uczula 100 gram kalarepy = 27 kalorii ma szczawiany , więc nie mogą z nią przesadzać osoby z kamicą nerkową SKŁADNIKI 3 kalarepy 2 ziemniaki 1 marchew chrzan słonecznik sól / 1-2 kostki rosołowe pieprz czarny / pieprz ziołowy śmietana WYKONANIE Warzywa obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w średniej ilości wody z solą lub 1-2 kostkami rosołowymi. Gdy warzywa zmiękną, dodajemy(...)smaku pieprzu, trochę chrzanu (tyle, by chrzan był wyczuwalny w potrawie), śmietanę i blendujemy całość na krem. Opcjonalnie podajemy zupę posypaną słonecznikiem
Zofianaświeży sok z pomarańczy, a samą pomarańczę dodałam na wierzch mojej kanapki :) Wyszło obłędnie pysznie. Pomarańcza i czekolada to na prawdę smaczne połączenie. Polecam z Habżykami "siemię lniane i słonecznik" :) Składniki: - pół dojrzałego awokado - 1 łyżeczka miodu - 1 łyżeczka jogurtu naturalnego - 1 łyżeczka kakao - 1 łyżeczka świeżego soku z pomarańczy Wszystkie składniki blendujemy. Podajemy z kawałkiem pomarańczy na chrupiącym pieczywie(...)mnie Habżyki naturalne :) Habżyki naturalne zawierają, oprócz siemienia lnianego całe ziarna słonecznika, które można zobaczyć i wyczuć podczas chrupania. Nie mają dodatkowych przypraw tak jak pomidorowo-bazyliowe czy cebulowo-czosnkowe, dlatego można je dodawać do potraw słodkich :) Polecam
Zdrowie na języku :PSkładniki: 200 g rurki Czaniecki,1 podwójna pierś kurczaka,kilka suszonych pomidorów w oliwie,300 ml kremówki,6 brykietów szpinaku,kilka zielonych oliwek,2 łyżki ziaren słonecznika,3 łyżki startego żółtego sera,sól,pieprz. Przygotowanie: Pierś kurczaka myjemy i kroimy w kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanym oleju. Dodajemy brykiety szpinaku i mieszamy, aż do rozmrożenia się(...)szpinaku. Następnie dodajemy pokrojone pomidory suszone i połówki zielonych oliwek. Wsypujemy słonecznik, podsmażamy chwilkę. Wlewamy kremówkę. Podgrzewamy, aż do zgęstnienia sosu. Przyprawiamy solą i pieprzem. Makaron osobno gotujemy al dente. Polewamy makaron sosem i posypujemy startym żółtym serem przed podaniem
Aga w kuchniupieczoną foremką. Szybki przegląd produktów w domu co by tu wykorzystać i tak powstał skład owsianki pieczonej. W małej kokilce ku mojej radości połączyły się orzechy, kokos, suszona żurawina, słonecznik mus jabłkowy, który wcześniej zrobiłam i oczywiście cynamon. Wielka bomba energetyczna w sam raz na obecną porę roku. SKŁADNIKI : ( z tej porcji upiekłam 4 kokilki wielkości(...)szklanki orzechów (połączyłam włoskie, migdały)3 łyżki wiórków kokosowych 1/2 szklanki cukru tczcinowego ( 3 łyżki wykorzystałam do musu z jabłek )garść suszonej żurawiny 3 łyżki pestek słonecznika 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczkę cynamonu 3 jabłka 1 jajko 250 ml mleka 3 łyżki oleju rzepakowego 1 szklankę musu z jabłek ( starłam
Basia w kuchnimąki krupczatki 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 2 łyżki cukru 1/2 litra wody 1/2 szklanki otrąb pszennych 3 łyżki ziaren siemienia lnianego 3 łyżki ziaren słonecznika + 1 łyżka do posypania 2 łyżki ziaren sezamu 1 łyżka pestek dyni Sposób wykonania: 1. Mąkę, cukier, sól, otręby, ziarna i pokruszone drożdże mieszamy. 2. Dodajemy letnią wodę i całość wyrabiamy. Odstawiamy(...)wyrośnięcia na ok. 20 minut. 3. Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy i przekładamy do foremki. Posypujemy ziarnami słonecznika i odstawiamy do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość. 4. Chlebek pieczemy ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st.C. 5. Po upieczeniu skórka chleba jest twarda, potem lekko mięknie. Smacznego!!! Źródło: Every cake you bake
