jest taka nieco odchudzona wersja obiadowa :) Z powodzeniem możemy je podać na uroczysty niedzielny obiad lub świąteczne przyjęcie. Ja podałam z sosem z pieczonej papryki z fetą i ziemniakami. Składniki: 1/2 kg schabu wieprzowego bez kości 1/2 papryki czerwonej 1/3 kostki sera feta półtłustego (90g) kilka suszonych pomidorów z oleju Przyprawy: sól pieprz bazylia papryka słodka mielona czosnek granulowany Dodatkowo
Kolorowy Przepisownikgotowałam komosę częściej, zazwyczaj z pieczarkami z patelni i świeżym szpinakiem , które to połączenie smakuje mi bardzo. Niestety, moim dzieciom już nie tak bardzo, więc komosa została wypchnięta przez ziemniaki (nawiasem mówiąc, który jest w nawiasie, prawie kompletne źródło białek, w tym egzogennych, w tym lizyny ). Czasem ugotowałam komosę czarną lub czerwoną do jakiejś sałatki ale ogólnie używałam jej znacznie
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEposmarowałam majonezem i oblałam kethupem. Czynność powtórzyłam. Wierzch posypałam resztą cebuli i żółtym serem. Wlałam 1/2 szklanki wody. Piekłam w temp. 190 stopni przez 1 godzinę. Podawałam z pieczonymi ziemniakami
Darcia w kuchniZapraszam na bardzo pysznego, mięciutkiego i aromatycznego kurczaka. Dobry do ziemniaków, kasz czy ryżu a dodatki wedle własnych upodobań. Ja podałam smażone ogórki świeże [ klik ] Kurczak po marokańsku. Składniki: 2 uda z kurczaka 2 łyżki przyprawy marokańskiej kasza kuskus wedle uznania olej rzepakowy do smażenia
Moje Małe Czarowaniekostkę, zalewamy jogurtem naturalnym (ok. 150 mg) i dodajemy obrany oraz starty korzeń imbiru. Odstawiamy. Czas na paprykę! Dla chętnych - również proponuję ją obrać (ja stosuję zwykłą obieraczkę do ziemniaków - DA SIĘ). Po usunięciu pestek i tzw. "środka" papryki kroimy wzdłuż na paski. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Myślę, że czas na gotowanie :) Do nagrzanej patelni (garnka
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!sobą ukrywać żywność genetycznie modyfikowaną (niecertyfikowane uprawy kukurydzy, ryżu czy soi). Bezpieczniej (i zdecydowanie drożej) kupować je z upraw typu BIO. Mąka ziemniaczana – powstaje w procesie pozyskiwania z ziemniaków skrobi, która stanowi aż 85% tego produktu. Wykorzystywana najczęściej do zagęszczania sosów i zup, do klusek ziemniaczanych (pyzy), kisielu, budyniu. Użyta w słodkich ciastach sprawia, że mają bardziej równomierną ale zbitą
Karo in the Kitchenużyłam komosy ryżowej. Część z Was na pewno dobrze ją zna, ale tym, którzy jeszcze nie próbowali mogę powiedzieć, że naprawdę warto. Od czasu do czasu, zamiast ryżu czy ziemniaków sprawdzi się świetnie (szczególnie w zupach). Wzbogacamy wtedy posiłek w spore ilości miedzi, wapnia, fosforu czy manganu . Dodatkowo w komosie znajdziemy bardzo silne antyoksydanty i zdrowe kwasy tłuszczowe
Powiedz dietom niesmak. Kawosz też człowiek - jeść musi Po degustacji kaw Gniazdo przygotowało nam prawdziwą niespodziankę - mogliśmy spróbować wybranych pozycji z ich menu. Podano nam między innymi pikantny krem z ziemniaków z chorizo, dwa rodzaje chrupiących sałat, różne kompozycje nietuzinkowych bajgli i dziesięć (tak dziesięć!) pysznych ciast własnego wypieku. Prawdziwa uczta! Dla takich chwil stanowczo warto być blogerem! Podczas tego niebotycznego obżarstwa
Food SquareOdwieczny poniedziałkowy dylemat - co zrobić z mięsem z rosołu? Ja najczęściej robię potrawkę, nadziewam naleśniki, a jeśli mam akurat ugotowane ziemniaki to robię ziemniaczane krokieciki , byczki lub nadziewane kluseczki . Ale tym razem naleciało mnie na paszteciki - żeby nie było nudno i zwyczajnie dodałam paprykę, kukurydzę i pikantny sos meksykański. Czy muszę zapewniać, że było pysznie? Paszteciki te stanowią nie tylko
Kto ugości moich gości?koniec zupa jeszcze w garnku została posypana koperkiem. Po ugotowaniu i zdjęciu z palnika, posypać koperkiem – można jeszcze w garnku, lub bezpośrednio na talerzach . Podawać z gotowanymi na sypko ziemniakami, posypanymi podsmażoną na maśle cebulką lub skwareczkami ze słoninki. Smacznego
Grunt to przepis!coś jednak robić :) i nawet ostatnio pierogi mi się zachciało ulepić, i o dziwo dość ładne wyszły, jak już dawno takich nie zrobiłam :) żytnie pierogi z nadzieniem ziemniaki curry, z mleczkiem kokosowym cukiniowe gofry z burakiem smażonym w miodzie z tymiankiem pieczone kotlety z tofu, fasoli i dyni z masłem orzechowym pieczone kotlety fasola-dynia
More food, love and dreamscytryny ( nie jest to konieczne ) Podobno cytryna wzbogaca smak ryby Wstawić naczynie do nagrzanego piekarnika do 200 C i zapiekać 12-15 minut. Podawać z pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami. Smacznego
Kuchnia PokoleńPolecam przepis na udka i skrzydełka pieczone wraz z ziemniakami w piekarniku
Ugotujmy Cośdorzucamy ok. 2 łyżki masła i rozprowadzamy w sosie aby uzyskać aksamitna powłoczkę. Dodatki. Może to być nasza ulubiona kasza, domowy makaron typu fettuccine albo po prostu młode ziemniaki podsmażane na oliwie ze szczypiorkiem oraz świeżą fasolką gotowaną i podsmażoną na maśle. A gdyby to zjeść z pieczywem? A dlaczegóż by nie? Porwać w rękach chrupiąca bagietkę i wytarzać
Right Behind The Kitchenwarstewce i dosłownie po chwilce z każdej strony. W międzyczasie, tuż po tym, jak gołąbki z jarmużem zaczęły przeistaczać się w kotlety z ryżu i jarmużu, wrzuciłam szybko ziemniaki do piekarnika, żeby coś do tych kotletów mieć, a do miski pokroiłam pomidory, wymieszałam z roszponką, posoliłam i już była sałatka. Tak oto czasem wygląda moje gotowanie, kiedy
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE