Sezon na czereśnie dobiega już końca... A szkoda, bo w tych małych owocach drzemie wielki leczniczy potencjał. Są nie tylko kopalnią witamin i soli mineralnych, ale
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńCo jest najlepsze w lecie? Dostępność świetnych, pożywnych i świeżych owoców i warzyw. Sezon trwa w pełni, więc warto wybrać się na pobliski targ i coś
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńDostałaś uczulenia na twarzy? Twoja skóra buntuje się przeciwko sklepowym kosmetykom? Pracujesz w miejscu, w którym jesteś narażona na chemikalia? Ja w takich sytuacjach używam maseczki
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńAronia to owoc przedziwny. Z jednej strony nazywany antidotum na choroby cywilizacyjne, a z drugiej na surowo praktycznie niezjadliwy - cierpki i gorzki. Jednak w przetworach sprawdza
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńKwiatki cukinii są pierwszymi i jak narazie ostatnimi jadalnymi kwiatkami, z którymi miałam do czynienia. Kupiłam je w zeszłym roku z ciekawości na lokalnym targu. Pani
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńOstatnio na blogu pojawił się przepis na serowy sos z warzyw , więc dziś przyszła pora na jego wykorzystanie. Zrobimy nachosy, z którymi komponuje się rewelacyjnie! Nachosy
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńpyszne danie z dorszem w roli głównej. Wcale nie musisz trzymać się rutyny i wrzucać na patelnię całe kawałki ryby. Co powiesz na przepyszne i do tego bardzo zdrowe kotleciki rybne? Takie danie będzie doskonałym zwieńczeniem dnia. Spróbuj! Kotleciki z dorsza w wersji fit Co zazwyczaj jadasz na kolację? Kanapki z żółtym serem i pomidorem? Sałatkę lub zapiekankę(...)pomysł doskonały (sprawdź także: http://www.biedronka.pl/pl/recipe,id,1467,name,kotleciki-z-dorsza ). Przyrządź je tak, żeby jak najlepiej służyły Twojemu zdrowiu. Nie wiesz, jak to zrobić? Tutaj znajdziesz kilka podpowiedzi. Jeżeli chcesz przygotować zdrowe kotleciki rybne, ugotuj dorsza na parze albo upiecz go w rękawie – zachowa walory smakowe i zachwyci Cię soczystością. Następnie mięso musisz rozdrobnić lub zmielić – w ten sposób stworzysz wyśmienitą
Tradycyjna Kuchniatyczyć każdego z nas. Dlaczego lody nie powinny być spożywane przez młodsze dzieci? I jak lody wpływają na zdrowie naszych pociech (i nasze)? Czy lody w ogóle są zdrowe? Przekonajmy się razem. Szczególnie, że sezon na lody już rozpoczęty i warto wiedzieć, co jeść dla ochłody. Rodzaje lodów Podstawowymi lodami są sorbety na bazie owoców i wody(...)oblizujemy sztućce dziecka, jemy z jednego talerza lub czymś się z nim dzielimy? No i te wszystkie słodkie buziaczki? :) Nam nie zaszkodziło, przynajmniej wymieniamy się przeciwciałami. Czy lody są zdrowe? Jeśli są z naturalnych składników, to jak najbardziej tak. Jeśli pełno w nich chemii, sami odpowiedzcie sobie na to pytanie. Wiadomo, że lody to deser. Jeśli
Anioszek w kuchniwartości odżywczych, a często dodatkowo wzmacnia poczucie głodu i sięgamy przez to po niezdrowe przekąski. Z tej perspektywy alkohol na pewno nie wydaje się sprzymierzeńcem odchudzania, ani zdrowego odżywiania. Naukowcy od lat prowadzą badania nad wpływem wina na nasze zdrowie. Co ciekawe, kwestia ta była tematem częstych rozważań już w czasach starożytnych. Pisali o tym poeci, medycy(...)nadmierne picie alkoholu i nieprzyzwoite obżarstwo. Jednakże zamieścił tam również pochwałę na temat wina, gdyż dostrzegł w nim dwanaście cnót : wino poprawia trawienie, pędzi mocz, bladym przywraca zdrowe kolory, daje dobry zapach, wzmacnia naturę rodzenia, raduje usposobienie i krew, gasi wrodzoną gorączkę i rozwiązuje języki milczkom, pozwala żywić nadzieję, człowieka
two broke sistersPoprzednie ciasto - kremowe jaglane ciasto z truskawkami - spotkało się z Waszym baaardzo gorącym przyjęciem. Mniemam, że to gorące przyjęcie może mieć coś wspólnego z ostatnimi upałami
Smakuje zdrowoTakie śniadanie jem ostatnio bardzo często. Jaglanka chwilowo poszła w odstawkę. Teraz królują płatki ryżowe na zmianę z gryczanką. Są tak banalne w przygotowaniu, że zastanawiałam
Smakuje zdrowoniepodważalny dowód na to, że zapiekanka bez mięsa i bez typowego beszamelu może być i smaczna, i zdrowa, i kolorowa – przepiękne, zachwycające danie przygotowane i zainspirowane tradycyjną grecką potrawą – nie będę tu nalegać, że takie samo, bo prawda jest taka, że to nowa rewolucyjna wegańska wersja przygotowana na podstawie przepisu z książki „Vegan for fit”– słodkie podpieczone warzywa świetnie
Roślinna - blog wegańskiGotowane warzywa tracą cenne składniki odżywce i są mniej zdrowe Enzymy zawarte w warzywach giną, gdy są ogrzewane, więc naturalnie nasuwa się przekonanie że są mniej zdrowe. Okazuje się, że jedząc surowe warzywa, choć ich enzymy są w stanie nienaruszonym, to rozpuszczają się one w kwasach trawiennych zawartych w żołądku. Enzymy w roślinach
Tradycyjna Kuchniabędę ściemniać, ale ze śniadaniami to jestem trochę na bakier. Początek dnia zaczynam kawą, mało zdrowe, ale bez kawy średnio funkcjonuję. Śniadania, hmmm zwykle przypominam sobie o nich o jedenastej albo o trzynastej w południe. To wszystko zależy czy jestem w domu czy w pracy. Po prostu nie chce mi się jeść rano, pewnie przez tą kawę(...)działy: "Słodki" i "Wytrawny", więc można kombinować do woli, a składniki na szczęście nie są z kosmosu i w kosmicznych cenach, bo są tam kasze, płatki owsiane, zdrowe zboża, owoce ogólnodostępne, ziarna, warzywa itd. Więc tu kolejny plus. Przepisów jest tan dużo, mało czytania, dużo oglądania i tu ta forma działa, bo jak sobie tak patrzę na zdjęcia
Blondynka GotujeZapraszamy do składania zamówień na domowe batony proteinowe. Minimalna ilość batonów, którą realizujemy w zamówieniu to 5. Zachęcamy jednak do zamawiania większej ilości Imię * Nazwisko * Adres
Ciasna Kuchnia