ze slonecznikiem - 4999 przepisów (strona:9/334)

Słonecznikowiec 393

Często robię to ciasto bo bardzo nam smakuje. Puszysty i delikatny biszkopt z pysznym kremem z dodatkiem karmelizowanego słonecznika. W wersji dla dorosłych polecam dodać spirytus, jeśli dla dzieci a bardzo lubią pominąć. Składniki: Biszkopt kakaowy (upiec 2 biszkopty) 4 jajka 4 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Karmelizowany słonecznik(...)słonecznika łuskanego Kresto 1 szkl cukru pudru 180 g margaryny 2 łyżki cukru waniliowego Krem puszka masy krówkowej (500g) 250 g margaryny lub masła 50 ml spirytusu Przygotowanie: Biszkopt  Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodawać po 1 żółtku i ubić na sztywną masę. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej

Ala piecze i gotuje
Pasta ze słonecznika i pieczonej papryki 229

pasty to prawdziwe urodzinowe hity (większym powodzeniem cieszą się przekąski słone, niż deserowy bufet). Szczególnie miło odbierane jest pate z wątrobki , jednak ostatnio na stołach pojawiła się pasta ze słonecznika. Ja, choć wcześniej miałam okazję ją jeść na jakichś warsztatach, to osobiście jeszcze jej nie robiłam. Żałuję, że tak późno to nadrobiłam, bo smarowidło jest naprawdę pyszne. Tak jak Agnieszka(...)papryką. Podana na grzankach jest wyśmienita! Kanapki warto posypać rozkruszoną fetą. Resztki pasty możemy podać jako… sos do makaronu – wystarczy rozrzedzić ją wodą z gotowania. Pasta ze słonecznika i pieczonej papryki: 200 g łuskanych pestek słonecznika 2 duże czerwone papryki (lub słoik pieczonej papryki) 1 duży ząbek czosnku 1 łyżka soku z cytryny 1 płaska łyżeczka słodkiej, wędzonej

Poezja smaku
Grzanki z „tuńczykową” pastą ze słonecznika 170

ozostając w temacie oszukanych „ryb” (po wegańskim sushi ), przedstawiam Wam „tuńczykową” pastę ze słonecznika. Zaserwowana na chrupiących grzankach z ulubionymi warzywami nie ma sobie równych! W ogóle uważam, że słonecznik to idealna baza do wszelkich past kanapkowych. W połączeniu z dynią, czy suszonymi pomidorami jest wręcz uzależniający. W wersji „tuńczykowej” za rybny smak odpowiadają: pasta miso, olej lniany(...)smak tuńczyka jest już bardzo intensywny). Przedstawiona w przepisie wersja jest chyba najprzyjemniejsza i mi smakuje najbardziej. Czasami jedynie zastępuję olej lniany oliwą z oliwek. Wtedy automatycznie pasta ze słonecznika staje się bardziej śródziemnomorska i przypomina mi smaki znad Lazurowego Wybrzeża. Nie bójcie się eksperymentować! * SKŁADNIKI Pasta ze słonecznika: 1 szklanka nasion słonecznika 2 łyżki pasty miso sok z ½ cytryny

Food Square
Bezglutenowe naleśniki z twarożkiem ze słonecznika i kiełkami 127

pragniona wiosna już w pełni! Dlatego czas przywitać ją również na talerzu! Myślę, że takie lekkie bezglutenowe naleśniki z mąki ryżowej z roślinnym twarożkiem ze słonecznika, kiełkami i czerwoną kapustą będą jak znalazł na taką okazję. Prawda, że brzmi pysznie i wiosennie? :) Dodatkowo zachęcam Was do wypróbowania samego przepisu na bezglutenowe naleśniki — smaży się je równie łatwo(...)tradycyjne i nie tracą na elastyczności (chociaż zimne mogą trochę  się kruszyć, ale wystarczy je wtedy podgrzać). Świetny jest również sam wegański twarożek ze słonecznika. Można go wykorzystać na przykład jako pastę do pieczywa. Gorąco polecam! * SKŁADNIKI Naleśniki: 100 g mąki ryżowej 30 g mąki ziemniaczanej 2 jajka 250 ml mleka roślinnego 25 ml oleju kokosowego Dodatki: ulubione kiełki

Food Square
Ciasto słonecznikowe 230

Lekkie, puszyste i smaczne ciasto biszkoptowe przełożone domowym budyniem, polane masą kajmakową oraz ozdobione podprażonym słonecznikiem. Ciasto słonecznikowe jest łatwe do przygotowania. Pamiętajcie o tym, że słonecznik musi być podprażony, bo dzięki temu nabierze mocniejszego smaku.  Składniki na formę 20 x 30/40 cm: biszkopt 6 dużych jaj 220 g mąki pszennej tortowej 100 g mąki ziemniaczanej 1 szklanka zwykłego(...)łyżeczki cukru z wanilią masa budyniowa 3 jajka 3 szklanki mleka 4 płaskie łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cukru z wanilią dekoracja 100 g słonecznika 1/2 puszki masy kajmakowej ewentualnie woda z cytryną do nasączenia biszkoptu Na samym początku przygotować biszkopt . Białka oddzielić od żółtek. Za pomocą miksera ubić białka. Gdy będą sztywne to dodawać powoli

