Jako dodatek do dzisiejszego obiadu proponuję puree ziemniaczano – groszkowe. To tak dla urozmaicenia posiłku. Potrawa szybka, prosta a jednak inna niż zwykle. Składniki: Ugotowane ziemniaki Groszek konserwowy z puszki Masło Sól Chili Wykonanie: Groszek konserwowy miksujemy i przekładamy do ugotowanych ziemniaków. Dodajemy masło 1 -2 łyżki. Przyprawiamy solą i chili. Wyrabiamy tłuczkiem na jednolitą masę. Podajemy jako dodatek do mięsa
Smaki Ewyholenderskim ( oba przepisy prezentowane na blogu ) a dzisiaj przetworzymy te „mniej lepsze” części szparagów. Składniki: Pęczek białych szparagów bez główek 3 pory 2 marchewki Pietruszka Kawałek selera 3 – 4 ziemniaki 2 łyżki masła Słodka śmietana 18% Sól Pieprz biały 2 -2 ½ l wody Wykonanie: Do osolonej wody dodajemy marchew, ziemniaki, seler i obrane, pokrojone szparagi. Na patelni z masłem podduszamy
Smaki Ewyzapewniam, że nie ostatni. Pogoda sprzyja ku temu aby rozsmakować się w chłodnych zupach. Ten jest przepyszny. Składniki: Białe części 3 dużych porów 5 łodyg selera naciowego 4 średnie ziemniaki 2 łyżki masła 1 szklanka gęstej śmietany 12 lub 18% 1 łyżka maggi 1 l bulionu warzywnego ( możne być z kostki ) 2 łyżki posiekanego szczypiorku Sól Pieprz Wykonanie: Umyte pory(...)łodygi selera drobno kroimy. Dusimy na maśle z dodatkiem kilku łyżek bulionu. Około 15 minut. Ziemniaki kroimy w małą kostkę, dodajemy do uduszonych porów. Wlewamy pozostałą część bulionu oraz maggi oraz solimy. Gotujemy powoli dalej przez 15 minut ( pod przykryciem ). Po ugotowaniu odstawiamy do przestygnięcia. Przestygniętą zupę miksujemy, dodajemy śmietanę. Mieszamy, doprawiamy do smaku solą o pieprzem. Schładzamy w lodówce
Smaki Ewyinteresująca zupa i do tego smaczna. Koniecznie spróbujcie. 1 główka sałaty masłowej 100 gram boczku wędzonego parzonego 1 mały por 3 łodygi selera naciowego 1 l wody 4 średnie ziemniaki 2 łyżki masła 1 szklanka jogurtu 1 ½ łyżki octu spirytusowego Sól Pieprz Gałka muszkatołowa Maggi 2 ząbki czosnku Wykonanie: Boczek kroimy na mniejsze kawałki obsmażamy, ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę
Smaki EwyUpały nie odpuszczają, a ma być jeszcze cieplej. Chłodna zupa jest więc jak najbardziej na miejscu. Składniki: 1 średni por Seler naciowy ( około 12 łodyg ) 1 cebula 1 duży ziemniak ½ l bulionu lub wody 2 łyżki masła klarowanego Sól Szczypta pieprzu cayenne Wykonanie: Pora porządnie myjemy, kroimy na plasterki razem z selerem. Na wysoką patelnię lub garnek wykładamy masło(...)Dodajemy posiekaną cebulę, seler naciowy i pora, szklimy około 10 minut. Następnie dodajemy pokrojony w kostkę ziemniak i podlewamy bulionem. Przyprawiamy dodatkowo szczypta pieprzu cayenne. Dusimy pod przykryciem do miękkości. Gotową zupę miksujemy i przecieramy przez sito. Ewentualnie doprawiamy solą. Podajemy po schłodzeniu. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function
Smaki Ewypowinna być przygotowana w garnku lub na patelni o grubym dnie, aby potrawa smażono-duszona "dojrzewała" na małym ogniu. Składniki 1 kg bakłażanów 500 g pomidorów malinowych 400 g ziemniaków 300 g cebuli 150 g oleju po kilka gałązek zieleniny : bazylii, natki pietruszki, kolendry 4 ząbki czosnku 6 czerwonych papryk sól pieprz Przygotowanie Bakłażany po umyciu pokroiłem w pół talarki(...)odstawiłem na około godzinę, potem odcisnąłem z nich płyn. Cebulę pokrojoną w krążki podsmażyłem na oliwie w garnku o grubym dnie. Na cebuli ułożyłem pokrojoną w paski paprykę i ziemniaki pokrojone w kostkę. Poddusiłem. Następnie dodałem bakłażany. Dusiłem do miękkości warzyw. Na koniec dodałem pokrojone i obrane ze skórki pomidory, drobno posiekaną zieleninę i czosnek. Doprawiłem solą i pieprzem. Dusiłem
R'n'G Kitchenzalegał mi brokuł, więc nie wiedziałam jak go wykorzystać. Szybkim i prostym sposobem jest po prostu zupa..! Składniki: 1 brokuł 1/2 średniej marchewki 1/4 pietruszki plaster selera 1 średni ziemniak susz warzywny przyprawy: pieprz, warzywko, liść laurowy, 2 ziela angielskie 2 skrzydełka z kurczaka woda Sposób przygotowania: Do garnka wlewamy wodę i czekamy, aż się zagotuję. Wrzucamy skrzydełka i gotujemy(...)jeszcze 3-4 minuty. Następnie dodajemy obrane, umyte warzywa: marchewkę, pietruszkę, selera i ziemniaka. Gotujemy ok. 5 minut. Kolejno dodajemy umytego i podzielonego na mniejsze różyczki brokuła. Pod koniec gotowania dodajemy wszystkie przyprawy. Smacznego
