ziemniak - 9653 przepisów (strona:530/644)

Łopatka w ziołach z warzywami 196

dusimy ok 10-15 min. Doprawiamy solą I pieprzem, pamiętajmy jeżeli jest za mało sosu, zawsze możemy podlać troche wody I doprawić. I łopatka gotowa. :) Do obiadu przygotowałam duszone ziemniaki z koprem I surówkę z sałaty lodowej. Życzę smacznego I miłej niedzieli

Smaki Edyty
Sałatka warzywna II 434

grilla czy też kolację :) Zaczynamy :)  Skladniki: 5-6 ziemniakow 10 marchwi 2 pietruszki 6 jaj ugotowanych na twardo kielnasa, szynka 6-8 ogorkow kiszonych majonez sol, pieprz Wykonanie: Ziemniaki, marchew, pietruszku- ugotowac w mundurkach. Wszystkie warzywa, wędliny  I jajka kroimy w kosteczkę. Doprawiamy solą I pieprzem ,mieszamy. Dobrze jest odstawić sałatkę do lodówki, najlepiej na całą

Smaki Edyty
Kurczak w marynacie musztardowo-klonowej 252

czasie kurczak jest gotowy. Wyciagamy kurczaka na talerz, a marynatę przelewamy do rondla I robimy pyszny sos. Obiad podałam z sosem musztardowo- klonowym I z pieczonymi ziemniakami. Smacznego

Smaki Edyty
Sos musztardowo-klonowy 176

musztardowo-klonowy stał się rewelacyjnym dodatkiem do dzisiejszego obiadu. Kurczak z   pieczonymi ziemniakami I sosem....mniam..mniam...palce lizać Zaczynamy: 1 musztarda Dijon-220 gr 220 ml  syropu klonowego 2 łyżki octu winnego sól, pieprz rozmaryn 200 ml śmietany 2 łyżki mąki   Wykonanie I: - z sosu po upieczonym kurczaku Sos przelewamy do rondla. Rozrabiamy resztę składników. Dodajemy

Smaki Edyty
Kurczak w sosie szparagowo-pieczarkowym 236

praskę czosnek. Pamiętajmy by odkroić ok 1-2 cm z końcówek szparagów. Sos pozostawiamy na gazie jeszcze ok 5 min, doprawiają w razie potrzeby. Obiad gotowy. :) Do sosu podałam ziemniaki Smacznego

Smaki Edyty
Wołowina i kurczak z grilla 221

czasie dodaliśmy mięso- ponieważ lubimy mięso średnio wypieczone- trzymaliśmy 8 min. Do mięs przygotawałam masło czosnkowe- przepis znajdzieci tutaj. Oraz sałatkę I upiekłam w piekarniku młode ziemniaki. Co by nie powiedzieć z grill się udał , ale z powodów ode mnie niezależnych :) - czytaj głód ...zdjeć zdecydowanie mało . Smacznego grillowania życzę

Smaki Edyty
Papryki faszerowane mięsem i Fetą 172

rozrobić z zimną wodą i wlać do sosu .Wymieszać by nie było grudek . Doprawić do smaku odrobiną miodu. Zagotować. Podawać tak jak kto lubi - z pieczywem , plackami ( jak pita) , ziemniakami. Ja podaję bez niczego tylko w sosie . * Ja podałam z tego 2 porcje   ( po 2 sztuki) na głębokich talerzach -każda porcja z 2 chochelkami   ( od zupy ) sosu .Jeszcze

Buniabaje w kuchni
Kotleciki chrzanowe z gotowanego kurczaka 397

patelni olej z masłem i ułożyć na nim kotleciki. Smażyć do zrumienienia najpierw na średnim a potem na małym gazie z obu stron ( przekładać kilka razy). Podawać   z ziemniakami puree i delikatną surówka ( kotleciki są pikantne). Ja podałam groszek konserwowy z mini marchewkami doprawiony lekko sokiem z cytryny i mix sałat kolorowych z podstawowym vinegretem

Buniabaje w kuchni
Tilapia w czerwonej marynacie 196

patelni rozgrzać kilka łyżek oleju z 2 łyżkami masła. Smażyć filety kilka minut z każdej strony(ok.3 minuty na stronę - a potem zmniejszyć gaz i dosmażyć). Podałam z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach i obsmażonymi potem po obraniu na rumiane plastry i surówka z roszponki z innymi sałatami ( skropioną delikatnym dresingiem

Buniabaje w kuchni
Tilapia w marynacie z sosu chili 156

minut.  Wyjąć i dobrze osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi. Oprószyć mąką. Rozgrzać na patelni masło z dodatkiem 2 łyżek oleju i usmażyć rybę na rumiano. Podałam z ziemniakami z wody i surówką z kiszonej kapusty z burakiem

Buniabaje w kuchni
Kurczak i warzywa w bulionie 185

potem klasycznie tzn. z makaronem ( różnego rodzaju w tym ryżowym i z naleśników), kostką z kaszy manny ( lub odmiana tego dodatku babeczkami z kaszy manny , kaszą jaglaną, polentą) , lub ziemniakami. W każdym razie jest to po prostu mocny wywar z warzyw i mięsa ( kury , kurczaka , wołowiny czy nawet wieprzowiny czy koniny) z dodatkami jedzony jako zupa. Ale czasem

Buniabaje w kuchni
,,Cukiereczek,, drobiowy z sosem chrzanowym 278

zastygły. Potem zawinięte podgrzać na parze ( starczy kilka minut) i dopiero kroić - plastry będą bardziej kształtne. *** Ze względu na obecność kaszki manny w pulpecie nie ma potrzeby podawać dodatkowo ziemniaków czy ryżu .Można zrobić jeszcze jakąś surówkę

Buniabaje w kuchni
Tilapia w cytrusach 170

mąką. Rozgrzać na patelni olej z pestek winogron i usmażyć na rumiano filety z Tilapii. Podawać skropione sokiem z pomarańczy obłożone cząstkami pomarańczy ( bez skórek). * Podaję z pieczonymi cząstkami ziemniaków a'la frytki ( Robię w ActiFry) i surówką z kiszonej kapusty z pomarańczą

Buniabaje w kuchni
Roladka z piersi z cukinią i mielonym 237

dusić 45 minut na średnim gazie ( płyn powinien odparować do objętości 3/4 szklanki). Wyjąć roladkę. Usunąć nici. Pokroić w plastry. Doprawić sos do smaku. Podawać z ryżem lub ziemniakami puree

Buniabaje w kuchni
Gotowane kawałki kurczaka w ognistej panierce 374

skrzydełka z obu stron. * Ponieważ był jeszcze przedtem rosół zdecydowałam , że podam usmażone kawałki kurczaka   tylko z mocno schłodzonym arbuzem i garstką sałaty bez dodatków typu ryż czy ziemniaki. I muszę stwierdzić , że było to dobry pomysł. Polecam jako gorącą przekąskę

Buniabaje w kuchni