Kuchnia domowa Aniprzygotowania: 15 min Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 8,00 zł SKŁADNIKI: 3 buraki (ugotowane) 50 g serka koziego ( można zastąpić serem feta) 1/2 paczki rukoli prażone pestki słonecznika oliwa z oliwek sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Ugotowane buraki kroimy na cienkie plastry. Na talerzu układamy liście rukoli, a na nich plastry buraka. Buraki przyprawiamy szczyptą soli. Następnie dodajemy serek kozi(...)Wszystko polewamy oliwą z oliwek, posypujemy prażonymi pestkami słonecznika i szczyptą świeżo mielonego pieprzu. Smacznego
kulinarnyJapraktykę. Składniki: 150 g zakwasu żytniego razowego 200g mąki żytniej razowej (2000) 65g mąki żytniej chlebowej (720) 100g mąki pszennej (550) 10g soli 350ml wody 100g śliwek kalifornijskich ziarna słonecznika do posypania wierzchu (można też dodać 100g do ciasta) masło i otręby do wysmarowania i posypania formy lub papier do pieczenia do wyłożenia formy Sposób przygotowania: Wieczorem, w dzień poprzedzający(...)ciasto. Wymieszać wszystkie składniki. Formę wysmarować masłem i wysypać otrębami lub wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, powinno zająć 1/2 do 2/3 formy. Na wierzch wysypać ziarna słonecznika. Lekko docisnąć dłonią. Naczynie z ciastem owinąć przezroczystą folią spożywczą, owinąć ściereczką i odstawić na noc. Następnego dnia rano nagrzać piekarnik do 250 stopni. Wstawić naczynie z wodą i formę
W kuchni wieczoremobiad, żeby można było ją zacząć napełniać od nowa ;) Składniki: 2 szklanki puree z dyni szczypta soli 1 wyciśnięty ząbek czosnku 1/3 łyżeczki garam masala 4 czubate łyżeczki pestek słonecznika 1 jajko 120g sera halloumi pokrojonego w kostkę lub słupki (można zastąpić twardym kozim) 4 suszone pomidory z oliwy pokrojone w paseczki ciasto francuskie masło do wysmarowania formy na tartę(...)Sposób przygotowania: Puree z dyni wymieszać z solą, czosnkiem, garam masalą i słonecznikiem. Dodać jajko i ponownie wymieszać. Formę do tarty wysmarować masłem i wyłożyć ciastem francuskim. Na ciasto wylać miksturę z dynią. Ułożyć w niej ser i pomidory. Piec 30 minut w 190 stopniach z termoobiegiem lub w 200 stopniach bez termoobiegu
W kuchni wieczoremmusli, bo temu ze sklepu w ogóle nie wierzę i omijam szerokim łukiem. Nic prostszego wykonać granolę z swoimi ulubionymi dodatkami! Składniki: 2 szklanki płatków owsianych 3 łyżki nasion słonecznika 3 łyżki siemię lnianego 4 łyżki wiórek kokosowych 3/4 szklanki orzechów ziemnych 1/2 szklanki rodzynek 3-4 łyżki miodu naturalnego Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy płatki, nasiona słonecznika
Truskawkowa Fiestaskładniki: 500 g piersi z kurczaka 1 jajko sezam do panierowania sól prowansalska olej do smażenia 1 nieduża sałata lodowa 1 długi ogórek 250 g pomidorków cherry 2 garście słonecznika 2 garście orzechów piniowych przyprawa do sałatek olej słonecznikowy Pierś kurczaka pokroić w paski. Oprószyć solą prowansalską. Następnie panierować w roztrzepanym jajku i sezamie. Usmażyć na oleju na złoty kolor(...)Osączyć na papierowym ręczniku. Sałatę lodową porwać na małe kawałki. Ogórka obrać ze skórki i pokroić na grubsze półplasterki. Pomidorki pokroić na ćwiartki. Ziarna słonecznika i orzechy piniowe uprażyć na suchej patelni. Usmażonego kurczaka pokroić na małe kawałki. Wszystkie składniki przełożyć do dużej miski i dokładnie wymieszać. Do smaku doprawić przyprawą do sałatek. Całośc skropić olejem słnecznikowym i jeszcze