Ugotować
Zimowe maki sushi z ryżem z kalafiora i słonecznika 168

nietradycyjne sushi w wersji raw, zainspirowane przepisem z książki My New Roots Sarahy Britton. Zamiast ryb wykorzystałem surowe zimowe korzeniowe warzywa, ryż zaś podmieniłem pastą z namoczonego słonecznika z kalafiorem. Więcej zdrowia i składników odżywczych to stanowczo to, czego potrzebujemy zimą. * SKŁADNIKI dla 4 osób Ryż z kalafiora i słonecznika: 1 szklanka słonecznika łuskanego 1½ łyżeczki soli(...)marchew 1 burak 1 okrągła biała rzodkiew kilka listków jarmużu kiełki rzodkiewki 5-6 arkuszy glonów nori Do podania: marnowany imbir sos sojowy * PRZYGOTOWANIE Ryż z kalafiora i słonecznika Słonecznik zalej zimną wodą, wsyp ½ łyżeczki soli, wymieszaj i odstaw na całą noc. Następnego dnia odlej wodę i przepłucz go. Później umieść go w kielichu blendera lub malakserze i zmiksuj

Food Square
Sałatka z ryżu i brokułów 360

sałatkę dostałam od Moniki. Sałatka jest pyszna i warta polecenia. Ilość poszczególnych składników zależy od własnego gustu, ja podaję ilości składników, które użyłam przygotowując sałatkę. Składniki: ok. ½ szklanki łuskanego słonecznika 1 szklanka ryżu 1 brokuł ok. 200 g sera feta 3 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy sól pieprz 1 łyżka masła do gotowania ryżu 1 i ¾ szklanki wody do gotowania(...)ryżu Wykonanie: Słonecznik uprażyć: Suchą patelnię rozgrzać a następnie wsypać słonecznik. Od czasu do czasu mieszając lub potrząsając patelnię prażyć słonecznik aż zmieni kolor. Słonecznik ostudzić. Ryż ugotować na sypko: Ryż przesypać do miski, zalać zimną wodą i odstawić na 15 minut. Następnie ryż dokładnie wypłukać i odcedzić. W garnku o grubym dnie rozpuścić masło, dodać ryż i smażyć przez

Mama Gotuje
Słoń - Słonecznik - Słocz/ wersja prażona 185

czasów mojego dzieciństwa słonecznik był niczym smartfon obecnie... Każde dziecko miało i dłubało, to były fajne lata. Pamiętam jak moja koleżanka ze szkolnej ławki w ramach romantycznego prezentu dla swojego chłopaka łuskała mu ręcznie ziarnko po ziarnku i chowała do ozdobnego słoiczka. Słonecznik, słoń, słocz -  a u Was jak mówiło się na te oldschool'owe smaczne ziarenka(...)przepisy na aromatycznego słonia, którego uprażyć można samemu w domu. 1/ Słonecznik prażony na oliwie z dodatkiem soli Szklankę łuskanego słonecznika wrzucamy na rozgrzaną oliwą patelnię, prażymy mieszając. Dodajemy sól i mieszamy jeszcze 2 minuty. Przesypujemy do miseczki. 2/ Słonecznik prażony bez oliwy, z dodatkiem soli, pieprzu i cynamonu Szklankę łuskanego słonecznika wrzucamy na rozgrzaną patelnię, prażymy mieszając. Szczyptę soli

upichcona
Pasta słonecznikowa do chleba 169

Jeśli macie dość wędlin, a sery Wam się znudziły i szukacie jakiegoś smacznego smarowidła, to zapraszam Was do wypróbowania pasty do chleba, z nasion słonecznika. Pasta słonecznikowa jest nie tylko smaczna, ale też zdrowa, dzięki namaczaniu ziaren słonecznika, co jest początkiem procesu kiełkowania a zatem budzenia sił życiowych… Ogólnie zmiksowane ziarna słonecznika, same w sobie nie są smaczne(...)przypraw nadaje paście odpowiedniego charakteru. Do tej pasty na pewno wrócę i już mam kilka pomysłów na jej urozmaicenie :)! Wypróbujcie koniecznie ten przepis, bo ta pasta z nasion słonecznika jest i smaczna i zdrowa :)!Pasta słonecznikowa do chlebaSkładniki:1–1,5 szklanki suchych ziaren słonecznika10–15 suszonych pomidorów w oliwie1 cebula1 pęczek zielonej natki pietruszki/ lub kilka listków bazylii2

