zdrowe - 8490 przepisów (strona:447/566)

Owocowa sałatka na sałacie dębowej z dressingiem na bazie oleju rzepakowego 240

Trochę sałaty dębowej i ulubionych owocków, które akurat miałam pod ręką i tak powstała kolejna zdrowa sałateczka. składniki: ok 20-25 listków sałaty dębowej 1 awokado 6-7 dużych truskawek 10-12 kulek winogrona różowego 3-4 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki  sosu balsamicznego 1 łyżeczka miodu Na talerzach ułożyć liście sałaty dębowej. Awokado obrać, usunąć petkę

Monia miesza i gotuje
Sok pomidorowy z bazylią 181

przepis na sok pomidorowy :) Dlatego dzisiaj mam dla Was drugą wersję soku z pomidorów. Tym razem bardziej ziołowy, bo z dodatkiem suszonej bazylii i estragonu. Jednak równie smaczny i zdrowy jak poprzedni:) Polecam!! Składniki: 2 kg pomidorów, cebula, 2 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, 1/2 łyżeczki suszonej bazylii, 1/2 łyżeczki suszonego estragonu, sól, pieprz, 3 łyżki oliwy z oliwek

Z miłości do słodkości
Chleb wielozbożowy 181

przepisów już Wam podałam, dzisiejszy chlebek składa się z mąki pszennej oraz żytniej i płatków owsianych. Ponadto wzbogaciłam go o słonecznik i siemię lniane oraz otręby pszenne. Wyszło smacznie, zdrowo i przede wszystkim domowo:):) Składniki: 250g mąki pszennej, 250g mąki żytniej, 1/3 szklanki płatków owsianych, 1/3 szklanki otrąb pszennych, 2 łyżki ziaren słonecznika (użyłam Kresto), 2 łyżki siemienia lnianego (użyłam

Z miłości do słodkości
Wafle ryżowe z kremem gryczano-czekoladowym i owocami 281

już tylko jako dodatku do gulaszu, lecz także np. do deserów. I wcale nie mówię tu o kaszy manny czy jaglanej, lecz o gryczanej:) Chciałam zrobić jakiś szybki i zdrowy deser, w szafce znalazłam wafle ryżowe, a w lodówce resztkę powideł śliwkowych:) Miałam też miseczkę świeżo zerwanych owoców. I w taki oto sposób wymyśliłam deser, całkiem nawet smaczny

Z miłości do słodkości
Owsiane ciasteczka z jagodami goji i czekoladą 240

mąki razowej, płatków owsianych, brązowego cukru, odrobiny gorzkiej czekolady i dużej ilości migdałów i suszonych owoców. Nietypowym dodatkiem jest również marmolada jabłkowa, która zalegała mi w lodówce. Wyszło zdrowo i naprawdę bardzo smacznie!! Składniki:  3/4 szklanki mąki razowej,  2 łyżki masła,  2 łyżki oleju rzepakowego (użyłam Rapso),  3/4 szklanki brązowego cukru, szklanka marmolady jabłkowej,  białko

Z miłości do słodkości
Faszerowany ogorek zielony 168

jakze inny smak za sprawa jajka i oliwek. To tez dobre rozwiazanie gdy w progu stoja niespodziewani goscie. Zamiast serwowac im niezrdowe przekaski mozna w kilka minut przygotowac cos zdrowego, prostego, a do tego zupelnie innego. skladniki: zielony ogorek (na jedna jajko pol dlugiego ogorka) jajko na twardo kilka oliwek zielonych majonez sol, pieprz wykonanie: Ogorka kroimy w grubsze plastry

Przysmaki Karolki
Majowa zupa 154

zycia wiec i ja mam wiecej energii. A na targu tyle nowosci. Rzodkiewki, ogorki, mloda kapusta, rabarbar, szpinak i szparagi. Az mam ochote kupic to wszystko na raz. Jednak zdrowy rozsadek nakazuje zachowac umiar. Jutro przeciez znow pojde na targ. A tym czasem wpadam do kuchni i doslownie w pare minut gotuje pyszna i prosta zupe. Najbardziej sie ciesze

Przysmaki Karolki
Mała przekąska ze szparagów 240

taki upał włączać piekarnik. Żar leje się z nieba i próżno dziś szukać ochłody. A ja jak na złość postanowiłam przygotować szparagi w piekarniku. Pokusa była zbyt wielka i zdrowy rozsądek nie miał dziś z nią szans.Bo niestety jak się na coś uprę to nie ma od tego odwrotu.  No i dobrze, bo moje małe danie było lekkie

Przysmaki Karolki
Zupa gulaszowa z serc indyczych 186

Zupa podana od serca, dosłownie.. nie tylko ze przygotowana dla najbliższych których się kocha, ale dlatego ze składa się głównie z serc indyczych, zdrowego i pysznego mięsa Do przygotowania tego gulaszu użyłam Pomysłu na zupę gulaszowa Winiar, ale to nie jest konieczne. Można taka sama pyszna zupę przygotować bez tego dodatku wykorzystując bulion i przyprawy. Poniżej podaje oba sposoby

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Surówka z kapusty z sosem curry 386

bazie jogurtu. Teraz kiedy warzyw jest pod dostatkiem i są w miarę tanie polecam do robienia takich surówek, bo to nie tylko szybki dodatek od obiadu ale i zdrowy. Sosy można robić jakie się chce wszystko zależy od inwencji i zawartości naszych szafek. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Domowy gyros z frytkami 501

Domowy fast food w 15 minut? Tak to możliwe. W dodatku zdrowy bo bez sztucznych, gotowych mieszanek przyprawowych czy dań z torebki. Chcę wam udowodnić, że nie trzeba kupować takich produktów, bo taki posiłek w domu własnoręcznie wykonany od A do Z jest równie szybki, łatwy i o wiele smaczniejszy. Kompozycje mieszanki przyprawowej gyros wykorzystałam od córki, która z taką

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Warzywny przekładaniec z kotletami z indyka - montignac 253

Dzisiaj przykład na dietetyczną kuchnię w męskim wydaniu, czyli góra zieleniny i kotlety z indyka. Można? można... kolorowo, pysznie i zdrowo. Przy okazji przez przypadek mężowi wyszedł obiad zgodny z dietą Montignaca. Taki obiad mogę jeść codziennie, nic więcej mi nie potrzeba. A wy? Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Piersi z kurczaka po marokańsku - montignac 304

Zamarynowany kurczaka w aromatycznych przyprawach , lekko upieczony to idealny posiłek zarówno dla odchudzajcych sie jak i tyn nie na diecie. Zapraszam. Przepis pochodzi z książki M. Montignac Smacznie i zdrowo. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Chińszczyzna z mieloną wołowiną 248

stylu to spróbujcie zrobić te szybką wołowinę. Obiecuje wam że nie zajmie wam to więcej czasu niż zamówienie chińskiego jedzenia w knajpce, a różnica będzie ewidentna.. smacznie, rodzinnie, zdrowo no i taniej przede wszystkim. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Makaron z rukolą i indykiem w śmietanie 270

bazie pszenicy durum są dla naszego organizmu zdecydowanie korzystniejsze, zarówno pod względem odżywczym, jak i dietetycznym, niż te z pszenicy zwykłej. Wiec jeśli się odchudzamy, albo chcemy jeść zdrowo, myślimy nad tym co jemy to kupujemy makaron durum, chociaż tyle zróbmy dla własnego zdrowia. I jeszcze jedno, gotujmy je al dente, lekko półtwarde, bo rozgotowane makarony tracą na swojej wartości

Bernika - moj kulinarny pamietnik