pasty to prawdziwe urodzinowe hity (większym powodzeniem cieszą się przekąski słone, niż deserowy bufet). Szczególnie miło odbierane jest pate z wątrobki , jednak ostatnio na stołach pojawiła się pasta ze słonecznika. Ja, choć wcześniej miałam okazję ją jeść na jakichś warsztatach, to osobiście jeszcze jej nie robiłam. Żałuję, że tak późno to nadrobiłam, bo smarowidło jest naprawdę pyszne. Tak jak Agnieszka(...)papryką. Podana na grzankach jest wyśmienita! Kanapki warto posypać rozkruszoną fetą. Resztki pasty możemy podać jako… sos do makaronu – wystarczy rozrzedzić ją wodą z gotowania. Pasta ze słonecznika i pieczonej papryki: 200 g łuskanych pestek słonecznika 2 duże czerwone papryki (lub słoik pieczonej papryki) 1 duży ząbek czosnku 1 łyżka soku z cytryny 1 płaska łyżeczka słodkiej, wędzonej
Poezja smakuozostając w temacie oszukanych „ryb” (po wegańskim sushi ), przedstawiam Wam „tuńczykową” pastę ze słonecznika. Zaserwowana na chrupiących grzankach z ulubionymi warzywami nie ma sobie równych! W ogóle uważam, że słonecznik to idealna baza do wszelkich past kanapkowych. W połączeniu z dynią, czy suszonymi pomidorami jest wręcz uzależniający. W wersji „tuńczykowej” za rybny smak odpowiadają: pasta miso, olej lniany(...)smak tuńczyka jest już bardzo intensywny). Przedstawiona w przepisie wersja jest chyba najprzyjemniejsza i mi smakuje najbardziej. Czasami jedynie zastępuję olej lniany oliwą z oliwek. Wtedy automatycznie pasta ze słonecznika staje się bardziej śródziemnomorska i przypomina mi smaki znad Lazurowego Wybrzeża. Nie bójcie się eksperymentować! * SKŁADNIKI Pasta ze słonecznika: 1 szklanka nasion słonecznika 2 łyżki pasty miso sok z ½ cytryny
Food Squarepragniona wiosna już w pełni! Dlatego czas przywitać ją również na talerzu! Myślę, że takie lekkie bezglutenowe naleśniki z mąki ryżowej z roślinnym twarożkiem ze słonecznika, kiełkami i czerwoną kapustą będą jak znalazł na taką okazję. Prawda, że brzmi pysznie i wiosennie? :) Dodatkowo zachęcam Was do wypróbowania samego przepisu na bezglutenowe naleśniki — smaży się je równie łatwo(...)tradycyjne i nie tracą na elastyczności (chociaż zimne mogą trochę się kruszyć, ale wystarczy je wtedy podgrzać). Świetny jest również sam wegański twarożek ze słonecznika. Można go wykorzystać na przykład jako pastę do pieczywa. Gorąco polecam! * SKŁADNIKI Naleśniki: 100 g mąki ryżowej 30 g mąki ziemniaczanej 2 jajka 250 ml mleka roślinnego 25 ml oleju kokosowego Dodatki: ulubione kiełki
Food SquareLekkie, puszyste i smaczne ciasto biszkoptowe przełożone domowym budyniem, polane masą kajmakową oraz ozdobione podprażonym słonecznikiem. Ciasto słonecznikowe jest łatwe do przygotowania. Pamiętajcie o tym, że słonecznik musi być podprażony, bo dzięki temu nabierze mocniejszego smaku. Składniki na formę 20 x 30/40 cm: biszkopt 6 dużych jaj 220 g mąki pszennej tortowej 100 g mąki ziemniaczanej 1 szklanka zwykłego(...)łyżeczki cukru z wanilią masa budyniowa 3 jajka 3 szklanki mleka 4 płaskie łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cukru z wanilią dekoracja 100 g słonecznika 1/2 puszki masy kajmakowej ewentualnie woda z cytryną do nasączenia biszkoptu Na samym początku przygotować biszkopt . Białka oddzielić od żółtek. Za pomocą miksera ubić białka. Gdy będą sztywne to dodawać powoli
Ugotowaćnietradycyjne sushi w wersji raw, zainspirowane przepisem z książki My New Roots Sarahy Britton. Zamiast ryb wykorzystałem surowe zimowe korzeniowe warzywa, ryż zaś podmieniłem pastą z namoczonego słonecznika z kalafiorem. Więcej zdrowia i składników odżywczych to stanowczo to, czego potrzebujemy zimą. * SKŁADNIKI dla 4 osób Ryż z kalafiora i słonecznika: 1 szklanka słonecznika łuskanego 1½ łyżeczki soli(...)marchew 1 burak 1 okrągła biała rzodkiew kilka listków jarmużu kiełki rzodkiewki 5-6 arkuszy glonów nori Do podania: marnowany imbir sos sojowy * PRZYGOTOWANIE Ryż z kalafiora i słonecznika Słonecznik zalej zimną wodą, wsyp ½ łyżeczki soli, wymieszaj i odstaw na całą noc. Następnego dnia odlej wodę i przepłucz go. Później umieść go w kielichu blendera lub malakserze i zmiksuj
Food Squaresałatkę dostałam od Moniki. Sałatka jest pyszna i warta polecenia. Ilość poszczególnych składników zależy od własnego gustu, ja podaję ilości składników, które użyłam przygotowując sałatkę. Składniki: ok. ½ szklanki łuskanego słonecznika 1 szklanka ryżu 1 brokuł ok. 200 g sera feta 3 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy sól pieprz 1 łyżka masła do gotowania ryżu 1 i ¾ szklanki wody do gotowania(...)ryżu Wykonanie: Słonecznik uprażyć: Suchą patelnię rozgrzać a następnie wsypać słonecznik. Od czasu do czasu mieszając lub potrząsając patelnię prażyć słonecznik aż zmieni kolor. Słonecznik ostudzić. Ryż ugotować na sypko: Ryż przesypać do miski, zalać zimną wodą i odstawić na 15 minut. Następnie ryż dokładnie wypłukać i odcedzić. W garnku o grubym dnie rozpuścić masło, dodać ryż i smażyć przez
Mama Gotujeczasów mojego dzieciństwa słonecznik był niczym smartfon obecnie... Każde dziecko miało i dłubało, to były fajne lata. Pamiętam jak moja koleżanka ze szkolnej ławki w ramach romantycznego prezentu dla swojego chłopaka łuskała mu ręcznie ziarnko po ziarnku i chowała do ozdobnego słoiczka. Słonecznik, słoń, słocz - a u Was jak mówiło się na te oldschool'owe smaczne ziarenka(...)przepisy na aromatycznego słonia, którego uprażyć można samemu w domu. 1/ Słonecznik prażony na oliwie z dodatkiem soli Szklankę łuskanego słonecznika wrzucamy na rozgrzaną oliwą patelnię, prażymy mieszając. Dodajemy sól i mieszamy jeszcze 2 minuty. Przesypujemy do miseczki. 2/ Słonecznik prażony bez oliwy, z dodatkiem soli, pieprzu i cynamonu Szklankę łuskanego słonecznika wrzucamy na rozgrzaną patelnię, prażymy mieszając. Szczyptę soli
upichconaJeśli macie dość wędlin, a sery Wam się znudziły i szukacie jakiegoś smacznego smarowidła, to zapraszam Was do wypróbowania pasty do chleba, z nasion słonecznika. Pasta słonecznikowa jest nie tylko smaczna, ale też zdrowa, dzięki namaczaniu ziaren słonecznika, co jest początkiem procesu kiełkowania a zatem budzenia sił życiowych… Ogólnie zmiksowane ziarna słonecznika, same w sobie nie są smaczne(...)przypraw nadaje paście odpowiedniego charakteru. Do tej pasty na pewno wrócę i już mam kilka pomysłów na jej urozmaicenie :)! Wypróbujcie koniecznie ten przepis, bo ta pasta z nasion słonecznika jest i smaczna i zdrowa :)!Pasta słonecznikowa do chlebaSkładniki:1–1,5 szklanki suchych ziaren słonecznika10–15 suszonych pomidorów w oliwie1 cebula1 pęczek zielonej natki pietruszki/ lub kilka listków bazylii2
UgotujmyTo.plświeżej bazylii (jeśli nie macie dodajcie więcej suszonej) 50 g świeżego szpinaku lub rukoli 1 duży ząbek czosnku 5 łyżek oliwy (najlepsza będzie bazyliowa) 100-150 g prażonego, solonego słonecznika (można użyć normalnego i go podprażyć) sól, pieprz olej do podsmażenia piersi Uwaga! Jeśli używasz normalnego słonecznika, najpierw należy go podprażyć. Patelnię rozgrzewamy (bez tłuszczu) i wsypujemy pestki słonecznika. Podsmażamy(...)mieszając aż pestki nabiorą złotego koloru. Podprażone pestki słonecznika zdejmujemy z patelni i studzimy. Jeśli chcecie, podczas prażenia pestki słonecznika możecie delikatnie posolić. Piesi z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, studzimy. Pomidory kroimy w drobną kostkę lub paski
