zdrowe - 8490 przepisów (strona:51/566)

Lekka jogurtowa sałatka z cukinii 460

Niskie ceny cukinii zbliżają się wielkimi krokami a co za tym idzie, wejdzie ona do naszego tygodniowego jadłospisu :). Dzisiejsza propozycja to najprostszy i najszybszy sposób przygotowania

Kuchnia PROzdrowotna
Delikatna pręga wołowa w sosie własnym 210

Wołowina to absolutna klasyka kuchni polskiej, w natłoku fali burgerów i steków rodem z ameryki wystawiam środkowy palec na ten zalew obcej kultury. Mieszkańcy wielkich miast

Kuchnia PROzdrowotna
Europejskie sajgonki z ziemniakami 346

Jeśli denerwują Cię Chińczycy którzy nie mają umiaru w bezczelnym kopiowaniu wszystkiego co wpadnie im w ręce to usmaż im europejskie sajgonki z ziemniakami których nie

Kuchnia PROzdrowotna
Łosoś na szpinaku z płatkami migdałów 166

Łosoś to coraz to popularniejsza w Polsce ryba jeśli chodzi o ryby świeże. Znajdziemy ją już niemal w większości marketów więc na pewno kiedyś skusicie się

Kuchnia PROzdrowotna
Omlet z pomidorkami i mozarellą 176

Jeszcze niedawno śniadania mogłyby dla mnie nie istnieć. W związku z tym postanowiłam zmierzyć się ze zdrowymi i szybkimi śniadaniami, czyli akcją na durszlaku "Szklanka soku do śniadania". Kto wie może uda się wgrać stolik, żeby cieszyć się weekendowymi śniadaniami w łóżku. A może jeszcze lepiej kartę upominkową firmy DUKA, to by były 2 stoliki i coś jeszcze ;) Taka(...)nagroda przy urządzaniu mieszkania... Marzenie... Wróćmy jednak do konkretów. Założeniem akcji jest to, aby nie tylko w weekend, ale również w ciągu tygodnia śniadanie było zdrowe i smaczne, a jak wiadomo w ciągu tygodnia mamy dużo mniej czasu (jeżeli w ogóle ;) ) na spokojne, zdrowe śniadanie. Ze względu na aurę dodałam od siebie jeszcze jeden warunek - najlepiej

Pełny talerz
Oszczędności w domowym budżecie 351

Oszczędzanie kojarzy się z czymś co nie jest przyjemne, to o którym ja chcę napisać nie wymaga wyrzeczeń ale odrobiny sprytu i trzymania się pewnych zasad

Kuchnia PROzdrowotna
Owoce w jogurcie z orzechami na ciepło 193

Hej! Po raz kolejny łączymy pyszności ze zdrowiem. Tak o to banan i truskawka skąpane w greckim jogurcie i muesli połączą się z orzechowym trio z

Kuchnia PROzdrowotna
Wiosenna sałatka z rzodkiewką 256

Witajcie!, wiosna pełną parą, przyjemna słoneczna aura za oknem i tylko brakuje dobrego śniadania!. Początek wiosny to też czas przeziębień które często łapiemy zapominając o spożywaniu

Kuchnia PROzdrowotna
Aromatyczne fusilli z kozim serem i polędwiczkami 224

Dania z makaronem to standard w wielu restauracjach, mimo że nie są wykwintne to jednak takie choćby fusilli z kozim serem i polędwiczką z kurczaka można

Kuchnia PROzdrowotna
Pieczony szczupak z czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką 163

Wprost z polskich jezior prezentuje się dziś pyszny szczupak pieczony w całości. Trochę nieśmiało ale małymi krokami pojawiają się rybne sklepy i stoiska dające nam możliwość

Kuchnia PROzdrowotna
Owsiane ciasteczka z rodzynkami 118

Wracam z pracy. Dzwoni telefon. Znajomi spontanicznie zapraszają nas na popołudniową kawę i ciasto. Nie wypada składać wizyty z pustymi rękoma, a jednocześnie nie chcę kupować niezdrowych słodyczy w sklepie. Co robię? Odpalam szybko piekarnik i zabieram się za owsiane ciasteczka z rodzynkami. Zrobienie tych maleńkich pyszności(...)kwestia 20 min (łącznie z pieczeniem), tak więc to idealne rozwiązanie podczas niespodziewanych wizyt. Wystarczy, że po upieczeniu zapakujesz ciasteczka w ładny papier - masz pyszny i, co najważniejsze, zdrowy podarunek dla gospodarzy. Składniki na 36 ciasteczek: 3 szkl. górskich płatków owsianych ½ szkl. migdałów 1 dojrzały banan 1 szkl. pasty daktylowej lub 1/3 szkl. syropu kolonowego (lub innego płynnego słodziła

Roślinna - blog wegański
Wegańskie muffiny z granolą 159

bakali i orzechów. Ciasto jest delikatne i puszyste (to dzięki roślinnej „maślance”), a w środku znajdziesz miłą niespodziankę w postaci chrupiących dodatków. Pączki? Jakie pączki! Dla mnie domowe zdrowe wypieki to o wiele lepszy wybór na nietłusty tłusty czwartek. Składniki  (12 babeczek): 250 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej 1 łyżeczka sody ¼ łyżeczki soli 300 ml roślinnej „maślanki” (roślinne(...)mleko-ja użyłam ryżowego o smaku wanilii- +2 łyżki soku z cytryny) 3 duże łyżki puree z dyni , batatów lub marchewek (warzywa pieczemy lub gotujemy do miękkości i miksujemy – zdrowy zastępnik jaj i tłuszczu) ½ szkl. syropu klonowego lub  ¾ szkl. pasty daktylowej 250 g wegańskiej granoli Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Przygotuj formę na muffiny i wyłóż ją papilotkami

Roślinna - blog wegański