Dziś polecam pyszne kruche ciasto ze śliwkami i budyniem. Sezon śliwkowy jeszcze trwa, więc wypadałoby je wykorzystać w cieście. Do tego kubek kawy lub ulubionej herbaty i chwila relaksu gwarantowana. Ciasto to piekę co roku, uwielbiam śliwki i zawsze czekam na nie z utęsknieniem. Szkoda, że to owoce sezonowe a nie całoroczne, bo mogłabym je jeść codziennie ;) Składniki na blachę(...)24/27 cm: * pół kg mąki pszennej * 3 jajka * 200 g masła * 1 szklanka cukru * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 2 szczypty soli * około 600- 700 g śliwek węgierek * 2 budynie śmietankowe * 4 łyżki cukru * 3 szklanki mleka Wykonanie: W misce umieścić mąkę, jajka, pokrojone w mniejszą kostkę masło, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dłonią zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Podzielić
Zrób to smacznieCiasto ze śliwkami z Iskrzyni – kuchnia podkarpacka Sezon na ciasta ucierane zaczyna się wiosną, kiedy tylko pojawia się rabarbar, czy pierwsze truskawki. To łatwe i smaczne ciasto latem pieczone jest z malinami, borówkami czy jeżynami. Jesienią natomiast ciasta ucierane na Podkarpaciu piecze się przede wszystkim ze śliwkami. Ciasta z owocami można oprószyć cukrem pudrem, ale częściej piecze się(...)Gospodyń Wiejskich w Iskrzyni (gm. Korczyna). Został on opublikowany w „Wielkiej księdze tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”, wydanej przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia”. Ciasto ze śliwkami z Iskrzyni – kuchnia podkarpacka Składniki na blaszkę 25-35 cm: 250 g masła lub margaryny 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki pszennej 6 dużych jajek 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
Trzeci talerzKonfitura z żółtych śliwek, smak lata zamknięty w słoiczkach, którym można cieszyć się o każdej porze roku. Ten żółty dżem z lekko gorzkim posmakiem, przygotowywany bez dodatku innych konserwantów, zawiera tylko trzy składniki: cukier, sok z pomarańczy i nasze ukochane śliwki. Polecam serdecznie :) SKŁADNIKI 1 kg żółtych śliwek 100 g cukru trzcinowego(...)pomarańczy **** INGREDIENTI 1 kg di susine gialle 100 g di zucchero di canna succo di un'arancia PRZYGOTOWANIE Przygotowanie konfitury rozpoczynamy od dokładnego umycia śliwek. Śliwki przekrawamy na pół, usuwamy pestkę, miąższ kroimy na duże kawałki. Do dużego garnka wrzucamy śliwki, cukier, wlewamy sok z pomarańczy. Konfiturę gotujemy ok. 40-45 minut na małym ogniu
La grande e la piccola cuocaBiała kiełbasa ze śliwkami i rozmarynem Biała kiełbasa ze śliwkami i rozmarynem. Składniki: 1 opakowanie kiełbasy białej wieprzowej NATURRINO 2 łyżki oleju roślinnego 2-3 cebule 3 duże ząbki czosnku 2 liście laurowe 100 g śliwek suszonych 500 g krojonych pomidorów z puszki 1 łyżeczka rozmarynu suszonego lub 2 świeżego 1 łyżka miodu(...)się skarmelizuje i zmięknie. Po tym czasie dodaj czosnek pokrojony w płatki i liście laurowe. Podsmaż jeszcze 2 minuty. Następnie dodaj suszone śliwki, krojone pomidory. W kolejnym kroku dodaj rozmaryn i miód. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Duś pod przykryciem na małym ogniu, około 40 minut
kuron.com.plprzez najbliższe trzy dni. Niestety sklepowe pieczywo szybko czerstwieje, a w Święta mamy tyle na głowie, że nie ma czasu na pieczenie skomplikowanych chlebów. Ten chleb pszenno-żytni ze śliwką i makiem nie dość, że długo zachowuje świeżość i jest bajecznie prosty do przygotowania, to dodatkowo… jest na zakwasie. Ostatnio na rynku pojawiła się nowość – zakwas chlebowy żytni(...)drożdżami – zwykłymi lub suszonymi. Jeśli macie mikser z hakiem, to chlebek zagniecie się w ciągu chwili. Potem musimy poczekać na rośnięcie i pieczenie, ale zapewniam, że warto. Śliwka nadaje mu takiej cudownej wilgotności, a mak świątecznego charakteru. Kocham domowe pieczywo. Chleb pszenno-żytni ze śliwką i makiem: 400 g mąki pszennej (typ 650 lub 750) 200 g mąki żytniej
Poezja smakujajka - 2 cukier - ok. 50g mąka - ok. 30g sól - szczypta (opcjonalnie) Masa serowa twaróg - 800g cukier - 220g mąka ziemniaczana - ok. 60g śmietana 30% - 250ml jajka - 3 Mus ślikowy śliwki - 500g śmietana 30% - 300g żelatyna - 2 łyżki cukier - ok. 4-6 łyżek Wykonanie: Spód brownie: Czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostudzenia. Jajka z cukrem ubijamy(...)masę serową wylewamy na przygotowany spód brownie. Na spodzie piekarnika umieszczamy naczynie żaroodporne do połowy wypełnione wodą. Sernik pieczemy w temperaturze 130 stopni przez około 1,5h. Mus śliwkowy Śliwki przekrawamy i pozbawiamy pestek. Umieszczamy w wyciskarce wolnoobrotowej Hurom One Stop H-AI o drobnym sicie i manetce ustawionej w pozycji zamkniętej. Wyciskamy sok. Tak przygotowany sok umieszczamy w niewielkim
Pogotujmy.plWitam bardzo cieplutko :) Uwielbiam wszystkie ciasta ze śliwkami, czy to ucierane, czy to kruche, wszystkie są pyszne. Dzisiaj mam dla Was przepis na ciasto kakaowe z dużą ilością śliwek i cynamonu, jest to najlepsze połączenie. To ciasto jest proste w wykonaniu i zawsze się udaje, wykonamy je w 15 minut plus pieczenie. Dodam, że śliwki jeszcze są do kupienia, więc(...)tortowej 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżki ciemnego kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kopiasta łyżeczka mielonego cynamonu Dodatkowo: cynamon mielony według uznania około 50 dag śliwek węgierek Wykonanie pysznego ciasta ze śliwkami i cynamonem: 1. Jajka wbijamy do miski, wsypujemy oba cukry i miksujemy na puszystą masę, następnie wlewamy olej i miksujemy kilka minut. 2. Następnie
IzabelawkuchniPowidła śliwkowe z przyprawami korzennymi, to najpyszniejsze powidła jakie zrobiłam. Sporządziłam je z dojrzałych śliwek, nie dodałam nawet grama cukru, a są słodkie. Dodatek przypraw korzennych (cynamon, kardamon, goździki) nadał powidłom szlachetności i głębi smaku. Składniki: 2 kg śliwek (węgierki) 1/2 łyżeczki cynamonu 1/8 łyżeczki mielonego zielonego kardamonu 5 goździków 1/4 szkl. wody Przygotowanie: Śliwki umyć, przekroić na pół(...)usunąć pestki i ogonki. Przełożyć do garnka z grubym dnem, dodać wodę. Ustawić garnek na najmniejszym ogniu. Gdy śliwki zaczną puszczać sok, mieszać od czasu do czasu drewnianą łyżką. Pierwszego dnia podgrzewać śliwki 3 godziny w garnku bez przykrycia. Wystudzić i przechowywać w chłodnym miejscu. Drugiego dnia, ponownie podgrzać śliwki. Następnie przełożyć na sito i przetrzeć drewnianą łyżką
Codziennik KuchennyCalibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 1½ kg śliwek węgierek (najlepiej mocno dojrzałych) 150g cukru Sposób przygotowania tradycyjny: Oczyszczone i osuszone śliwki przekrawamy na pół i drylujemy. Przekładamy do szerokiego garnka o grubym dnie i zasypujemy cukrem. Gdy śliwki(...)puszczą sok, stawiamy na małym ogniu pod przykryciem i gotujemy przez ok 2 godziny, często mieszając. Rozgotowane śliwki miksujemy, a następnie pozostawiamy do całkowitego wystudzenia, najlepiej na całą noc. Kolejnego dnia śliwki ponownie stawiamy na ogniu i (koniecznie) cały czas mieszając odparowujemy i redukujemy do pożądanej gęstości. Najlepsze są wtedy gdy nie ściekają strumieniem po łyżce, tylko odchodzą z niej
Kuchnia w czekoladzieKremowy sernik ze śliwkami to mój sposób na dobre rozpoczęcie jesieni – sezonu długich wieczorów, relaksu z książką, czy też serialami. Lato powoli odchodzi, nie trzeba już martwić się każdą kalorią, dlatego można pozwolić sobie na odrobinę przyjemności pod postacią niezwykle kremowego i smacznego sernika. (Prawdę mówiąc, to najlepiej cały rok odżywiać się z głową, trzymać zdrową dietę(...)zauważyliście – to nie żadna wersja dietetyczna, super fit, bez cukru i innych ,,groźnych składników”. Raz na jakiś czas można pozwolić sobie na mały grzeszek Kremowy sernik ze śliwkami jest po prostu pyszny, dlatego nie ma co sobie odmawiać, kawałek nikomu na pewno nie zaszkodzi Kremowy sernik ze śliwkami przepis na tortownicę o średnicy 23 cm 200 g mąki