CookYourselfDzisiaj polecam chleb pszenno – żytni z ziarnami słonecznika. Chleb pszenno – żytni z ziarnami słonecznika Do przygotowania chleba wystarczy dodać letnią wodę i drożdże. Zawartość opakowania wsypać do miski, dodać drożdże i letnią wodę. Ciasto wyrabiamy mikserem na wolnych obrotach do wymieszania wszystkich składników, a następnie około 5 minut na szybkich obrotach do uzyskania gładkiej konsystencji. Pozostawić ciasto pod przykryciem(...)minut. Chleb pszenno – żytni z ziarnami słonecznika Po upływie 20 minut wyjąć ciasto, uformować z niego podłużny wałek i włożyć do wysmarowanej tłuszczem formy o wymiarach 25x11x7 cm . Przykryć i pozostawić ciasto w ciepłym miejscu na około 60 minut do wyrośnięcia (do dwukrotnego zwiększenia objętości). Po 30 minutach wyrastania można delikatnie naciąć wierzch, co zapobiegnie niekontrolowanemu pęknięciu. Chleb pszenno – żytni
Pomysłowa kuchniaPrzepyszny tort z kremem budyniowym,masą krówkową oraz słonecznikiem Biszkopt jasny SKŁADNIKI: (tortownica 22cm) 5 jajek ¾ szklanka cukru ¾ szklanka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki pestek słonecznika SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka(...)przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką, dodać słonecznik i ponownie wymieszać. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie spuścić z wysokości około 50 cm na podłogę, pozostawić do wystudzenia, i dopiero wówczas
RAROSSAnajprostszy przepis na domową pastę kanapkową ze słonecznika. Jest ona nie tylko bardzo smaczna, ale i pożywna. Pasta ze słonecznika to świetna roślinna alternatywa dla kanapek z twarożkiem. Świetnie smakuje na przykład z dodatkiem szczypiorku. ok. 200 g nasion słonecznika 3 łyżki oleju rzepakowego 3 łyżki soku z cytryny 0,5 łyżeczki soli pieprz do smaku Nasiona słonecznika zalewamy wodą(...)zostawiamy do namoczenia na noc. Rano słonecznika odsączamy z wody i przekładamy do blendera. Dodajemy 3 łyżki wody, 3 łyżki soku z cytryny, sól oraz pieprz do smaku. Całość blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. W zależności od upodobań do masy można dodać odrobinę przegotowanej wody. Gotowe
Dieta bez mlekaPrzepis na tę chałwę znalazłam na którymś z blogów bardzo mi posmakowała więc udostępniam Wam :) I jeszcze ten słonecznik bardzo zdrowy :). Słonecznik, pyszne ziarenka niezwykle cenne dla naszego organizmu. W takim małym nasionku zamknięte są: witamina E, A, D, B6 oraz potas, wapń i żelazo. Dlatego jeśli tylko macie ochotę na przekąskę, wybierajcie pestki słonecznika . SKŁADNIKI 2 szklanki nasion(...)słonecznika 2 łyżki karobu lub kakao 2-3 łyżki syropu klonowego szczypta soli himalajskiej WYKONANIE Słonecznik uprażyć na suchej patelni,uważać żeby się nie przypalił.Następnie ostudzić. Ostudzony słonecznik blendujemy na "masło",może to trochę potrwać w zależności jaki mamy sprzęt.Ja użyłam zwykłego ręcznego blendera,tylko pamiętajcie że naczynie musi być przykryte bo słonecznik bardzo pryska na początku :). Potem
Mała w garnku mieszaCHLEB PEŁNOZIARNISTY ZE SŁONECZNIKIEM Dzisiaj przedstawiam przepis na domowy chleb pełnoziarnisty ze słonecznikiem. Chleb ten jest naprawdę łatwy w przygotowaniu, ma chrupiącą skórkę z zewnątrz i miękki środek wypełniony prażonymi ziarnami słonecznika. Polecam przepis! SKŁADNIKI: na 1 bochenek 2 szklanki mąki pełnoziarnistej 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki uprażonych na suchej patelni ziaren słonecznika + 2 łyżki do posypania(...)minut lub ręcznie przez 8-10 minut. * ciasto jest luźne, więc, raczej, zalecam użycie miksera. Krok 2. Następnie do ciasta wsypujemy uprażone na suchej patelni i wystudzone ziarna słonecznika - chwilę wyrabiamy, aż słonecznik równomiernie rozłoży się w cieście. Miskę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 15 minut. Krok 3. Formę do wypieku chleba smarujemy oliwą, przekładamy do niej ciasto
