ze slonecznikiem - 4999 przepisów (strona:221/334)

CHLEB WIELOZIARNISTY NA DROŻDŻACH, NAJLEPSZY 211

typ700;  przy typie750- 550g) - 500ml ciepłej wody (ok40-45*C) - 20g świeżych drożdży - 1/2 szkl. otrębów pszennych (dałam owsiane) - 4 kopiaste łyżki nasion dyni - 3 kopiaste łyżki nasion słonecznika - 3 kopiaste łyżki siemienia lnianego - 2 kopiaste łyżki sezamu (u mnie zwykły i czarny po połowie) - 2 płaskie łyżeczki soli Dodatkowo: - 3 łyżki ziaren do posypania Drożdże rozkruszyć do kubeczka

Smaczne Zdrowe
Letnia Sałatka z Brzoskwinią i Parmezanem na Rukoli 141

smaku, czego chcieć więcej! Lubię proste rozwiązania, bo takie bywają najpyszniejsze.  Składniki: kilka brzoskwiń garść listków rukoli kilka listków mięty pomarańczowej (może być pieprzowa) kilka wiórków parmezanu ziarna słonecznika suszone jagody goji sok z kawałka cytryny oliwa z oliwek Wykonanie: Rukolę, brzoskwinie, miętę umyłam, osuszyłam. Rukolę porwałam na kawałki, brzoskwinie podzieliłam na ćwiartki i pozbyłam się pestek. Oliwę

Blondynka Gotuje
Rustykalny chleb z gotowej mieszanki 218

moje weekendowe plany pieczenia chleba prawie wzięły w łeb. Prawie, bo poratował mnie pobliski Aldi, który ma w swojej ofercie 3 gotowe mieszanki chlebowe- chleb wiejski, chleb ze słonecznikiem i chleb pełnoziarnisty. Cena? Patrząc na cenę dobrej jakości mąki- żadna, bo każdy z kilogramowych opakowań kosztuje 4,89 złotego, a mamy z niego dwa bochenki chleba po 750g.   Skład

Karo in the Kitchen
Węgierskie leczo z kabaczkiem – papryka w roli głównej 235

zupy, wersję leczo. W oryginalnych przepisach cebula i papryka są najpierw mocno obsmażane na smalcu, wędzonej słoninie lub oleju słonecznikowym (podróż przez Węgry to była jazda przez pola pełne słoneczników). Pomidory dodawane są na koniec smażenia i mają stworzyć zagęszczający całość sos. Węgrzy bardzo chętnie dla zaostrzenia smaku używają swoich własnych ostrych odmian papryki (tak, zgadnijcie co przywiozłam jako souveniry

Karo in the Kitchen
Jogurt z domowym musli na śniadanie 103

bardzo sycące śniadanko, które ostatnio upodobał sobie mój mąż :) Składniki: 1 mały jogurt naturalny 2 łyżki soku malinowego 2 łyżki płatków owsianych 1 łyżka rodzynek 1 łyżka ziaren słonecznika 1 łyżka płatków migdałów 1 łyżeczka pestek dyni 1-2 łyżki otrębów pszennych 2 orzechy włoskie Sposób przygotowania: Rodzynki sparzyć we wrzątku. Pestki dyni i orzechy włoskie posiekać. Wszystkie składniki wymieszać

Na Ciasteczkowych Papierach
Coś z niczego! 170

kostkę omlet.  Na talerz wykładamy roszponkę a na nią nasz makaron. Posypujemy startym serem.  Co ja będę się tu rozpisywać. Czym tylko chcemy. Możemy dodać orzeszków, sezamu, słonecznika.  Najważniejsze, to na początku zrobić omlet z rozkłóconego jajka z dodatkiem sosu sojowego. Makaron albo ryż, najlepiej by był wczorajszy. Reszta to już nasza fantazja ! Smacznego

Karczma Honorietty
Strudel Egzotyczny 107

mleka sól Składniki na farsz 1 kg pigw szczypta kurkumy i gałki muszkatołowej sok z połowy limetki 50 g mieszkanki kandyzowanych owoców tropikalnych 50 g rodzynek 50 g pestek słonecznika uprażonych na suchej patelni 70 g cukru 150 g kaszy manny Przygotowanie Mąkę należy przesiać i wymieszać z jajkiem, szczyptą soli i oliwą. Zagniatając ciasto stopniowo dodajemy mleko. Formujemy kulę

