ze slonecznikiem - 4999 przepisów (strona:141/334)

CIASTO Z KASZY JAGLANEJ Z ŻURAWINĄ I ORZECHAMI 334

całości. Piekłam w tortownicy 25cm. Składniki: - 1,5 szklanki suchej kaszy - 1litr mleka roślinnego np.ryżowego lub owsianego - 5 łyżek ksylitolu - duża garść żurawiny - garść prażonego na suchej patelni słonecznika - garść orzechów laskowych - garść orzechów włoskich - ekstrakt waniliowy lub laska wanilii Kaszę podprażyć chwilę w pustym garnku, mieszając ją. Po kilku minutach gdy stanie się ciepława, zalewamy ją mlekiem, mieszamy(...)ugotowaną kaszą na kilka minut. Żurawinę zalewamy wrzątkiem, mieszamy i odstawiamy na ok.10 minut, następnie wodę odlewamy. Kaszę przekładamy do miski, dodajemy sparzoną żurawinę, rozdrobnione (tłuczkiem) orzechy, uprażone ziarna słonecznika, ekstrakt waniliowy i ksylitol. Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. U mnie była to tortownica. Masę wygładzamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego

Smaczne Zdrowe
Żytnio - pszenny chleb na zakwasie żytnim ze słonecznikiem i siemieniem lnianym 217

dodatkowo: -240 gram mąki żytniej TYP720 -150 gram mąki pszennej TYP550 -ok. 100 ml ciepłej wody zmieszanej z 20 ml mleka -2 łyżeczki soli -po garści siemienia lnianego i słonecznika Ciasto wyrabiamy mieszając w pierwszym etapie wszystkie składniki z zaczynem. Papier do pieczenia nacieramy masłem i obsypujemy otrębami, wykładamy nim foremkę. Wyrobione ciasto układamy na kształt foremki, oklepujemy olejem rzepakowym(...)góry, by rozłożyć je dokładnie w formie. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na 2h. Delikatnie, aby ciasto nie opadło spryskujemy je wodą i rozrzucamy na powierzchni ziarna słonecznika. Wkładamy do piekarnika na 25-30 minut w temperaturze 235 stopni. Po wyciągnięciu z piekarnika od razu, ostrożnie, wyjmujemy chleb z formy. Odstawiamy go na minimum godzinę

BaRepas
Aromatyczny pasztet z białej fasoli 144

foremkę na chleb: 3 szklanki białej fasoli (już ugotowanej) 2 cebule (spore, pokrojone w talarki) 1 jabłko (drobno pokrojone) 7 łyżek zmielonych płatków owsianych garść ziaren słonecznika garść otrębów pszennych 3 łyżeczki majeranku 2 łyżeczka tymianku pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej łyżeczka kminku 2 ząbki czosnku łyżeczka musztardy 1/4 szklanki oleju sól, pieprz, papryka słodka(...)jabłko ma być miękkie. -> Gdy powyższe wystygnie dodajemy to do fasoli w naczyniu, które daje możliwość wygodnego blendowania. -> Dodajemy resztę składników w tym olej (można zostawić trochę słonecznika do posypania pasztetu) -> Wszystko razem blendujemy na gładką masę i przelewamy do foremki na pasztet posmarowanej  olejem foremki i pieczemy w nagrzanym do temperatury 180 stopni piekarniku przez

Kwarek - mocno minimalistyczne przepisy
SURÓWKA PEŁNIA ZDROWIA 680

dobroczynności tychże kwasów chyba nikomu opowiadać nie muszę :)   Składniki: 3 łyżki oleju lnianego Zielony Nurt łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią Piątnica pęczek rzodkiewek garśc pestek słonecznika opakowanie miksu sałat z rukolą kilka pomidorków koktajlowych mała czerwona cebula 1 żólta papryka Wykonanie: Miks sałat wykładamy do salaterki, dodajemy pokrojona w kostkę paprykę,cebulę pokrojoną w pólplasterki, połowki pomidorków(...)koktajlowych oraz plasterki rzodkiewki. Do sałatki dodajemy suszone przyprawy, mieszamy, dodajemy olej, mieszamy delikatnie.Na wierzch posypujemy uprażonymi pestkami słonecznika Do przygotowania surówki użyłam oleju lnianego ze sklepu ZIELONY NURT Aromatyczne suszone pomidory, czosnek i bazylię dostałam dzieki uprzejmości firmy PIĄTNICA