UgotujmyTo.pl
Sałatka z kurczakiem i makaronem, ze szpinakiem i suszonymi pomidorami 183

świeżej bazylii (jeśli nie macie dodajcie więcej suszonej) 50 g świeżego szpinaku lub rukoli 1 duży ząbek czosnku 5 łyżek oliwy (najlepsza będzie bazyliowa) 100-150 g prażonego, solonego słonecznika (można użyć normalnego i go podprażyć) sól, pieprz olej do podsmażenia piersi Uwaga! Jeśli używasz normalnego słonecznika, najpierw należy go podprażyć. Patelnię rozgrzewamy (bez tłuszczu) i wsypujemy pestki słonecznika. Podsmażamy(...)mieszając aż pestki nabiorą złotego koloru. Podprażone pestki słonecznika zdejmujemy z patelni i studzimy. Jeśli chcecie, podczas prażenia pestki słonecznika możecie delikatnie posolić. Piesi z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, studzimy. Pomidory kroimy w drobną kostkę lub paski

CookYourself
Chleb pszenno – żytni z ziarnami słonecznika 125

Dzisiaj polecam chleb pszenno – żytni z ziarnami słonecznika. Chleb pszenno – żytni z ziarnami słonecznika Do przygotowania chleba wystarczy dodać letnią wodę i drożdże. Zawartość opakowania wsypać do miski, dodać drożdże i letnią wodę. Ciasto wyrabiamy mikserem na wolnych obrotach do wymieszania wszystkich składników, a następnie około 5 minut na szybkich obrotach do uzyskania gładkiej konsystencji. Pozostawić ciasto pod przykryciem(...)minut. Chleb pszenno – żytni z ziarnami słonecznika Po upływie 20 minut wyjąć ciasto, uformować z niego podłużny wałek i włożyć do wysmarowanej tłuszczem formy o wymiarach 25x11x7 cm . Przykryć i pozostawić ciasto w ciepłym miejscu na około 60 minut do wyrośnięcia (do dwukrotnego zwiększenia objętości). Po 30 minutach wyrastania można delikatnie naciąć wierzch, co zapobiegnie niekontrolowanemu pęknięciu. Chleb pszenno – żytni

Pomysłowa kuchnia
TORT SŁONECZNIKOWY 192

Przepyszny tort z kremem budyniowym,masą krówkową oraz słonecznikiem  Biszkopt jasny SKŁADNIKI: (tortownica 22cm) 5 jajek ¾  szklanka cukru ¾ szklanka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki pestek   słonecznika SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek  dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka(...)przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką, dodać słonecznik i ponownie wymieszać. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160 -170 C  około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie spuścić z wysokości około 50 cm na podłogę, pozostawić do wystudzenia, i dopiero wówczas

RAROSSA
„Twarożek” ze słonecznika – prosta pasta kanapkowa 197

najprostszy przepis na domową pastę kanapkową ze słonecznika. Jest ona nie tylko bardzo smaczna, ale i pożywna. Pasta ze słonecznika to świetna roślinna alternatywa dla kanapek z twarożkiem. Świetnie smakuje na przykład z dodatkiem szczypiorku. ok. 200 g nasion słonecznika 3 łyżki oleju rzepakowego 3 łyżki soku z cytryny 0,5 łyżeczki soli pieprz do smaku Nasiona słonecznika zalewamy wodą(...)zostawiamy do namoczenia na noc. Rano słonecznika odsączamy z wody i przekładamy do blendera. Dodajemy 3 łyżki wody, 3 łyżki soku z cytryny, sól oraz pieprz do smaku. Całość blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. W zależności od upodobań do masy można dodać odrobinę przegotowanej wody. Gotowe

Dieta bez mleka
CHAŁWA SŁONECZNIKOWA 132

Przepis na tę chałwę znalazłam na którymś z blogów bardzo mi posmakowała więc udostępniam Wam :) I jeszcze ten słonecznik bardzo zdrowy :). Słonecznik, pyszne ziarenka niezwykle cenne dla naszego organizmu. W takim małym nasionku zamknięte są: witamina E, A, D, B6 oraz potas, wapń i żelazo. Dlatego jeśli tylko macie ochotę na przekąskę, wybierajcie pestki słonecznika . SKŁADNIKI  2 szklanki nasion(...)słonecznika 2 łyżki karobu lub kakao 2-3 łyżki syropu klonowego szczypta soli himalajskiej WYKONANIE Słonecznik uprażyć na suchej patelni,uważać żeby się nie przypalił.Następnie ostudzić. Ostudzony słonecznik blendujemy na "masło",może to trochę potrwać w zależności jaki mamy sprzęt.Ja użyłam zwykłego ręcznego blendera,tylko pamiętajcie że naczynie musi być przykryte bo słonecznik bardzo pryska na początku :). Potem

Mała w garnku miesza

Proponowane wyszukiwania