ziemniak - 9653 przepisów (strona:443/644)

Gulasz z karkówki, fasoli mung i soczewicy (443 kcal) 145

Zostały mi resztki fasoli mung i soczewicy, więc zrobiłam z nich pyszny gulasz. Danie jest bardzo sycące, więc nie gotowałam dodatkowo żadnych ziemniaków czy klusek. Składniki (ok 3 porcje): 1/2 szklanki zielonej fasoli mung 1/2 czerwonej soczewicy średnia marchew 350 g karkówki 2 łyżki koncentratu pomidorowego zielona papryczka pepperoni sól, pieprz kumin, czosnek niedźwiedzi, papryka słodka Przygotowanie Fasolkę i soczewicę

e-PrzepisyKulinarne
Zrazy z szynki wieprzowej 287

mąki 1-2 łyżki śmietany 18%  Bardzo lubię zrazy. Ale zdecydowanie wolę zrazy z mięsa wieprzowego niż wołowego. Są delikatniejsze i bogatsze w smaku. Wyśmienicie smakują w towarzystwie ziemniaków i zasmażanych na maśle buraczków. Jeżeli uda nam się kupić gotowe mięso poporcjowane na zrazy, mamy problem z głowy, jeżeli nie to mięso wieprzowe należy pokroić w plastry grubości

Świat Domowej Kuchni
Słownik kuliarny: Pot pie 229

źródło: flickr.com: jeffreyww) Pot pie to amerykańska zapiekanka przyrządzona w jednym garnku. Bazą zapiekanki jest mięso: wołowina, jagnięcina, mięso z indyka lub kurczaka oraz warzywa (ziemniaki, marchewkę, groszek i fasolę). Mięso i warzywa zapieka się w cieście

WojnaNaSmaki.pl
Zapiekanka z kurczakiem na puree kukurydzianym 200

Kukurydzę odsączamy i przekładamy do naczynia, dodajemy ząbki czosnku oraz mleko. Składniki miksujemy, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Ziemniaki po ugotowaniu rozgniatamy widelcem i mieszamy z masą kukurydzianą. Dodajemy masło, śmietankę oraz pieprz. Na koniec wrzucamy posiekaną bazylię. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok. Piersi kurczaka myjemy, osuszamy, doprawiamy z obu stron solą i pieprzem. Smażymy na oliwie

Kredowe Menu
kapusta duszona postna 236

dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy na smak solą i pieprzem. Chwilkę gotujemy, by wszystkie smaki nam się "przegryzły".  7. Podajemy nasz ą  kapustę jako dodatek do obiadu (ziemniaków, kotletów) lub jemy ja, po prostu, z chlebem. SMACZNEGO

Kulinarnie z Polką na Kresach
Kurczak pieczony z mango 208

niedzielny obiad polecam kurczaka pieczonego z mango. Potrawa jest bardzo łatwa do przygotowania. Połączenie kurczaka z mango było strzałem w dziesiątkę. Kurczaka najczęściej podaję z frytkami lub pieczonymi ziemniakami.  SKŁADNIKI: 1 kurczak, 1 mango, 6 łyżek oleju, 1/2 łyżki papryki ostrej mielonej, 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej, 2 łyżeczki pieprzu, 2 łyżeczki majeranku, 1 łyżeczka soli. PRZYGOTOWANIE: 1. Mango

Tradycyjna kuchnia Kasi
Pstrąg smażony 174

zwiększyć na chwilę, żeby ryba się ładnie przypiekła (rybę obracamy tylko raz, czyli najpierw jedna strona, później kolejna). Jako że ryba jest zrobiona na tłuszczu, to polecam do obiadu ziemniaki i lekką sałatkę (zamiast frytek). Jeżeli ryba jest duża, to warto ją ponacinać, wtedy nie wymaga dłuższego smażenia. Moje rybki smażyły się łącznie około 23 minuty i były miękkie. Wypatroszone

Passions hobbies life
Stek z rekina w marynacie cytrynowo - koperkowej. 151

godzinę do lodówki.  Następnie na patelni grillowej rozgrzewamy masło  i obsmażamy stek po około 5-8 minut z każdej strony.  Podajemy z ryżem lub zapiekanymi ziemniakami oraz plasterkami cytryny. Smacznego

Symfonia smakowa
Kurczak tandori 199

wyjąć z lodówki, ułożyć na siatce. Piec w piekarniku z termoobiegiem nastawionym na 180 st. C z opcją grill od góry  przez 75 minut. Ja podałam go z ziemniakami i zasmażanymi buraczkami.Smacznego

Gosia gotuje
Pasta z tuńczyka, pieczonej papryki i awokado 167

Mamą pieczemy w piekarniku kurczaka na niedzielny obiad czy mięso do chleba, zawsze przy okazji wkładam na osobną blaszkę porcje warzyw. Są to z reguły ziemniaki, buraki,papryki i cukinie, z których można zrobić pyszne pasty i sałatki, jednocześnie oszczędzając energię. Zapraszam po przepis. Składniki: 1 dojrzałe awokado 1 czerwona papryka 2 jajka 150 g tuńczyka w oleju

Gosia gotuje
Kotlet schabowy inaczej 192

już rozgrzany położyć kotlety. Smażyć na średnim ogniu po około 4-5 minut z każdej strony. Podawać zaraz po upieczeniu. Idealnym dodatkiem do takiego kotleta będzie puree  z ziemniaków, marchewka z groszkiem i sałata z winegretem. Smacznego

Gosia gotuje
Kluski kładzione z dyni z pulpecikami w sosie warzywno - pieczarkowym 219

Kluski kładzione , to szybka i smaczna alternatywa dla kopytek , klusek śląskich czy choćby zwykłych ziemniaków. Można je zrobić z dowolnymi dodatkami, szpinakiem, serem, brokułem, czy tak jak ja z dynią.Choć na dynię sezon się  dawno skończył, zapasy działkowe umożliwiają mi cieszenie się jej smakiem nawet teraz.  Składniki na kluski: 1 szklanka mąki 1 szklanka zmiksowanej pieczonej dyni

Gosia gotuje
Kotlet paryski 342

mące, jajku i ponownie w mące.  Smażyć na gorącym oleju z dodatkiem masła po 5 minut z każdej strony. Podawać zaraz po usmażeniu np. z sałatą i ziemniakami.  Smacznego

Gosia gotuje
Dorsz w sosie tysiąca wysp 171

widokach cudownego morza. Ja dzisiaj proponuję danie nie do końca obiadowe, choć oczywiście można podać je na ciepło. Sos tysiąca wysp pasuje bowiem idealnie do grillowanych mięs, ryb, pieczonych ziemniaków czy  frytek...Serdecznie polecam. Składniki: 4 świeże filety z dorsza bez skóry ( u mnie 80 dkg) 2 jajka mąka pszenna  do panierowania przyprawa do ryb Kamis sól

Gosia gotuje
Pałki z kurczaka bejcowane miodem, musztardą i ketchupem 205

kuchenki. Piec w piekarniku z termoobiegiem nastawionym na 180 st. C z opcją grill od góry  przez 60 minut. Podawać gorące z ulubionymi dodatkami. U mnie z pieczonymi ziemniakami, sałatą i  pieczarkami  z tego  przepisu....Smacznego

Gosia gotuje