365 dni dookoła kuchniżywienia. Czas wykonania: 1 h (+22-30 h suszenia) Ilość porcji: 2 litry / 500 g Składniki: 3 kg śliw Sposoby na zrobienie suszonych śliwek Użycie suszarki – Wystarczy umyte i wypestkowane owoce rozłożyć na sitkach i włączyć urządzenie na odpowiednią temperaturę. Strumień ciepłego powietrza cyrkuluje pomiędzy podstawą, sitami suszącymi(...)uniezależnienie od warunków pogodowych. Wadą tego sposobu jest wysoki pobór prądu – nawet 2000 W na godzinę. Przepis krok po kroku jak wysuszyć śliwki za pomocą suszarki: 1. Umyć śliwki 2. Pozbyć się pestek 3. Osuszyć śliwki na ręczniku papierowym 4. Rozłożyć owoce na sitkach 5. Włączyć urządzenie i suszyć
KuchniaWeDwoje.plgdzieś tam jesteście ciekawi co się pichci w mojej kuchni ;) Już tradycją stało się na blogu, że wraz z kolejną rocznicą pojawia się nowy przepis na ciasto ze śliwkami. Nie mogło być inaczej również i tym razem. Pyszna drożdżówka ze słodkimi śliwkami z rodzinnego sadu oraz chrupiącą kruszonką to ciasto godne polecenia na tą okazję. Przepis zaczerpnęłam od Pawła Małeckiego(...)książki "Cukiernia Lidla" i muszę przyznać, że wyszło przepyszne. Zamieniłam tylko owoce. Śliwki, które puściły sporo soku sprawiły, że drożdżówka szybko nie wyschła i nawet na drugi dzień pozostała nadal świeża. Duża blacha Składniki: Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej 30 g drożdży 150 ml mleka 80 g cukru 100 g masła 2 jajka szczypta soli 1 cukier waniliowy
My simple kitchenWakacje się skończyły, czas wrócić do codziennych obowiązków, warto jednak osłodzić sobie ten czas odrobiną dojrzewających już śliwek węgierek. Dzisiejszy deser można zrobić w dwóch wersjach. Pierwsza słoiczku z lekkim musem śliwkowym, druga w foremce polana gęstym sosem śliwkowym. Uwielbiam ten smak. PANA COTTA z MUSEM ŚLIWKOWYM WERSJA I w słoiczku Składniki: pana cotta: 200 ml śmietany(...)mleka 2 łyżeczki miodu 10 g żelatyny 1/3 szkl wody mus śliwkowy: 220 g śliwek (waga z pestkami) 150 ml śmietany 30% opcjonalnie cukier do osłodzenia Przygotowanie: panna cotta: Mleko i śmietanę podgrzewamy, ale nie gotujemy. Do ciepłej mieszanki dodajemy miód, mieszamy do rozpuszczenia. Zdejmujemy z ognia dodajemy rozpuszczoną w gorącej wodzie (1/3 szkl) żelatynę, mieszamy. Studzimy, przelewamy do szklanek
Bon appetit mon amiePołączenie płatków gryczanych z czekoladą i duszonymi śliwkami z cynamonem to moje odkrycie z tamtego roku. O tej porze roku po raz kolejny chętnie wracam do tego zestawu. Dodatek gorzkiej czekolady (lub kakao) do płatków gryczanych zabija smak gryki, która może nie każdemu odpowiadać. Za to duszone śliwki doskonale przełamują ten czekoladowy akcent. Płatki gryczane dostaniecie w sklepach ze zdrową(...)mleka (krowie lub roślinne) 1 łyżka kakao lub 10g (1 duża kostka) gorzkiej czekolady Opcjonalnie 1 łyżka miodu lub ksylitolu , w szczególności gdy używacie kakao 4 łyżki płatków gryczanych * Śliwki: 5-6 śliwek 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka miodu lub syropu z agawy 2 łyżki wody *Na rynku są dostępne różne płatki gryczane - do gotowania i zalewania, aby uzyskać gęste
Fabryka pomysłówmieszamy z pozostałymi składnikami. Odstawiamy na godzinę do lodówki, żeby smaki się przegryzły. Przed podaniem każdą porcję dekorujemy orzechami, kawałkami pumpernikla i jajkiem. 7. CHŁODNIK Z BOTWINKI Z WĘDZONYMI ŚLIWKAMI Uwielbiam wędzone śliwki. Każde danie zamienią w coś specjalnego. Zobacz co mogą zrobić z chłodnikiem. Składniki: pęczek botwinki pół pęczka koperku, drobno posiekanego pęczek rzodkiewek, startych na tarce duży ogórek(...)obrany i pokrojony garść suszonych wędzonych śliwek bez pestek świeżo zmielony pieprz mały ząbek czosnku litr kefiru schłodzonego w lodówce 100 ml kupnego soku z kiszonych buraków lub zakwasu na barszcz schłodzonego w lodówce kilka orzechów włoskich do dekoracji Przepis na chłodnik z botwinki z wędzonymi śliwkami Jajka ugotować na twardo. Małe buraczki z botwinki pokroić na plasterki i odłożyć
Ugotowane pozamiatane