Karczma Honorietty
Dietetyczna owsianka! 161

Zdrowe śniadanko to podstawa! Owsianka z płatków pszennych: - 50 ml mleka -100 ml wody - borówki - mango - mieszanka żurawiny, orzechów laskowych, nerkowca, migdałów, ziaren słonecznika i dyni - 3 łyżki płatków owsianych Smacznego

SMYKWKUCHNI
Chleb wieloziarnisty pszenno-żytni 143

łyżeczki cukru -600 ml ciepłej wody -3 łyżeczki soli -5 szklanek mąki pszennej 650 -2,5 szklanki mąki żytniej -3-4 łyżki oleju -głęboki talerz mieszanki ziaren dyni, słonecznika,   sezamu, siemienia lnianego, itp    Drożdże rozcieramy z cukrem. Dodajemy 200 ml wody i szklankę mąki pszennej. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.    Do większej miski wlewamy pozostałą

Maminek kulinarny
Zupa krem z marchwi z szafranem i marchewką glazurowaną miodem 169

niewodnista. Dodajemy szafran, gałkę, pieprz i sól. Opcjonalnie również nieco słodkiej śmietanki. Podajemy za to z kwaśną śmietaną i glazurowaną miodem marchewką (oczywiście można wykorzystać też pestki dyni czy słonecznika, prażone migdały, groszek ptysiowy lub grzanki). Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Chleb mieszany ze słonecznikiem na zakwasie 127

gramów zakwasu 600 gram maki pszennej 60 gram maki żytniej 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka soli 300 ml letniej wody Trochę świeżych drożdży ( ok. 1 łyżeczka ) ½ szklanki słonecznika Wykonanie: Zakwas robimy wcześniej 50 gram mąki żytniej + 50 gram wody. Mieszamy, odstawiamy na 24 godziny ( w ciepłym miejscu ), ponownie dodajemy mąkę i wodę. I w ten sposób produkujemy zakwas. Jeżeli

Smaki Ewy
Paluchy z ziarenkami 181

posypuję ziarenkami. Piekę około 20 minut w temperaturze 200 stopni. Do przygotowania paluszków wykorzystałam mieszankę ziaren, którą otrzymałam do testowania od firmy MAKAR .  W skład mieszanki wchodzą ziarna: słonecznika łuskanego, sezamu, siemienia lnianego oraz pestki dyni. Ziarenka to doskonały dodatek do wielu potraw. Mogą być wykorzystywane między innymi do wypieku pieczywa, wypieków na słono, jak również do dań głównych

Tradycyjna kuchnia Kasi
Domowy burger z kurczakiem i mozzarellą 400

pojedyncze piersi z kurczaka 100 g sera mozzarella w kulce garść świeżego szpinaku lub rukoli 4 łyżki ulubionej musztardy 4 bułki śniadaniowe fitness (pszenno-żytnie z siemieniem lnianym i słonecznikiem)   Przygotowanie: Przygotować marynatę do kurczaka: Olej lub oliwę wymieszać ze słodką i ostrą papryką, rozmarynem i solą. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z włókien. Przekroić wzdłuż na pół

Moja Delicja
Bezmączne placki owsiane z jabłkiem i bakaliami. 128

wszelkiego rodzaju bakalie co mamy w domu  [ migdały, orzechy, żurawina, kokos, słonecznik] Wykonanie: Płatki owsiane zalewamy mieszanką ciepłej wody z mlekiem. Odstawiamy na jakieś 30 min [aż płatki wsiąkną cały płyn]. W tym czasie ścieramy jabłko na grubych okach [ może być dowolny owoc w zależności od sezonu] i przyprawiamy cynamonem. Do płatków wbijamy jajko i dodajemy starte jabłko oraz

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Domowe muesli 218

Polecam też upieczenie ciasteczek z domowego muesli będą wyjątkowe. Składniki: szklanka płatków owsianych szklanka otrębów owsianych szklanka otrębów pszennych szklanka amarantusa ekspandowanego 75 g pestek dyni 75 g słonecznika 75 g sezamu 2 łyżki miodu 100 g rodzynek 3 łyżki oleju kokosowego/masła 1. Wszystkie składniki oprócz rodzynek i miodu wsypujemy do dużej miski i mieszamy. 2. Na patelni rozgrzewamy

NA MOIM TALERZU

Proponowane wyszukiwania