obraną i pokrojona w plastry. Całość smażymy 1-2 min, często mieszając, a następnie zalewamy mięsnym bulionem. Po zagotowaniu bulionu z warzywami dodajemy do niego pokrojone w kostkę ziemniaki i ugotowane wcześniej obrane ze skórki pokrojone w talarki buraki (możemy również dodać buraki surowe, pamiętając jednak ze należy je wtedy dłużej gotować), przyprawiamy cukrem, octem, pieprzem i solą(...)Całość gotujemy do czasu za ziemniaki będą miękkie. Dodajemy resztę majeranku i śmietanę (równie dobrze możemy dodać śmietanę już na talerzu), rozlewamy do salaterek i podajemy posypując natką pietruszki
Miód i pieprzobiad zupę, z kupionych w sklepie pieczarek. Składniki Cztery osoby 500 g pieczarek 1 cebula 1 marchewka 1 pietruszka (korzeń) 100 ml kwaśnej śmietany 3 ziemniaki 40 g kaszy jęczmiennej drobnej 1,5 l rosołu drobiowego 2 liście laurowe 1 ząbek czosnku szczypta lubczyku 3 łyżki oleju sól, pieprz koper szczypior Sposób przygotowania Cebulę obieramy i kroimy(...)jęczmienną. Całość smażymy jeszcze minutę ciągle mieszając, a następnie wlewamy rosół, i gotujemy zupę przez 10 minut. Po tym czasie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, gotując kolejne 10 minut. Kwaśną śmietanę hartujemy i dodajemy do zupy, doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy koprem, oraz szczypiorem, a następnie rozlewamy do talerzy
Miód i pieprzLekka zupa z fasolką szparagową Lato to najlepsza pora na delikatne warzywne zupy, pełne koloru i witamin. Składniki na cztery sześć osób 1,5 l drobiowego bulionu, 3 ziemniaki 250 g fasolki szparagowej 1 cebula 3 łodygi selera naciowego 2 marchewki 2 łyżki oleju sól, pieprz młody koperek Sposób przygotowania Obieramy cebulę i drobno ją siekamy, myjemy łodygi(...)plasterki marchwią, całość smażymy jeszcze przez minutę, a następnie zalewamy drobiowym bulionem. Po zagotowaniu bulionu do garnka dodajemy oczyszczoną fasolkę szparagową oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy zupę kilkanaście minut póki fasolka nie zmięknie, wtedy doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz posypujemy posiekanym koperkiem
Miód i pieprzGorące, leniwe lato... leniwy więc obiad... ale za to jaki pyszny!!! Proporcje dla 3-4 osób 250 g twarogu 300 g ziemniaków 1 jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej ok. 11-13 łyżek mąki pszennej sól, pieprz Ziemniaki ugotować w mundurkach, jeszcze ciepłe obrać, wrzucić do malaksera i zmiksować na gładką masę, dodać twaróg, oraz pozostałe składniki
Jadło i czytadłoFiskibollur ( islandzkie kuleczki rybne) ryba - filety (Ysa "łupacz", dorsz lub inna), 60 dag ziemniaki ugotowane, 25 dag sol, pieprz Rybę gotujemy lub pieczemy, według uznania. Mielimy rybę i ziemniaki na gładką masę, doprawiamy solą i pieprzem. Robimy niewielkie kuleczki i delikatnie je spłaszczamy. Smażymy na zł oto. Podajemy ze wszystkim co tylko lubimy, świetnie smakują z sosem czosnkowym. Smacznego
Tradycyjna kuchnia inaczejwywar mięsny 1,5 L · ziemniaki 5-6 sz · ryż 4 łyżki · ogórek konserwowy 2-3 szt · keczup 2-3 łyżki · śmietana 18 proc 1/2 szkl · wino białe wytrawne 4 łyżki · natka pietruszki · sól · gałka muszkatołowa mielona Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, zalać wywarem. Ugotować. W połowie gotowania dodać opłukany ryż i ugotować do miękkości. Ogórki
Camilla w kuchniwywar warzywny 1,5 L · fasolka szparagowa 40 dag · ziemniaki 4 szt · koncentrat pomidorowy 2 lyzki · śmietana 18 proc 2/3 szkl · mąka pszenna 1-2 łyżka · natka pietruszki · sól · czarny pieprz mielony · przyprawa do zup Fasolkę oczyścić, opłukać, odciąć końce, pokrajać na kawałki dłg 2-3 cm. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, zalać wywarem, dodać fasolkę, ugotować
Camilla w kuchnibył dla mnie zaskoczeniem ponieważ babeczka smakiem przypominała zarówno placki jak i kluski śląskie. Jednakże jest o wiele mniej kaloryczna. Z dobrze przyprawionym gulaszem-rarytas! Babeczki: 1 kg ziemniaków 1 cebula 3 łyżki mąki pszennej 2 jajka Sól Pieprz Gulasz: 500 g łopatki wieprzowej Olej do podsmażenia 1 marchew 1 cebula 150 g pieczarek 1 czerwona papryka 1 zielona(...)kostka rosołowa 0,5 łyżeczki lubczyku 0,5 łyżeczki ostrej czerwonej papryki 0,5 łyżeczki słodkiej czerwona papryki 0,5 łyżeczki curry Odrobina imbiru Pieprz Sól Babeczki: Ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce o małych oczkach. Dodajemy mąkę i jajka. Dokładnie mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem. Masę ziemniaczaną przekładamy do silikonowych foremek i pieczemy w nagrzanym