Moja Książka Kucharskazupę, dla tych którzy są znudzeni tradycyjnymi zupami i poszukują nowych i ciekawych smaków. Pieczona papryka nadaje zupie oryginalnego smaku, a orientalne przyprawy nadają jej doskonałego aromatu. Prażony słonecznik to idealny dodatek do zupy. Zamiast słonecznika możemy również dodać prażone migdały, które są również znakomitym dodatkiem.Smacznego💗 Składniki: woda 6,5 szklanki, soczewica czerwona 1,5 szklanki, papryka czerwona(...)ziele angielskie mielone szczypta, kmin rzymski 1 łyżeczka, kurkuma mielona pół łyżeczki, kolendra mielona 1 łyżeczka, papryka słodka mielona pół łyżeczki, sol i pieprz do smaku, olej do smażenia, słonecznik 1/4 szklanki, Sposób przygotowania: Cebule obieramy, siekamy i podsmażamy na oleju w garnku, w którym będziemy robić zupę. Kiedy cebulka zacznie się rumienić, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, paprykę słodką
kulinarne odsłony patizestawie znajduje się książka ze zdjęciami i inspirującymi przepisami, które ułatwiają wykorzystanie Monsieur Couisine Plus. Aby was zainspirować postanowiłam przygotować świąteczne kruche cynamonowe ciasteczka i krem z cukinii ze słonecznikiem i tymiankiem. Zapraszam po przepisy. Cynamonowe ciasteczka w kształcie choinek. Składniki na 1 blaszkę: 150 g mąki pszennej do podsypania 100 g masła pokrojonego w kostkę 50 g cukru pudru(...)papierem do pieczenia, pieczemy ok. 8-10 minut, aż ciasteczka się zarumienią. Wyjmujemy ciasteczka z piekarnika i studzimy na kratce. Smacznego! Krem z cukinii z serem parmigiano reggiano i słonecznikiem Składniki ( dla 1 osoby ): 1 cukinia 1 łyżka łuskanych ziaren słonecznika 1 łyżka tartego sera parmigiano reggiano 1 łyżeczka oleju świeże listki tymianku sól i pieprz do smaku 1 litr
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępomyślałam, że można przecież zrobić ciasteczka chałwowe, które trochę urozmaicą pomniejszanie naszych słodkich zasobów. Pokombinowała chwilkę i ostatecznie zaryzykowałam taką autorską wersję kruchych ciasteczek chałwowych: Potrzebujemy: - 200 g słonecznika - 140 g masła - 10 g tłuszczu kokosowego klarowanego - 200 g chałwy waniliowej - 180 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 1 duża łyżka miodu - 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej - 0,5 łyżeczki proszku(...)pieczenia - 1 duże jajko Na początek wysypać słonecznik na blaszkę i wstawić do piekarnika. Włączyć go teraz na 200 st. i prażyć 10 minut mieszając ziarna dwa, trzy razy. W tym czasie roztopić masło i tłuszcz. Zdjąć z ognia, lekko przestudzić. Uprażone ziarna słonecznika przesypać do miseczki odpowiednio dużej, by można było w niej wymieszać wszystkie składniki. Do słonecznika
I tu będę miała takie teOstatnio dostałam od firmy Zielony Nurt w ramach współpracy do wypróbowania olej ze słonecznika. Firma zajmuje się w głównej mierze tłoczeniem oleju na zimno z roślin oleistych i zielarskich zawierających Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (NNKT) omega 3 oraz omega 6 i 9. Oprócz tego w sprzedaży posiadają także pestki, nasiona i zioła roślin leczniczych. Olej ze słonecznika który(...)dostałam pozyskują z najwyższej jakości ziaren słonecznika tłoczonych na zimno. Unikalna technologia zachowuje w pełni walory smakowe oraz zdrowotne tego oleju. Muszę przyznać że gdy go dostałam myślałam że będzie w smaku taki sam jak inne olej słonecznikowe ale się bardzo myliłam. Po spróbowaniu go czyje się wyraźny smak ziaren słonecznika. Bardzo mi zasmakował i idealnie komponował się z sałatką
