ziemniaczane - 3000 przepisów (strona:101/200)

Tarta białkowa na bezach z malinami 96

Ciasto z masy białkowej z bezami i malinami- pyszne, lekkie i słodkie ! Składniki: 8 białek jaja, 30 dag cukru, 12 dag margaryny, 5 dag mąki ziemniaczanej, 10 dag mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 20 dag małych bezików, tłuszcz do formy. Składniki na masę: 1 owoców sezonowych, 1 opakowanie śmietanki w proszku, 200 ml mleka, Wykonanie: Ubić pianę

Tradycyjna Kuchnia
Jagodzianki najlepsze z najlepszych (test 4-ech przepisów) 3931

pszennej tortowej  szczypta soli 1 łyżeczka pasty waniliowej  1 jajko  2 żółtka  Nadzienie: ok. 400 g jagód 3 łyżki cukru  1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej     Kruszonka: 50 g zimnego masła 80 g mąki 80 g cukru Dodatkowo: cukier puder do posypania jagodzianek Przygotowanie: Przygotować rozczyn z drożdży: drożdże pokruszyć, dodać ciepłe

Domowa Cookierenka Agi
Bułeczki drożdżowo-serowe z wiśniami. 169

białego sera (użyłam kostkę półtłustego) rozgniecionego widelcem. 3 jajka 1 żółtko (białko zostawić do posmarowania bułeczek) szczypta soli. Na nadzienie: 1 kg wiśni 4 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Na lukier : Cukier puder sok z cytryny Wykonanie : W dużej misce wymieszać mąkę , drożdże ,cukier , dodać pozostałe składniki i wyrabiać ciasto . Najwygodniej zrobić to hakami miksera . Ciasto musi zrobić

Malinowa Kawiarenka
Klasyczny placek z wiśniami 176

kwaskowaty smak definiuje to banalnie proste ciasto. PROSTY PLACEK Z WIŚNIAMI (wg książki "Ciasta Domowe- najlepsze przepisy") 500g wiśni 1 szklanka mąki pszennej tortowej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru migdałowego (lub kropla aromatu migdałowego) 100 g masła 500g wiśni cukier puder do posypania Wiśnie myjemy, osuszamy

les mirabelles
54. Bezy i pianki a'la Marshmallow, a wszystko z ksylitolem 147

ostygnięciu - są gotowe do spożycia. Dla mojej rodzinki to starczyło na ok. 6 porcji, jedna - 32kcal ! Składniki: - 3 białka - 60g ksylitolu - szczypta soli *opcjonalnie: płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej (ja pominęłam) Jeżeli chcemy zrobić z większej lub mniejszej ilości białek to proponuję trzymać się tego stosunku: 1 białko - 20g ksylitolu . Nastawiamy piekarnik na 120 stopni. Białka wraz ze szczyptą soli

Be Fit Be Strong
Frytki z selera 171

Wytworzone z takich odmian nie wchłaniają dużych ilości tłuszczu. Chciałbym jednak przedstawić wam przepis na (moim zdaniem) ciekawszą wersję tego dania, a mianowicie selerowe frytki. Są bardzo podobne do ziemniaczanych, jednak posiadają ciekawszy smak co możecie wykorzystać aby zaskoczyć swoich gości. Składniki: Jeden średnich rozmiarów seler Sposób przyrządzenia: Seler kroimy tak jak tradycyjnego ziemniaka w małe słupki. Smażymy

Mr. Taste
Tort lawendowy 374

konkursie znajdziecie na oficjalnej stronie Festiwalu Wypieków . A więc do dzieła :) Składniki na 1 blat biszkoptu (będą potrzebne 4): 1 jajko 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru +fioletowy barwnik spożywczy woda i sok z cytryny na poncz Składniki na krem śmietankowy: 400 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru

Ciastkozercy
Tort karmelowo gruszkowy 172

moje wypieki gdzie często szukam inspiracji. Tort jest leciutki i pyszny, a gruszki nadają mu wyjątkowego smaczku. Biszkopt: 5 jaj 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę dodając pod koniec ubijania partiami cukier. Nadal ubijając dodajemy kolejno żółtka. Wsypujemy mąki z proszkiem

