ziemniak - 9653 przepisów (strona:430/644)

Roladki wieprzowe z mozzarellą i suszonymi pomidorami 199

mlekiem i bułce tartej.  Smażymy na rumiano na maśle klarownym z każdej ze stron. Upieczone odkładamy do garnka i przykrywamy pokrywką, aby spokojnie doszły.  Podajemy z ziemniakami, pure, ulubioną sałatką.  Jakość pomidorów suszonych jest bardzo ważna, dlatego też z braku własnoręcznie przygotowanych postawiłam na markę Ponti. Ten wybór mnie nie zawiódł

Malinowe Pocałunki
Pizza bez mąki na brokułowym spodzie z otrębami i mozzarellą 192

paczka oliwek  - ser żółty  - kilka listków bazylii  - przyprawy ( oregano, bazylia, majeranek, tymianek, kolendra, suszony czosnek, kurkuma) - sól, pieprz Przygotowanie: Brokuł ugotować, następnie ubić go ubijaczką do ziemniaków, następnie jak trochę ostygnie dodać mozzarellę, jajko, otręby oraz przyprawy, ułożyć na blachę i piec ok 20-25 minut w temperaturze 200 stopni, aż zacznie się przyrumieniać. Pomidory wymieszać

zdrowa vege kuchnia
Bitki Wieprzowe (Bitki ze Schabu) 316

laurowe, pieprz, ziele angielskie i drobno posiekany czosnek. Wszystko dusimy na niedużym ogniu przez minimum 70 minut. W razie konieczności możemy dolać większej ilości wody. Gotowe bitki podajemy z ziemniakami w dowolnej postaci oraz ulubionymi sałatkami. Moje posty

Słodka Strona
Klopsiki wieprzowe w sosie koperkowo - warzywnym 144

wczoraj na kolację chłopaki zażyczyli sobie kanapki z jajkiem i rano będą na zakupach zapomniałam kupić kolejne. Dobrze, że sklep blisko. Klopsiki ach wiadomo, domowe najlepsze. Do tego ziemniaki i suróweczka i danie jak marzenie. Proste a jakie smaczne. Klopsiki podane na talerzy z serii New Hollis Gold od Porcelana Bogucice Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
BARSZCZ CZERNICHOWSKI 228

szynki lub łopatki gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego  ok. 30 minut. Następnie  wyjmujemy i kroimy w kostkę . Kapustę szatkujemy. Ziemniaki, pietruszkę i marchewkę kroimy w słupki.  Warzywa przekładamy do garnka z wywarem mięsnym, który uzupełniamy wodą i gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut (nie powinny być rozgotowane). Na patelni

Walijskie Pichcenie
Panierowane baranie jądra 213

panierce. Jeśli o mnie chodzi, ta wersja baranich jąder bardziej mi smakowała. Są to po prostu niewielkie kotleciki, bardzo delikatne i smaczne. Ja jako dodatek do kotlecików zrobiłam smażone ziemniaki. Składniki: 2 baranie jądra mleko do namoczenia jąder jajko do panierowania bułka tarta do panierowania olej do smażenia sól pieprz Wykonanie: Jądra umyć i zdjąć z nich skórę a następnie

Mama Gotuje
Pulpety w sosie pomidorowo - cebulowym 268

lubi domowe obiadki? Zapraszamy na pulpeciki wieprzowe w sosie pomidorowym. Idealny pomysł na obiad. Podać je możemy z ziemniakami jak i z kaszą. Przygotowanie proste i szybkie a całość smaczna.  Dodatkowym atutem jest fakt, że pulpeciki świetnie nadają się do odgrzewania nawet następnego dnia ....  Pulpety w sosie pomidorowo - cebulowym  SKŁADNIKI: pulpety

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kurczak z salsą i mozzarellą 408

patelni rozgrzać oliwę. Kurczaka usmażyć z jednej strony, następnie przekręcić, polać salsą i posypać kawałkami mozzarelli. Smażyć pod przykryciem jeszcze kilka minut. Posypać pokrojonymi listkami świeżej bazylii. Podawać z ziemniakami lub ryżem i ulubioną surówką

