mięsa mielonego 1 cebula 1-2 marchewki mały przecier pomidorowy 2 łyżki śmietany sól,(moja mama używa Vegety, i akurat tutaj można zastosować :D), pieprz, olej kilka młodych ziemniaków świeży koperek Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size
MarciochaKucharzyObiad marzenie... idealne na lato SKŁADNIKI: 1kg młodych ziemniaczków POLSKICH 1 młody kalafior pól kostki masła 2-3 łyżki bułki tartej koperek Nie będę pisać jak gotować ziemniaki:) ale ważne by młodych nie obierać, tylko skrobać. Młode ziemniaczki najlepiej smakuje z zsiadłym mlekiem:D Smacznego
MarciochaKucharzyrazem tradycyjny obiadek :D SKŁADNIKI: 2 piersi z kurczaka 0,7 kg młodych ziemniaków kilka ogórków gruntowych śmietana sól, pieprz, koperek, bułka tarta, jajko Oczyszczone piersi kurczaka rozbić na dość cienkie kotlety. Posolić, popieprzyć a następnie obtoczyć w jajku i bułce tartej. Smażyć na niewielkiej ilości oleju do zarumienienia bułki. Podawać z młodymi ziemniaczkami i mizerią. Smacznego
MarciochaKucharzydanie chodziło za mną już od jakiegoś czasu Grecka Musaka SKŁADNIKI: 1 bakłażan 500g mięsa mielonego kilka ziemniaków koncentrat pomidorowy sos beszamelowy cebula, feta, przyprawy śródziemnomorskie, sól, pieprz Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i posiekany czosnek. Leciutko podsmażamy na małym ogniu, aby cebula zmiękła, jednocześnie nie przypalając czosnku. Następnie dodajemy mięso i rozdrabniamy
MarciochaKucharzyMenu na dziś: Zupa krem kalafiorowy SKŁADNIKI: 1 kalafior 1 ziemniak jogurt boczek sól, pieprz, gałka muszkatołowa, kurkuma, lubczyk, chilli grzanki czosnkowe Kalafior podzielić na różyczki i ugotować na parze razem z ziemniakiem.Wywaru, w którym gotował się kalafior nie wylewać! Dodać kalafior do wywaru.Zupę zmiksować z jogurtem. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową
MarciochaKucharzy300g drożdże świeże 20g ciepła woda 100ml mleko 50ml łyżeczka soli łyżeczka cukru oliwa z oliwek 500g piersi z kurczaka czerwona cebula pomidor sos tzatziki - własny frytki z ziemniaków sól, pieprz, przyprawa grecka Ciasto: Drożdże rozpuścić w 50 ml mleka i 20 ml wody, dodaję cukier i 3 łyżki mąki. Odstawić na 1/2 godziny w ciepłe miejsce
MarciochaKucharzyszklankę wody i po zagotowaniu przelać wszystko do garnka z mięsem. Dodać marchewkę, przykryć i gotować przez 1 godzinę na umiarkowanym ogniu pod przykryciem. W międzyczasie upiec ziemniaki. Odlać kilka łyżek bulionu z garnka do miski, wlewać śmietanę cały czas mieszając. Dodać jeszcze kilka łyżek bulionu a następnie przelać wszystko do garnka z królikiem. Delikatnie zagotować. Jeśli sos jest
MarciochaKucharzyłyżka masła 1 jajko bułka tarta 2-3 szklanki - wywaru jarzynowego 400ml śmietany 1 marchewka 1 pęczek - koperku sól pieprz ziemniaki Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na złoto na maśle. Wrzucić do mięsa mielonego złocistą cebulę i wymieszać. Jajko roztrzepać widelcem i dodać do mięsnej masy, doprawić solą i pieprzem, dosypać
MarciochaKucharzymięsem mielonym w pomidorach SKŁADNIKI: 2 młode kapusty 0,5kg mięsa mielonego 1 cebula pomidory z puszki 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól,lubczyk, papryka chili, pieprz, olej kilka młodych ziemniaków świeży koperek Kapustę przekroić na pół,wsadzić do dużego garnka i sparzyć wrzątkiem. Po 10 minutach odcisnąć wodę i poszatkować kapustę jak na bigos. Następnie doprawić solą (lub Vegetą
MarciochaKucharzyKlasyczny letni obiadek, pierwszy w tym roku zjedzony na tarasie:) Klasyczny obiadek: Kotlet z ziemniakami i mizerią SKŁADNIKI: 2-4 szt. sznycla wieprzowego 0,5 kg młodych ziemniaczków 2 ogórki szklarniowe koperek śmietana jajko bułka tarta Kotlety dokładnie roztłuc tłuczkiem, odwracając co jakiś czas. Grubość kotletów powinna mieć około 5 mm. Oprószyć mięso solą i pieprzem, odstawić. Jajko dobrze
MarciochaKucharzyTaka domowa wersja modnego pieczonego kurczaka w worku Pieczone udko z kurczaka SKŁADNIKI: 2 udka kurczaka kilka ziemniaków rozmaryn sól, oregano,papryka, pieprz, czosnek, lubczyk, oliwa rękaw (worek do pieczenia) surówka: pomidory malinowe z cebulą w śmietanie :P Marynatę zrobić z mieszanki przypraw i oleju lub oliwy Mięso umyć i osuszyć. Włożyć do marynaty i dokładnie wymieszać, by oblepiła całe
MarciochaKucharzyPrawie klasyczna. W wykonaniu mojego męża, który twierdzi, że jabłko pasuje do majonezu:) I się nie mylił! SKŁADNIKI: 3 marchewki, 3 ziemniaki, 2 pietruszki, 1/4 dużego selera, 3 ogórki kiszone, 1 cebula czerwona, 3 jajka, 1 jabłko, 1 puszka kukurydzy (może być ze słoika) 1 puszka zielonego groszu (może być ze słoika) 1 łyżka musztardy, 2, 3 łyżki majonezu, sól
MarciochaKucharzymasło Purée kalafiorowo- marchewkowe- selerowe: kalafiora podzielić na różyczki, marchewki i seler obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Ugotować do miękkości na parze. Dodać masło i rozgnieść praską do ziemniaków, w razie potrzeby doprawić . Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz, włożyć pokrojoną w kostkę cebule, dodać szczyptę soli i szczyptę cukru, mieszając smażyć przez około
MarciochaKucharzyczegoś takiego jak spaghetti bolognese. Bolognese to sos wywodzący się z włoskiego miasta Bolonia. Sos podaje się tradycyjnie z szerokimi wstążkami tagliatelle lub używa do klusek, polenty lub ziemniaków. Sekretem dobrego sosu jest długie gotowanie, ale my pokażemy wam, że nie trzeba na pyszny sos czekać 5h. Potrzebujemy: makaron – my użyliśmy nieortodoksyjnych Gramigna 53, cudownych, poskręcanych rurek mieloną wołowinę
ladykitchenplastry i wrzucamy do sosu. Gotujemy jeszcze ok. 5 minut, żeby smaki się połączyły, na koniec dodajemy gęstą śmietankę, możemy dodać posiekany koperek i już nie gotujemy. Podajemy z ziemniakami z wody oraz buraczkami, surówką, marchewką czy też innym dodatkiem. Smacznego! The post Ozorki w sosie chrzanowym appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię