bardzo prostych dań które szybko zaspokoi głód a nie będzie fast foodem. O sezamie i jego właściwościach już wspominałem ale o porze ani troszeczkę. Por to imponująco zdrowe warzywko: lekkostrawne, zasadotwórcze, z dużą ilością żelaza i krzemionek, odtruwające organizm. Poza tym kiedy gra pierwsze skrzypce w daniu nadaje mu bardzo ciekawy smak który dobrze współgra z orzeszkami ziemnymi
Kuchnia PROzdrowotnabazie chleba, który piekłam w ubiegłym roku, troszkę bazując na tym, jednak modyfikując go, upiekłam (za drugim podejściem, pierwszy się nie dopiekł środkiem) idealny jaglany chlebek. O tym, że zdrowy nie trzeba chyba nikogo przekonywać, dla mnie jednak najważniejsze, że wyszedł baaardzo smaczny. Chleby na zakwasie, które piekę na codzień też są bardzo smaczne i zdrowe ale mała zmiana co jakiś czas nie zaszkodzi, wręcz jest bardzo wskazana. Chlebek jest bezglutenowy, pełen ziaren i orzechów, czy zmieniający życie...? Niekoniecznie, ale warto się pokusić i upiec taki, choćby dla samych walorów smakowych. Ja piekłam w metalowej formie do chleba 30x11cm, wyszedł dość niski ale to zupełnie nie przeszkadza, chciałam by się dobrze wypiekł
Smaczne Zdroweprostu jestem zupoholiczką ;) Zupa jest dobrym daniem, kiedy wraca się z pracy czy ze szkoły bardzo głodnym, i czeka na właściwy obiad. Wtedy zamiast zapychać się czymś mniej zdrowym, można zjeść zupę, która korzystnie działa na nasz układ pokarmowy. Oprócz tego zupy są lekkostrawne mają mało kalorii, co ucieszy osoby odchudzające się. Dlaczego warto? Brokuł jest rośliną jednoroczną(...)komentarzach. :) Będzie nam bardzo, bardzo miło, jeśli polubisz naszą stronę na Facebook lub zaobserwujesz nas na Instagramie / Google+ . Cieszymy się z każdego czytelnika! Trzymajcie się zdrowo! Gosia i Paulina
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńDlaczego warto? O cennych właściwościach aronii możecie poczytać w poprzednim przepisie na sok z aronii . Jednak, co jest dobrego w domowych przetworach? Ano to, że wiesz, co jesz! Zdrowe jedzenie, to jedzenie naturalne, bez barwników, konserwantów, ulepszaczy i innej chemii. Mamy więc pewność co do składu naszych przetworów. Ich robienie owszem jest czasochłonne, ale wychodzi to taniej
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńcenne składniki mineralne: magnez, wapń, fosfor, potas i żelazo. Mogę zaryzykować stwierdzenie, że większość dzieci lubi ciasto jabłkowe a za kaszą raczej nie przepada. Tym razem połączymy zdrowe ze smacznym. Oto przepis na ciasto z kaszy jaglanej z jabłkami i brzoskwiniami. Składniki: kasza jaglana (sucha, nie ugotowana) 250g jabłka 1200g (już obrane i pokrojone) ok 6 większych sztuk
IzaGotujeWitajcie! Dziś znów podzielę się z Wami wiedzą o tanim naturalnym leczeniu popularnych dolegliwości. Zajmiemy się bólem gardła który potrafi skutecznie uprzykrzyć życie. Najważniejszą sprawą w
Kuchnia PROzdrowotnaKuchnia dla serca. Zdrowe roślin " to książka Violetty Domaradzkiej i Roberta Zakrzewskiego, którą można nabyć na stronie Grupy Wydawniczej Publicat S.A . Kim są autorzy książki? Oboje kochają górskie biegi ultra i dobre jedzenie. Są organizatorami Biegu Wegańskiego i Gorce Ultra-Trail oraz akcji ekologicznej „Zabiegam o czystą Polskę“. Wspólnie napisali książkę "Kuchnia dla biegaczy(...)dobrej jakości - sprawiają, że z przyjemnością trzyma się ja w dłoniach. Po przeczytaniu kilku stron - niesamowicie mnie wciągnęła i sprawiła, że zdobyłam sporo nowych informacji i inspiracji na zdrowe posiłki. Myślę, że to doskonała pozycja do każdej domowej biblioteczki! Na pewno wielu osobom pozwoli zwiększyć świadomość - dotyczącą zdrowego trybu życia i pomoże zmienić złe nawyki żywieniowe
Di gotujedodatek jajek, sprawia, że ciasto daje na długo uczucie sytości i naprawdę nie mogłam zjeść więcej niż dwa kawałki więc może jednak to ciasto nie jest aż tak bardzo niezdrowe :) a zresztą co tam jesień, smętna pogoda, co będziemy sobie żałować :) Szybkie smaczne i banalnie proste to co robimy :) Składniki (na małą kwadratową blaszkę) : 3 jajka (oddzielnie
zdrowa vege kuchniakaloryczne, głównie za sprawą dodawanej śmietany kremówki, w której na 100 gram znajduje się aż 300 kcal, a dodatkowe kalorie to przede wszystkim: cukier, tłuszcz i czekolada. Warto zastąpić niezdrowe słodycze porcją suszonych i świeżych owoców, a cukier w wypiekach zamienić na trzcinowy, miód lub syrop klonowy. Desery można przygotowywac również z kasz! Takie na przykład na bazie(...)wraz z nimi trendy kulinarne. Kasze, zwłaszcza gryczana i manna, które w czasach PRL-u były zmorą na szkolnych stołówkach, dzisiaj królują na polskich stołach. Produkty zbożowe są podstawą zdrowego odżywania. Chętnie sięgamy po sprawdzone, naturalne i ekologiczne artykuły, jemy świadomiej, a dobre nawyki żywienione przekazujemy młodszemu pokoleniu
Moja smaczna kuchnianiepozorna i zdrowa przekąska to prawdziwe źródło cennych tłuszczy i węglowodanów, bardzo potrzebnych na co dzień. Nie masz energii, czeka Cię cały dzień pracy, szukasz fajnej treningowej przekąski albo masz ochotę na coś słodkiego? Trafiłeś idealnie! Ja zawsze biorę parę kulek na uczelnię lub na długie górskie trasy. A jak smakują...mniam! Słodkość daktyli przełamana słonym masłem orzechowym(...)tego chrupiące kawałki orzeszków, słonecznika i siemienia lnianego. Niebo! Polubią je nawet przeciwnicy suszonych owoców i wszelakich zdrowych produktów. Same znikają z talerza... A wiecie co jest w nich najlepsze? Sam proces tworzenia. Osobiście uwielbiam formować idealnie okrągłe kulki i zastanawiać się, którą obtoczę w danym produkcie. Moim faworytem jest kokos i gorzkie kakao
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńJest to tytuł bardzo zaszczytny, gdyż oznacza on, że produkt ma wiele cennych i korzystnych dla zdrowia substancji odżywczych. Jagody są głównym źródłem związku o nazwie pterostylben, który chroni zdrowe komórki przed nowotworami, a do komórek rakowych przenika, powodując ich śmierć. Wpływa on też dobrze na metabolizm tłuszczu, pracę mitochondriów i (na podstawie badań) rozwój masy mięśniowej(...)wolicie borówkę amerykańską? Piszcie w komentarzach! Jeśli chcesz być na bieżąco obserwuj nas na Google+ , Instagramie lub Facebooku . Już za parę dni pierwszy konkretniejszy przepis! Co chcecie na początek? Zdrowy obiad, śniadanie, słodkości? Miłego dnia! Paulina
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńniezdrowe bulionetki ze sklepu, albo zupy nie robimy wcale. Ze sklepowymi bulionetkami po zapoznaniu się z ich składem rozwiodłam się już dawno. Więc wymyśliłam własny odpowiednik. Jest zdrowa, intensywnie pachnie - po zrobieniu jej zapach unosił się w mieszkaniu jeszcze przez dwa dni. Po rozcieńczeniu wodą, bulion jest aromatyczny, wyczuć można w nim smak poszczególnych warzyw. Świetnie
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńogromną ilość warzyw. Najlepiej, byś pod ręką miał zawsze pierś z indyka lub kurczaka lub mięso wołowe (choć nie tak często jak drób). Zamiast ziemniaków lepiej używać pysznych, zdrowych i bogatych w beta-karoten batatów, a w zamrażalce zawsze mieć opakowanie mieszanki warzyw, które można szybko udusić na patelni. Oczywiście, jeśli pod ręką nie macie akurat świeżych warzyw(...)ważna kwestia. Ja nie wyobrażam sobie obiadu bez deseru, po jedzeniu zawsze mam ochotę na coś słodkiego lub chrupiącego jak np. krakersy. Dlatego zawsze wolę mieć pod ręką coś zdrowego do zjedzenia. Do tego przydadzą się np. suszone daktyle, mieszanki orzechów i bakalii, suszone owoce typu śliwki czy morele, a także proste w przygotowaniu batony muesli czy ciasteczka owsiane. Jeśli
Cooking Monster