VioletoweKucharzeniepomidorków koktajlowych 1 mała główka czosnku 2 czerwone cebule 3 gałązki rozmarynu 1 łyżeczka tymianku 1 duża szczypta słodkiej papryki sól i pieprz 2 łyżki oleju 3 ziemniaki (opcjonalnie) Przygotowanie: Przygotować marynatę - wymieszać olej z tymiankiem, słodką papryką, solą i pieprzem. Natrzeć marynatą mięso i odstawić do lodówki na co najmniej pół godziny (najlepiej na noc). Piekarnik rozgrzać(...)naczyniu żaroodpornym ułożyć kurczaka, pomidory, ziemniaki (obrane i pocięte w plastry), ząbki czosnku, cebulę pociętą w piórka i rozmaryn. Piec przez około 50-60 minut
Piąty grzech głównyłyżki · śmietana 18 proc 2/3 szkl · sól · czarny pieprz mielony · majeranek · przyprawa do zup i potraw w płynie Pomidory umyć, rozdrobnić, udusić na małym ogniu, często mieszając, przetrzeć, ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, zalać wrzącym wywarem, ugotować. Parówki obrać z osłonek, pokroić w plasterki. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć, dodać mąkę, lekko zrumienić, połączyć z ziemniakami
Camilla w kuchniwywar warzywny 1,5 L · brukselka 50 dag · ziemniaki 4 szt · makaron muszelki 5 lyżek · papryka konserwowa 1-2 strąki · śmietana 18 proc 2/3 szkl · natka pietruszki · sól · czarny pieprz mielony · papryka słodka mielona · czosnek · przyprawa do zup i potraw w płynie Brukselkę oczyścić, opłukać, większe główeczki przekrajać na pół, zalać wywarem, gotować. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokroić
Camilla w kuchniwywar warzywny 1,5 L · brukselka 50 dag · ziemniaki 3 dag · pomidor · marchewka · pietruszka · seler 1/4 szt · tłuszcz · śmietana 18 proc 2/3 szkl · mąka pszenna 1-2 łyżki · wino białe wytrawne 4 łyżki · sól · cukier · czarny pieprz mielony · przyprawa do zup i potraw w płynie Brukselkę oczyścić, opłukać, większe główeczki przekrajać na pół, zalać wywarem, gotować. Ziemniaki umyć, obrać
Camilla w kuchnimarchewka 40 dag · ziemniak 40 dag · cebula biała 1 szt · płatki owsiane 8 łyżek · jajko 1 szt · olej 2 łyżki · sól czosnkowa 1 ząbek · włoszczyzna 1 pęczek · śmietana 30 % 25 dag · gałka muszkatołowa mielona · sól · czarny pieprz mielony Marchew i ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Do warzyw dodać płatki owsiane, jajko i wyrobić. Przyprawić solą, pieprzem oraz
Camilla w kuchniKrem curry z dyni z mleczkiem kokosowym Składniki: - ½ kg dyni (waga ze skórką) - 1 łyżeczka kurkumy - 1 ziemniak - 2 łyżeczki curry - kawałek pora(...)łyżeczka soli - natka pietruszki - pestki dyni Wykonanie: - Warzywa umyć, obrać i posiekać; z dyni usunąć gniazda nasienne - W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę - Dodać kostki ziemniaka, smażyć przez 3 minuty - Dodać cebulę i pora, smażyć przez 3 minuty - Dodać dynię oraz marchewkę, wlać 3 szklanki wody, zagotować - Do zupy wsypać wszystkie przyprawy, gotować przez 15 minut - Zupę należy lekko
Wegańska kuchnia orientalnaszczypta kurkumy - kawałek pora (biała część) - sól himalajska - mały ziemniak - kawałek awokado - łyżka kukurydzy (polecam mrożoną) - sok z cytryny Wykonanie: - Ryż ugotować wg wskazówek na opakowaniu, dodając sól i kurkumę - Warzywa umyć, posiekać - Jeśli cukinia jest młoda, wystarczy pokroić ją w plastry; jeśli jest starsza (czyli duża i gruba;) należy pozbyć się gniazd(...)nasiennych - Na odrobinę rozgrzanej oliwy wrzucić pora i posiekane chili, smażyć przez 30 sekund - Dodać trochę wody, ziemniaka i pozostałe przyprawy; dusić przez 5 minut - Wrzucić fasolkę, cukinię, marchewkę, brokuła i kukurydzę; dusić przez kolejne 5 minut - Do ryżu dodać trochę oliwy, wymieszać i przełożyć na talerz - Warzywa skropić sokiem z cytryny i posypać kostkami awokado, wymieszać, wyłożyć obok
Wegańska kuchnia orientalna