Bullio
Mielony smak dzieciństwa z suszonym pomidorem. 165

przedszkolu (może nie każdy ma tak dobre wspomnienia jeśli chodzi o kuchnię przedszkolną). Jednak my wszyscy chodziliśmy do jednego przedszkola, gdzie mielone były przepyszne (gorzej już z kleistymi ziemniakami, ale nie o tym mowa). Kiedy pierwszy raz zrobiłam je sama Mąż był po prostu zawiedziony. Chyba spodziewał się, że zrobię identyczne "dzieło" jak teściowa. Od tej pory rzadko robię "mieleniaki

Kuchnia po mojemu
Jajko, placek ziemniaczany i parówka, czyli obiad po studencku - bez gotowania. 135

niezbyt zdrowy, bo smażony ale za to jaki smaczny, szybki i bezproblemowy. I na upartego to mogę twierdzić, że wartościowy - bogaty w białko jaja kurzego i witaminy zawarte w ziemniaku ;) W każdym razie obiad powstał w 5 minut, był pyszny, a do zmywania mam jedną patelnię i talerz

Kuchnia po mojemu
Kluski łyżką kładzione z mąki pełnoziarnistej - idealne do gulaszu, klopsów i mięs duszonych 261

używam miarek. Mąkę sypię do miski prosto z torebki. Po wymieszaniu z jajami, wodą reguluję gęstość ciasta - a mąką jego ilość. Moja Mama do tego typu klusków dodawała jeszcze ziemniaki. Teraz ich już nie przyrządza jako, że nie są zgodne z jej dietą. Na zdjęciu powyżej prezentuję pożądaną konsystencję ciasta.  Kluski wrzucam na osolony wrzątek z odrobiną oleju, "odcinając

Kuchnia po mojemu
Potrawka z kurczaka (indyka) de luxe 226

trzeba coś zdrowszego upichcić. Żeby nie wracać do traumatycznych wspomnień "diety eliminacyjnej", która w moim przypadku skończyła się na wyeliminowaniu prawie wszystkiego (oprócz gotowanego mięsa, marchewki, buraków i ziemniaków) - tym razem potrawkę przyrządziłam zupełnie inaczej. Składniki: 1 udko (ćwiartka) z kurczaka 1 golonka z indyka 10-15 dag fasolki szparagowej (najlepiej obu kolorów) 1 mała marchewka 1/2 papryki żółtej

Kuchnia po mojemu
Pierś z kurczaka a'la befsztyk 119

samym tłuszczu układam kotlety. Okładam je cebulą, a patelnię przykrywam. Smażę bez odwracania (kilka minut przeważnie wystarczy - w zależności od grubości kotletów). Doskonale smakują z gotowanymi ziemniakami i ulubioną surówką . Na zdjęciu z pyzami produkcji mojej Mamy - też pysznie się komponuje. W ten sposób mięso można przygotować prawie bez użycia tłuszczu (tyle co do cebuli, a potem podlać odrobiną wody

Kuchnia po mojemu
Żeberka pieczone w coli a'la barbecue + rumiane ziemniaczki i surówka z pekińskiej. Idealny obiad na weekend 153

przykrycia w wysokiej temperaturze (ok 200 stopni, funkcja opiekania). Żeberka obrałam z kości. Mięsko przed samym podaniem podsmażyłam w sosie własnym na patelni - dlatego, że piekarnik miałam zajęty pieczonymi ziemniakami, z którymi podałam żeberka. Obiad dopełniła surówka z kapusty pekińskiej w wariancie z papryką. Efekt przeszedł oczekiwania - nie tylko moje z resztą. Mąż był zachwycony, a że za żeberkami

Kuchnia po mojemu
Część druga jesiennej dygresji - ciepłe barwy w obiektywie 167

uwielbiam grzybobrania. Generalnie uwielbiam w ten sposób spędzać czas. Nauczyli mnie tego Rodzice. To z nimi i Siostrą odbywałam pierwsze wielogodzinne, piesze wycieczki po okolicznych lasach. Były ogniska, pieczone ziemniaki, zbieranie kolorowych liści, grzybów, jagód, borówek czy tam poziomek - wszystkiego co piękne w lesie o różnych porach roku. A teraz? Taka już jestem stara, że własne dziecko do lasu zabieram

Kuchnia po mojemu