Z Majeczką w kuchni
WEGANIZM - Spróbujesz? Nie pożałujesz! :) ŚNIADANIA 174

wszelkiego rodzaju pasty ze strączków i nie tylko, smarowidła i "masełka" , które żadnych podkładów nie potrzebują, łatwo się smarują i doskonale smakują same lub w towarzystwie - ogórków, papryczek, pestek słonecznika, ziaren sezamu, itd., no chyba że są słodkie. pasta sojowo-bazyliowa Nie musimy kupować drogich gotowych, wiele można łatwo przygotować samemu.   "Smalec" z fasoli  i własny paprykarz warzywny(...)podstawa, do tego tahini (czyli pasta z sezamu, pyszna), masła orzechowe, migdałowe, pasta z awokado, z pestek słonecznika, pasta figowa  czy nawet zwykłe konfitury - to naprawdę proste do zrobienia a przy tym smaczne i zdrowe towarzystwo dla chleba czy bagietki. Oczywiście wybieramy pieczywo wegańskie czyli bez mleka, serwatki w proszku, jajek w proszku czy innego nabiału w proszku - etykiety

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
SZPINAK dla opornych - DANIE Z MAKARONEM 211

oleju, mieszamy wszystko i przez dosłownie 3-4 minuty trzymamy na minimalnym ogniu, właściwie tylko po to, żeby szpinak się ogrzał. W tym czasie na małej patelence obok prażymy słonecznik (sucha patelnia i mały ogień, żeby nie spalić ziaren) i po kilku minutach, potrzebnych makaronowi na dojście do al dente - odcedzamy makaron i wykładamy na talerze, szpinak wykładamy na makaron(...)całość posypujemy uprażonym słonecznikiem i smacznego! Jeśli w lodówce mamy zrobiony wcześniej  czosnkowy dip słonecznikowy , będzie pasować idealnie. A czemu w ogóle jemy szpinak? Bo zielony czyli chlorofil, żelazo, przeciwutleniacze a do tego super źródło wapnia i jeśli tylko nie macie przeciwwskazań do jedzenia go, warto włączyć go na stałe do swojej diety. A słynny obrzydliwy smak? Może niektórym

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
113. Szybka zupa dla zmarzlucha czyli: krem z pieczonej, żółtej papryki i ziemniaków z dodatkiem imbiru. 227

imbiru i czosnku. Zabieliłyśmy go serem feta i doprawiłyśmy kolendrą oraz gałką muszkatołową. Krem świetnie komponuje się ze świeżą natką pietruchy, odrobiną oliwy i prażonymi ziarnami sezamu, dyni i słonecznika - my wybrałyśmy cudowną mieszankę, którą otrzymałyśmy od Ziarenkowo . Jako oddzielny dodatek idealnie spełnią się grzanki lub chrupiące pałeczki grissini. W dzisiejszym poście pojawiły się zdjęcia z dwóch różnych(...)morska i pieprz oraz szczypta cukru 1 łyżka świeżej kolendry rozdrobnionej w moździerzu, pół łyżki startej gałki muszkatołowej dodatki: śmietana 18%, świeża natka pietuszki, oliwa z oliwek, prażone ziarna słonecznika, dyni lub sezamu, razowe grzanki lub pałeczki grissini Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 220*C. Paprykę myjemy i osuszamy, kroimy na ćwiartki lub połówki, wydrążamy gniazda nasienne i pozbawiamy ją pestek

Symfonia Smaków
Lekka sałatka z pomarańczowym dressingiem 165

sałatka, która wspaniale zaspokaja apetyt na coś słodkiego i jednocześnie syci. SKŁADNIKI (Porcja dla 2-3 osób) 2 garście mixu sałat 1 pomarańcza czerwone winogrona 2 łyżki prażonych ziaren słonecznika Dressing pomarańczowy: 1 łyżka oliwy z oliwek/oleju 1 łyżka miodu 1 łyżka majonezu/jogurtu naturalnego 2 łyżki soku z pomarańczy 1 łyżeczka ostrej musztard 1. Z pomarańczy wycisnąć 2 łyżki soku(...)resztę pokroić w kosteczkę. Winogrona przekroić na pół. wyjąć pestki. Wymieszać z sałatami. Posypać słonecznikiem. 2. Składniki dressingu wymieszać, polać sałatkę. Uwaga: jeśli chcemy, aby sałatka była bardziej "konkretna" można dodać do niej pokrojony

Kto ugości moich gości?
Parówki w cieście z suszonymi pomidorami i słonecznikiem 302

całość oprószyć ziarnami słoneczka. Taki sposób podania przystawi z pewnością zadowoli wszystkich gości :) SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego 5 parówek (conajmniej 82% mięsa! ) suszone pomidory 1 jajko ziarna słonecznika przyprawy: sól, pieprz Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na 15 kawałków, każdy solimy i pieprzymy. Możemy jeszcze posypać ziołami prowansalskimi. Każdą parówkę kroimy na 3 części, co da nam 15 małych(...)nacinamy w ten sposób, by móc na parówce robić zakładki a'la mumia - 4, 5 nacięć. Można też poprostu zlepić po boku. Ciasto smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy ziarnami słonecznika.  Pieczemy 25-30 minut w temp 180 st.  ZAPRASZAM PO INNE PRZEPISY DO KATEGORII PRZEKĄSKI

