zdrowe - 8490 przepisów (strona:446/566)

Kolorowa tarta z mąki żytniej razowej 312

lekko się roztopił, avocado i pomidorki lekko zmiękły, a ciasto chrupało między zębami . Przyznam szczerze, iż sama byłam bardzo zaskoczona efektem końcowym! A zajadając kęs po kęsie czułam się zdrowo najedzona. Koniecznie spróbujcie! :) Tapenada , czyli po prostu pasta z oliwek - bardzo szybka i łatwa do przygotowania w domu.   Oto tradycyjny francuski przepis: 6 ząbków czosnku 50g kaparów 10 filetów

Sajkofanka smaku
Dorsz z truskawkową salsą 215

doskonale wpasowały się jako dodatek do mojego dzisiejszego obiadu. Delikatne mięso z dorsza z nieco zaostrzoną salsą truskawkową i plastrem wędzonego twarogu wylądowały u mnie na talerzu. Było smacznie, zdrowo i naprawdę bardzo kolorowo! A po mojej uczcie zostały już tylko fotograficzne wspomnienia:) Dorsz z truskawkową salsa i twarogiem wędzonym Ryba: -500g fileta z dorsza  -pieprz, sól, oregano

Sajkofanka smaku
Sałatka z serem korycińskim, jajem i kiełkami z patelni 225

świeżą sałatą masłową i rzodkiewką prosto z przydomowego ryneczku. Z jajem na twardo i moimi ulubionymi ostatnio kiełkami z patelni sałatka staje się idealnym daniem obiadowym. Najadałam się zdrowo i kolorowo na wiosnę - spróbujcie - zachęcam! :) Sałatka z jajem, serem korycińskim i kiełkami z patelni Składniki na 2 porcje: - 1 opakowanie kiełek na patelnię - pół główki sałaty masłowej - 4 rzodkiewki

Sajkofanka smaku
Wołowina duszona w czerwonym winie 297

pracowicie. Porządki w ogródku, wyrywanie chwastów, kopanie... i tak robota przeciągnęła się aż do południa. A jak wiadomo po ciężkiej pracy nic tak nie doda energii, jak porządny i zdrowy obiad. Solidna porcja wołowiny duszona w winie z warzywami to najcenniejsze źródło białka. Długo duszona jest delikatna, soczysta, wręcz rozpływa się z każdym kęsem. Zatem nie pozostaje nic innego niż

Sajkofanka smaku
Owsianka w towarzystwie twarożkowych kostek z pesto 205

 Owsianka na wytrawnie z twarożkiem w zielonym pesto Składniki: - 5 płaskich łyżek płatków owsianych- woda- pół kostki twarogu chudego lub półtłustegoPesto: - dwie garście

Sajkofanka smaku
Pieczeń z cukinią i bobem 223

Bób nigdy nie gościł na moim stole.W tym roku po raz pierwszy i już wiem że na pewno będzie się pojawiał coraz częściej.Jest bardzo zdrowy i smaczny. Cukinia rośnie w ogródku więc połączyłam.Proponuję Wam zrobić moją pieczeń,na prawdę jest smaczna. Składniki: 500 g łopatki 300 g z szynki 2 szt jajka 1 szt bułka czerstwa

Ala piecze i gotuje
Kluski kukurydziane 229

bazie rosołu a także super dodatek do zupy jarzynowej. Są bardzo proste i szybkie do zrobienie. Możemy zrobić różne wzorki. Ucieszą się z nich również dzieci i będą zajadać zdrowy dodatek w zupie. Ja użyłam ich jako dodatek do kremu z szparagów . Składniki: 1 szkl wody 0,5 szkl kaszki kukurydzianej 0,5 łyżeczki soli Przygotowanie:   W naczyniu zagotować

Ala piecze i gotuje
Lekka sałatka z rostbefem i rukolą 248

Rukola 10 koktajlowych pomidorków Do smaku: Sól, pieprz, koperek, czosnek , oliwa z oliwek Umytę rukolę i pomidorki rozkładamy na talerzu, dodajemy rostbef i posypujemy przyprawami.  Gotowe! Super lekko, zdrowo i ekspresowo! Oczywiście można zmienić sałatkę, dodać jakiś składnik np jajko ugotowane na twardo. Wariantów jest tyle ile podsunie Wam wyobraźnia… Smacznego

Mia Cucina Sofieta
Makaronowa sałatka z bresaola, na upały 287

warzyw w oleju “Condiriso” Saclà, oliwki i malutkie cebulki również “Saclà”, polędwiczkę bresaola, pokrojoną w cieniutkie paseczki, wędzony żółty ser i dużą garść rukoli "Fit&Easy". Lekko i zdrowo! Dwa słowa o polędwicy bresaola. Bresaola to rodzaj solonej, dojrzewającej na surowo polędwicy, produkowanej z najwyższej jakości mięsa wołowego ( di manzo) lub koniny (di cavallo).   Zdjęcie z netu ( click

Mia Cucina Sofieta
Passata czyli sos pomidorowy po włosku 237

makaronu czy sosu bolońskiego. Moje dzieci uwielbiają wyjadać taki swieży, pachnący sos prosto ze słoika! Dla nich to już jest ich wyjątkowy, bo i dobry i zdrowy comford food

Mia Cucina Sofieta
Smoothie z ananasa, kiwi i mięty 159

papierowym ręcznikiem. Owoce wraz z miętą wrzucamy do blendera i rozdrabniamy, dodajemy mleczko kokosowe, sok z aloesu i dokładnie miksujemy. Smoothie  jest bardzo aromatyczny, a przy tym bardzo zdrowy. Prawdziwa witaminowa bomba

Mia Cucina Sofieta
Słodko-kwaśna brukselka 227

Gorzkawy smak brukselki wielu może zniechęcić do tego zdrowego warzywa. A szkoda, bo to samo zdrowie. Aby zachować całe jej bogactwo, najlepiej oczywiście byłoby zjadać ją na surowo, poszatkowaną cieniutko i dodaną do innych warzyw. Na ogół jednak brukselkę jadamy  już po ugotowaniu, z dodatkiem przyrumienionej bułki tartej i masła. Może warto skusić się na nową wersję brukselki

Mia Cucina Sofieta
Wytrawne risotto z truskawkami, z olejem rzepakowym 239

użyłam oleju rzepakowego, który jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3, a skład tych  kwasów i witamin zawartych w oleju, korzystnie wpływa na nasze zdrowie. A przecież chcemy być zdrowi! Wytrawne risotto z truskawkami, z olejem rzepakowym Składniki na 4 osoby: 350 g ryżu na risotto 3 łyżki oleju rzepakowego ½ cebuli 3/4 szklanki białego półwytrawnego wina 400 g dojrzalych truskawek

Mia Cucina Sofieta
19.Lekka, podpieczona środa - czyli zapiekanka z pomidorami, krewetkami i łososiem! 289

Witamy!  Dziś trochę późno jak na obiad, ale z uwagi, że czasami poprez całą masę zajęć w ciągu dnia  pora obiadowa zostaje przesunięta na

Symfonia Smaków
43. Pizza w domowym wydaniu: czyli pizzerinki na razowym spodzie! 292

Witamy! Czy Wy też emanujecie energią w te piękne, słoneczne dni? Bo my bardzo! Uśmiech aż sam niesie się na usta(;  Dzisiaj, krótko i na temat: energetycznie, zdrowo, kolorowo na razowym spodzie! (;  Wczorajszy pomysł na obiad narodził się spontanicznie, z powodu lekko imprezowego sobotniego wieczoru i małej ilości składników w kuchni ze względu na koniec tygodnia

Symfonia Smaków