Kulinarne życiemałe brązowe kwadraciki mają delikatnie słodkawy smak, ziemistość kaszy gryczanej dobrze współgra razem z kakao, którego nuta jest delikatnie wyczuwalna. Skład: kiełkowana polska kasza gryczana*, daktyle*, rodzynki*, kiełkowany słonecznik*, kiełkowana kasza jaglana*, surowa masa kakaowa* (7%)(surowe ziarno kakaowca*, masło kakaowe*, kakao w proszku*, zawartość kakao min. 65%), wiórki kokosowe*, kiełkowane siemię lniane*, kiełkowany amarantu*, kiełkowana szałwia hiszpańska*. Gryczanki miodowe(...)parze miód i kakao. Poza tym gryczanki miodowe są zdecydowanie słodsze od tych czekoladowych, można powiedzieć przyjemnie słodkie, przez co kasza jest mniej wyczuwalna. Skład: kiełkowana kasza gryczana*, kiełkowany słonecznik*, rodzynki*, surowy polski miód pszczeli* (11%), cynamon*, gałka muszkatołowa*. Gryczanki owoce leśne Jak dla mnie najlepsze. Początkowo stawiałam, że czekoladowe posmakują mi najbardziej, po spróbowaniu jednak stwierdziłam, że aromat owoców
Roślinna - blog wegańskidziś propozycja prostego chleba z prażonymi ziarnami słonecznika. Dla tych, którzy mają mało czasu jest to dobra opcja na pyszny i szybki w wykonaniu chleb własnej roboty. Właściwie początkowo miał być to chleb bez dodatków, jednak za namową synka użyłam słonecznika. Żeby ze słonecznika wydobyć aromat podprażyłam go na suchej patelni. Ogólny efekt jest zadowalający. Przepis jest taki: 2 szklanki(...)łyżeczki soli 3 czubate łyżki gęstego zakwasu razowego dokarmionego min. 12 h przed pieczeniem 1 i 1/2 szklanki ciepłej wody 1/2 szklanki uprażonych na suchej patelni ziaren słonecznika + 2 łyżki do posypania wierzchu chleba Podane składniki w kolejności : mąki, sól, słonecznik, zakwas i woda - umieściłam w niedużej misce. Całość wymieszałam do połączenia. Ciasto jest klejące, niezbyt luźne. Odstawiłam przykryte folią
apetytnapieczeniesię go utrzymać przy życiu :(, i dopiero za trzecim razem zakwas od Ewy przyjął się pod moim dachem!!!, żyje - fermentuje i udało mi się upiec wspaniały żytni chleb ze słonecznikiem. Wiem, że to pewnie nic wielkiego, ale dla mnie to było bardzo ważne :) Składniki na jeden bochenek: Zaczyn: 16 g zakwasu żytniego lub razowo-żytniego 160 g mąki żytniej(...)wody Dodatki czyli ziarna słonecznika: 100 g ziaren słonecznika 100 g gorącej wody 8 g soli Żytnia mąka namaczana: 232 g mąki żytniej typ 2000 232 g gorącej wody 8 g soli Ciasto główne chlebowe: zaczyn, przygotowany dnia poprzedniego ziarna słonecznika, namoczone dnia poprzedniego żytnia mąka namaczana dnia poprzedniego 166 g mąki pszennej 10 g świeżych
Apetyczna babeczkaCiasto biszkoptowe, krem budyniowy, a do tego prażony słonecznik i czekoladowa polewa. Czy może być coś lepszego? Jak dla mnie połączenie idealne. Nie wiem skąd wzięłam pomysł na takie ciasto. Po prostu nie pamiętam. Możliwe, że szukałam sposobu na coś innego z kremem budyniowym, lub ktoś coś podpowiedział. W każdym razie ciacho wyszło pyszne. Polecam :) PS. Ciasto słonecznikowe można zrobić(...)łyżeczka proszku do pieczenia Krem budyniowy: 2 budynie waniliowe (bez cukru) 1 cukier waniliowy 2/3 szklanki cukru 750ml mleka 3,2% 200g miękkiego masła 82% Dodatkowo: 1 ½ szklanki łuskanego słonecznika ( około 225g) Ok. 200g prostokątnych herbatników (około 20 sztuk) Ok. ½ szklanki przegotowanej zimnej wody lub wódki Polewa: 100g czekolady np. deserowej 100ml śmietany kremówki Dekoracja: Kokos Kolorowe posypki do ciasta
Smakowy Raj