zdrowe przepisy - 11000 przepisów (strona:549/734)

Tajski smażony makaron ryżowy z krewetkami (Phad Thai) 156

słodki, słony, kwaśny i pikantny." Ja dodam od siebie, że jest bardzo lekkie i delikatne, mimo to utrzymuje uczucie sytości przez kilka godzin - wraz z filiżanką zielonej herbaty stanowi zdrowy i smaczny orientalny posiłek.   Składniki (na ok. 2 duże porcje) : 200 g makaronu ryżowego, najlepiej szerokiego 2 łyżki oleju roślinnego 250 g surowych (lub rozmrożonych) krewetek marynata do krewetek

Kuchnia Prezydentowej
Sałatka kuskus z kurczakiem 301

Kaszka kuskus lub bulgur to fantastyczny materiał na szybki, zdrowy, lekki posiłek. Smakuje świetnie na ciepło, a w gorące dni jest niezrównana na zimno. Moim zdaniem najlepsza jest właśnie w lecie, mocno schłodzona, pełna ziół i aromatycznych przypraw. Bez dodatku mięsa stanie się wspaniałą przystawka do grillowanych mięs. Sałatka nie wymaga wielkich nakładów pracy, ani wielu składników - wystarczy, że mamy

Kuchnia Prezydentowej
Suszona skórka z pomarańczy i mandarynek, czyli recykling kulinarny 137

się nie marnowało. Właśnie na przykładzie tytułowych mandarynek i pomarańczy to pokażę. Do tej pory jak zjadłem jakiegoś cytrusa to skórkę po prostu wyrzucałem. Jak chyba zresztą każdy zdrowy na umyśle człowiek. Ale przy nalewkach odkryłem, że przydać może się wszystko. A skórka to już z całą pewnością, często jest wręcz niezbędna. Dlatego teraz, gdy jemy cytrusy, to kolejnym etapem

Marder&Marder Manufacture
Kakaowy pudding jaglany z sosem truskawkowym 271

Zdrowy, kakaowy pudding przygotowywany z kaszy jaglanej oraz świeżych truskawek- sycący, gęsty, o aksamitnie kremowej konsystencji, z delikatną nutą wanilii, która cudownie miesza się ze smakiem kakao oraz truskawkami. Zamiast kakao można dodać kilka kostek ulubionej czekolady, a truskawki- wiadomo- zamienić na inne owoce. Polecam ze względów nie tylko smakowych, ale i zdrowotnych, a że głównym składnikiem jest kasza

Kraina Miodem Płynąca
Koktajl truskawkowy z otrębami 168

Pyszna propozycja na pierwsze lub drugie śniadanie (albo deser :)).  Zdrowy, niskokaloryczny koktajl z truskawek i maślanki z dodatkiem otrębów owsianych. Spora dawka witamin, wapnia i błonnika. Korzystajmy w sezonie truskawkowym :) SKŁADNIKI 1 szklanka maślank

Moje Kuchenne Rewelacje
Razowe spaghetti z cukinią i szparagami 167

cukinia eee… chyba jest jeszcze zeszłoroczna, nie wiem, ale sprzedawca w warzywniaku zmienił temat, kiedy padło pytanie czy jest już z tego roku ;). Jest smacznie, sycąco, wiosennie i zdrowo! Zanim zabierzemy się do gotowania, przygotowujemy warzywa. Cukinię kroimy w cienkie półplastry, cebulę i pomidory kroimy w kostkę, czosnek siekamy drobno – można go przecisnąć przez praskę. Szparagi obieramy, przycinamy

wcinaj to
Surówka koperkowa 262

Dzisiaj prosta surówka, podobna do Coleslawa . Wystarczy kilka warzyw i mamy idealny dodatek do letniego obiadu, kolacji, burgera czy grilla. Zdrowo i smacznie. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Muffinki jabłkowo-pomarańczowe 130

dodatek do drugiego śniadania. Po drugie porcja ciasta jest w sam raz, nawet dla tych, którzy dbają o linię. Ponieważ chciałam, żeby było nie tylko smacznie, ale przede wszystkim zdrowo, użyłam mąki pełnoziarnistej. Dodatek startych jabłek sprawił, że muffinki wyszły bardzo soczyste i wilgotne, a skórka pomarańczowa nadała im wspaniałego aromatu. Najlepiej upiec od razu większą ilość gdyż znikają błyskawicznie

Wiem co jem
Deser waniliowy z musli i sosem wiśniowym 125

kwaśny sos wiśniowy stworzyły razem doskonałe połączenie. Aż się sama zdziwiłam, bo wymyśliłam ten deser naprędce z tego co akurat znalazłam w dość opustoszałej lodówce. Wyszło przy tym nawet zdrowo, bo i musli z pełnego ziarna i suszone owoce i wiśnie prawie jak świeże. Zachęcam więc wszystkich do przygotowania tego prostego deseru i życzę smacznego". Czytaj więcej

Wiem co jem
Chleb orzechowy 107

Proponuję upiec taki chlebek na jutrzejsze, niedzielne śniadanie. Może trochę kaloryczny, ale za to jaki zdrowy. Wykorzystałam do niego trzy rodzaje mąki : pszenną zwykłą, pszenną pełnoziarnistą i żytnią. Dołożyłam do tego mielone orzechy włoskie, ale mogą też być laskowe, ziemne czy piniowe (ale to już byłaby rozpusta). Wyszedł z tego bardzo smaczny, wilgotny chlebek. Świetnie pasuje do białych i żółtych

Wiem co jem
Smoothie melonowy z kiwi, limonką i miętą 134

organizatorka akcji, tradycyjne śniadania na różnego rodzaju koktajle. Mam nadzieje schudnąć dzięki temu parę centymetrów w talii oraz dostarczyć mojemu organizmowi nieco witamin, aby na wiosnę wyglądać świeżo i zdrowo. Osobiście wolę gdy są zrobione z rodzimych owoców typu truskawki, maliny czy jagody. Niestety zimą jest to prawie niemożliwe, chyba że użyjemy owoców mrożonych. Ponieważ wszystkie już zużyliśmy dzisiejszy koktajl

Wiem co jem
Awokado z wędzonym łososiem 187

podać na sobotnim przyjęciu imieninowym męża. Właśnie ją przetestowaliśmy i bardzo nam posmakowała. Wędzony łosoś, szczypiorek i chrzan dobrze się sprawdzają w połączeniu z łagodnym smakiem awokado. Smacznie i zdrowo.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Deser brzoskwiniowy 94

Dziś szczególnie urzekły mnie brzoskwinie. Słodziutkie i soczyste zachęcały do kupna. Większość została od razu zjedzona na surowo, ale udało mi się część zachować i przygotować z nich lekki, zdrowy deser, który z powodzeniem może też zastąpić drugie śniadanie. Do jego przygotowania wykorzystałam miedzy innymi otręby granulowane KUPIEC ze śliwkami, ponieważ z brzoskwiniami nie ma, a szkoda. Mają one dość

Wiem co jem
Torcik ryżowy z jabłkami na niedzielny deser 96

Naturalny ryż brązowy to jeden z moich ulubionych gatunków. Nie dość, że jest bardzo zdrowy bo najmniej przetworzony, to ma jeszcze ciekawy orzechowy smak, który bardzo lubię. Często zatem wykorzystuję go do deserów i przekąsek. Tym razem przygotowałam torcik w jesiennych smakach (jak ja lubię to zestawienie): orzechy i jabłka. Między dwoma warstwami masy ryżowo-orzechowej znajduje się mus jabłkowy

Wiem co jem
Domowy rosół z kaczki 174

Kiedy w domu ktoś zaczyna kichać i czuję, że zaraz dopadnie go przeziębienie, przynoszę z piwnicy wielki gar, wyciągam kaczkę z zamrażarki i gotuję pyszny, zdrowy rosół z dużą ilością świeżych warzyw. Przyprawiam liściem laurowym, zielem angielskim, lubczykiem, goździkami i czosnkiem. Robię do niego domowy makaron i podaję moim domownikom prawie wrzący, bo rosół taki właśnie musi być, aby każdy

Wiem co jem