potrawy, które można przygotować z wyprzedzeniem i podzielić na większa liczbę biesiadników. Tak jest w przypadku pieczonego drobiu, wcześniej odkoszczonego i nadzianego dowolnym farszem. Może być mięsny, z kaszy, ziemniaków lub, jak u mnie dzisiaj, z ryżem i dodatkami czyniącymi z niego egzemplarz nieco włoski. Dzisiejszy wymaga przygotowania: - 1 sporego kurczaka
I tu będę miała takie tepancernika, w starciu z św Mikołajem lub kiedy przechodzi okres skórzanych spodni i czuje się jak cowboy? – Tutaj na przyjęciu przebija wszystko. Pojawia się w ogromnym przebraniu ziemniaka (choć Joey twierdzi, że jako kupa) z durszlakiem na głowie. Drodzy Państwo przed Wami Spud-nik. Mimo, że widziałam ten odcinek z tysiąc razy, Ross zawsze mnie rozbawi do łez. źródło
Pink Envelopedodajemy zahartowaną śmietanę. Aby zagęścić nasz sos robimy zasmażkę z mąki pszennej(około 2 łyżki i 30 g masła). Gotujemy jeszcze około 10 minut. Podajemy z kaszą jaglaną lub ziemniakami. Smacznego :) #Ambition
Moje-pitraszenieoregano i solą, jeśli trzeba. Sos pomidorowy: Do garnka wlać łyżkę oleju. Cebulę posiekać w kostkę, zeszklić na oleju. Dodać pomidory, a gdy trochę zmiękną zgnieść je tłuczkiem do ziemniaków. Dodać ocet winny, szczyptę cynamonu i cukier. Gotować bez przykrycia 20 minut, aż spora część płynu odparuje. Na końcu dodać bazylię i przyprawić szczyptą soli. Przygotowanie roladek: Piekarnik nagrzać
Posadzone i zjedzonesmakowych, to jest bardziej wyrafinowana wersja kotleta mielonego. Jej zaletą jest niska cena i prostota wykonania. Bardzo dobrze też smakuje, zarówno na ciepło pokrojona w grube plastry podana z ziemniakami sosem na obiad, jak i na zimno na kanapkach pokrojona w cienkie plastry. Pieczeń rzymską można upiec w foremce lub bez, szczelnie zawiniętą w folię aluminiową. Polecam jednak pieczenie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętłuszczu. Następnie wrzucam je do ciepłego sosu i lekko podgrzewam całość. Swoje neapolitańskie pulpeciki podałam z makaronem spaghetti, ale możecie wybrać swój ulubiony rodzaj. Świetnie sprawdzą się też z ziemniakami, dla tych, którzy za makaronem nie przepadają (a są tacy!). Pulpeciki są bardzo aromatyczne, delikatne i pełne ciągnącego się sera! Dodatek parmezanu sprawia, że mają chrupiącą skorupkę i ciężko się
Cooking Monsterwywaru całość pogotuj chwilę na małym palniku bez zamykania garnka powstały sos dopraw do smaku do gotowego sosu dodaj bitki i chwilkę podgrzewaj bez zamykania garnka serwuj z gotowanymi ziemniakami lub purée ziemniaczanym oraz z ulubioną surówką np. z kiszonej kapusty Podsmażona wołowina z podsmażoną cebulką z szybkowarze. Wołowina zalana gorącą wodą zaraz przed gotowaniem. Bitki wołowe zaraz
Szybko Szybkowarkolejny wpis z serii porady, który przyda się, gdy nie macie ochoty na tradycyjny obiad, czyli zupę, a na drugie danie ziemniaki, mięso i surówka. Czasami po prostu nie mamy ochoty na taki zestaw i chcemy zjeść coś szybko i inaczej niż zwykle. Dziś przedstawię Wam kilka propozycji, które są mniej pracochłonne niż przygotowanie 2-daniowego obiadu
Cooking Monsterochotę. Natkę pietruszki czy koperek myję, a następnie owijam w wilgotny ręcznik papierowy i wkładam do lodówki na odpowiednią półkę. Dzięki temu mam zioła na kilka dni. Z resztek ziemniaków robię kluski śląskie lub kotlety ziemniaczane z farszem lub bez. Do tego sos pomidorowy. Z marchewki, pietruszki i selera dodając ugotowaną czerwoną soczewicę powstają pyszne pasztety wegetariańskie. Nie mówiąc już
AZgotuj!owocowe i często naznaczone miłymi wspomnieniami dzieciństwa :) Dziś też będzie o tym rodzaju napoju, jednak w zupełnie innej odsłonie! Spędzając rodzinnie kilka dni na wielkopolskiej wsi, trafiliśmy na Festyn Ziemniaka. Do wyboru były 3 potrawy obiadowe i do każdej z nich była podawana szklanka kompotu. I to zupełnie niezwyczajnego! Kiedy tylko wróciliśmy z objadania się ziemniaczanymi rarytasami, pognałam w podskokach
Kuchnia w Słońcu Skąpanafajnie było kolejne popołudnie spędzić w takim gronie na świeżym powietrzu. Dzieciaki się zdrowo umorusały, a i my rodzice - mieliśmy chwile, żeby pogadać i się pośmiać. A pomysł z ziemniakami i masełkiem czosnkowym no to już mistrzostwo świata Droga Ewuniu :) Nawet moje pizzerinki wypiekane przez kilka godzin nie przebiły tej jesiennej prostoty smaku. Podsumowując - nie ma jak to urodziny
Kuchnia po mojemukolejny wpis z serii porady, który przyda się, gdy nie macie ochoty na tradycyjny obiad, czyli zupę, a na drugie danie ziemniaki, mięso i surówka. Czasami po prostu nie mamy ochoty na taki zestaw i chcemy zjeść coś szybko i inaczej niż zwykle. Dziś przedstawię Wam kilka propozycji, które są mniej pracochłonne niż przygotowanie 2-daniowego obiadu
Cooking Monsterdodajemy całe i również raczej słodkie jabłka, które będą idealnym dodatkiem do tak przygotowanego mięsa i sosu. Nie od rzeczy byłoby także upieczenie razem z nim sporej garści niewielkich ziemniaków. Z takimi dodatkami boczek najlepiej będzie podać od razu na gorąco, ale nie ma przeszkód, aby wystąpił później również w charakterze zimnej przystawki. Boczek pieczony w piwie
Kulinarna PokusaCzarnego. Niezwykłych frytek z białym serem - okazały się naprawdę wyborne, ser sirene nadał im nie tylko słonego posmaku, ale i delikatnej konsystencji, która w połączeniu z chrupkimi ziemniakami była kulinarnym orgazmem. ostrych grillowanych papryczek - niestety nie podołaliśmy, chociaż lubimy ostre smaki, to tutaj przegraliśmy z bułgarską papryką. :) Deser? Nie był już potrzebny i nawet nie mieliśmy
Cooking MonsterStudzimy, wyskrobujemy miąższ ze skórki i blendujemy – w malakserze, blenderze kielichowym, łapką blendera immersyjnego. Jeśli dynia po upieczeniu jest bardzo sucha (jak moja – na wiór, prawie jak ziemniaki!) dodajemy podczas miksowania odrobinę przegotowanej wody – puree powinno być lekko wilgotne, w żadnym wypadku nie powinno podchodzić wodą. Zużyłam około 60ml wody na każdy słoik. Jeśli z kolei dynia
Karo in the Kitchen