkę i smażyć przewracając delikatnie przez 5 minut tak by się lekko obrumieniła. Lekko oprószyć mielonym pieprzem. Ja podałam z ziemniakami z wody posypanymi koperkiem i maślanką

Buniabaje w kuchni
Pulpety w sosie paprykowo-pomidorowym 205

gotowania).A potem w zależności od tego co mam w domu robie sos . Na to jaki on będzie wpływa też co mam na surówkę lub z czym mam podać ( ziemniaki, kasza, kuskus, kluski). Taka średnia wypadkowa :).O tym sosie zadecydowała połówka żółtej papryki , pomidory i rozmaryn na parapecie :) Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni