zdrowe - 8490 przepisów (strona:198/566)

REWOLUCJA NA TALERZU, CZYLI O TYM, JAK W JEDNEJ CHWILI DIETA SIĘ ZMIENI 186

sytości oraz dostarczać energii, ale przede wszystkim powinno stanowić wyznacznik naszego zdrowia. W końcu  "jesteś tym, co jesz" , a to niezmiennie okazuje się prawdą. Natomiast to, co zdrowe, niekoniecznie nie smakuje - w większości przypadku naprawdę może okazać się rewelacyjne. Patrząc także pod kątem studiów, pokarm jest surowcem, półproduktem lub produktem końcowym, podchodzę więc do niego również

W kuchni Karmel-itki
Pieczona owsianka ze śliwkami i płatkami migdałowymi - śniadanie kwietnia! 209

wersji jest jeszcze lepsza niż w klasycznej. Świetnie zgrało się połączenie śliwek oraz migdałów.  Syci na bardzo długo i zmniejsza ochotę na słodkie w ciągu dnia. Zawiera zdrowe węglodowany, białko oraz tłuszcze.  Składniki: 30g płatków owsianych 15g otrąb owsianych 2 białka 20g płatków migdałowych 180g śliwek 2 łyżeczki stewii Przygotowanie: Wszystkie składniki oprócz płatków migdałowych mieszamy

Czarnawisienka
Kleik ryżowy, czyly "pościk" dietetyczny ;) 189

już nie chciał Dziś już krupniczek na mięsie zjadł to inna z nim rozmowa. Morał z tego taki, że we wszystkim umiar trzeba mieć, szczególnie w spożywaniu wszelkich niezdrowych pysznosci

Kuchnia po mojemu
Wytrawne muffinki z mąki pełnoziarnistej na dobry początek tygodnia. Idealne na drugie śniadanie do szkoły, pracy czy w domu. 124

próbę. Takie muffinki na słono stanowią idealną przekąskę zarówno na domową imprezkę, seansik filmowy czy na drugie śniadanie dla dzieci do szkoły. W atrakcyjnej formie można zapiec całkiem zdrowe składniki, a ich przygotowanie jest proste i nie zajmuje dużo czasu. Oto moja propozycja nr 1 (ponieważ spodziewam się, że przygotuję takie babeczki jeszcze w wielu wariantach). Składniki

Kuchnia po mojemu
Ryba duszona w pomidorach i cebuli Mamy Hani - zdrowa i bezmięsna propozycja na niedrogi piątkowy obiad 159

odwracania ryby). Wszystko zależy od patelni jaką posiadamy. Polecam żeliwną bądź ceramiczną. Danie gotowe. Dobrze smakuje z ryżem, ale również z samą surówką jest pyszne. Danie dietetyczne, aromatyczne, zdrowe i wbrew utartym poglądom nie rujnuje domowego budżetu - mimo, że to ryba. Cóż ja będę zachwalać skoro same zalety. Wystarczy spróbować. Jeśli posiłek przygotowujemy dla dziecka lub osoby starszej

Kuchnia po mojemu
Domowy tatar wołowy. Urozmaicenie na kolację - niekoniecznie z polędwicy 116

wcale nie tak zdrowo. Pieczywo przeważnie z konserwantami, o kupnych wędlinach lepiej nie wspominać. A o tej porze roku to i pomidor tylko nazwę ma wspólną ze zdrowym, sezonowym owocem. Warto więc chociaż urozmaicać składniki kanapek jeśli nie potrafimy z nich zrezygnować. Tatar wołowy jest doskonały do tego celu. Wprawdzie nie należy do najbardziej lekkostrawnych dodatków jednak walory smakowe

Kuchnia po mojemu
Pożywne i zdrowe kanapki kolacjowe. Żółte, zielone i czerwone. 175

ominięcia, warto zadbać o różnorodność składników, z których powstają. Tak by poza walorami smakowymi dostarczały również składników odżywczych. Oto moja propozycja na pyszne, a do tego zdrowe kanapki niestandardowe. Składniki (dla jednej osoby):  2 kromki pieczywa żytniego, wieloziarnistego 2 cienkie plastry łososia wędzonego serek typu Philadelphia plaster sera żółtego mierzwionego 1-2 suszone pomidory 2 liście sałaty

Kuchnia po mojemu
Grillowany pstrąg łososiowy z odzysku podany na miksie sałat z opiekanymi ziemniaczkami 158

oparta na miksie sałat, o której wspomnę coś więcej niebawem. Jako, że sezon grillowy najwyższa pora rozpocząć rybę tę do grillowania tradycyjnego gorąco polecam. Pyszności i do tego zdrowe

Kuchnia po mojemu
Pysznie zapiekane zielone szparagi - zdrowe lecz nie nasze smaki 155

smakowało. I pewnie ja najbardziej się tym obiadem najadłam, bo zjadłam również porcję Syna. W każdym razie sprawa szparagów   w naszej kuchni jest przesądzona. Mimo, że mega - zdrowe i bogate w witaminy, to w naszym jadłospisie miejsca nie zagrzeją. Przynajmniej nie w połączeniu z szynką dojrzewającą, której smak wg mnie zbytnio dominuje w tym daniu

Kuchnia po mojemu
Indycza golona pieczona. 169

grillowania , my jednak nie będziemy mieć takiej okazji tym razem. Dlatego przedstawiam propozycję obiadową w stylu tradycyjnym. Będą to pieczone golonki indycze. Aromatyczne, soczyste mięso, a w dodatku zdrowe. Składniki: 3 golonki indycze 3-4 duże ząbki czosnku majeranek  sól, pieprz Przygotowanie: Umyte golonki nacieramy solą, pieprzem i majerankiem. Odstawiamy do nasłonienia na całą noc. Pieczemy

Kuchnia po mojemu
Biały gulasz. Z indyka i z warzywami 147

ostatni dzień weekendu, na dworze zimnica to jeszcze tak szybko uciekła, zamiast ciągnąć się w nieskończoność. Wróćmy jednak do wątku głównego - kulinarnego. Gulasz z indyka. Jasny sos, kruche zdrowe mięso i sezonowe warzywa. Po szczegóły zapraszam do dalszej lektury: Składniki: 60 - 70 dag piersi z indyka 1/2 cebuli 1/2 malej papryki czerwonej 1/2 malej papryki żółtej 1 mała

Kuchnia po mojemu
Sałatka śniadaniowa. Pakiet startowy do pracy. Prościej być nie może 141

myję i osuszam warzywa oraz kroję w pojemniczek odpowiednią ilość sera, który zasypuję ziołami prowansalskimi i skrapiam oliwą. W pracy wystarczy pokroić warzywa, dołożyć ser i pysznie zdrowe śniadanie gotowe. A, że warzywa teraz jeszcze w cenie i pełne smaku to nic tylko jeść i jeść ;) Najsmaczniejszy sposób na ograniczenie deficytu snu i nadwyżki kalorii w ciągu tygodnia

Kuchnia po mojemu
Naczynie gliniane do pieczenia. Magia wnętrz Rossi dotarła do Kuchni po mojemu. 113

pokryta jest powłoką szklaną, która zapobiega przywieraniu podczas pieczenia oraz przenikaniu zapachów i smaków do glinianej ceramiki. Zgodnie z deklaracją sprzedawcy budowa formy oraz skład powłoki pozwalają na zdrowe pieczenie bez tłuszczu. Forma z duszą? Czy tak jest? Czy naczynie jest tak samo praktyczne jak piękne? Przekonam się już niebawem i podzielę się z Wami spostrzeżeniami. Mam szczerą

Kuchnia po mojemu
BIBLIOTECZKA KULINARNA: KWIECIEŃ - NIGELLA GRYZIE 127

koniecznie dostosowuje się do mody na zdrową dietetyczną kuchnię. Oczywiście nie mam tutaj na myśli, żeby krytykować w jakiś sposób dietetyczną kuchnię bo sama staram się zdrowo odżywiać, jednak to właśnie podoba mi się w Nigelli, że nikogo nie kopiuje i w swojej książce po porostu dzieli się z czytelnikami tradycyjnymi smakami, które królują w jej domu oraz

noteskulinarnyfiga
Granola 165

Absolutnie pyszna granola. Ja nie wiem dlaczego dopiero teraz ją zrobiłam. Przepis bardzo prosty, składniki w zasadzie dowolne, a śniadanko potem bardzo pyszne i zdrowe

Ditecz