Mój Smak na Życie
Ciastka bananowo - owsiane 162

dzisiejsza Królowa w postaci płatków owsianych. ON to Król w postaci banana. Dwie główne postaci, stanowiące o sile i mocy tego Królestwa. Kolorytu doda żurawina, słońca dostarczy cytryna i słonecznik. Cała kraina skąpana będzie w miodzie, a cynamon zadba o odpowiednią woń i zapach. Dlatego też, z takim przepisem masz władzę i poddanych w swoich rękach ;)  WŁADZA: 2 banany(...)szklanki płatków owsianych błyskawicznych garść żurawiny garść ziaren słonecznika 1 łyżka miodu 1 łyżka soku z cytryny pół łyżeczki cynamonu Banany rozgniatamy widelcem i łączymy ze wszystkimi składnikami. Formujemy małe ciasteczka i pieczemy 20 minut, w temp. 180 stopni.    Ciastka w tej wersji są lekkie, składniki ograniczone są do minimum. Nie ma tu mąki, masła ani jajek

Mój Smak na Życie
Sałata z łososiem, serem camembert i pomarańczą 376

ugotowanego na parze i wystudzonego 100 g sera z camembert pokrojonego na plasterki  pół wyfiletowanej pomarańczy  1/3 zielonego ogórka pokrojonego na półplasterki  4 łyżki prażonych pestek słonecznika na sos: sok z połowy pomarańczy  2 łyżki oliwy z oliwek  łyżeczka musztardy  szczypta soli, pieprzu i chilli Przygotowanie: Umytą sałatę ułożyłam na talerzach.  Dodałam(...)pokrojoną na kawałki pomarańczę, ser, pokruszonego na kawałki łososia i ogórka.  Posypałam pestkami słonecznika.  Przygotowałam sos: sok z pomarańczy wymieszałam z oliwą i musztardą, doprawiłam solą, pieprzem i chilli.  Chwilę przed podaniem polałam sałatę przygotowanym sosem

Kulinarny Pamiętnik
Granola z rodzynkami i suszonymi malinami 171

Składniki:  250 g płatków owsianych Kłos Pol ,  60 g słonecznika łuskanego, 60 g sezamu, 2 garście migdałów blanszowanych, 1 garść suszonych malin, 1 garść rodzynek, 50 g cukru trzcinowego, 5 łyżek miodu, 5 łyżek soku jabłkowego, 2 szczypty soli. Przygotowanie: Często na śniadanie jadam jogurt z musli, ale odkąd zrobiłam granolę już wiem, że musli nigdy nie kupię(...)Granola jest 1000 razy smaczniejsze i zdrowsza, sama mogę sobie komponować jej skład i wiem co jem :) Do miski wsypujemy płatki owsiane, słonecznik, sezam, migdały, cukier, miód (nie musi być płynny- rozpuści się w piekarniku) i sól. Dolewamy sok jabłkowy, możemy go zastąpić 1/2 jabłka startego na tarce. Wszystkie składniki mieszamy. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wysypujemy granolę. Wkładamy

Aga w kuchni
Sałatka z rukolą, burakiem, kozim serem i szynką parmeńską ze słonecznikiem 415

balsamicznego i łyżką oliwy z oliwek. Składniki: 1 upieczony burak (1 godzina w temperaturze 200 stopni) 30 gram koziego sera 1-2 plastry szynki parmeńskiej garść rucoli łyżka nasion słonecznika Rucolę układamy na talerzu. Buraka i kozi ser kroimy w kostkę, kładziemy na rucoli. Całość posypujemy porwaną w palcach szynką parmeńską oraz nasionami słonecznika

Mango Papaja
Owsiankowanie #3 Może by tak na odwrót? 259

żeby inaczej ;) A jako, że zawsze była owsianka z jabłkami. To może dziś tak odwrócić role? 2 jabłka 2 łyżki płatków owsianych 1 łyżeczka siemienia lnianego 1 łyżeczka ziaren słonecznika sok z 1 pomarańczy i miąższ po 1/2 łyżeczki cynamonu i kardamonu kilka suszonych żurawin Jabłka umyłam. Ścięłam górę. Delikatnie wydrążyłam. Z pomarańczy wycisnęłam sok i wyskrobałam miąższ. W miseczce(...)połączyłam płatki, siemię, ziarna słonecznika i przyprawy. Zalałam sokiem pomarańczowym. Wymieszałam z miąższem. Farszem wypełniłam jabłka. Całość zapiekałam w 150st. przez 40min

bastalena
Pieczywo 169

Chałka Crusty Hard Rolls czyli pszenne bułeczki Bajgle tureckie - simit Bułki wrocławskie z przedziałkiem Chleb dyniowy z słonecznikiem i owocami goji Chleb pszenno żytni z otrębami Chleb pszenny na zakwasie s Chleb pytlowy z siemieniem lnianym Chleb z smażoną cebulką i słonecznikiem Polski chleb wiejski Bagietka pszenna Bułeczki drożdżowe z parówką Chleb orkiszowo żytni na zakwasie Zakwas żytni Chleb

Ala piecze i gotuje

Proponowane wyszukiwania