Cynamonowe szczęście
Mini Pavlova 136

się spodziewać paprykarzu szczecińskiego:) Pozdrawiam gorąco! Składniki: Bezy (około 8 sztuk): 6 białek (z żółtek możecie przygotować  krem angielski ) szczypta soli 300 g cukru pudru 3 łyżki mąki ziemniaczanej odrobina ekstraktu z wanilii 2 łyżeczki octu winnego lub soku z cytryny Krem: 500 ml śmietany kremówki 500 g serka mascarpone 1/2 szklanki cukru Przygotowanie: Bezy:  Białka ubijamy

Smakowity Blog Kulinarny
Talarki ziemniaczane z czosnkiem 312

Zamiast tradycyjnych ziemniaków przygotuj talarki ziemniaczane, rodzinka będzie zachwycona. Ten  fantastyczny, chrupiący dodatek może okazać się najlepszym składnikiem drugiego dania, dlatego zrób ich więcej, bo bez dokładki się nie obędzie. Można je przygotować na dwa sposoby: upiec w piekarniku lub usmażyć w głębokim tłuszczu. Proponuję lżejszą, dietetyczną wersję z piekarnika. Składniki: 4 duże ziemniaki 2-3 ząbki czosnku

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bezglutenowe kluski (prawie)śląskie i wspomnienie Londynu 164

kaszy jaglanej uformowane na sposób śląski. Inspiracją do tego dania był przepis z bloga Zapach Apetytu . Składniki (na 3 porcje): 220 g kaszy jaglanej 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej jajko średnia cebula 6 cząstek suszonych pomidorów liście bazylii (mieszanka kolorów) płaty śledziowe olej Kaszę jaglaną wypłukać i gotować w podwójnej ilości wody do jej odparowania. Kasza będzie ugotowana

Weekendy w domu i ogrodzie
Torcik z Kremem Patissiere Toffee i Musem Malinowym 184

pieczemy 30 minut. Upieczone ciasto studzimy. KREM PATISSIERE TOFFEE: 350 ml mleka 250 ml likieru Toffee Canari 6 żółtek 80 g cukru 40 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej Mleko zagotować. Doprowadzić do wrzenia i natychmiast odstawić na bok, wymieszać z likierem. Cukier utrzeć z żółtkami do białości ( ja robię to mikserem końcówką do ubijania białek), wsypać wymieszane

Blondynka Gotuje
ciasto czekoladowe z mascarpone i truskawkami 999

składniki na biszkopt kakaowy: 135 g mąki pszennej 25 g mąki ziemniaczanej 20 g kakao 5 jajek 200 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno z solą. Dodajemy stopniowo cukier, cały czas ubijamy, dodajemy również stopniowo żółtka i miksujemy. Następnie mieszamy mąkę pszenną z kakao oraz proszkiem

Domowy Smak Jedzenia
Truskawkowa fantazja 208

słodkości z truskawkami, zajrzyjcie do nich koniecznie! Truskawkowa fantazja Składniki: (na tortwonicę o średnicy 20 cm) biszkopt: 2 jajka 75 g cukru 45 g mąki pszennej 20 g mąki ziemniaczanej chrupka chałwowa: 60 g mąki pszennej 60 g zimnego masła 30 g jasnego cukru muscovado 60 g chałwy poncz : 2 łyżki wody 2 łyżki soku z cytryny

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort Sachera w wersji wege 220

Sachera w wersji wege Składniki na tortownicę 18/20 cm: na ciasto: 250 ml mleka roślinnego( u mnie migdałowe) 220 g mąki pszennej 30 g skrobi kukurydzianej( może być również ziemniaczana czy ryżowa) 90 ml oleju( u mnie Kujawski z pierwszego tłoczenia) 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 15 g kakao naturalnego 80 g gorzkiej czekolady 100 g cukru brązowego

Mia Cucina Sofieta