Monia miesza i gotujeparą się zaczął już parę dni temu więc tak jak obiecałem będą sałatki!. Tym razem sałatka lekka a zarazem pożywna i aromatyczna. Wędzony łosoś norweski, mozzarella, pekińska, ogórek, pestki słonecznika i dressing limonkowy na bazie oleju ryżowego. Sałatka szybka, pełna witamin i czekająca wręcz na przyrządzenie. Dressing polecam przygotować wcześniej a sałatkę zrobić ok 20 min przed podaniem. Olej(...)cukrem bądź ksylitolem 2/ Kroimy drobno kapustę pekińską omijając twardą część u nasady, kroimy ogórka w półksiężyce - przekładamy do miski. Nakładamy cienkie plastry mozzarelli i kawałki wędzonego łososia, posypujemy słonecznikiem a następnie dodajemy dressing 3/ Mieszamy i jemy! SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnamaki pszenno-żytniej szklanka mąki pszennej + 2 łyżki mąki do posypania garść maku 3 g świeżych drożdży ok. 1,5 łyżeczki soli szklanka cieplej wody dodatkowo ziarna słonecznika i dyni oraz płatki owsiane Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy obie mąki, pokruszone drożdże, sól i mak, a następnie zalewamy to wszystko wodą. Mieszamy ręką albo drewnianą łyżką do połączenia(...)łyżek) blat i odgazowujemy, składając ciasto na pół, i jeszcze raz tak samo. Odkładamy ciasto zgięciami w dół na ścierkę na której wysypujemy ulubione dodatki, u mnie pestki słonecznika i dyni oraz oczywiście płatki owsiane i troszkę maku. Ciasto ponownie przykrywamy do wyrośnięcia, a w tym czasie włączamy piekarnik na 250`C i wkładamy mosiężne, bądź odporne
Słodkie Przyjemnościtego mleczko kokosowe i zdrowe ziarna. Muszę coś jeszcze dodawać? Batoniki kokosowe!" Składniki: 3 szklanki płatków owsianych 1 puszka mleka kokosowego garść rodzynek garść suszonych czereśni 1/3 szklanki słonecznika łyżeczka maku łyżeczka sezamu garść migdałów garść wiórków kokosowych garść rozgniecionych pestek z dyni 1/2 szklanki miodu 2 łyżeczki cynamonu około łyżeczki startego imbiru łyżeczka przyprawy do piernika pół(...)zalewamy ciepłym mlekiem. Wszystko mieszamy i odstawiamy na jakieś 10- 15 minut, aby lekko napęczniało. W tym czasie robimy mieszankę ziaren - do przesianej mąki, wrzucamy rozdrobnione ziarna dyni, słonecznika, dodajemy rodzynki i suszone czereśnie, a następnie zmielone migdały i resztę dodatków. Wszystko dokładnie mieszam. Blaszkę kwadratową wykładamy papierem do pieczenia. Masę przekładamy i ciepłą, mokrą łyżką wszystko dokładnie wyrównujemy
Słodkie Przyjemnościrazu pojawia się lepszy humor. Spróbujcie :) Dziś przepis na szybką przekąskę, Sałatka w 5 minut. " Składniki 2 małe pomidory zielona sałata 2 ogórki kiszone pestki dyni ziarna słonecznika suszone wiśnie bazylia sok z cytryny Sposób przygotowania: Warzywa myjemy i osuszamy ściereczką. Sałatę rwiemy na małe kawałeczki, ogórki kiszone kroimy na cienkie plasterki. Pomidory kroimy na ćwiartki i wszystko mieszamy(...)Całość posypujemy ziarnami słonecznika, pestkami z dyni i suszonymi wiśniami (przecież musi być coś słodkiego! :)) Sałatkę polewamy lekko sokiem z cytryny i dekorujemy bazylia. Łatwa, pyszna przekąska. Smacznego! Na koniec się jeszcze pochwalę. Od wczoraj możecie mnie spotkać nie tylko na blogu Słodkich Przyjemności i FB, możecie również wpaść na mnie o tu :) Tak! Jestem Ambasadorką Activii
Słodkie Przyjemnościklimaty to wypróbujcie!" Składniki : 200 g mąki pszennej 15 g drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1/2 szklanki ciepłej wody 50 g mąki kukurydzianej szczypta soli mak, cynamon, pestki słonecznika, cukier Sposób przygotowania: Na samym początku do kubeczka wrzucamy drożdże, dodajemy cukier i rozcieramy. Gdy drożdże się rozpuszczą dodajemy wodę i mieszamy. Do drugiej miski wsypujemy obie mąki dodajemy(...)Gotowe ciasto urywamy po kawałeczku i rolujemy na cienkie paluszki. Każdy paluszek układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy lekko wodą i posypujemy makiem, zmielonym cynamonem, albo pestkami słonecznika czy cukrem. Paluszki pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200`C. Smacznego
Słodkie Przyjemności