Truskawkowa Fiestaśmietany zamienia się w prawdziwy raj dla podniebienia. Z kurek możecie przygotować też pyszny sos . Składniki (na średni garnek): 500 g kurek 1 średniej wielkości cebula 15 młodych ziemniaków 1 spory pęczek koperku włoszczyzna (3 marchewki, 2 pietruszki z nacią, 1 seler z nacią) 2 liście laurowe pieprz i sól do smaku 1 mały kubek śmietany 18 proc(...)gotował się wywar z warzyw, oczyszczone i umyte kurki poddusić na maśle z odrobiną cukru (kilka minut wystarczy). Ugotowaną włoszczyznę wyjąć z garnka, a w jej miejsce dodać obrane ziemniaki i gotować dalej, aż będą miękkie. Wyjętą z garnka cebulę przestudzić, drobno pokroić i dodać z powrotem do zupy. Dodać podduszone kurki i gotować jeszcze 10 minut, po czym garnek
W SMAKwywar mięsny 1,5 L · ziemniaki 5-6 szt · czosnek 5-6 ząbków · tłuszcz · mąka pszenna 1-2 łyżki · keczup 2-3 łyżki · natka pietruszki · sól · czarny pieprz mielony · imbir mielony · gałka muszkatołowa mielona Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w paseczki (jak zapałki), zalać wywarem, ugotować. Czosnek obrać, podsmażyć na tłuszczu, dodać mąkę, lekko zrumienić, połączyć z zupą oraz
Camilla w kuchniSkładniki : 3 kolorowe papryki wędzona pierś kurczaka- u mnie udko, bo piersi nie znalazłam 3 ogórki kiszone 3 ziemniaki ugotowane w mundurkach cebula Przygotowanie: Umyte papryki kroimy w kostkę, mięso podobnie Tak też postępujemy z ziemniakami, cebulą i ogórkami ( te po pokrojeniu zawsze odciskam na sicie) Wszystkie składniki mieszamy i polewamy sosem. Składniki na sos : 4 łyżki oliwy
Proste Potrawyktóre wykorzystałam do zrobienia pysznych knedli. Jako że moje śliwki były dość duże z podanych składników wyszło mi ok 10 szt. całkiem sporych knedli. Składniki: ok 300 g ugotowanych ziemniaków 120 g półtłustego twarogu 1 jajko 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej ok 3-4 łyżki mąki pszennej śliwki Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę bądź rozdrabniamy blenderem, dodajemy twaróg i jeszcze
Słodka Kraina Wypiekówwracam. Sposób przygotowania gwarantuje, że mięso jest soczyste, a skórka chrupiąca. Jest to dobra alternatywa dla kurczaka z rożna, a może nawet i lepsza. Kurczaka możemy podać z pieczonymi ziemniakami i warzywami, frytkami belgijskimi , pieczywem, czy też ryżem i surówką. U mnie dodatkiem były pieczone ziemniaki i warzywa oraz sałatka z mini groszku. Sceptykom zaręczam, że w gotowym kurczaku
mojewypiekiinietylkoktórej gotuję z przyjemnością. Dzisiejsza zupa - krem to połączenie warzyw z serem, podane z grzankami są pyszną kompozycją. Zupa krem ziemniaczano pietruszkowy SKŁADNIKI : 3-4 średnie młode ziemniaki 3-4 młode pietruszki 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 800 ml bulionu warzywnego 100 g serka topionego gouda pieprz biały do smaku 1 szczypta gałki muszkatołowej grzanki – do podania PRZYGOTOWANIE(...)Pietruszkę i ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Przekładamy warzywa do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości warzyw. Dodajemy serek topiony oraz posiekana natkę pietruszki i całość blendujemy do uzyskania gęstego kremu, Doprawiamy białym pieprzem oraz gałką muszkatołową. Krem podajemy z grzankami i posiekana natką pietruszki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiogóraski . Taka zupka idealnie smakuje o każdej porze roku, zimą rozgrzewa a latem ze względu na kwaskowy smak wspaniale orzeźwia. składniki: 2-2,5 l bulionu drobiowego 1 kg ziemniaków 3-4 marchewki 4-5 kiszonych ogórków pęczek koperku 3 łyżki mąki 4 łyżki kwaśnej śmietany 12 % Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Marchewki obrać i pokroić w plasterki. Koperek
Monia miesza i gotujejest w nim przygotowywana. Przepis pochodzi z kuchni węgierskiej. Składniki: 80 dag mięsa wieprzowego 4 łyżki smalcu 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 czerwone papryki 2 pomidory 1 kg ziemniaków 10 dag drobnego makaronu (najlepiej zacierkę) 1 papryczka chili 1 szklanka bulionu warzywny (może być z kostki) sól do smaku pieprz do smaku kminek mielony do smaku Wykonanie: Mięso umyć(...)włożyć do rondelka na rozgrzany smalec wraz z pokrojona cebulą i posiekanym czosnkiem. Smażyć mieszając co jakiś czas. Wlać bulion, włożyć pokrojone pomidory, oczyszczoną z nasion paprykę i pokrojone ziemniaki. Dusić około pół godziny, następnie dodać kluseczki, doprawić do smaku i dogotować do miękkości
Tradycyjna Kuchnia